21 Kasım 2007 CARŞAMBAResmî GazeteSayı : 26707
GENELGE
Başbakanlıktan:
Konu: AB'den Sağlanan Fonların Yonetimi
GENELGE
2007/30
Avrupa Birliği ile yurutulmekte olan katılım oncesi mali işbirliği cercevesinde 2007-2013 doneminde sağlanacak hibe şeklindeki fonlar, Avrupa Konseyi'nin 1085/2006 sayılı Katılım Oncesi Mali İşbirliği Aracı (Instrument for Pre-accession AssistanceIPA) Tuzuğunun uygulanmasına ilişkin 718/2007 sayılı Avrupa Komisyonu Tuzuğu esasları cercevesinde kullandırılacaktır.
Bu kapsamda sağlanacak fonlardan, tam uyelik hedefimiz ve uyelik sonrası kullandırılacak yapısal fonlar dikkate alınmak suretiyle, azami derecede faydalanılması buyuk onem taşımaktadır.
2001/41 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile oluşturulan kurumsal yapı cercevesinde yurutulen AB ile ulkemiz arasındaki mali işbirliği mekanizmasının gozden gecirilerek 718/2007 sayılı IPA Uygulama Tuzuğu ile uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. Bu cercevede, IPA Tuzuğu uyarınca aşağıda belirtilen gorevleri yerine getirmek uzere Yetkili Akreditasyon Gorevlisi ve Denetim Otoritesi atanmıştır.
1. Yetkili Akreditasyon Gorevlisi (Competent Accrediting OfficerCAO): Ulusal Yetkilendirme Gorevlisi (NAO) ve Ulusal Fonun akredite edilmesi, izlenmesi, akreditasyonun askıya alınması veya kaldırılmasından sorumlu Yetkili Akreditasyon Gorevlisi, Hazine Musteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan'dır.
2. Denetim Otoritesi (Audit AuthorityAA): Katılım oncesi mali işbirliğinin yonetim ve kontrol mekanizmalarının işlerliği ve etkinliğini denetlemek uzere Hazine Kontrolorleri Kurulu, Denetim Otoritesi olarak gorevlendirilmiştir. Denetim Otoritesi, Katılım Oncesi Mali İşbirliği Aracı Tuzuğu kapsamındaki yonetim ve kontrol mekanizması icerisinde yer alan kişi ve kurumlardan işlevsel olarak bağımsızdır.
Başlıca gorevleri;
a) Her yıl, yonetim ve kontrol mekanizmalarının etkin işlediğini ve Avrupa Komisyonuna sunulan muhasebe bilgilerinin guvenilir olduğunu teyit etmek amacıyla yıllık denetim planı hazırlayarak bilgi icin Yetkili Akreditasyon Gorevlisine sunmak ve uygulamak,
b) Yıllık denetim faaliyet raporu hazırlayıp yıl sonuna kadar Avrupa Komisyonu ve Yetkili Akreditasyon Gorevlisine sunmak ve bir kopyasını Ulusal Yetkilendirme Gorevlisine gondermek,
c) Yonetim ve kontrol mekanizmalarının etkin ve ilgili mevzuata uygun calıştığına dair her yıl bir denetim goruşu hazırlayıp, yıl sonuna kadar Avrupa Komisyonu ve Yetkili Akreditasyon Gorevlisine sunmak ve bir kopyasını Ulusal Yetkilendirme Gorevlisine gondermek,
d) Programların kısmen veya tamamen kapanışı icin Yetkili Akreditasyon Gorevlisi tarafından Avrupa Komisyonu'na sunulan nihai harcama beyannamesinin gecerliliği ve doğruluğu hakkında Avrupa Komisyonu'na ve Ulusal Yetkilendirme Gorevlisine goruş vermek.
Denetim Otoritesi, Katılım Oncesi Mali İşbirliği Aracı Tuzuğu'ne ilişkin tum yonetim ve kontrol sistemlerini ve faaliyetlerini denetler. Bu kapsamdaki kurumlar, Denetim Otoritesi tarafından yonetim ve kontrol sistemlerine ilişkin istenilen her turlu bilgiyi, belgeyi, kayıtları, raporları ve bilgi sistemlerini sunmak ve bu bilgileri denetime hazır bulundurmak zorundadırlar.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
Recep Tayyip ERDOĞAN
Başbakan