Devlet yonetiminde genel olarak mevzuatların yanı sıra uygulanmakta olan gelenekler mevcuttur. Dolayısıyla 10 yılda bir gelen Zorunlu hizmet affının gelmesi kacınılmazdır. 2010 YILINDA ZORUNLU HİZMET AFFI GELMİŞTİR
06.05.2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Zorunlu calışma yukumluluğu sureleri" başlıklı 27. maddesi 2. fıkrasındaki; "(2) Bu Yonetmeliğin yayımı tarihinden sonra Bakanlık oğretmen kadrolarında goreve başlayanlar;. calışmakla yukumludurler." hukmuyle yonetmeliğin yururluğe girdiği 06.05.2010 tarihinden once goreve başlayan oğretmenleri zorunlu hizmetten muaf tutmuştur.
Daha sonra bu yonetmeliği yururlukten kaldıran 17.04.2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğin "Zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanları ve sureleri" başlıklı 42. maddesi 1. fıkrasında; "(1) Bakanlık oğretmen kadrolarında 6.5.2010 tarihinden sonra goreve başlayanlar:" şeklinde bu muafiyet korunmuştur.
MEB 2017 YILINDA YENİ BİR ZORUNLU HİZMET SİSTEMİNE GECECEĞİNİN İŞARETİNİ VERDİ
2017 yılında donemin Musteşarı Yusuf Tekin'in acıklamalarına gore; Coğrafi bilgi sistemindeki bilgilerin revize edilecek olması, Okulların, icinde bulunduğu sosyo kulturel şartlar, coğrafi koşullar, guvenlik koşulları, fiziki imkanların yeniden değerlendirilmesi, Buna gore okullarda yeni bir notlandırma sistemine gecilecek olması, Turkiye'deki 70 bine yakın okullun/kurumun tamamının, 200'e yakın bir gosterge uzerinden notlandırılacak olması nedeniyle MEB'in yeni bir zorunlu hizmet sistemine gecmek icin hazırlık yapması zorunlu hizmet affı bekleyenleri heyecanlandırmıştı fakat bu proje bir turlu gercekleşmedi.
MEB 2019 YILINDA OĞRETMEN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YONETMELİĞİNDE YAPILACAK DEĞİŞİKLİK İCİN CALIŞTAY YAPTI
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 02.10.2019 tarih ve 18751357 sayılı yazısında; "Bu kapsamda Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinde yapılması duşunulen duzenlemeler icin goruş onerileri sunmak, oğretmenlerin yer değiştirme sureclerine ilişkin yapılan uygulamaları genel olarak değerlendirerek geliştirme onerileri sunmak ve yer değiştirme takvimini gozden gecirmek amaclarıyla goruşlerinize ihtiyac duyulmaktadır. Bu doğrultuda 10-11 Ekim 2019 tarihlerinde Başkent Oğretmenevinde Bakanlık, il ve okul yoneticileri ile eğitim iş kolunda faaliyet gosterin sendika temsilcilerinin katılımıyla ekte calışma planı yer alan bir calıştay planlanmıştır." şeklinde "OĞRETMENLERİN YER DEĞİŞTİRME SURECLERİNİ DEĞERLENDİRME VE GELİŞTİRME CALIŞTAYI -EKİM/2019" calıştay yapacağını ortaya koymuş ve calıştay yapılmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Muduru Hamza Aydoğdu, 15.05.2020 tarihinde AA muhabirine yaptığı acıklamada, Bakanlık olarak, Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Gorevde Yukselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yonetmelikte değişiklik yaptıklarını, duzenlemenin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk tarafından onaylandığını en kısa surede Resmi Gazete'de yayımlanmasını beklediklerini soylemişti.
Fakat Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Muduru Hamza Aydoğdu'nun 10 Haziran 2020 tarihinde Aksaray Valisi olarak atanmasının ardından 19 Haziran 2020 Cuma tarih ve 31160 sayılı resmi gazetede Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik ile kısmi bir değişiklik yapılmış fakat zorunlu hizmet affı iceren değişiklik yururluğe konulamamıştır.
Şu an icin Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun internet sitesinde; "Oğretmenlere zorunlu calışma affı gundemde midir?" sorusuna cevaben; "Halen yururlukte bulunan Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğine gore 06.05.2010 tarihinden sonra Bakanlığımız oğretmen kadrolarında goreve başlayan oğretmenler zorunlu calışma yukumlusudur. Zorunlu calışma yukumluluğune ilişkin herhangi bir mevzuat duzenlemesi yapılması durumunda Bakanlığımızca kamuoyuna gerekli acıklama yapılacaktır. " acıklaması bulunmaktadır.
SON 4 YILDIR ZORUNLU CALIŞMA YUKUMLULUĞUNE BAĞLI OLARAK RESEN ATAMA İŞLEMLERİ YAPILMAMAMAKTADIR
Milli Eğitim Bakanlığınca her yıl yayınlanan zorunlu hizmet erteleme evraklarının sisteme girilmesi yazılarında "Bakanlığımıza bağlı resmi eğitim kurumlarının 1, 2 ve 3'uncu hizmet alanlarında gorev yapan ve zorunlu calışma yukumluluğu bulunan oğretmenlerin, 2023 yılı yer değiştirme doneminde zorunlu calışma yukumluluğune bağlı olarak resen atama işlemlerinin yapılmaması, Bakanlık Makamının ilgi Onayı ile uygun gorulmuştur." denilerek son 4 yıldır zorunlu calışma yukumluluğune bağlı olarak resen atama işlemleri yapılmamaktadır.
Her 10 yılda bir yapılan zorunlu hizmet affı son 4 yıldır ertelenerek 3 yıl gecikmiş ve affın gelmesi kacınılmaz hale gelmiştir. Cunku 4 yıldır hayatını şekillendiren zorunlu hizmetini ertelediğiniz oğretmenleri zorunlu hizmete gonderemezsiniz.
PEKİ, ZORUNLU HİZMET AFFI İSTEYEN OĞRETMENLER İCİN COZUM NEDİR?
MEB'in son 4 yıldır surekli imada bulunarak dolaylı bir şekilde gundeme getirdiği ve her 10 yılda bir gelen zorunlu hizmet affının gercekleşebilmesi icin 17.04.2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğin "Zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanları ve sureleri" başlıklı 42. maddesi 1. fıkrasında; "(1) Bakanlık oğretmen kadrolarında 6.5.2010 tarihinden sonra goreve başlayanlar:" şeklinde yer alan 2010 yılı tarihini Resmi Gazetede yayımlanacak yonetmelik değişikliği ile 2023 olarak guncellemesi gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR