T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Sayı : B.10.0.SGB.0.81.00.04 / 10-06 (1254) 1413 27.02.2008
Konu : Eğitim Gideri
????..VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Mudurluğu)
GENELGE
2008 /16
Bakanlığımıza bağlı kurumlarımızdan alınan yazılarda, firma, dernek, vakıf gibi kuruluşlarca duzenlenen konferans, sempozyum, kurs gibi organizasyonlara katılan personelin giderlerinin doner sermaye kaynaklarından karşılanıp karşılanamayacağı veya ne şekilde odeme yapılacağı goruşleri sıkca sorulmaktadır. Diğer taraftan bu tur organizasyonlar sonucunda, katılımcıların konaklama, iaşe, gidiş-donuş yol masrafları gibi giderlerin de katılım ucretine dahil edilerek kurumlarımızdan yuklu miktarda katılım ucreti talep edildiği ve kurumlarımızca da bu tutarların eğitim gideri adı altında karşılandığı duyumları alınmaktadır.
Bilindiği uzere, 106 sayılı ?Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Doner Sermaye Hakkındaki 209 Sayılı Kanun Gereğince İşletme, İdare ve Muhasebe İşlerine Dair Yonetmelik? in Doner sermayenin giderleri başlıklı 7 nci maddesinin ?h? bendinde; ?Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesine yonelik her turlu eğitim giderleri? şeklinde hukum ile, yine anılan Yonetmeliğin Harcırahlar ve zaruri masraflar başlıklı 40. maddesinde; ?? veya muessesede vazifeli olup da doner sermaye işleriyle tavzif edilmemiş olan personelden hizmet icabı doner sermaye işleri icin başka bir yere gonderilenlerin harcırahları Harcırah Kanunu ahkamına gore doner sermayeden tediye olunur.? şeklinde hukum yer almaktadır.
6245 Sayılı Harcırah Kanunu'nun ilgili hukumlerine bakıldığında ise, yurt icinde veya dışında gorevlendirilenlere gecici gorev harcırahı olarak yol gideri ve yevmiye verileceği, ayrıca yurt icinde yatacak yer temini icin odedikleri ucretleri belgelendirilenlere, belge bedelini aşmamak ve her defasında on gun ile sınırlı olmak uzere gundeliklerinin tamına (bir gun icin bir gundelik tutarını aşmamak uzere) kadar olan kısmının odeneceği hukum altına alınmıştır.
Bu nedenle yukarıda bahsedilen organizasyonlara katılması uygun gorulen personele anılan hukumler doğrultusunda odeme yapılması, bu odemelerin ise oncelikle genel butceden odenmesi gerekmektedir. Ancak genel butce odeneklerinin yetersizliği durumunda yolluk, gundelik ve konaklama giderleri yukarıda belirtildiği şekilde (eğitimden elde edilen bilgilerin doner sermaye işlerine katkı sağlayacağı duşunuluyor ise) Yonetmeliğin 40. maddesi doğrultusunda doner sermaye kaynaklarından da odenebilecektir.
Bununla birlikte ?iş, mal veya hizmetin rayic bedelinden daha yuksek fiyatla alınması veya yaptırılması?, kamu zararı sebebi olarak sayılmaktadır. Doner sermaye kaynaklarından odenmek uzere bu tur eğitim, kongre, konferans ve sempozyum gibi organizasyonlara katılım icin harcama yetkilisince giderlerin ayrıntısına ilişkin gerekli inceleme yapıldıktan sonra gorevlendirme yapılması, bu tur organizasyonlara katılım sonrası eğitim gideri adı altında konaklama, yemek, yol vb. yersiz giderlerin odenmesine ve kamu zararına sebebiyet verilmemesi gerekmektedir.
Harcama yetkililerince giderlerin ayrıntısına ilişkin incelemede ise, eğitim ucretine dahil olan giderlerin piyasa fiyatlarına ve rayic bedellere uygunluğu kontrol edilip, bedelleri sorgulanarak yapılacaktır. Aynı zamanda, Harcama yetkililerince gorevlendirme yapılmadan once butce imkÂnları da dikkate alınarak fayda-maliyet analizi yapılacak, maliyetlerinin uygun bulunması halinde gorevlendirme yoluna gidilecektir.

Harcama yetkilileri; her turlu kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında gorevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kotuye kullanılmaması icin gerekli onlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır. Aksine hareket edecek harcama yetkililerinin yapılacak ic ve dış denetimler sonrası ilgili mevzuat uyarınca mali, idari ve cezai sorumluluğunun bulunacağı acıktır.
Bu itibarla; bahse konu organizasyonlara katılım ve gorevlendirmeler konusunda yukarda belirlenen acıklamalar doğrultusunda hareket edilmesi hususlarının İliniz dÂhilindeki doner sermayeli kurum ve kuruluşlara duyurulmasını onemle rica ederim.
Uzm. Dr. Orhan F. GUMRUKCUOĞLU
Bakan a.
Musteşar
DAĞITIM :
Gereği : Bilgi:
-81 İl Valiliğine (İl Sağlık Mudurluğu)Teftiş Kurulu Başkanlığına
Hukuk Muşavirliğine