Sınıf oğretmenlerine, normal mufredat kapsamında okuttukları haftada 30 saatlik ders gorevinin yanında haftada kac saate kadar daha ek ders gorevi verilebileceği ile yoneticilerin ve mudur yetkili oğretmenlerin halk eğitimi merkezinde acılan kurslarda ders okutup okutamayacaklarına ilişkin goruş yazısı yayımladı. Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 5'inci maddesinde; sınıf oğretmenlerinin haftada 18 saat aylıkları karşılığında ders okutmakla yukumlu oldukları, 6'ncı maddesinde; aylıkları karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saati dışında okuttukları her ders saatinin ek ders gorevinden sayılacağı; ancak bu şekilde verilecek ek ders gorevinin haftada 12 saati gecemeyeceği belirlenmiştir.
Anılan Kararın 8'inci maddesinin birinci fıkrasında; ilkokul 3'uncu sınıfta bulunmakla birlikte Turkce ve Matematik derslerinden Bakanlıkca belirlenen asgari kazanımları edinememiş olduğu tespit edilen oğrencilerden bu dersler icin her oğretim yılında toplam 160 saati gecmemek ve 10 oğrenciye kadar bir oğretmenin gorevlendirilmesi kaydıyla yapılacak eğitimler kapsamında gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlere, haftada 10 saate kadar daha ek ders gorevi verilebileceği hukum altına alınmıştır.
Aynı Kararın 9'uncu maddesinde ise;
"(1) Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde;
a)Yuksek oğrenimli olmak koşuluyla;
1)Bu Karar kapsamındaki yonetici ve oğretmenler dışındaki resmi gorevliler ile sınıf oğretmenlerine ve Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliği kapsamında okul oncesi oğrencilerine destek eğitim odasında verilecek eğitimle sınırlı olmak uzere okul oncesi oğretmenlerine, okul oncesi eğitim, ilkoğretim, orta oğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,
2) Resmi gorevi bulunmayanlar ile emeklilere okul oncesi, ilkoğretim, orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumları ile yabancı uyrukluların eğitim gorduğu gecici eğitim merkezlerinde haftada 30 saate, kadar ek ders gorevi verilebilir.
b) İlgili mevzuatında belirtilen esaslara gore uzman ve usta oğretici olarak nitelendirilenlerden;
1) Resmi gorevi bulunanlara haftada 10 saate,

2) Resmi gorevi bulunmayanlara haftada 40 saate,
kadar okul oncesi, mesleki ve teknik orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders gorevi verilebilir." hukmu yer almaktadır.
Bu hukum kapsamında yalnızca sınıf oğretmenlerine ve okul oncesi oğrencilerine destek eğitim odasında verilecek eğitimle sınırlı olmak uzere okul oncesi oğretmenlerine, okul oncesi eğitim, ilkoğretim, orta oğretim ve yaygın eğitim kuramlarında haftada 8 saate kadar daha ek ders gorevi verilebilmesi mumkun olup gerek sınıf oğretmenleri ile okul oncesi oğretmenlerine bunun dışında, gerekse diğer alan oğretmenlerine bu madde kapsamında ilave ek ders gorevi verilebilmesi mumkun bulunmamaktadır.
Diğer taraftan, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kuramlarında uzman ve usta oğretici olarak gorevlendirileceklerde aranacak şartlar, Milli Eğitim Bakanlığı Kuramlarında Sozleşmeli veya Ek Ders Gorevi ile Gorevlendirilecek Uzman ve Usta Oğreticiler Hakkında Yonetmelik ile belirlenmiştir. Bu kapsamda ek ders gorevi verilecekler, ek ders ucreti karşılığında ders okutmak uzere gorevlendirilenlerle sınırlı olup kadrolu ve sozleşmeli oğretmenler ile yoneticilere bu kapsamda ek ders gorevi verilemeyeceği de acıktır.
Ote yandan Milli Eğitim Bakanlığının 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 sayılı Genelgenin 2'nci maddesinde; "...Buna gore, ders butunluğu de dikkate alınarak orgun ve yaygın eğitim kurumlan mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcılarına haftada 6 saat aylık karşılığı ders gorevi verilecek, aylık karşılığı ders gorevini dolduran yoneticilere 6 saate kadar da ek ders ucreti karşılığı ders gorevi verilebilecektir. Gorev yaptıkları kuramların ozelliği nedeniyle derse girmeleri mumkun olmayan yoneticiler bu kapsam dışında değerlendirilecektir. Ayrıca, kadrolarının bulunduğu eğitim kurumanda yeterli ders sayısı olmaması gibi nedenlerle aylık karşılığı ders gorevini dolduramayan yoneticiler, aylık karşılığı ders gorevlerini doldurmaları amacıyla bir başka eğitim kurumanda gorevlendirilmeyecektir..." acıklamasına yer verilmiştir.

Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 26.01.2023 tarih ve 69353493 sayılı goruş yazısında;
"1-Normal mufredat kapsamında haftada 30 saat ders okutmak durumunda olan sınıf oğretmenlerine, bunun yanında anılan Kararın 8'inci maddesine gore ilkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) kapsamında haftada 10 saate, aynı Kararın 9'uncu maddesine gore ise haftada 8 saate kadar daha olmak uzere haftada toplam 48 saate kadar ders gorevi verilebilmesinin mumkun olduğu,
2-Eğitim kurumu yoneticilerine ve yonetici kimlikleri goz onunde bulundurulduğunda mudur yetkili oğretmenlere, kadrolarının bulunduğu eğitim kuramları dışında başka eğitim kuramlarında ders gorevi verilmesinin mumkun bulunmadığı değerlendirilmektedir." acıklamasına yer verilerek sınıf oğretmenlerinin haftada toplam 48 saate kadar ders gorevi verilebilmesinin mumkun olduğu, Eğitim kurumu yoneticileri ve mudur yetkili oğretmenlere, kadrolarının bulunduğu eğitim kuramları dışında başka eğitim kuramlarında ders gorevi verilmesinin mumkun bulunmadığı belirtildi.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR