7 Mayıs 2008 CARŞAMBAResmî GazeteSayı : 26869
YONETMELİK
Sosyal Guvenlik Kurumundan:
SOSYAL GUVENLİK KURUMU SOSYAL GUVENLİK UZMAN
YARDIMCILIĞI VE SOSYAL GUVENLİK UZMANLIĞI
SINAV, ATAMA, GOREV, YETKİ, CALIŞMA
USUL VE ESASLARI HAKKINDA
YONETMELİK


BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı; Sosyal Guvenlik Uzman Yardımcılarının mesleğe alınma, yetiştirilme, yeterlik sınavları ile atanma usul ve esaslarını, Sosyal Guvenlik Uzman ve Sosyal Guvenlik Uzman Yardımcılarının calışma, meslekte ilerleme usul ve esasları ile yetki, gorev, hak ve sorumluluklarını duzenlemektir.
Kapsam

MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, Sosyal Guvenlik Kurumunda istihdam edilecek Sosyal Guvenlik Uzmanları ile Sosyal Guvenlik Uzman Yardımcılarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 16/5/2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Guvenlik Kurumu Kanununun 30 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;

a) Başkan: Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanını,
b) Başkanlık: Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanlığını,
c) Birim: Kurumun ana hizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimleri ile sosyal guvenlik il mudurluklerini,
c) Birim amiri: Kurumun ana hizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimleri ile sosyal guvenlik il mudurluklerinde gorev yapan en ust amiri,
d) Giriş sınavı: Sosyal Guvenlik Uzman Yardımcılığına giriş amacıyla yapılacak yazılı ve sozlu sınavını,
e) Kıdem: Uzmanlık meslek kıdeminde esas alınan sure, uzman yardımcılığında, uzmanlıkta, uzmanlık sıfatını haiz olunduktan sonra Kurum icinde idari gorevlerde, meslek suresi icinde yapılması kaydıyla askerlikte ve aylıklı izinlerde gecirilen sureleri,
f) KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,
g) KPSS (A): (A) grubu olarak adlandırılan kadrolara atanmaya esas olacak yerleştirmeyi yapmak amacıyla kullanılacak olan puanları belirleyen Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yapılan Kamu Personeli Secme Sınavını,
ğ) Kurum: Sosyal Guvenlik Kurumunu,
h) OSYM: Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,
ı) Sınav komisyonu: Sosyal Guvenlik Uzmanlığı Yeterlik Sınav Komisyonunu,
i) Sınav kurulu: Sosyal Guvenlik Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı Kurulunu,
j) Tez: Uzman Yardımcılarının hazırlayacakları uzmanlık tezlerini,
k) Uzman: Sosyal Guvenlik Uzmanını,
l) Uzman yardımcısı: Sosyal Guvenlik Uzman Yardımcısını,
m) Yeterlik sınavı: Sosyal Guvenlik Uzmanlığı Yeterlik Sınavını
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavına İlişkin Esaslar
Uzman Yardımcılığı giriş sınavı ve zamanı
MADDE 5 ? (1) İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı her yıl en gec Şubat ayı sonuna kadar birimlerin uzman yardımcısı taleplerini yazılı olarak alır ve Başkanlığa sunar.
(2) Uzman Yardımcılığı icin, kadro ve ihtiyac durumuna gore Başkanlık tarafından uygun gorulecek zamanlarda sınav acılır.
(3) Giriş sınavına katılabilmek icin, 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Kamu Gorevlerine İlk Defa Atanacaklar İcin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yonetmelik hukumlerine gore OSYM Başkanlığı tarafından yapılan/yapılmış olan KPSS (A)'ya katılmış olmak şarttır.
Giriş sınavı duyurusu
MADDE 6 ? (1) Giriş sınavının başvuru şartları, sınav konuları, başvuru tarihi, başvuru evrakının temin edileceği yer, başvuru yeri, gerek gorulmesi halinde oğrenim dalları ve kontenjanları, sınava kac kişinin cağrılacağı, Uzman Yardımcısı olarak en fazla kac kişinin atanacağı, başvuruda istenen belgeler ile gerekli gorulen diğer koşullar son başvuru tarihinden itibaren en az otuz gun once Resmî Gazete'de ve Turkiye genelinde yayımlanan tirajı yuksek ilk beş gazeteden en az birinde bir defa ve Kurumun internet sayfasında ilÂn edilir.
Başvuru şartları
MADDE 7 ? (1) Giriş Sınavına başvurmak isteyenlerin aşağıdaki şartları taşımaları gerekir:
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde belirtilen, genel şartları taşımak,
b) En az dort yıllık eğitim veren yuksek oğretim kurumlarının hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadî ve idarî bilimler, tıp, diş hekimliği, eczacılık fakultelerinden veya sosyal hizmetler, sağlık idaresi, sağlık yonetimi, matematik, istatistik, aktuerya, bankacılık, sigortacılık, işletme muhendisliği, endustri muhendisliği, yazılım muhendisliği, elektronik muhendisliği, elektrik ve elektronik muhendisliği, bilgisayar muhendisliği bolumlerinden ya da bunlara denkliği Yuksekoğretim Kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki yuksek oğretim kurumlarından mezun olmak,
c) Sınavın yapıldığı yılın Ocak ayının ilk gunu itibarıyla otuz yaşını doldurmamış olmak,
c) Erkek adaylar icin askerlikle ilişiği olmamak,
d) Son başvuru tarihi itibarıyla, gecerlilik suresi dolmamış, OSYM tarafından yapılan KPSS (A)'dan, başvuru ilÂnında belirtilen puan turunden asgarî puanı almış olmak,
e) KPSS yabancı dil bolumunden soru sayısının en az %60'ını doğru cevaplamış olmak,
Başvuruda istenen belgeler
MADDE 8 ? (1) Giriş sınavına katılmak isteyen adaylar, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığından veya Kurumun internet sayfasından temin ederek dolduracakları iş talep formuna aşağıdaki belgeleri eklerler:
a) Son 6 ay icerisinde cekilmiş 4 adet vesikalık fotoğraf,
b) Nufus cuzdanı sureti,
c) Yuksek oğrenim diploması veya mezuniyet belgesinin veya eğitimini yurt dışında tamamlamış olanlar icin diploma denkliğinin yetkili idarelerce kabul edildiğini gosterir belgenin kurumca onaylı sureti,
c) KPSS (A) sonuc belgesinin kurumca onaylı sureti,
d) Adayın kısa oz gecmişi.
(2) Yazılı sınavı kazanan adaylardan sozlu sınavdan once ayrıca aşağıdaki belgeler istenir:
a) Erkek adaylar icin askerlikle ilişiğinin olmadığına dair yazılı beyanı,
b) Adli sicil kaydının bulunmadığına dair yazılı beyanı,
c) Sağlık acısından gorev yapmasına engel bir hali olmadığına ilişkin yazılı beyanı,
c) Son altı ay icerisinde cekilmiş altı adet vesikalık fotoğraf.
(3) Sınavı kazanan adayların ikinci fıkranın (a), (b) ve (c) bendinde bulunmuş oldukları beyanların doğruluğu, atama işlemlerinden once İnsan Kaynakları Daire Başkanlığınca tespit edilir. Gerceğe aykırı beyanda bulunanların sınavı gecersiz sayılarak atamaları yapılmaz. Atamaları yapılmış olsa dahi iptal edilir. Ayrıca, gerceğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilen kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suc duyurusunda bulunulur.
Başvuru şekli ve yeri
MADDE 9 ? (1) Giriş sınavına başvuru; şahsen, elden veya posta yoluyla ilanda belirtilen adrese veya ilanda belirtildiği takdirde internet erişimi uzerinden yapılır.
(2) İstenen belgelerin Kurumun evrak birimine en gec giriş sınavı ilanında belirtilen son başvuru tarihinin mesai bitimine kadar teslim edilmesi gerekmektedir. Postadaki gecikmeler ve ilanda belirtilen sure icerisinde yapılmayan başvurular dikkate alınmaz.
Giriş sınavı on hazırlık calışmaları
MADDE 10 ? (1) Giriş sınavı on hazırlık calışmaları, Başkan tarafından gorevlendirilecek, uc kişiden oluşan Giriş Sınavı Hazırlık Komisyonu tarafından yapılır.
(2) Giriş Sınavı Hazırlık Komisyonu, ongorulen sure icerisinde yapılan başvuruları inceleyerek adaylarda aranan şartların mevcut olup olmadığını tespit eder. Aranılan nitelikleri taşıyan adaylar, KPSS (A)'dan en yuksek puanı alan adaydan başlamak uzere sıralamaya tabi tutulur. Atama yapılacak Uzman Yardımcısı kadro sayısının yirmi katını gecmemek ve son sıradaki adayla eşit puan alanlar dahil olmak uzere, ilanda belirlenen sayıda aday tutanakla belirlenir ve son başvuru tarihinden itibaren yedi gun icerisinde İnsan Kaynakları Daire Başkanlığına bildirilir.
Giriş sınavına cağrı
MADDE 11 ? (1) Kamu Personeli Secme Sınavı sonuclarına gore başvuran adaylardan, en yuksek puana sahip olandan başlanarak, atama yapılacak kadro sayısının en fazla yirmi katına kadar aday, son sıradaki adaya eşit puan alanlar dahil olmak uzere giriş sınavına cağrılır.
(2) İnsan Kaynakları Daire Başkanlığınca, sınava girme hakkı kazanan adaylara, sınav yeri ve tarihini gosteren fotoğraflı sınav giriş belgesi verilir. Sınav giriş belgesi olmayan adaylar sınava katılamazlar.
Sınav Kurulu
MADDE 12 ? (1) Giriş sınavının yapılması, sınav sonuclarının değerlendirilmesi ve itirazların incelenerek karara bağlanması Başkan tarafından gorevlendirilecek Sınav Kurulu tarafından yapılır.
(2) Sınav Kurulu, Başkan veya gorevlendireceği bir başkan yardımcısının başkanlığında, başkan dahil toplam beş uyeden oluşur. Ayrıca, Sınav Kurulu icin uc yedek uye belirlenir. Asil uyelerin herhangi bir nedenle Sınav Kuruluna katılamamaları halinde yedek uyeler tespit sırasına gore Kurula katılırlar. Gerekli gorulduğu takdirde ilgili yuksek oğretim kurumlarının oğretim uyeleri arasından en fazla iki uye daha Sınav Kurulunda gorevlendirilebilir.
(3) Sınav Kurulunun sekretarya hizmetleri İnsan Kaynakları Daire Başkanlığınca yurutulur.
Giriş sınavı aşamaları
MADDE 13 ? (1) Giriş Sınavı, yazılı ve sozlu sınav olmak uzere iki aşamada uygulanır. Yazılı sınav klasik ve/veya test şeklinde yapılabilir.
Yazılı sınav ve konuları
MADDE 14 ? (1) Uzman Yardımcılığı yazılı sınav soruları aşağıda belirtilen konu başlıklarından hazırlanır.
a) Kamu Maliyesi;
1) Maliye Teorisi (Kamu Gelir ve Giderleri, Kamu Borcları ve Butcesi),
2) Maliye Politikası,
3) Vergi Hukuku ve Turk Vergi Sistemi.
b) Ekonomi;
1) Ekonomi Teorisi (Mikro İktisat, Makro İktisat ve İktisadi Analiz),
2) Ekonomi Politikası,
3) Para Teorisi ve Politikası,
4) Uluslararası Ekonomi,
5) Turkiye Ekonomisi ve Guncel Ekonomik Sorunlar.
c) Hukuk;
1) Anayasa Hukuku,
2) Medeni Hukuk (Aile Hukuku ve Miras Hukuku haric),
3) Borclar Hukuku,
4) Ticaret Hukuku (Ticari İşletme Hukuku, Şirketler Hukuku ve Kıymetli Evrak Hukuku),
5) İdare Hukuku ve İdari Yargılama Usul Hukuku,
6) Sosyal Guvenlik ve İş Hukuku.
c) Muhasebe;
1) Genel Muhasebe,
2) Mali Tablolar Analizi.
d) Yabancı Dil (aşağıdaki dillerden birisi);
1) İngilizce,
2) Fransızca,
3) Almanca.
(2) Ancak, tıp, diş hekimliği, eczacılık, sağlık idaresi, sağlık yonetimi, sosyal hizmetler, işletme muhendisliği, endustri muhendisliği, yazılım muhendisliği, elektronik muhendisliği, elektrik ve elektronik muhendisliği, bilgisayar muhendisliği, ekonometri, matematik, istatistik, aktuerya, bankacılık ve sigortacılık fakulteleri/bolumleri mezunlarından alınacak Uzman Yardımcısı adayları icin belirlenecek yazılı sınav soruları genel bilgi ve mezun olunan bolume ilişkin alan bilgisi konularından oluşur. Yabancı dil sınavı hakkında birinci fıkranın (d) bendi hukumleri uygulanır.
(3) Yazılı sınav, Kurum tarafından yapılabileceği gibi, sınavın tamamının veya bir kısmının başka kurum veya kuruluşlar ile universiteler tarafından yapılmasına Sınav Kurulu tarafından karar verilebilir. Bu durumda, sınava ilişkin hususlar Başkanlık ile ilgili kamu kurum veya kuruluşu arasında yapılan protokol ile belirlenir.
(4) Mezun olunan bolume ilişkin alan bilgisi ana konuları ile alt konular Sınav Kurulunca tespit edilerek sınav duyurusunda belirtilir.
(5) Yazılı sınavın Kurum tarafından yapılması halinde, sınav soruları Sınav Kurulu tarafından hazırlanır. Sınav sorularının hazırlanması icin gerektiğinde oğretim uyelerinden yararlanılabilir. Sınav Kurulunca secilen sınav sorularını, sınav suresini ve puanlarını gosterir tutanak, Sınav Kurulu Başkanı ve uyeleri tarafından imzalanır. Soru kağıtları, zarflar icerisine konularak muhurlenmek suretiyle kapatılıp, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığına teslim edilir.
(6) Yazılı sınav, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı tarafından bu iş icin gorevlendirilen personel ile Sınav Kurulu uyelerinin gozetim ve denetimi altında yapılır.
(7) Sınav sorularını iceren muhurlu zarflar, sınava katılanların onunde acılarak durum bir tutanakla tespit edildikten sonra sorular dağıtılarak sınava başlanır. Sınav sonunda adayların sınav kağıtları, isimleri kapatıldıktan sonra soru kağıtları ile birlikte bir zarf icine konulur. Zarf kapatılıp muhurlendikten sonra bir tutanakla Sınav Kuruluna teslim edilir. Yazılı sınav notu Sınav Kurulu tarafından, 100 tam puan uzerinden değerlendirilir. Yazılı sınavda başarılı sayılabilmek icin sınav konularının her birinden 100 tam puan uzerinden 60 puandan az olmamak uzere ortalama en az 70 puan almak gerekir.
(8) Sınav sonucları, Başkanlık ilan panosunda ve Kurumun internet sayfasında sınav tarihinden itibaren en gec otuz gun icerisinde ilan edilir. Ayrıca sınav sonucları sınavda başarılı olanların adreslerine yazılı olarak bildirilir. Başarılı olamayan adaylara sınav sonuclarının acıklanmasından itibaren en gec iki ay icerisinde istekleri uzerine başvurma belgeleri iade edilir.
Sozlu sınav
MADDE 15 ? (1) Yazılı sınavdan 100 puan uzerinden 70 ve uzeri puan alan adaylardan; en yuksek puan alan adaydan başlamak uzere, atama yapılacak kadro sayısının uc katına kadar aday, son sıradaki adayla eşit puan alanlar dahil olmak uzere sozlu sınava girmeye hak kazanırlar. Sozlu sınava girmeye hak kazananlar, sozlu sınav tarihinden en az on beş gun once sınavın yapılacağı yer, gun ve saat yazılı olarak bildirilmek suretiyle sınava cağrılırlar.
(2) Sınav Kurulu uyeleri, sozlu sınavda, adayların alanlarındaki bilgi duzeyleri, zeka ve kavrayış, anlatım yetenekleri, davranışları ile temsil yetenekleri gibi hususları goz onune alarak her bir aday icin ayrı ayrı değerlendirme yapar. Sozlu sınavda başarılı sayılabilmek icin 100 puan uzerinden en az 70 puan almak gerekir.
(3) Yazılı ve sozlu sınavı sonucunda alınan notların aritmetik ortalaması esas alınarak puanı en yuksek adaydan başlayarak ilan edilen kadro sayısı kadar aday, giriş sınavını kazanmış sayılır. Başarı sırasına gore bunları takip eden aynı sayıda aday, yedek listeye alınır. Giriş sınavı sonucu, sozlu sınavın bitimini takip eden beş gun icerisinde ilan edilir ve kazananlara daha sonra yazılı olarak da bildirilir.
(4) Sınav Kurulunca duzenlenen ve sınava girenlerin aldıkları notları gosteren listeler ile tutanaklar haricinde kalan belge ve kayıtlar sınav sonuclarının acıklandığı tarihten itibaren bir yıl saklandıktan sonra imha edilir.
Sınav sonucuna itiraz
MADDE 16 ? (1) Giriş sınavı sonucuna itirazlar, sonucların ilan edildiği tarihten itibaren on beş gun icerisinde, dilekce ile Kurum Başkanlığına yapılabilir. İtirazlar Sınav Kuruluna ulaştığı tarihten itibaren Sınav Kurulu tarafından en gec on beş gun icerisinde incelenerek sonuclandırılır ve durum ilgiliye yazılı olarak bildirilir. Sınav Kurulu inceleme sonucları kesindir.
UCUNCU BOLUM
Uzman Yardımcılarının Atanması ve Yetiştirilmesi
Uzman Yardımcılığına atanma
MADDE 17 ? (l) Giriş sınavı sonucunda başarılı olanların, tebliğ tarihinden itibaren on gun icerisinde;
a) İkametgah belgesi,
b) Aday tarafından doldurulmuş guvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu,
c) Mal bildirimi
ile birlikte yapacakları yazılı başvuru uzerine Başkanlık tarafından Uzman Yardımcısı kadrolarına atamaları yapılır.
(2) Birinci fıkrada belirtilen sure icerisinde başvuruda bulunmayanlar, atanmadan sarfınazar edenler, atanmaları iptal edilenler ile memurluğa alınma şartlarından herhangi birini taşımadığının anlaşılması uzerine ataması yapılmayanların yerlerine, yedek listedeki adaylar sırası ile aynı usulle atanabilirler.
(3) Mucbir sebepler dışında, suresinde goreve başlamayanların atamaları iptal edilir.
Uzman Yardımcılarının yetiştirilme ilkeleri
MADDE 18 ? (1) Uzman Yardımcısı olarak atananlar Başkan tarafından ilgili birimlerde gorevlendirilirler. Bu kadroda bulundukları surece Uzmanlığın gerektirdiği bilgi, beceri ve etik değerleri kazanmaları amacıyla, Başkanlıkca verilecek gorevlerin yanı sıra, birer yıllık: birinci, ikinci ve ucuncu donem calışmalarından gecirilirler. Bu surec;
a) Kurumun teşkilat yapısı, gorevleri ve calışma duzeninin tanıtılmasını,
b) Kurumun gorev alanına giren konular ile ilgili mevzuatı ve bu mevzuatın uygulanmasına ilişkin bilgi ve becerilerin edinilmesini,
c) Yazışma, rapor yazma, inceleme ve araştırma teknikleri konularında gerekli bilgi ve yeteneğin kazanılmasını,
c) Mesleki konularda bilimsel calışma ve araştırma alışkanlığının kazanılmasını,
d) Yabancı dil bilgisinin geliştirilmesini,
e) Kurumun calışma alanıyla ilgili olarak, ulusal ve uluslararası konferans, seminer ve eğitim programlarına katılım ve temsil kabiliyetinin geliştirilmesini,
f) Kurumun gorev alanı ile benzer faaliyette bulunan kuruluşlarda staj, eğitim, inceleme ve araştırma yapılmasını,
g) Başkanlıkca belirlenecek esaslar doğrultusunda inceleme, izleme ve değerlendirme konularında bilgi ve becerilerin kazandırılmasını,
ğ) Uzman Yardımcılarına, Kurum mevzuatında uzmanlaşabilmeleri icin gerekli tanım, kavram, yontem ve uygulamalara ilişkin asgari temel bilgilerin ve kurumsal kulturun kazandırılmasını,
sağlamaya yonelik calışmaları icerir.
(2) Uzman Yardımcılarının, birinci donemin altı aya kadarı icin İnsan Kaynakları Daire Başkanlığınca; birinci donemin kalan suresi ile ikinci ve ucuncu donem icin ise gorevlendirildikleri birimlerce hazırlanacak ve Başkan tarafından kabul edilecek uc yıllık ayrıntılı bir program cercevesinde yetiştirilmeleri sağlanır.
Birinci donem calışmaları
MADDE 19 ? (1) Uzman Yardımcıları, birinci donem calışmalarının ilk altı ayı icerisinde İnsan Kaynakları Daire Başkanlığınca hazırlanacak, aday memurluk eğitimine tabi tutulurlar. Bu eğitimin yanı sıra ilgili birimlerin goruş ve desteği alınarak, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan;
a) Başkanlığın gorev ve yetkileri ile teşkilÂt yapısı,
b) Devlet Teşkilatı, Personel Rejimi ve Devlet Memurları Kanunu,
c) Turk Sosyal Guvenlik Mevzuatı,
c) İdare Hukuku ve İdarî Yargı,
d) Sosyal guvenlik alanında uluslararası uygulamalar,
e) Meslekî mevzuat ve bu mevzuatın uygulanmasına ilişkin bilgi edinilmesi,
f) Yazışma, rapor yazma, inceleme ve araştırma teknikleri,
g) Temel bilgisayar eğitimi ve Kurumun bilgi işlem alt yapısının tanıtımı
konularında eğitim programlarına tabi tutulurlar.
(2) Uzman Yardımcılarının atanma tarihlerinden itibaren iki ay icerisinde eğitime başlanır. Eğitimler icin diğer kamu kurumlarının konularında uzman personelinden yararlanılabilir.
(3) Birinci donem calışmalarının kalan suresi icerisinde, Uzman Yardımcıları calışma alanları ve gorevlendirildikleri birimin calışma alanını kapsayan bir eğitime tabi tutulurlar. Ayrıca, gerektiğinde birim amirlerinin goruşleri alınarak hazırlanacak bir program cercevesinde, gorev yaptıkları birimler dışında uygun gorulen hizmet birimlerinde en az uc haftalık staja tabi tutulurlar.
(4) Uzman Yardımcılarının eğitim performansları ve staj raporları ile birim amirlerinin değerlendirmeleri takip eden haftanın son mesai gunune kadar gorevlendirildiği birim amirine gonderilir.
İkinci donem calışmaları
MADDE 20 ? (1) İkinci donem calışmalarında, Uzman Yardımcılarının inceleme ve araştırmalarda gorev alarak meslekî uygulamayı oğrenmelerinin yanı sıra yurticinde ve yurtdışında duzenlenecek kurs, seminer, staj ve konferans gibi eğitim calışmalarına katılımlarının sağlanması yoluyla meslekî bilgi ve deneyimlerinin, temsil tecrubelerinin ve dil becerilerinin artırılması sağlanır.
Ucuncu donem calışmaları
MADDE 21 ? (1) Ucuncu donem calışmaları, tez hazırlama, inceleme ve araştırma faaliyetlerini kapsar.
DORDUNCU BOLUM
Uzmanlık Tezi ve Yeterlik Sınavı
Tez secimi
MADDE 22 ? (1) Uzman Yardımcıları, Kurumdaki iki yıllık hizmet suresinin bitiminden onceki bir ay icerisinde, Kurumun gorev sahası ile ilgili hazırlamak istedikleri tezin konusunu, gorevlendirildikleri birim amiri aracılığıyla Başkanın ya da gorevlendireceği Başkan Yardımcısının onayına sunarlar. En gec on beş gun icerisinde verilecek onaydan sonra tez konusu kesinleşmiş olur.
(2) Tez konusunun uygun bulunmaması halinde, Uzman Yardımcısı en gec on beş gun icerisinde Başkanın ya da Başkan tarafından gorevlendirilen Başkan Yardımcısının onerileri doğrultusunda yeni bir tez konusu belirleyerek aynı usul ile yeniden onay alır.
(3) Uzmanlık tezleri, bir oğretim uyesinin veya Uzmanın rehberliğinde bilimsel esaslara uygun olarak hazırlanır.
(4) Tez konusu uygun bulunan aday, tezinde yeterli ilerlemeyi sağlayamaması ve konusunu değiştirmeyi istemesi durumunda tez danışmanının onayı, değiştirme isteğinin gerekcesi ile yeni tez konusunu belirten dilekceyi, en gec onayı aldıktan iki ay sonra ilgili birime sunar.
(5) Tez hazırlanmasında, bu Yonetmeliğin yayımı tarihinden itibaren uc ay icerisinde cıkarılacak olan Sosyal Guvenlik Uzmanlık Tezi Yazımına ilişkin Esaslar Yonergesi esas alınır. Yonerge, bilimsel araştırma ilkelerine uygun olarak hazırlanır.
Tezin hazırlanmasına ilişkin esaslar
MADDE 23 ? (1) Uzman Yardımcıları, Kurumun gorev alanı ile ilgili tez konusu secmek zorundadır. Uzman Yardımcısının hazırlayacağı tezin kendi goruş ve değerlendirmelerini icermesi ve bilimsel calışma etiğine uygun olması gerekir. Aksi durumun tespiti halinde tez gecersiz sayılır. Ayrıca İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinden birinde hazırlanacak ozet bolumunun de bulunması şarttır.
Tez hazırlama suresi ve teslimi
MADDE 24 ? (1) Uzman Yardımcısı, tez konusunun kesinleştiği tarihten itibaren en gec bir yıl icerisinde hazırladığı tezini gorevlendirildiği birim amirine sunar. Suresi icerisinde tezini teslim etmeyen Uzman Yardımcısı başarısız tez vermiş sayılır. Bunlar hakkında 25 inci maddenin ucuncu fıkrası hukumleri uygulanır.
(2) Tez danışmanı yukarıda belirtilen sureler icerisinde, rehberlik ettiği tez hakkındaki goruşlerini iceren raporunu ilgili birim amirine sunar.
(3) Tezlerin birimlere teslim edilme tarihini takip eden on beş gun icerisinde Sınav Komisyonu oluşturulur. Birimler, Uzman Yardımcılarının tezlerini ve danışman raporlarını Sınav Komisyonuna teslim eder.
Tez savunması ve değerlendirme
MADDE 25 ? (1) Tezlerin Sınav Komisyonuna tesliminden sonra en gec bir ay icerisinde, Başkanlıkca tespit edilecek tarihte, Uzman Yardımcısı tezini sozlu olarak savunur ve uyelerin sorularını cevaplandırır.
(2) Savunma sonunda tez başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Başarılı veya başarısızlığın tespitinde oy cokluğu esastır. Oylarda eşitlik olması halinde Başkanın bulunduğu taraf coğunluk sayılır. Başarısız kabul edilen tezler icin gerekce gosterilir. Tezin oy cokluğu ile başarılı bulunması durumunda da olumsuz oy kullanan Komisyon uyeleri gerekcelerini yazılı olarak belirtirler. Başarılı kabul edilen tezlerle ilgili duzeltmeler en fazla bir hafta icinde Uzman Yardımcısına yazılı olarak bildirilir.
(3) Tezin başarısız bulunması veya zamanında teslim edilmemesi halinde, Komisyonca tezde tespit edilen aksaklıklar yazılı olarak en fazla bir hafta icinde bildirilir ve Uzman Yardımcısına tezini duzeltmesi icin dort aya kadar ek sure verilir, tez Sınav Komisyonu tarafından on beş gun icerisinde değerlendirilir. İkinci defa da tezi başarısız gorulen veya gecerli bir mazereti olmaksızın tez savunmasına girmeyen Uzman Yardımcısı, yeterlik sınavına girme hakkını kaybeder ve Kurumdaki uygun kadrolara atanır.
(4) Gecerli gorulecek bir mazeret sebebiyle tezini zamanında teslim edemeyen Uzman Yardımcısına, talebinin uygun gorulmesi ve Başkanın onayı ile altı ay ek sure verilir.
Sınav komisyonu
MADDE 26 ? (1) Uzmanlık yeterlik tezinin değerlendirilmesi ve Uzmanlık Yeterlik Sınavları, Başkan tarafından gorevlendirilecek Sınav Komisyonu tarafından yapılır. Sınav Komisyonu, Başkan veya gorevlendireceği bir başkan yardımcısının başkanlığında bir başkan, dort asil ve iki yedek uyeden oluşur. Asil ve yedek uyeler Başkan tarafından en az Daire Başkanı duzeyinde olanlar arasından belirlenir. Asil uyelerin herhangi bir nedenle komisyona katılamamaları halinde, yedek uyeler tespit sırasına gore komisyona katılırlar.
(2) Tez danışmanları, danışmanı oldukları tezin değerlendirilmesi ve savunulmasının yapıldığı komisyonun toplantılarına ilave uye olarak katılırlar. Tez danışmanının Uzman olmaması halinde Başkan tarafından belirlenecek bir Uzman da uye olarak Sınav Komisyonuna katılır.
(3) Gerekli gorulmesi halinde belirtilen uye sayısına ilave olarak universite oğretim uyeleri arasından en fazla iki uye Sınav Komisyonuna secilebilir.
(4) Komisyonun sekretarya hizmetleri İnsan Kaynakları Daire Başkanlığınca yurutulur.
Yeterlik sınavı
MADDE 27 ? (1) En az uc yıl fiilen Uzman Yardımcısı olarak calışan, bu sure icerisinde olumlu sicil alan ve tez savunmasında da başarılı olan Uzman Yardımcıları tez savunması sonucunun tebliğinden itibaren en gec uc ay icerisinde yeterlik sınavına alınırlar.
(2) Yeterlik sınavı, sozlu sınavdan oluşur.
(3) Sınav tarihi en az bir ay onceden Uzman Yardımcılarına duyurulur.
Yeterlik sınavı konuları
MADDE 28 ? (1) Sozlu sınav iki bolumde yapılır.
(2) Birinci bolumde Uzman yardımcılarının hazırlamış oldukları tezler Sınav Komisyonu tarafından değerlendirilir.
(3) İkinci bolumde sosyal guvenlikle ilgili yururlukte bulunan mevzuat ve calışılan birimin iş ve işlemleri ile ilgili konularda sozlu sınav yapılır.
Yetişme notu
MADDE 29 ? (1) Yetişme notu; birinci donem, ikinci donem ve ucuncu donem calışma notları ile uzman yardımcılarının nitelikleri, tutum ve davranışları, gorev ve sorumluluk duyguları, mesleki bilgileri, calışkanlıkları ve mesleki liyakatleri hakkında refakatinde calıştıkları Uzmanların değerlendirmeleri de dikkate alınarak birim amiri tarafından belirlenir.
Yeterlik sınavı notlarının değerlendirilmesi ve itiraz
MADDE 30 ? (1) Yeterlik sınav notu %30 tez değerlendirmesi, %40 alan bilgisi ve %30 yetişme notu olmak uzere belirlenir. Uzman yardımcısının başarılı sayılması icin her konudan 100 uzerinden en az 60 puan olmak uzere, yeterlik sınav notunun 100 uzerinden en az 70 puan olması gerekir.
(2) Yeterlik sınavı sonucu, sınavın bitimini takip eden beş gun icerisinde ilan edilir.
(3) Sınav sonucuna itirazlar, sonucların ilan edildiği tarihten itibaren bir hafta icerisinde, dilekce ile İnsan Kaynakları Daire Başkanlığına yapılabilir. İtirazlar Sınav Komisyonuna ulaştığı tarihten itibaren Sınav Komisyonu tarafından en gec on beş gun icerisinde incelenerek sonuclandırılır ve durum ilgiliye yazılı olarak bildirilir. Sınav Komisyonu inceleme sonucları kesindir.
Başarısız olma ve yeni sınav hakkı
MADDE 31 ? (1) Yeterlik Sınavında başarısız olan Uzman Yardımcılarına Yeterlik Sınavından itibaren başarısız oldukları bolumler icin uc aydan az olmamak uzere bir yıl icerisinde yeni bir sınav hakkı verilir. Bu sure sonunda da yeterlik sınavında başarı gosteremeyenler Uzmanlığa atanma haklarını tamamen kaybederler.
(2) Uzmanlığa atanma haklarını tamamen kaybeden Uzman Yardımcıları, Kurumdaki uygun kadrolara atanırlar.
Uzmanlığa atanma
MADDE 32 ? (1) Uzman Yardımcılığında gecen sure askerlik hizmetinde veya ucretsiz izinde gecirilen sureler haric beş yılı aşamaz.
(2) Olumlu sicil alamayanlar veya sınava hak kazandığı yılı izleyen iki yıl icerisinde gecerli mazereti olmaksızın iki sınav hakkını kullanmayanlar, Uzman Yardımcısı unvanını kaybederler ve Kurumdaki uygun kadrolara atanırlar.
(3) Yeterlik Sınavında başarılı olan Uzman Yardımcıları İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinde KPDS'den en az (C) duzeyinde belge ibraz etmeleri halinde Uzman kadrolarına atanırlar.
(4) Yeterlik Sınavında başarılı olmasına rağmen yabancı dil belgesini ibraz edemeyenlere, yabancı dil belgesini ibraz etmeleri icin birinci fıkra hukmu saklı kalmak kaydıyla, Yeterlik Sınavından itibaren iki yıl sure tanınır. Bu sure sonunda da yabancı dil belgesini ibraz edemeyenler Uzman Yardımcısı unvanını kaybederler ve Kurumdaki uygun kadrolara atanırlar.
BEŞİNCİ BOLUM
Uzman ve Uzman Yardımcılarının Gorev, Yetki ve Sorumlulukları
Uzman ve Uzman Yardımcılarının gorev ve yetkileri
MADDE 33 ? (1) Uzman ve Uzman Yardımcılarının gorev ve yetkileri şunlardır:
a) Sosyal guvenlik sistemleri ve uygulamaları konusunda calışmalarda bulunmak, yeni stratejiler geliştirmek, Kurumun hizmet kapasite ve kalitesinin arttırılmasına yonelik calışmalar yapmak, hazırlanmakta olan calışmalara katılmak, sosyal guvenlik sistemleri ve uygulamaları konusunda ulusal ve uluslararası calışmaları takip etmek, Turkiye'de ve Kurumda uygulanabilir metotlar uzerinde calışmalarda bulunmak,
b) Sosyal sigorta uygulamalarında yardıma hak kazanma yukumlulukleri ve sigorta yardımlarının duzeyi konularında norm ve standart birliğini sağlamaya yonelik inceleme ve araştırma yapmak, kurumsal stratejinin planlanmasına ve guncelleştirilmesine yonelik calışmalar yapmak,
c) Sosyal guvenlik alanındaki uygulamalara ilişkin olarak verileri izleme ve değerlendirme calışmaları yapmak, Kurumun gorev alanına ilişkin olarak, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla uyum calışmalarını ve ilgili birimlerle koordinasyon sağlanmasına yonelik işlemleri yurutmek, duzenlemelerde, istişarelerde bulunmak, ulusal ve uluslararası alandaki gelişmeleri takip etmek,
c) Sosyal guvenlik ile ilgili hak ve menfaatlerin korunması ve geliştirilmesi ile ilgili calışmalarda bulunmak,
d) Kurum gelirlerinin guncel ve geleceğe yonelik değerlendirilmesinde uygun yatırım araclarını araştırarak en az risk ile en fazla getiriyi elde etme hususlarında calışmalar yapmak ve ilgili birimlere onerilerde bulunmak,
e) Sosyal Sigortalar Genel Mudurluğu, Genel Sağlık Sigortası Genel Mudurluğu, Primsiz Odemeler Genel Mudurluğu, Hizmet Sunumu Genel Mudurluğu ve Strateji Geliştirme Başkanlığı ile Aktuerya ve Fon Yonetimi Daire Başkanlığının gorev alanlarına giren konularla ilgili olarak kendisine verilecek gorevleri yapmak,
f) Kurum kaynakları ile varlıklarının değerlendirilmesi hususunda istatistiki bilgileri duzenli olarak derlemek, değerlendirmek,
g) Calışmalar sırasında karşılaşılan sorunlar ve goreviyle ilgili olarak idarece gerekli gorulen konular hakkında etut ve incelemeler yapmak, mutalaa vermek ve onerilerde bulunmak,
ğ) Birim amirlerinin gerekli gormesi ya da işin niteliği gereği ekip halinde calışma yapıldığında, en kıdemli ilgili Uzmanın maiyetinde calışmalar yapmak,
h) Kurum Başkanı ve birim amiri tarafından verilecek benzer nitelikteki diğer gorevleri yapmak.
Uzman ve Uzman Yardımcılarının sorumlulukları
MADDE 34 ? (1) Uzman ve Uzman Yardımcıları; gorevlerini yerine getirirken mevzuat hukumleri cercevesinde zamanında, doğru, guvenilir, guncel ve karşılaştırılabilir verilerin bilimsel yontemlerle derlenmesi, değerlendirilmesi ve yayımlanması calışmalarının duzenli olarak yapılmasından, kendisine verilen dosya ve evrakın gereği gibi muhafaza edilmesinden, yetenek ve yetkilerini gereği gibi kullanmasından amirlerine karşı sorumludur.
Calışma gruplarının oluşturulması
MADDE 35 ? (1) Yapılacak işin niteliği, hacmi ve suresinin birden fazla Uzman ve Uzman Yardımcısının birlikte calışmasını gerektirdiği hallerde, ilgili birim amirinin teklifi ve Başkanın onayıyla sureli calışma grupları oluşturulabilir.
(2) Calışma grubunun yaptığı calışma, ortak bir raporda toplanır ve calışmaya katılanlar tarafından imzalanır. Calışmaya katılanlardan karşı goruşu bulunanlar, raporun ekine farklı goruşlerinin gerekcelerini belirtirler.

ALTINCI BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Yurt dışına gonderilme yurt dışında eğitim ve staj
MADDE 36 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamındaki Uzmanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 21/1/1974 tarihli ve 7/7756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Yetiştirilmek Amacıyla Yurtdışına Gonderilecek Devlet Memurları Hakkında Yonetmelik hukumleri cercevesinde gerekli gorulecek konularda mesleki bilgi, gorgu ve uzmanlıklarını artırmak, Sosyal Guvenlik Kurumunu ilgilendiren konuların işleyişini yerinde gormek, calışmalarda bulunmak uzere, butcenin ilgili tertibindeki odenekten yararlanılarak yurt dışına kurs, seminer, staj, sertifika veya yuksek lisans eğitimi programlarına gonderilebilirler.
(2) Yurt dışına gonderilenler, inceleme ve araştırmalarına ilişkin olarak duzenleyecekleri raporu, dondukleri gunden itibaren bir ay icerisinde Başkanlığa sunarlar.
Yabancı dil eğitimi
MADDE 37 ? (1) Uzman ve Uzman Yardımcılarının; uluslararası toplantılara katılma, sosyal guvenlik alanında yabancı yayınları izleme ve inceleme olanağına kavuşabilmelerini sağlamak ve 36 ncı maddeye gore dış ulkelerde inceleme ve lisansustu eğitim yapacak olanların uluslararası gecerliliği olan bir yabancı dil sınavına ilişkin sertifikayı alabilmeleri amacıyla, yabancı dil oğrenimi icin dil kurslarından yararlanmaları halinde, eğitim masrafları genel hukumlere gore Kurum tarafından karşılanır. Yabancı dil kurslarına katılacak olanların tespitine ilişkin usul ve esaslar Birim Amirinin teklifi ve Başkan ya da gorevlendireceği Başkan Yardımcısının onayı ile belirlenir.
Uzmanlığa yeniden atanma
MADDE 38 ? (1) Uzman kadrolarına atandıktan sonra ceşitli sebeplerle gorevinden ayrılmış olanlardan, yeniden atanma talebinde bulunanlar, boş kadro bulunmak şartıyla ve Başkanın onayı ile Uzman olarak tekrar atanabilirler.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 39 ? (1) 11/6/2004 tarihli ve 25489 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanlığı Sosyal Guvenlik Uzman Yardımcılığı ve Uzmanlığı Atama, Gorev ve Calışma Yonetmeliği,
(2) 11/5/2001 tarihli ve 24399 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Sosyal Sigorta Uzman Yardımcılığı ve Uzmanlığı Atama, Gorev ve Calışma Yonetmeliği
yururlukten kaldırılmıştır.
Devredilen kurumlarda calışan personel
GECİCİ MADDE 1 ? (1) 5502 sayılı Sosyal Guvenlik Kurumu Kanunun gecici 2 nci maddesi uyarınca, devredilen kurumlarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tÂbi olarak calışan personelden yeterlik sınavından once;
a) Son uc yılda olumlu sicil almış olmak,
b) 5502 sayılı Sosyal Guvenlik Kurumu Kanununun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde sayılan şartları taşımak,
c) İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinde Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az (C) duzeyinde belge ibraz etmek,
d) Kurumca belirlenen konuda tez hazırlamak
şartıyla yapılacak ilk Uzmanlık yeterlik sınavına katılabilirler. Bunlardan yeterlik sınavında başarılı olanlar Uzman kadrolarına atanırlar. Ancak, bu şekilde Uzman olarak atanacakların sayısı, Uzman kadro sayısının % 5'ini gecemez.
(2) Birinci fıkrada belirtilen şartları taşıyanlar, yonetmeliğin yayımı tarihinden itibaren en gec bir ay icerisinde Kurumun gorev alanı ile ilgili asgari uc tez konusunu İnsan Kaynakları Daire Başkanlığına bildirirler. Tez konusu, Başkan ya da gorevlendireceği Başkan Yardımcısı tarafından tez konusu onerileri de dikkate alınarak en gec bir hafta icerisinde belirlenir.
(3) Birinci fıkrada belirtilen şartları taşıyanlar hakkında ilk yeterlik sınavına girmek koşuluyla 29 uncu madde, 31 inci maddenin birinci fıkrası ile 32 nci maddenin dorduncu fıkrası haric olmak uzere yonetmeliğin uzmanlık tezi ve yeterlik sınavına ilişkin hukumleri aynen uygulanır.
(4) Yeterlik sınav notu %40 tez değerlendirmesi ve %60 alan bilgisi olmak uzere belirlenir. Başarılı sayılmak icin her konudan 100 uzerinden en az 60 puan olmak uzere, yeterlik sınav notunun 100 uzerinden en az 70 olması gerekir.
Devredilen kurumlarda calışan uzman yardımcılarının tez secimi ve yeterlik sınavı
GECİCİ MADDE 2 ? (1) 5502 sayılı Sosyal Guvenlik Kurumu Kanununun gecici 2 nci maddesinin beşinci fıkrasına gore, Sosyal Guvenlik Kurumu Uzman ve Uzman Yardımcılığı kadrolarına atananların, atanma tarihinden onceki Kurumlarında gecen hizmetleri Sosyal Guvenlik Kurumunda gecmiş sayılır ve 19 uncu maddedeki birinci donem faaliyetleri ile 20 nci maddedeki ikinci donem faaliyetlerini tamamladıkları kabul edilir. Bu uzman yardımcıları, 22 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen sureyi doldurmaları koşuluyla bu Yonetmeliğin yayım tarihinden itibaren en gec bir ay icerisinde kurumun gorev alanı ile ilgili sececekleri bir tez konusunu, gorevlendirildikleri birim amiri aracılığıyla Başkanın ya da Başkanın gorevlendireceği Başkan Yardımcısının onayına sunarlar.
(2) Devredilen Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanlığınca acılan sınav ile Uzman Yardımcısı olarak atanmış olanlar tez konusunun kesinleştiği tarihten itibaren en gec sekiz ay icerisinde hazırladığı tezini gorevlendirildiği birim amirine sunar. Diğer sureler, bu Yonetmeliğin Uzmanlık Tezi ve Yeterlik Sınavına ilişkin hukumlerindeki şekliyle uygulanır.
Acılacak ilk giriş sınavı ve zamanı
GECİCİ MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmeliğin yayımı tarihinden itibaren en gec bir ay icerisinde 5 inci madde esaslarına gore İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı birimlerin uzman yardımcısı taleplerini yazılı olarak alır ve Başkanlığa sunar.
Yururluk
MADDE 40 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 41 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanı yurutur.