Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim kurumlarında gorev yapan yonetici ve oğretmenlerden 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle evleri orta ve daha ağır hasarlı olanlar ile birinci derece yakını vefat etmesi nedeniyle idari izinli sayılanların, idari izinli sayıldıkları surecte ders gorevlerini yapmış sayılıp sayılamayacaklarına ilişkin goruş yazısı yayımladı. 15 Şubat 2023 tarih ve 32105 sayılı Resmi Gazetede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan 2023/5 nolu "Afet Bolgesindeki Kamu Calışanlarına Yonelik Tedbirler" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesine gore; depremler sebebiyle olağanustu hal (OHAL) ilan edilen şehirlerdeki kamu kurum ve kuruluşlarında calışanlardan idari izinli sayılacak, gorevlerini fiilen yerine getirmiş kabul edilecek, mali, sosyal hak ve yardımları ile diğer ozluk hakları saklı tutulacaktı. Buna gore 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sebebiyle olağanustu hal (OHAL) ilan edilen illerdeki kamu kurum ve kuruluşlarında calışanlardan mezkur tarihten gecerli olmak uzere idari izinli sayılacaklar veya uzaktan calışma, donuşumlu calışma gibi esnek calışma usullerine tabi tutulacakların belirlenmesine ilişkin hususlar, afetten etkilenme durumlarına gore, gerekli tedbirler alınarak hizmetlerin aksatılmaması kaydıyla il valilerince değerlendirilecekti. Bu cercevede esnek calışma yontemlerine gore calışanlar, fiilen goreve gelmedikleri sure zarfında idari izinli sayılacak. Genelge kapsamında idari izinli sayılanlar, istihdamlarına esas gorevlerini fiilen yerine getirmiş kabul edilecek, mali, sosyal hak ve yardımları ile diğer ozluk hakları saklı tutulacaktır.
İşte o genelge;
Bu genelgeye istinaden Gaziantep ve Hatay İl Milli Eğitim Mudurlukleri yayınladıkları duyuruya gore; 1.Binanın Durumu; yıkılma, ağır hasarlı, orta hasarlı olması,
2.Birinci dereceden yakınının deprem dolayısıyla vefat etmesi,
3.Deprem nedeniyle hastanede birinci derece yakınının yataklı tedavi gormesi durumlarında, oğretmenleri idari izinli saydı.
Peki eğitim oğretim devam ederken valiliklerce idari izinli sayılan bu durumdaki oğretmenlere ek ders ucreti odenecek mi?
Bilindiği gibi 25.08.2021 tarihli ve 31579 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. Donem Toplu Sozleşmenin "Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sozleşme" bolumunun "Ders gorevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 2'nci maddesinde; "(1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orgun ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı icerisindeki iş gunlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve oğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler ile oğrencilerin ceşitli nedenlerle sınıf veya okul butunluğunde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve oğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim, hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılırlar." denilmektedir.
Toplu Sozleşmede yer alan bu hukumle;
1- Genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim oğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenlerin,
2- Oğrencilerin ceşitli nedenlerle sınıf veya okul butunluğunde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim oğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenlerin, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim, hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılmaları ongorulmuştur.
Toplu Sozleşmenin yukarıda belirtilen hukmunde yer alan; "genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve oğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler" ifadesinde gecen "genel" ibaresinden anlaşılacağı uzere, bu kapsamda ders gorevinin yapılmış sayılması icin idari iznin genele uygulanması, bir başka ifadeyle yonetici ve oğretmenlerin ulke, il veya ilce genelinde tamamının idari izinli sayılması gerekmektedir.
Oysa idari iznin yonetici ve oğretmenlerin tamamına değil yalnızca deprem nedeniyle evleri orta ve daha ağır hasarlı olanlar ile birinci derece yakını vefat eden yonetici ve oğretmenlere verildiği, ilgi (b) yazıda belirtildiği uzere ilinizde 13 Mart 2023 tarihinden itibaren eğitim oğretime başlandığı, eğitim oğretim faaliyetlerinin yurutulmekte olduğu ve dolayısıyla idari izinli sayılmayan yonetici ve oğretmenlerin gorevlerinin başında oldukları dikkate alındığında; yonetici ve oğretmenlerin tamamının genel idari izinli olmadıkları, oğrencilerin de sınıf veya okul butunluğunde izinli sayılmadıkları acıktır.
Ote yandan idari izinli olan oğretmenlerin ders gorevlerinin gorevde olan oğretmenlere dağıtıldığı ve bu durumda uzerlerinde herhangi bir ders gorevi olamayacağı; dolayısıyla bu surecte idari izin verilen oğretmenlerin yapmış sayılacakları herhangi bir ders gorevlerinin bulunmayacağı kuşkusuzdur.
Kaldı ki bu şekilde idari izin verilen oğretmenlere ayrıca ek ders ucreti odenmesi, idari izinli olan oğretmenlerin ders gorevlerinin gorevde olan oğretmenlere dağıtıldığı ve bu dersleri okutan oğretmenlere ek ders ucreti odendiği goz onunde bulundurulduğunda, aynı gorevler icin mukerrer odemeye neden olacak, bu durum da kamu zararı oluşmasına yol acacaktır.
Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 24.03.2023 tarih ve 72988802 sayılı goruş yazısında; "Bu cercevede, ilinizde bulunan eğitim kurumlarında gorev yapan yonetici ve oğretmenlerden depremler nedeniyle evleri orta ve daha ağır hasarlı olanlar ile birinci derece yakını vefat etmesi nedeniyle idari izinli sayılanların, 13.03.2023 tarihinden itibaren bu idari izinlerine bağlı olarak fiilen yerine getirmedikleri ders gorevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ucretinden yararlandırılmalarının mumkun bulunmadığı değerlendirilmektedir." acıklamalarına yer verilmiştir.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR