24 Mart 2008 PAZARTESİ
Resmî GazeteSayı : 26826
YONETMELİK
Milli Eğitim Bakanlığından:
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ANADOLU LİSELERİ YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK

MADDE 1 ? 5/11/1999 tarihli ve 23867 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
"e) Yonerge: Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumlarına Geciş Yonergesini"
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin Ucuncu Bolum başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Komisyon, Kontenjan Tespiti, Tercih ve Başvuru, Yerleştirme ve Kayıt Kabul"

MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesinin dorduncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Ayrıca seviye tespit sınavı, alanlara yonelme, sınıf tekrarı, nakil ve benzeri sebeplerle butun sınıflarda oluşacak acık kontenjanlar, şube oğrenci sayısı 30'u aşmayacak şekilde haftanın ilk iş gunu mesai bitimine kadar komisyonca tutanakla tespit edilerek takip eden 3 iş gunu suresince okul ile il ve ilce millî eğitim mudurluklerinin internet adresinde ilan edilir. Daha sonraki gunlerde oluşabilecek acık kontenjanlar ise takip eden haftanın ilk iş gunu yapılacak komisyon toplantısında değerlendirilir. Ancak, ders yılı icinde istekleri ile ayrılan oğrencilerden boşalan kontenjanlar 10 gunluk sure bitiminde ilÂn edilir."
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesinin başlığı ve birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Tercih ve Başvuru"
"Bu okullarda oğrenim gormek isteyen ilkoğretim 8 inci sınıf oğrencileri; Yonergeyle belirlenen usul ve esaslar ile kılavuz/kılavuzlardaki acıklamalar doğrultusunda yerleştirmeye esas puana gore tercihte bulunurlar."

MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Okullara Yerleştirme ve Kayıt-Kabul
MADDE 10 ? Bu okullara, Yonergeyle belirlenen usul ve esaslar ile ilgili kılavuz/kılavuzlardaki acıklamalar doğrultusunda, yerleştirmeye esas puana gore merkezî yerleştirme ile oğrenci alınır. Okul kontenjanlarına, tercih ve yerleştirme işlemleri ile kayıt-kabule ilişkin hususlara Bakanlıkca her yıl yayımlanan soz konusu kılavuz/kılavuzlarda yer verilir."
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Bu okullar arasında oğrenci nakilleri; acık kontenjan bulunması, oğrencinin yerleştirmeye esas puanının, naklen gitmek istediği okulun kendi sınıf seviyesindeki oğrenciler icin uygulanan yerleştirmeye esas taban puanından az olmaması ve puan ustunluğu esaslarına gore yapılır. Naklen gidilmek istenilen yerleşim birimindeki okul/okullarda birinci yabancı dil farklı ise nakiller, puan ustunluğu ve acık kontenjan esaslarına bağlı olarak velilerinin yazılı isteği doğrultusunda birinci yabancı dil değişikliği yapılarak gercekleştirilir. Nakli gercekleşen oğrencinin değiştirilen yabancı dildeki seviyesi belirlenir. Okul yonetimi, oğrenci velisi ile işbirliği yaparak 31/5/2006 tarihli ve 26184 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yabancı Dil Eğitimi ve Oğretimi Yonetmeliği hukumleri cercevesinde gerekli tedbirleri alır ve uygular.

Merkezî yerleştirmeyle oğrenci alan ve genel orta oğretim programı uygulayan resmî fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu oğretmen liseleri ve aynı programı uygulayan ozel okullar, askerî liseler ile polis koleji oğrencilerinin bu okullara nakilleri; yerleştirmeye esas olan taban puan ve bu maddenin birinci fıkrasında yer alan hukumlere gore yapılır. Ancak, belirtilen okullar dışındaki resmî ve ozel diğer orta oğretim kurumlarından bu okullara oğrenci nakli yapılmaz."
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin13 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Nakil başvuruları; acık kontenjan, okula en son yerleştirmeye esas taban puanı ve puan ustunluğu esaslarına gore haftanın son iş gunu komisyonca değerlendirilerek ilÂn edilir. Ayrıca sonuc, oğrenci velisine ve ilgili okul mudurluğune yazılı olarak en gec iki (2) iş gunu icerisinde bildirilir."
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin Beşinci Bolum başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Hazırlık Sınıfından Dokuzuncu Sınıfa Geciş ve Başarının Değerlendirilmesi"
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 16 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Hazırlık Sınıfından Dokuzuncu Sınıfa Geciş
MADDE 16 ? Hazırlık sınıfı oğrencileri; aynı okulun 9 uncu sınıfına veya nakil şartlarını taşımaları hÂlinde hazırlık sınıfı bulunmayan diğer okulların 9 uncu sınıflarına 8/12/2004 tarihli ve 25664 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Orta Oğretim Kurumları Sınıf Gecme ve Sınav Yonetmeliği hukumlerine gore geciş yaparlar."
MADDE 10 ? Aynı Yonetmelik ekinde yer alan "Oğrenci Nakline Esas Durum Belgesi (EK-1)" ekteki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 11 ? Bu Yonetmelik, yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 12 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.

EK-1

????????????????.MUDURLUĞUNE
????????..
??./??. Oğretim Yılında okulunuz????sınıfı????nolu oğrencisi ??????. naklen........................................... Lisesine kaydettirmek istiyorum.
Başvuru icin gerekli olan bilgi ve belgelerin tarafıma verilmesini arz ederim.

?./?./200

Oğrenci Velisinin
Adı Soyadı
İmza

ADRES:

Tel:
Ev:
Cep:
e-posta:;

T.C.
????????? VALİLİĞİ/KAYMAKAMLIĞI
??????????Lisesi Mudurluğu

OĞRENCİ NAKLİNE ESAS DURUM BELGESİ

Sayı :
Konu : ?../?./?..

??????????? LİSESİ MUDURLUĞUNE
????????

Adı Soyadı:
T.C. Kimlik Numarası:
Baba Adı:
Doğum Yeri ve Tarihi:
Okul No:
Sınıfı:
Alanı/Bolumu:
Birinci Yabancı Dili:
İkinci Yabancı Dili:
Hazırlık Sınıf Okuyup Okumadığı:
(Hazırlık sınıfı olan okullar icin gecerlidir.)
Sınıf Tekrarı Yapıp Yapmadığı:
Disiplin Cezası Alıp Almadığı:
(Alınan cezanın turu yazılacaktır.)
*Oğrencinin Okula Yerleşmesinde Esas Alınan Puanı:
(Puan kartının onaylı sureti eklenecektir.)

Okulumuz oğrencisi......................................... .nın nakil talebine esas olacak bilgileri yukarda belirtilmiştir.
Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.
...............................
Okul Muduru

Not:* Yıllara gore, oğrencinin okula yerleşmesinde esas alınan OKS/OYP puanı kullanılır.
Bu belge iki nusha olarak duzenlenir. Bir orneği nakil icin başvurulan okul mudurluğune verilmek uzere kapalımuhurlu zarf icinde imza karşılığı oğrenci velisine verilir. Naklin uygun bulunması hÂlinde, ikinci nushası, nakil yapılacak okul mudurluğune tasdikname ve dosyası ile birlikte resmî yazıyla gonderilir.
24 Mart 2008 PAZARTESİ
Resmî Gazete
Sayı : 26826
YONETMELİK
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI FEN LİSELERİ YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 10/1/1999 tarihli ve 23579 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Fen Liseleri Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
"k) Yonerge: Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumlarına Geciş Yonergesini"
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin Dorduncu Bolum başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Kontenjan, Tercih ve Başvuru, Yerleştirme ve Kayıt Kabul"
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Tercih ve Başvuru
MADDE 9 ? Bu okullarda oğrenim gormek isteyen ilkoğretim 8 inci sınıf oğrencileri; Yonergede belirlenen usul ve esaslar ilgili kılavuz/kılavuzlardaki acıklamalar doğrultusunda yerleştirmeye esas puana gore tercihte bulunurlar.
İlgili mevzuata gore yurdumuzda oğrenim gorme şartlarını taşıyan yabancı uyruklu oğrenciler hakkında da diğer oğrenciler gibi işlem yapılır."
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 10 ? Bu okullara, Yonergeyle belirlenen usul ve esaslar ile ilgili kılavuz/kılavuzlardaki acıklamalar doğrultusunda, yerleştirmeye esas puana gore merkezî yerleştirme ile oğrenci alınır. Okul kontenjanlarına, tercih ve yerleştirme işlemleri ile kayıt-kabule ilişkin hususlara Bakanlıkca her yıl yayımlanan kılavuz/kılavuzlarda yer verilir."
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 21 inci maddesinin birinci, ucuncu, altıncı ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Bu okullar arasında oğrenci nakilleri, acık kontenjan bulunması, oğrencinin yerleştirmeye esas puanının naklen gitmek istediği okulun kendi sınıf seviyesindeki oğrenciler icin uygulanan yerleştirmeye esas taban puanından az olmaması ve puan ustunluğu esaslarına gore yapılır."
"Sınıf tekrarı, nakil ve benzeri sebeplerle butun sınıflarda oluşacak acık kontenjanlar, şube oğrenci sayısı 24'u aşmayacak şekilde haftanın ilk iş gunu mesai bitimine kadar komisyonca tutanakla tespit edilerek takip eden 3 iş gunu suresince okulun ve il/ilce millî eğitim mudurluklerinin internet adresinde ilan edilir. Daha sonraki gunlerde oluşabilecek acık kontenjanlar ise takip eden haftanın ilk iş gununde yapılacak komisyon toplantısında değerlendirilir."
"Nakil icin başvuru, acık kontenjanın ilan suresi icinde oğrencinin oğrenim gorduğu okuldan velisinin alacağı Oğrenci Nakline Esas Durum Belgesi (EK?1) ile naklen gidilmek istenen okul mudurluğune yapılır.
"Nakil başvuruları; acık kontenjan, okula en son yerleştirmeye esas taban puanı ve puan ustunluğu esaslarına gore haftanın son iş gunu komisyonca değerlendirilerek ilan edilir."
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki Gecici 1 inci madde eklenmiştir.
"GECİCİ MADDE 1 ? 2007-2008 oğretim yılında ilkoğretim 8 inci sınıfta oğrenim gormekte olan oğrencilerden, 6 ncı, 7 nci sınıflarda Turkce, matematik ve fen bilgisi derslerinin her birinin yıl sonu notu en az "orta" ve bu derslerin yıl sonu notlarının ağırlıklı ortalaması en az 4.00 olanlar bu okulları tercih edebilirler.
Oğrenimlerinin 6 ncı veya 7 nci sınıfını, ya da bunların her ikisini yurt dışında yapan oğrenciler icin bu sınıf/sınıflara ait yukarıda belirtilen şartlar aranmaz."
MADDE 7 ? Aynı Yonetmelik ekinde yer alan "Oğrenci Nakline Esas Durum Belgesi (EK-1)" ekteki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 8 ? Bu Yonetmelik, yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 9 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.

EK-1

????????..
??./??. Oğretim Yılında okulunuz????sınıfı????nolu oğrencisi ??????. naklen........................................... Lisesine kaydettirmek istiyorum.

?./?./200

Oğrenci Velisinin
Adı Soyadı
İmza

ADRES:

Tel:
Ev:
Cep:

T.C.

Sayı :

????????

Adı Soyadı:
T.C. Kimlik Numarası:
Baba Adı:
Doğum Yeri ve Tarihi:
Okul No:
Sınıfı:
Alanı/Bolumu:
Birinci Yabancı Dili:
İkinci Yabancı Dili:

Okulumuz oğrencisi......................................... .nın nakil talebine esas olacak bilgileri yukarda belirtilmiştir.
Okul Muduru

Not:* Yıllara gore, oğrencinin okula yerleşmesinde esas alınan OKS/OYP puanı kullanılır.
Bu belge iki nusha olarak duzenlenir. Bir orneği nakil icin başvurulan okul mudurluğune verilmek uzere kapalımuhurlu zarf icinde imza karşılığı oğrenci velisine verilir. Naklin uygun bulunması hÂlinde, ikinci nushası, nakil yapılacak okul mudurluğune tasdikname ve dosyası ile birlikte resmî yazıyla gonderilir.
24 Mart 2008 PAZARTESİ
Resmî Gazete
Sayı : 26826
YONETMELİK
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 17/11/2003 tarihli ve 25292 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Bilimler Liseleri Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
"g) Yonerge: Millî Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumlarına Geciş Yonergesini"
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin Dorduncu Bolum başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Kontenjan, Tercih ve Başvuru, Yerleştirme, Kayıt Kabul ve Nakiller"
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesi madde başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir
"Tercih ve Başvuru
MADDE 9 ? Bu okullarda oğrenim gormek isteyen ilkoğretim 8 inci sınıf oğrencileri; Yonergeyle belirlenen usul ve esaslar ile ilgili kılavuz/kılavuzlarda acıklamalar doğrultusunda yerleştirmeye esas puana gore tercihte bulunurlar."
İlgili mevzuata gore yurdumuzda oğrenim gorme şartlarını taşıyan yabancı uyruklu oğrenciler hakkında da diğer oğrenciler gibi işlem yapılır.
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesi madde başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir
MADDE 10 ? Bu okullara, Yonergede belirlenen usul ve esaslar ile ilgili kılavuz/kılavuzlarda belirtilen acıklamalar doğrultusunda, yerleştirmeye esas puana gore merkezî yerleştirme ile oğrenci alınır. Okul kontenjanlarına, tercih ve yerleştirme işlemleri ile kayıt-kabule ilişkin hususlara Bakanlıkca her yıl yayımlanan kılavuz/kılavuzlarda yer verilir."
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesinin birinci, ucuncu, yedinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Bu okullar arasında oğrenci nakilleri, acık kontenjan bulunması, oğrencinin yerleştirmeye esas puanının naklen gitmek istediği okulun kendi sınıf seviyesindeki oğrenciler icin uygulanan yerleştirmeye esas taban puanından az olmaması ve puan ustunluğu esaslarına gore yapılır."
"Seviye tespit sınavı, alanlara yonelme sınıf tekrarı, nakil ve benzeri sebeplerle butun sınıflarda oluşacak acık kontenjanlar, şube oğrenci sayısı 24'u aşmayacak şekilde haftanın ilk iş gunu mesai bitimine kadar komisyonca tutanakla tespit edilerek takip eden 3 iş gunu suresince okulun ve il/ilce millî eğitim mudurluklerinin internet sayfasında ilan edilir. Daha sonraki gunlerde oluşabilecek acık kontenjanlar ise takip eden haftanın ilk iş gununde yapılacak komisyon toplantısında değerlendirilir."
"Nakil icin başvuru, acık kontenjanın ilan suresi icinde oğrencinin oğrenim gorduğu okuldan velisinin alacağı Oğrenci Nakline Esas Durum Belgesi (EK-1) ile naklen gidilmek istenen okul mudurluğune yapılır.
Nakil başvuruları; acık kontenjan, okula en son yerleştirmeye esas taban puanı ve puan ustunluğu esaslarına gore haftanın son iş gunu komisyonca değerlendirilerek ilan edilir."
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin Altıncı Bolum başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Hazırlık Sınıfından Dokuzuncu Sınıfa Geciş, Başarının Değerlendirilmesi Proje Seminer ve Topluma Hizmet Calışmaları"
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Hazırlık Sınıfından Dokuzuncu Sınıfa Geciş
MADDE 16 ? Hazırlık sınıfı oğrencileri; aynı okulun 9 uncu sınıfına veya nakil şartlarını taşımaları hÂlinde hazırlık sınıfı bulunmayan diğer okulların 9 uncu sınıflarına 8/12/2004 tarihli ve 25664 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Orta Oğretim Kurumları Sınıf Gecme ve Sınav Yonetmeliği hukumlerine gore geciş yaparlar."
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
"GECİCİ MADDE 1 ? 2007-2008 oğretim yılında ilkoğretim 8 inci sınıfta oğrenim gormekte olan oğrencilerden, 6 ncı, 7 nci sınıflarda Turkce, matematik ve sosyal bilgiler derslerinin her birinin yıl sonu notu en az "orta" ve bu derslerin yıl sonu notlarının aritmetik ortalaması en az 4.00 olanlar bu okulları tercih edebilirler.
Oğrenimlerinin 6 ncı veya 7 nci sınıfını, ya da bunların her ikisini yurt dışında goren oğrenciler icin bu maddedeki şartlar aranmaz."
MADDE 9 ? Aynı Yonetmelik ekinde yer alan "Oğrenci Nakline Esas Durum Belgesi
EK-1" ekteki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 10 ? Bu Yonetmelik, yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 11 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.

EK-1

????????..

?./?./200

Oğrenci Velisinin
Adı Soyadı
İmza

ADRES:

Tel:
Ev:
Cep:

T.C.

Sayı :

????????

Adı Soyadı:
T.C. Kimlik Numarası:
Baba Adı:
Doğum Yeri ve Tarihi:
Okul No:
Sınıfı:
Alanı/Bolumu:
Birinci Yabancı Dili:
İkinci Yabancı Dili:

Okul Muduru

24 Mart 2008 PAZARTESİ
Resmî GazeteSayı : 26826
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ANADOLU İMAM-HATİP LİSELERİ YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 20/5/2005 tarihli ve 25820 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Anadolu İmam-Hatip Liseleri Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin sonuna aşağıdaki tanım eklenmiştir.
"Yonerge: Millî Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumlarına Geciş Yonergesini,"
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesinin başlığı ile birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Sınavlar, Tercih ve Başvuru"
"Bu okullarda oğrenim gormek isteyen ilkoğretim 8 inci sınıf oğrencileri, Yonergede belirtilen usul ve esaslar ile ilgili kılavuz/kılavuzlardaki acıklamalar doğrultusunda yerleştirmeye esas puana gore tercihte bulunurlar."
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Bu okullara, Yonergede belirlenen usul ve esaslar ile ilgili kılavuz/kılavuzlardaki acıklamalar doğrultusunda, yerleştirmeye esas puana gore merkezi yerleştirme ile oğrenci alınır. Okul kontenjanlarına tercih ve yerleştirme işlemleri ile kayıt-kabule ilişkin hususlara Bakanlıkca her yıl yayımlanan kılavuz/kılavuzlarda yer verilir."
MADDE 4 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 5 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.