Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Genel Mudurluğu 06.01.2023 tarih ve 67766056 sayılı yazısıyla Ozel okullarda ucretsiz okutulacak oğrenciler nasıl belirleneceğini acıkladı. Ozel oğretim kurumlarında ucretsiz okutulacak oğrenci/kursiyerlere ilişkin 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumlan Kanunu 13 uncu maddesinde ve Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumlan Yonetmeliğinin 57 nci maddesinde yer alan hukumler gereği; Kurumlar, oğrenim goren oğrenci/kursiyer sayısının %3'unden az olmamak uzere ucretsiz oğrenci okutmakla yukumludurler.
Kurumlarca ucretsiz okutacakları oğrenci/kursiyeri belirlerken 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terorle Mucadele Kanunu, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun veya 2330 sayılı Kanun hukumleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlar, 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Turkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı, mulga 45 inci ve 64 uncu maddeleri ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesi kapsamında harp veya vazife malulu sayılanların ilk ve orta oğretim cağındaki cocukları ile haklarında korunma, bakım veya barınma kararı verilen cocuklara oncelik verilmektedir. Kurumlar ucretsiz okutmak zorunda oldukları oğrenci/kursiyerlerden yukarıda belirtilerek oncelik verilen cocukları kurumun oğretim suresince tamamen ucretsiz okutmak zorundadır. Oncelik verilenlerin dışındakiler okullarda bir oğretim yılı suresince, diğer kurumlarda ise oğretim programı suresince ucretsiz okutulmak zorundadır.
Ozel oğretim kurumları ucretsiz oğrenci/kursiyer okutma yukumluluklerini Kanunda oncelikli olduğu belirtilenlerden % 3 un altında kuruma başvuru olması durumunda kalan kısmını, oğrenim ucretinin tamamını almadan okutabileceği gibi; oğrenim ucretinin % 25, % 50 veya % 75 oranı kadar kısmını ucretsiz okutmak kaydıyla Kanunda belirtilen zorunluluğu yerine getirmiş olacakları ve kurumların kısmen veya tamamen ucretsiz okuttukları oğrenci/kursiyerlerin kuruma toplam maliyeti, kurumun Kanunda belirtilen ucretsiz okutma zorunda olduğu oğrenci/kursiyer maliyetinin altında olmaması kaydıyla uygulanması gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR