Milli Eğitim Bakanlığı, haftada 6 saat aylık karşılığı ders gorevini tamamlayan bir yoneticinin, kurumunda ceşitli nedenlerle boş gecen derslere girmesi halinde bu gorevi karşılığında haftada 6 saate kadar ek ders ucretinden yararlanıp yararlanamayacağına ilişkin goruş yazısı yayımladı. Bilindiği gibi Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında gorev yapan yonetici ve oğretmenlerin hangi gorevlerine bağlı olarak ne şekilde ek ders ucretinden yararlandırılacakları, Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar ve 25.08.2021 tarihli ve 31579 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Donem Toplu Sozleşme hukumlerinde duzenlenmiştir.
Soz konusu Kararın 5'inci maddesinde, Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında gorevli yoneticilerin aylıkları karşılığında haftada 6 saat ders okutmakla yukumlu oldukları, bu yukumluluğun oncelikle alanlarında, alanlarında ders bulunmayanlara ise ihtiyac halinde ve istekleri uzerine alanları dışında ders gorevi verilmek suretiyle yerine getirileceği; 6'ncı maddesinde ise, aylık karşılığı ders gorevini tamamlayan yoneticilere istekleri uzerine alanlarında veya alanları dışında haftada 6 saate kadar ek ders gorevi verilebileceği hukum altına alınmıştır.
Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 14.02.2023 tarih ve 70324945 sayılı goruş yazısında; "Bu itibarla herhangi bir nedenle boş gecen derslere giren yoneticilerin, o gunler icin yurutulmesi ongorulmuş olan mufredatı aynı şekilde uygulamaları şartıyla, okuttukları derslerin oncelikle aylık karşılığında değerlendirilmesinin; aylık karşılığı ders gorevinin uzerinde okuttukları derslerin ise soz konusu Kararda belirtilen saat sınırlarını gecmemek uzere ek ders ucreti karşılığında değerlendirilmesinin mumkun olabileceği mutalaa edilmektedir. Ote yandan ders okutmaksızın salt oğretmeni olmayan sınıfların duzenini sağlamak uzere sınıfta bulunan yoneticilerin bu kapsamda değerlendirilmesinin mumkun olmadığının hatırlatılmasında da yarar gorulmektedir." acıklamalarına yer verilmiştir.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR