Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 20.02.2023 tarih ve 70641549 sayılı yazılarıyla Ek Ders Ucretlerinin nasıl odeneceğini acıkladı Ulkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle eğitim oğretim faaliyetlerine ara verilen surecte yapılacak ek ders ucreti odemelerine ilişkin aşağıda yer alan acıklamanın yapılması gerekli gorulmuştur.
Bilindiği uzere 25.08.2021 tarihli ve 31579 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. Donem Toplu Sozleşmenin "Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sozleşme" bolumunun "Ders gorevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 2'nci maddesinde; "(1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orgun ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı icerisindeki iş gunlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve oğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler ile oğrencilerin ceşitli nedenlerle sınıf veya okul butunluğunde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve oğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim, hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılırlar." denilmektedir.
Diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara, 15 Şubat 2023 tarihli ve 32105 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 14 Şubat 2023 tarihli ve 6793 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile eklenen ve 6.2.2023 tarihinden gecerli olmak uzere yururluğe giren gecici 7'nci maddede; "(1) 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendi ile (b) bendinin (2) numaralı alt bendi kapsamında gorev yapmakta olanlar, 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle eğitime ara verilen gunlerde uzerlerinde bulunan ek ders gorevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ucretinden yararlandırılır." hukmu yer almaktadır.
Bu cercevede, ulkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle eğitim oğretim faaliyetlerine ara verilen surecte;
1-Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında gorev yapmakta olan yoneticiler ile kadrolu ve sozleşmeli oğretmenlerin, ders yılı icerisindeki iş gunlerinde fiilen yerine getiremedikleri uzerlerinde bulunan aylık karşılılığı ders, varsa ek ders (ders dışı eğitim calışmaları ile nobet gorevleri haric), ders niteliğinde yonetim, hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ucretinden yararlandırılmaları gerekmektedir.
2-Anılan Kararın 9'uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendi ile (b) bendinin (2) numaralı alt bendi kapsamında ek ders ucreti karşılığında ders okutmak uzere gorevlendirilenlerin, fiilen yerine getiremedikleri uzerlerinde bulunan ek ders gorevleri ve bu bağlamda eğitim oğretime destek gorevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ucretinden yararlandırılmaları gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR