Wordpress ile oluşturduğumuz sitelerimizin optimizasyonunu yaparak neredeyse hepimiz eklentiye ihtiyac duyarız. Seo icin olmazsa olmaz dediğimiz eklentilerimiz vardır. Misal ben Seo Ultimate kullanırım. Kalıcı bağlantı oluşturmak ve diğer araclarının işlevsel ozellikleri acısından cok işime yaramıştır. Fakat bu eklenti de bile meta description ve keyword etiklerini istediğim gibi cekemedim.

Mesela anasayfa da description ve keyword sorunsuz calışırken, yazılar kısmına geldiğimiz de sadece description etiketimiz duzgun calışıyor. Konu icerisinden bir miktar kelimeyi cekip gosteriyor fakat keyword etiketimiz konuyla bağımsız bir şekilde anasayfada ki ile aynı halde.

Kategori sayfalarına geldiğimiz zaman ortada description etiketi bile yok. Keyword etiketleri yine anasayfada ki duruyor. Tags yani etiket sayfalarında ise metalar tamamen calışmıyor.

ve en sonunda eklentilerle olmayacağına kanaat getirip kendi kodlarımı kendim oluşturdum. ve cok da guzel verim almaktayım. bunu sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Oncelikle kodları kendi duzenlediğim şekilde vermek istiyorum. Yani seo ultimate eklentisinde calışan meta etiketlerini yine kullanıyorum. Keyword etiketini tamamen kapattım. Description ise sadece anasayfa ve yazılar sayfasında mevcut. Diğer etiketleri kendimiz oluşturalım.

Tum duzenlemeleri header.php dosyasında gercekleştiriyoruz.
PHP:


Aşağıda bulunan tum kodları bu kodun ustune ekleyeceğiz.

Eklentinin keyword etiketini kapattığımız icin doğal olarak anasayfamız icin bir keyword gerekiyor. Bunu da şu şekilde oluşturuyoruz;

PHP:


Anasayfamız icin anahtar kelimeleri oluşturduk. Şimdi sıra geldi yazılar icin oluşturmaya. Ustte oluşturduğumuz kodun hemen altına;
PHP:


ekliyoruz. Burada $yaz dongusuyle yazılar icerisindeki başlığı yazdırıp devamına kendi etiketlerimizi ekliyoruz. Her konuda başlık değiştiği icin etiketlerimiz de değişmiş oluyor.

Yazılarımızdan sonra sıra kategorilere geldi. Kategoriler hem acıklama hemde anahtar kelimeleri kendimiz ureteceğiz.
PHP:


Burada acıklama kısmı icin donguyu 2 kez calıştırdım. Kategori başlığını 2 kere cekip devamında istediğim etiketi ekledim. Anahtar kelimeler ise aynı yazılarda yaptığımız şekilde. $cate dongusunu seo kurallarına uygun şekilde coğaltıp azaltabilirsiniz.

Son olarakda yazılarıma eklediğimiz etiketlere meta tag atamak. Burada yine kategoride yaptığımız mantığı kullanacağız.
PHP:


Etiket iceriside yazıları kendi sitenize gore değiştirebilirsiniz. Turkce karakter sorunu yaşayanlar header.php dosyasını Notepad++ ile acıp Kodlama sekmesinden UTF-8 (BOM'suz) olarak donuştur seceneğine tıklayıp karakter sorununu cozebilirsiniz.

Artık sitenizdeki meta etiketlere siz hakimsiniz. Kurallara uygun bir şekilde kullandığınız takdirde optimizasyonda cok işinize yarayacağına eminim.

Kaynak: WordPress meta tagları otomatik olarak oluşturmak (eklentisiz)