
16 Nisan 2008 CARŞAMBAResmî GazeteSayı : 26849
YONETMELİK
Karar Sayısı : 2008/13451
Ekli ?Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Personel Yonetmeliği?nin yururluğe konulması; Tarım ve Koyişleri Bakanlığı'nın 20/2/2008 tarihli ve 264 sayılı yazısı uzerine, 5648 sayılı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş ve Gorevleri Hakkında Kanunun 14 uncu ve 20 nci maddelerine gore, Bakanlar Kurulu'nca 17/3/2008 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Abdullah GUL
CUMHURBAŞKANI
TARIMVEKIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU
PERSONEL YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunda sozleşmeli olarak istihdam edilecek personele ve insan kaynakları planlamasına ilişkin hususları duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, Kurumda calışacak personelin hizmete alınma, gorevlendirme, gorevde yukselme ve gorevden alınma şekilleri, unvan, calışma usul ve esasları, sayıları ile sozleşme esasları, hak, odev ve sorumlulukları, nitelikleri, yetiştirilmeleri, sicil, disiplin, ucret, emeklilik ve diğer ozluk işlerine ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 4/5/2007 tarihli ve 5648 sayılı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş ve Gorevleri Hakkında Kanunun 14 uncu ve 20 nci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmeliğin uygulanmasında;
a) Bakan: Tarım ve Koyişleri Bakanını,
b) Bakanlık: Tarım ve Koyişleri Bakanlığını,
c) Başkan: Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanını,
c) Danışman: Kurumda calışan danışmanları,
d) Denetci: İc Denetim Koordinatorluğunde gorev yapan denetcileri,
e) Destek personeli: Kurumun sekreterlik, arşiv, idarî, malî ve personele ilişkin işlemlerini yurutecek yardımcı personeli,
f) Genel koordinator: Kurumda bulunan her bir genel koordinatorluğun başındaki yoneticiyi,
g) İl koordinatoru: Kurumda her bir il koordinatorluğunun başında bulunan yoneticiyi,
ğ) Kanun: 5648 sayılı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş ve Gorevleri Hakkında Kanunu,
h) Koordinator: Kurumda bulunan her bir koordinatorluğun başındaki yoneticiyi,
ı) Kurum: Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunu,
i) KPSS: Kamu Personeli Secme Sınavını,
j) Dil belgesi: Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı veya buna denkliği kabul edilen uluslararası gecerliliği olan sınav sonuclarına ilişkin belgeyi,
k) Sozleşme: Kurum ile personel arasında bir mali yıl itibariyle, hizmet akdi ile calıştırılacak yerli ve yabancı uzmanlarla ise kısmi zamanlı olarak yapılacak hizmet sozleşmesini,
l) Uzman: Kurumda hizmet sozleşmesiyle calışan uzmanları,
m) Kısmi zamanlı olarak istihdam edilen uzmanlar: Kanunun 14 uncu maddesinin dokuzuncu fıkrasına gore istisna veya hizmet akdi ile istihdam edilen yerli veya yabancı uzmanları,
n) Yarışma sınavı: Kurumda istihdam edilecek uzman, denetci, mutercim ve destek hizmetleri personelinin secimine ilişkin Kurumca yapılacak sınavı,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
İnsan Kaynakları Politikası ve Uygulaması
İnsan kaynakları politikasının amacı ve tespiti
MADDE 5 ? (1) İnsan kaynakları politikasının amacı, Kurumun gorevlerini etkin ve verimli bir şekilde yerine getirebilmesi icin, alanında uzmanlaşmış, gorevin gerektirdiği niteliklere sahip tecrubeli personelin istihdamını ve bu personelin niteliklerinin geliştirilmesini ve surdurulebilirliğini sağlamaktır.
(2) İnsan kaynakları politikası Kurum tarafından belirlenir. Bu politikanın oluşturulmasında ve uygulanmasında uyulacak ilkeler şunlardır:
a) İstihdam edilecek personelin seciminde, Kurumun calışma usul ve esaslarına ilişkin ilkelerini dikkate almak.
b) İstihdam edilecek personelin seciminde, personelin gorevin gerektirdiği uzmanlık bilgisi ve tecrubeye sahip olmasına dikkat etmek.
c) Kurumun ve personelin başarısını ve gelişimini teşvik etmek.
c) Personelin sosyal ve ekonomik haklarını korumak ve gozetmek.
d) İnsan kaynakları politikasının oluşturulması ve uygulanması surecine personelin katılımını sağlamak, personelin duşunce, goruş ve onerilerini dikkate almak.
(3) İnsan kaynakları politikasının uygulanmasından Destek Hizmetleri Genel Koordinatoru sorumludur. Genel Koordinator her yıl Aralık ayında bir rapor hazırlayarak Başkana sunar. Bu raporda, insan kaynakları politikasının uygulanmasına dair bilgiler, uygulamada karşılaşılan sorunların cozumune ve insan kaynakları politikasının geliştirilmesine yonelik genel oneriler yer alır.
İnsan kaynakları ihtiyacının planlanması
MADDE 6 ? (1) Kurumun insan kaynakları ihtiyacının planlanması, Kurumun gorevleri doğrultusunda ihtiyac duyulacak personeli belirlemek amacıyla yapılır. Bu planlar, personel istihdamını etkileyecek teknolojik yenilikler, insan kaynağındaki niteliksel gelişmeler, yasal duzenlemeler ve butce imkanları dikkate alınmak suretiyle hazırlanır.
(2) Kurumun insan kaynakları planlaması yapılırken aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
a) İş analizleri.
b) Personelin Kurumdaki iş analizine dayalı gorev tanımları.
c) Kurumun birimler itibariyle pozisyon planlaması ve ihtiyac analizleri ile personel ihtiyacı.
c) Personele verilecek Kurum ici ve Kurum dışı her turlu eğitim programları.
d) Başkan tarafından onaylanan ic denetim eğitim programı.
(3) İnsan kaynaklarının planlamasında; hizmetin surekli, etkin, verimli, kaliteli ve uygun sayıda personel eliyle yurutulmesinin sağlanmasına ozen gosterilir.
UCUNCU BOLUM
İstihdam
İstihdam usulleri
MADDE 7 ? (1) Kurum pozisyonlarında, 5018 sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (IV) sayılı cetvellerde sayılan kurum ve kuruluşlarda calışan personel, girecekleri yarışma sınavı sonucuna gore ve kurumlarının muvafakati ile uzman, denetci, mutercim ve destek personeli olarak istihdam edilebilirler.
(2) Kurum pozisyonlarında, 5018 sayılı Kanuna ekli (I), (II) ve (IV) sayılı cetvellerde sayılan kurum ve kuruluşlarda daha once gorev yapmış personel ile kamu hizmetine ilk defa Kurum bunyesinde başlayacak olanlardan KPSS belgesi bulunanlar; girecekleri yarışma sınavında başarılı olmaları kaydıyla uzman, denetci, mutercim ve destek personeli olarak istihdam edilebilirler.
(3) Başkan, genel koordinator, koordinator, danışman, hukuk muşaviri ve il koordinatorleri ve kısmi zamanlı olarak istihdam edilen uzmanlar yarışma sınavına tabi tutulmaksızın ve KPSS belgesi aranmaksızın, Kanunda belirtilen şartlarla istihdam edilebilirler.
Sozleşmeli personel pozisyon unvanları ve sayıları
MADDE 8 ? (1) Kurumun merkez teşkilatı sozleşmeli personel pozisyon unvanları ve sayıları ekli (I) sayılı cetvelde gosterilmiştir.
(2) İl koordinatorluklerinde calışacak personel sayısı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının olumlu goruşleri uzerine Bakanlıkca belirlenir.
İstihdam edilecek personelde aranacak genel şartlar
MADDE 9 ? (1) Kurumda istihdam edilecek personelin;
a) Turk vatandaşı olmak,
b) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
c) 5237 sayılı Turk Ceza Kanununun 53 uncu maddesinde belirtilen sureler gecmiş olsa bile; kasten işlenen bir suctan dolayı bir yıl veya daha fazla sureyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin guvenliğine karşı suclar, Anayasal duzene ve bu duzenin işleyişine karşı suclar, milli savunmaya karşı suclar, Devlet sırlarına karşı suclar ve casusluk, zimmet, irtikÂp, ruşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, guveni kotuye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suctan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kacakcılık suclarından mahkûm olmamak,
c) Askerlik durumu itibariyle;
1) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
2) Askerlik cağına gelmemiş bulunmak,
3) Askerlik cağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa gecirilmiş olmak,
d) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 uncu maddesi hukumleri saklı kalmak kaydı ile gorevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak,
şartlarını taşıması gerekir.
Boş pozisyonların duyurulması
MADDE 10 ? (1) Kurumda boş pozisyonların unvanları, sayıları, oğrenim dalları ve bulunduğu yerler, alınacak personelde aranan şartlar, istihdam edilecek pozisyonlara gore istenecek en az KPSS puanı ve puan turu anılan pozisyonlar icin başvuru mercii, son başvuru tarihi ile başvuru yeri, başvuruda istenecek belgeler, yarışma sınavının şekli, iceriği, yeri ve zamanı ile gerekli gorulen diğer hususlar, Kurumca karara bağlanarak başvuru tarihinden en az yirmi gun once ulusal bir gazete ile Kurumun internet sitesinde ilan edilir.
(2) İlanda belirtilen KPSS puanı esas alınmak şartıyla, yapılacak sıralamaya gore duyurulan boş pozisyonların beş katına kadar kişi yarışma sınavına alınabilir. KPSS puanları eşit olması halinde yabancı dil notu, yabancı dil notunun da eşit olması halinde iş tecrubesi fazla olan yarışma sınavına alınır.
(3) 7 nci maddenin birinci fıkrasına gore istihdam sağlanması icin duyurulan boş pozisyonlara başvuru yapanlardan ilanda belirlenen kriterleri taşıyanlar yarışma sınavına alınır.
İstenilen belgeler ve başvuru
MADDE 11 ? (1) 7 nci maddeye gore istihdam edilmek uzere duyurulan pozisyonlara başvuran adaylardan, başvuru esnasında aşağıdaki belgeler istenir:
a) Oğrenim diploması ya da mezuniyet belgesinin aslı veya tasdikli sureti.
b) Dort adet vesikalık fotoğraf.
c) Başvurulan pozisyon ve istihdam şekline gore, KPSS ve/veya dil belgesinin aslı veya tasdikli sureti.
c) Nufus cuzdanı sureti.
d) Ozgecmiş.
e) Kurum tarafından istenebilecek diğer belgeler.
(2) Yukarıda sayılan belgelerin Kuruma en gec, sınav ilanında belirtilen son muracaat tarih ve saatine kadar teslim edilmesi şarttır. Bu belgelerin, aslı ibraz edilmek kaydıyla suretleri Kurumca tasdik edilebilir. Postadaki gecikmeler dikkate alınmaz. Sınav başvurularına ilişkin olarak yapılan itirazlar, Başkan tarafından belirlenecek uc kişilik bir komisyonca itiraz tarihinden itibaren en gec bir hafta icerisinde sonuclandırılır. Bu sure, incelemenin zorunlu kılması halinde en fazla onbeş gune kadar uzatılabilir.
Başvuruların değerlendirilmesi
MADDE 12 ? (1) Kuruma yapılan başvurular, Sınav Kurulunca değerlendirildikten sonra yarışma sınavına katılabileceklerin isimleri Kurumun ilan panosunda ve internet sitesinde, son başvuru tarihinden itibaren en gec yirmi gun icinde ilan edilir. Ancak, bu hukme gore sınava katılabileceği tespit edilmiş olup isimleri ilan olunan adaylardan, daha sonra sınava katılma şartlarını taşımadığı halde gerceğe aykırı bilgi verdiği veya herhangi bir şekilde gerceği sakladığı belirlenen kişiler yarışma sınavına alınmaz. Bunlardan sınava girmiş olanların sınavları gecersiz sayılır ve bunlarla sozleşme yapılmaz. Bu gibi durumları tespit edilenlerle sozleşme yapılmış olsa dahi sozleşmeleri feshedilir. Bu kişiler hicbir hak talep edemezler ve haklarında Cumhuriyet Başsavcılığına suc duyurusunda bulunulur.
Sınav Kurulu
MADDE 13 ? (1) Sınav Kurulu, Başkanın başkanlığında, uc genel koordinator ve Hukuk Muşavirinden oluşur. Denetciler icin yapılan sınavın sınav kurulunda İc Denetim Koordinatoru de yer alır. Kurulun toplantı yeter sayısı dorttur. Kararlar salt coğunlukla alınır. Eşitlik halinde Başkanın kararı yonunde karar verilmiş sayılır. Kurulun sekretaryasını Destek Hizmetleri Genel Koordinatorluğu yapar.
Yarışma sınavı
MADDE 14 ? (1) Yarışma sınavı Kurum tarafından yapılır. Yarışma sınavı ilanda belirtilmek koşuluyla; yazılı, sozlu ya da yazılı ve sozlu olarak yapılabilir.
(2) İsimleri sınava katılacaklar listesinde ilan edilenler sınava alınırlar.
(3) Sınav sonucları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren en gec yirmi gun icinde ilan edilir.
(4) Yapılacak yarışma sınavından en az yetmiş puan ve uzerinde not alınması şarttır. Sınav Kurulu, yazılı sınavdan başarılı olanları sozlu sınava cağırır.
(5) Sınav Kurulu uyeleri sozlu sınavda; her adaya adayın calışacağı alandaki uzmanlık duzeyi, mesleki tecrube ve bilgi birikimi, yabancı dili kullanabilme duzeyi, adayın kavrayış, ifade ve temsil kabiliyeti, muhakeme gucu, gorevlendirilecek pozisyona yatkınlık, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu gibi niteliklere sahip olup olmadığını da goz onune alarak not verir. Sınav Kurulu bu hususları tespit etmek uzere uygun gorduğu bilgi ve belgeleri adaylardan ister.
Değerlendirme ve sonucların duyurulması
MADDE 15 ? (1) Sozlu sınavda Sınav Kurulu uyelerinin verdikleri notların aritmetik ortalaması alınır. Yazılı sınav yapılmış ise her iki sınavın aritmetik ortalaması sınav sonucunu gosterir. Sınav başarı notu yuz puan uzerinden asgari yetmiş puandır. Ancak, sınavda başarılı olanların sayısı ilan edilen boş pozisyon sayısından fazla ise, en yuksek puan alan adaydan başlamak uzere sıralama yapılarak, boş pozisyon sayısı kadar aday yarışma sınavını kazanmış kabul edilir. Yarışma sınavında yetmişin uzerinde puan almış olmak bu sıralamaya giremeyen adaylar icin kazanılmış hak teşkil etmez.
(2) Sınav Kurulu, başarı sırasına gore sıralamaya tabi tutmak suretiyle başarılı adaylar arasından, boş pozisyon sayısının yarısı kadar yedek aday belirleyebilir. Yedek liste oluşturulan durumlarda, asıl adaylardan suresi icinde goreve başlamayan veya istihdam edilmeden once gerekli şartları taşımadıkları anlaşılanların yerine, yedek adaylar sırasına gore istihdam edilir. Bunlar hakkında bu Yonetmeliğin ilgili hukumleri aynen uygulanır.
(3) Sınav Kurulu yapmış olduğu değerlendirmelerin sonucunu uc gun icinde Kurumun İnsan Kaynakları ve İdari İşler Koordinatorluğune iletir.
(4) Sınav sonucları, Kurumun Destek Hizmetleri Genel Koordinatorluğu tarafından, Sınav Kurulunca sonucların kendisine intikal ettirildiği tarihten itibaren en gec uc gun icinde Kurumun internet sitesinde ilan edilir.
Kazanan personele tebligat
MADDE 16 ? (1) Sınavda başarılı olanların, başvuru esnasında belirttikleri adreslerine posta yoluyla yazılı olarak goreve başlama cağrısı yapılır.
(2) Sınavı kazananların, işlemlerinin yapılabilmesi icin sınav sonuclarının ilanından itibaren yirmi gun icerisinde Kuruma muracaat etmeleri gerekir.
(3) Yapılan başlama cağrısına rağmen, Kurum tarafından kabul edilebilir bir belgeyle ispatı mumkun mucbir sebepler olmaksızın sınav sonuclarının ilanından itibaren yirmi gun icerisinde muracaat etmeyenlerin ataması yapılmaz. Postadaki gecikmeden Kurum sorumlu değildir. Kazanan personelin Kurumun internet sitesinde ilanı, aynı zamanda tebligat niteliği taşır.
(4) Sınav sonucunun Kurumun internet adresinde ilan edilmesinden itibaren yirmi gun icerisinde Kuruma başvurmayanlar bu haklarından vazgecmiş sayılırlar.
Personelin goreve başlatılması
MADDE 17 ? (1) Atama onayları kendilerine tebliğ edilen personelden aynı yerde ikamet edenler tebliğ gununu takip eden en gec iki iş gunu, başka bir yerde ikamet edenler ise on beş gun icinde goreve başlarlar. Bu sureler icinde belgeye dayanan bir mucbir sebep olmaksızın goreve başlamayanların atama onayları iptal edilir. Giriş sınavında hile yaptığı, sahte belge ibraz ettiği, gerceğe aykırı beyanda bulunduğu veya Kurumda calışmak icin gerekli nitelikleri taşımadığı sonradan anlaşılan adayın atama onayı iptal edilip sozleşmesi feshedilir. Yanlış beyanda bulunan, sınavda hile yapan veya sahte belge ibraz edenler hakkında gerekli yasal işlemler yapılır.
(2) Kurumun internet sitesinde sınavı kazananların acıklanmasından itibaren belgeyle ispatı mumkun mucbir sebepler nedeniyle goreve başlamama hali uc ayı aşamaz.
Sozleşme usul ve esasları
MADDE 18 ? (1) Genel koordinator, Hukuk Muşaviri, koordinator, il koordinatoru, uzman, denetci, danışman, mutercim ve destek personeli ile sozleşme imzalanır. Bu sozleşmede, sozleşme yapan tarafların isim ve unvanları, sozleşmenin başlangıc tarihi, her ay icin odenecek aylık ve diğer odemeler, işe alınan personelin gorev tanımı, gorev yapacağı birim ve unvanı, sosyal guvenlik ve calışma şartları ve calışma ortamı acısından tabi olacağı kanun ve yonetmelikler, sozleşmenin fesih şartları ile Kurumun sozleşmede bulunmasını uygun gorduğu diğer hususlar yer alır.
(2) Gerekli gorulduğu hallerde, ozel bilgi ve uzmanlık gerektiren işlerde yerli ve yabancı uzmanlarla istisna veya hizmet akdi ile kısmi zamanlı sozleşme yapılır. Bu sozleşmede, sozleşme yapan tarafların isim ve unvanları, sozleşme ve işin başlangıc ve bitiş tarihi, her ay icin odenecek brut aylık ve diğer odemeler, işe alınan personelin gorev tanımı, sosyal guvenlik ve calışma şartları ve calışma ortamı acısından tabi olacağı kanun ve yonetmelikler, sozleşmenin fesih şartları ile Kurumun sozleşmede bulunmasını uygun gorduğu diğer hususlar yer alır.
Atamalar ve ozel şartlar
MADDE 19 ? (1) Kanunda belirtilen şartları taşımak koşuluyla, Başkan Bakanın onerisi uzerine muşterek kararla, genel koordinator, Hukuk Muşaviri, koordinator, il koordinatorleri, uzman, denetci ve danışmanlar Başkanın teklifi uzerine Bakan onayıyla, bunların dışında kalan personel ise Başkan tarafından atanır.
(2) Hukuk Muşavirinin avukatlık stajını yapmış olması şartı aranır.
(3) Denetci olarak istihdam edileceklerden ulke genelinde gorev yapabileceklerine dair sağlık raporu istenir.
(4) Destek personelinin en az lise veya dengi okul mezunu olması şartı aranır.
Yerli ve yabancı uzmanların kısmi zamanlı olarak istihdam edilmesi
MADDE 20 ? (1) Kurum, desteklenecek proje ve faaliyetler konusunda proje başvurularının değerlendirilerek analizlerinin yapılması, ihale ve uygulamalar ile izleme, değerlendirme, duyuru ve tanıtımların yapılması, faydalanıcılara yonelik eğitim ve danışmanlık ile benzeri ozellikli işler icin hizmet verilmesi amacıyla; ozel bilgi ve uzmanlık gerektiren işlerde yerli ve yabancı uzmanlar calıştırabilir. Bu uzmanlar sınava tabi tutulmaksızın Kurumun merkezinde veya il koordinatorluklerinde istihdam edilirler. Bunların gorevlendirilmesinde; hizmet verecekleri konularda asgari uc yıllık iş tecrubesine sahip bulunması, kırsal kalkınma veya Kurumun faaliyetleri konusundaki eğitimlere katılmış veya bu konularda eğitici formasyonuna sahip olması kıstas olarak alınır.
Sozleşmenin feshi ve sona ermesi
MADDE 21 ? (1) Sozleşme, aşağıdaki hallerde feshedilir:
a) İzinsiz veya kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın kesintisiz beş gun veya bir yıl icerisinde toplam on gun goreve gelmemek.
b) İşe alınma şartlarından herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması.
c) Gorev ya da gorev yerinin değişmesi halinde belirlenen sure icinde mucbir sebep olmaksızın yeni gorevine başlamamak.
c) Kanun, yonetmelik ve sozleşme hukumlerine aykırı davranışlarda bulunmak.
d) Sicil değerlendirmelerinde birbirini izleyen iki yıl elli dokuz veya aşağıda puan almak.
(2) İstek, yaş haddi, malulluk veya sicil sebeplerinden biriyle emekliye ayrılma, sozleşmenin suresinin bitmesi veya personelin cekilme isteğinin kabulu hallerinde sozleşme sona erer.
(3) Personelin sozleşmesi, sozleşmenin sona ermesinden itibaren Başkanın onayı ile sınavsız olarak yenilenebilir.
DORDUNCU BOLUM
Personelin Statusu, Yetiştirilmesi ile Sosyal ve Mali Hakları
Personelin statusu
MADDE 22 ? (1) Kurumda istihdam edilecek personel sozleşme hukumlerine tabidir.
(2) Kurum personeli, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve soz konusu Kanunun ongorduğu yonetmelikler ile sağlanan sosyal guvenliğe ilişkin her turlu haktan yararlanır.
Personelin gorev ve sorumlulukları
MADDE 23 ? (1) Kurumda calışan tum personelin gorev ve sorumlulukları Kurum tarafından hazırlanan gorev tanımları ile belirlenir.
Calışma saatleri
MADDE 24 ? (1) Calışma saatleri, Bakanlar Kurulunca Devlet memurları icin tespit edilen calışma saat ve sureleri ile aynıdır. Ancak, ilgili personel kendisine verilen gorevleri calışma saatleri ile bağlı olmaksızın sonuclandırmak zorundadır.
İzinler
MADDE 25 ? (1) Kurum personeli, 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esasların 9 uncu ve 10 uncu maddelerinde yer alan izin haklarından yararlanır.
Eğitim ve eğitim planı
MADDE 26 ? (1) Hizmet ici eğitimden beklenen amacların gercekleştirilmesine yonelik eğitim politikasına ilişkin duzenlemeler, ilgili birim tarafından tespit edilir. Belirlenen politika cercevesinde, diğer birimlerin goruşleri ve mevcut verilere gore belirlenecek ihtiyaclar ile olanaklar goz onunde bulundurulmak suretiyle Kurum personelinin mesleki bilgilerini geliştirmek amacıyla merkez ve il koordinatorlukleri icin kısa, orta ve uzun vadeli eğitim planları yapılır ve uygulanması sağlanır.
(2) Kurum personelinin eğitimi, Başkanın uygun gorduğu zaman ve surelerde gercekleştirilir.
Aylık ucret
MADDE 27 ? (1) Sozleşmeli personele verilecek her turlu odemeler dahil net ucretler; Başkana Başbakanlık merkez teşkilatında gorev yapan genel mudur, genel koordinatorlere Başbakanlık merkez teşkilatında gorev yapan genel mudur yardımcısı, hukuk muşaviri, koordinator ve il koordinatorlerine Başbakanlık merkez teşkilatında gorev yapan daire başkanları, uzman ve denetcilere Başbakanlık uzmanları, diğer gorevlilere ise Başbakanlık merkez teşkilatındaki benzer gorevler icin ongorulmuş bulunan ucretleri aşmamak kaydıyla Bakan tarafından belirlenir.
(2) 20 nci maddede belirtilen amaclarla istihdam edilen danışman ile kısmi zamanlı olarak istihdam edilen uzmanlara; Kurumda calıştırılacak uzmanların mali haklarını aşmamak uzere, Bakan tarafından belirlenen ucret odenir. Bu personelin ucret ve paraya ilişkin bolunebilir menfaatleri, tam sureli belirlenen ucretin calıştığı sureye orantısı alınmak suretiyle odenir.
(3) Personel ucrete goreve başladığı gunden itibaren hak kazanır. Odenecek ucretler her ayın onbeşinde peşin olarak odenir. Bu ucretlerden, olum, emekliye ayrılma, gorev başında malulluk haric, diğer ayrılmalarda artan hizmet surelerine tekabul eden ucretler gun hesabıyla tespit edilerek geri alınır.
Gecici gorev yolluğu
MADDE 28 ? (1) Gecici gorevle gorevlendirilecek personele 6245 sayılı Harcırah Kanunu hukumlerine gore aylık kadro dereceleri 4 uncu dereceden daha yuksek memurlar ve hizmetliler icin belirlenen, Denetci olarak gorev yapan personele ise aynı Kanunun 33 uncu maddesinin (b) bendinde teftiş, denetim, inceleme ve soruşturma goreviyle gorevlendirilen memurlar icin belirlenen gundelikler uzerinden harcırah odenir.
(2) Bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hallerde Harcırah Kanunu hukumleri uygulanır.
BEŞİNCİ BOLUM
Personelin Yukumlulukleri ile Sicil ve Disiplin İşlemleri
Personelin yukumlulukleri
MADDE 29 ? (1) Kurum personelinin yukumlulukleri şunlardır:
a) Personel, Anayasaya ve kanunlara sadakatle bağlı kalmak ve uygulamak zorundadır.
b) Personel, siyasi partiye uye olamaz, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zumrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamaz; gorevlerini yerine getirirken dil, ırk, cinsiyet, siyasi duşunce, felsefi inanc, din ve mezhep gibi ayırım yapamaz; hicbir şekilde siyasi ve ideolojik amaclı beyanda ve eylemde bulunamaz ve bu eylemlere katılamaz. Anayasaya ve kanunlara aykırı olan, ulkenin bağımsızlığını ve butunluğunu bozan, Turkiye Cumhuriyetinin guvenliğini tehlikeye duşuren herhangi bir faaliyette bulunamaz.
c) Personel, amiri olduğu birimlerde kanun, tuzuk, yonetmelik ve gorev tanımlarında belirlenen gorevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan ve yaptırmaktan, maiyetindeki personeli yetiştirmekten, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten gorevli ve sorumludur. Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik icinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tuzuk, yonetmelik ve gorev tanımlarında belirtilen esaslar icinde kullanır.
c) Personel, gorevi ile ilgili Turk ve Avrupa Birliği mevzuatını bilmek ve değişiklikleri izlemekle sorumlu, Kurum tarafından uygun gorulen bilgilendirme ve yeniliklere yonelik kurs, seminer ve konferans gibi calışmalara katılmakla yukumludur.
d) Personel, kanun, tuzuk, yonetmelik ve gorev tanımlarında belirlenen esaslara uymakla yukumlu ve gorevlerinin dikkat ve itina ile tam ve zamanında yurutulmesinden amirlerine karşı sorumludur. Personel amirinden aldığı Anayasa, kanun, tuzuk, yonetmelik ve kendi gorev tanımlarına aykırı emirleri yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Amir talimatında ısrar eder ve talimatını yazılı olarak yenilerse, personel konusu suc teşkil etmemek koşuluyla talimatın gereklerini yerine getirmeye zorunludur. Bu durumda talimatın yerine getirilmesinden doğacak sorumluluk, talimatı verene aittir. Konusu suc teşkil eden talimatı yerine getiren personel sorumluluktan kurtulamaz.
