Eğitim kurumları, eğitim oğretime hazır hale getirilmeleri bakımından 15 Mayıs 2023 Pazartesi gunu tatil edilmiştir.15 Mayıs 2023 Pazartesi gunu uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim, hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılacaktır. 15 Mayıs Pazartesi gunu ek derslerin odeneceğine dair "15 Mayıs Pazartesi Oğretmenlerin ek dersleri odenecek mi?" başlıklı haberimiz icin tıklayınız.
Bilindiği gibi eğitim kurumları, 14 Mayıs 2023 Pazar gunu birlikte yapılacak Cumhurbaşkanı Secimi ve 28. Donem Milletvekili Genel Secimlerinde asıl işlevlerinden farklı olarak secmenlerin oy kullanmalarına imkan verecek şekilde hazırlanmaktadır. Secimlerin ozelliği nedeniyle oyların sayım işlemi akşam gec saatlerde bitmekte, bu durum da eğitim kurumlarının aynı gun icerisinde eğitim oğretime hazır hale getirilmesini engellemektedir. Bu nedenle Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumları, eğitim oğretime hazır hale getirilmeleri bakımından 15 Mayıs 2023 Pazartesi gunu tatil edilmiştir.
Diğer taraftan, 25.08.2021 tarihli ve 31579 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. Donem Toplu Sozleşmenin "Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sozleşme" bolumunun "Ders gorevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 2'nci maddesinde; "(1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orgun ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı icerisindeki iş gunlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve oğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler ile oğrencilerin ceşitli nedenlerle sınıf veya okul butunluğunde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve oğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim, hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılırlar." hukmune yer verilmiştir.
Bu hukum doğrultusunda, Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında gorev yapan yonetici ve oğretmenler, Cumhurbaşkanı Secimi ve 28. Donem Milletvekili Genel Secimleri nedeniyle eğitim kurumlarının tatil edildiği 15 Mayıs 2023 Pazartesi gunu uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim, hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılacaktır.
İşte o yazı;
Ahmet KANDEMİR