Milli Eğitim Bakanlığı, alanı rehberlik oğretmenliği mudur yardımcısı ek ders ucreti karşılığı ders gorevi verilip verilemeyeceğine ilişkin goruş yazısı yayımladı. Bilindiği uzere daha once bir orneği de Valiliğinize gonderilen 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 sayılı Genelgenin 2'nci maddesinde; "...Buna gore, ders butunluğu de dikkate alınarak orgun ve yaygın eğitim kurumları mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcılarına haftada 6 saat aylık karşılığı ders gorevi verilecek, aylık karşılığı ders gorevini dolduran yoneticilere 6 saate kadar da ek ders ucreti karşılığı ders gorevi verilebilecektir. Gorev yaptıkları kurumların ozelliği nedeniyle derse girmeleri mumkun olmayan yoneticiler bu kapsam dışında değerlendirilecektir. Ayrıca, kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda yeterli ders sayısı olmaması gibi nedenlerle aylık karşılığı ders gorevini dolduramayan yoneticiler, aylık karşılığı ders gorevlerini doldurmaları amacıyla bir başka eğitim kurumunda gorevlendirilmeyecektir.
Yonetici ve oğretmenlere aylıkları karşılığında verilecek ders gorevlerinde Talim ve Terbiye Kurulu'nun bu yondeki ilgili kararları belirleyici olacak ve dersler, yoneticiler icin ongorulen aylık karşılığı ders gorevi saati dolana kadar aynı sayıda verilecektir. Yonetici ve oğretmenlere alanları dışında aylık karşılığı veya zorunlu ek ders ucreti karşılığında ders gorevi verilmesinde istekleri aranacaktır. İstekte bulunmayanlara alanları dışında kesinlikle ders gorevi verilmeyecektir..." acıklamasına yer verilmiştir.
Ote yandan Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı Kararı ile yururluğe konulan Oğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına ekli "Oğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına İlişkin Cizelge"nin 68'inci sırasında; atamaya esas alanı Rehberlik olan oğretmenler bakımından okutulacak herhangi bir ders ongorulmemiştir.
Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 23.12.2022 tarih ve 66649741 sayılı goruş yazısında; "Goruleceği uzere, alanı itibarıyla aylık ve ek ders ucreti karşılığında okutabileceği herhangi bir ders bulunmayan ilgilinin, alanı dışındaki dersleri okutabilmesinin de ancak okutacağı dersle ilgili farklı bir yuksek oğrenim gormuş veya hizmet ici eğitim yoluyla o dersi okutmak uzere yetiştirilmiş olması halinde mumkun olabileceği değerlendirilmektedir." acıklamasına yer vererek Rehber Oğretmenlerin eğer ilgili alanda yuksek oğrenim gormuş veya hizmet ici eğitim yoluyla o dersi okutmak uzere yetiştirilmiş olması halinde ek ders karşılığı gorev alabileceği belirtildi.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR