26 Aralık 2007 CARŞAMBAResmî GazeteSayı : 26738
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından :
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İLKOĞRETİM KURUMLARI
YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 27/8/2003 tarihli ve 25212 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin 43 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Davranışlar
MADDE 43 ? İlkoğretim okullarının 1 ve 2 nci donemlerinde her oğrencinin davranışları, belirlenen olcutler dikkate alınarak 1, 2, 3, 4 ve 5 inci sınıflarda aynı sınıfta ders okutan diğer oğretmenlerin de goruşleri alınarak sınıf oğretmeni tarafından, 6, 7 ve 8 inci sınıflarda ise şubede ders okutan ders oğretmenlerince değerlendirilir. Bu değerlendirmede EK-6/3-A'da verilen olcutler ve olcek kullanılır.
Oğrenci davranışları 1, 2, 3, 4 ve 5 inci sınıflarda "(1) Geliştirilmeli", "(2) İyi", "(3) Cok iyi" şeklinde; 6, 7 ve 8 inci sınıflarda ise "(1) Yetersiz", "(2) Geliştirilmeli", "(3) Orta", "(4) İyi", "(5) Cok iyi" şeklinde değerlendirilir.
Davranış olcutlerine gore oğretmenler tarafından verilen notlar, e-okul sistemine aktarılır. Davranış notu ve puanı hesaplamaları bu sistemde yapılır.
6, 7 ve 8 inci sınıflarda tum dersler icin, ders okutan oğretmenlerin her bir olcute vermiş oldukları notların aritmetik ortalaması alınarak oğrencinin o olcute ait donem notu elde edilir. Her bir olcutun iki doneme ait notlarının aritmetik ortalaması alınarak olcutun yıl sonu davranış notu bulunur. Tum olcutlerin yıl sonu notlarının aritmetik ortalaması alınarak davranış notu; davranış notu 20 (yirmi) ile carpılarak davranış puanı bulunur. Donem notu ve davranış notu belirlenirken bolme işlemi virgulden sonra iki basamak yurutulur.
1 ve 2 nci doneme ait oğrenci davranışlarını değerlendirme sonucları EK- 6/3-B'ye işlenir, sonuclar e-okul sistemine girilerek sistemden cıktısı alınan cizelge, oğretmen tarafından donem sona ermeden 5 (beş) gun once okul yonetimine teslim edilir.
1, 2, 3, 4 ve 5 inci sınıflarda davranış olcutlerine gore oğrencilerin gelişim duzeyleri; 6, 7 ve 8 inci sınıflarda ise davranış olcutleri, olcutlerin donem notları ile davranış notu ve davranış puanı oğrenci karnelerinde belirtilir. E-okul sisteminde davranış olcutlerinin donem notu ve yıl sonu notu hesaplanırken kesirli sayılar tama donuşturulmez. Olcutlerin donem notları karneye yazılırken yarım ve yarımdan buyuk kesirler bir ust tam nota cevrilir.
Oğrencilerin davranışları;
a) Okul kulturune uyum,
b) Oz bakım,
c) Kendini tanıma,
c) İletişim ve sosyal etkileşim,
d) Ortak değerlere uyma,
e) Cozum odaklı olma,
f) Sosyal faaliyetlere katılım,
g) Takım calışması ve sorumluluk,
ğ) Verimli calışma,
h) Cevreye duyarlılık
olcutlerine gore değerlendirilir.
Oğretmenler, oğrencilerin davranışlarını belirlenen olcutlere ait acıklamaları da dikkate alarak gozlem yoluyla değerlendirir (Ek-6/3-A). Oğrencilerin davranış olcutlerine ait değerlendirme sonucları cizelgeye işlenir ve onaylanır (Ek-6/3-B).
Okul yonetimince, 6, 7 ve 8 inci sınıflara ait oğrencilerin davranış olcutlerine ait donem notu, yıl sonu notu ile davranış notu ve davranış puanlarının işlendiği cizelgenin, e-okul sisteminden cıktısı alınır, ders oğretmenlerine imzalatılarak saklanır."
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 45 inci maddesinde gecen "kişisel ve sosyal becerilerine" ibaresi "davranışlarına" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğe ekteki (Ek-6/3-A) ve (Ek-6/3-B) eklenmiş ve aynı Yonetmeliğin ekinde yer alan (EK-15) ekteki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 4 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 5 ? Bu Yonetmeliği Millî Eğitim Bakanı yurutur.
Ekleri İcin Tıklayınız
Ek-6-3A
Ek-6-3B
Ek-15