Dunyada yaşanan ekonomik krizlerin etkisiyle, kamu kaynaklarının kotu kullanılmasına tepkiler artmış, yoneticilerin kamu fonlarının verimli ve rasyonel kullanımına ilişkin hesap vermeleri onem kazanmıştır. Buna bağlı olarak kamu yonetiminde yonetsel sorumluluk, program, sosyal, surec sorumluluğu kavramları gelişmiştir. 5018 sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanunuyla kamu mali yonetimi ve kontrol sisteminin; stratejik oncelikler de dikkate alınarak belirlenen hedeflere ulaşmak icin tahsis edilen kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanım ilkeleri ile hesap verebilirlik ve mali saydamlık anlayışı temelinde, uluslararası iyi uygulama ornekleri de dikkate alınarak, yeniden yapılandırılması ongorulmuştur.
Bu yapılandırmaya ilişkin geciş surecinin 2007 yılı sonuna kadar tamamlanması ve 2008 yılı başından itibaren, uluslararası standartlar ve AB uygulamalarıyla uyumlu bir kamu ic mali kontrol sisteminin (KİMK) işlemeye başlaması hedeflenmiştir.
Bu reformla; stratejik planlama, performans esaslı butceleme, yonetsel hesap verebilirlik, ic kontrol, ic denetim, şeffaflık ve raporlama gibi cağdaş mali yonetim ve kontrol uygulamaları sistemimize dahil edilmiştir.
Kurulan bu yeni sistemin en onemli mekanizmalarından birisi de, idarelerin yonetim ve kontrol yapıları ile malî işlemlerinin risk yonetimi, yonetim ve kontrol sureclerinin etkinliğini değerlendirmek ve geliştirmek yonunde sistematik, surekli ve disiplinli bir yaklaşımla ve genel kabul gormuş standartlara uygun olarak gercekleştirilmesi ongorulen "ic denetim"dir.
İc Denetim Koordinasyon Kurulunun 05.11.2007 tarih ve 22 sayılı Kararıyla kabul edilen bu strateji belgesinde, Turk kamu yonetiminde ic denetimin mevcut durumu analize tabi tutulmakta ve 2008-2010 doneminde yapılması gerekenlere yonelik yol haritası niteliğindeki hususlar yer almaktadır.
İc denetim strateji belgesini gormek icin tıklayınız.