e) Personel, kendisine teslim edilen Kurum malını korumak ve her zaman hizmete hazır halde bulundurmak icin gerekli tedbirleri almak, goreviyle ilgili belge, arac ve gerecleri yetki verilen yerler dışına cıkarmamak ve ozel işlerinde kullanmamak, gorevi gereği kendisine teslim edilen belge, arac ve gerecleri gorevi sona erdiği zaman geri vermek zorundadır. Bu zorunluluk personelin mirascılarına da şamildir. Personelin kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idare zarara uğratılmışsa, bu zararın ilgili personel tarafından rayic bedeli uzerinden odenmesi esastır.
f) Personel, 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Ruşvet ve Yolsuzluklarla Mucadele Kanununa uymak zorundadır.
g) Personel, gorevleri hakkında basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demec veremez. Bu konuda gerekli bilgi ancak Başkanın yetkili kılacağı gorevliler tarafından verilebilir.
ğ) Personel, başvuru ve şikayetlerini yazılı olarak ustleri aracılığıyla Başkana iletebilir. Başvuru ve şikayetler, en yakın amirden başlayarak silsile yoluyla şikayet edilen amirler atlanarak yapılır. Başvuru ve şikayetler incelenerek, sonucları en kısa zamanda ilgiliye yazılı olarak bildirilir. Ancak personel, toplu olarak soz ve yazı ile muracaat ve şikayette bulunamaz.
h) Personel, doğrudan doğruya veya aracı eliyle hediye isteyemez ve gorevi sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul edemez veya iş sahiplerinden borc para isteyemez ve alamaz, denetimi altında bulunan veya kendi gorevi veya Kurum ile ilgisi olan bir teşebbusten menfaat sağlayamaz.
ı) Personel, gorevleriyle ilgili gizli bilgileri gorevinden ayrılmış bile olsa, Başkanın yazılı izni olmadıkca acıklayamaz.
i) Personel, kişilerin uğradıkları zararlardan dolayı Kurum aleyhine acılan davalar nedeniyle kendisine rucu edilen zararları odemek zorundadır.
j) Personel, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesinde yer alan hukumlere uymakla yukumludur.
Sicil ve disiplin
MADDE 30 ? (1) Personel hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun sicil ve disiplin hukumleri kıyasen uygulanır.
(2) Aylıktan kesme cezası sozleşmeli personelin brut ucretinin otuzda biri ila sekizde biri arasında kesinti yapılması, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası sozleşmeli personelin ucretinin belirlenmesinde esas alınan kıdem suresinde indirim yapılması, Devlet memurluluğundan cıkarma cezası ise sozleşmenin feshedilmesi suretiyle uygulanır.
ALTINCI BOLUM
Yururluk ve Yurutme
Yururluk
MADDE 31 ? (1) Maliye Bakanlığı, Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığı ile Sayıştay Başkanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının goruşleri alınarak hazırlanan bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 32 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.
(I) SAYILI CETVEL
MERKEZ TEŞKİLATINDAKİ PERSONELİN POZİSYON UNVANI VE SAYILARI
Pozisyon Unvanı Sayı Başkan 1 Proje Hizmetleri Genel Koordinatoru 1 Finansman Genel Koordinatoru 1 Destek Hizmetleri Genel Koordinatoru 1 Hukuk Muşaviri 1 Proje Yonetimi Koordinatoru 1 Proje İzleme ve Kontrol Koordinatoru 1 Tahakkuk Koordinatoru 1 Odeme Koordinatoru 1 Muhasebe Koordinatoru 1 İc Denetim Koordinatoru 1 Bilgi Sistemleri Koordinatoru 1 İnsan Kaynakları ve İdari İşler Koordinatoru 1 Uzman 95 Denetci 12 Danışman 2 Mutercim 3 Destek Personeli 25 TOPLAM 150