31 Temmuz 2008 PERŞEMBEResmî GazeteSayı : 26953
YONETMELİK
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığından:
OĞRETİM UYESİ DIŞINDAKİ OĞRETİM ELEMANI KADROLARINA
NAKLEN VEYA ACIKTAN YAPILACAK ATAMALARDA
UYGULANACAK MERKEZİ SINAV İLE GİRİŞ
SINAVLARINA İLİŞKİN USUL VE
ESASLAR HAKKINDA
YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda uygulanacak merkezi sınav ve giriş sınavlarına ilişkin usul ve esaslarla bu sınavlara girecek adaylarda aranacak şartları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, Devlet ve vakıf yuksekoğretim kurumlarının oğretim gorevlisi, okutman, araştırma gorevlisi, uzman, cevirici ve eğitim-oğretim planlamacısı kadrolarına acıktan veya oğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen yapılacak atamaları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 2/9/1983 tarihli ve 78 sayılı Yuksekoğretim Kurumları Oğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin ek 8 inci maddesi ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 65 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Giriş Sınavı: Bu Yonetmelikte belirtilen juri tarafından yapılan sozlu sınavı,
b) Merkezi Sınav: Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansustu Eğitim Sınavını (ALES),
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Merkezi Sınav ve Giriş Sınavlarına İlan ve Başvurma Şartları
Merkezi sınav
MADDE 5 ? (1) Akademik Personel ve Lisansustu Eğitim Sınavına en az lisans mezunu olanlar ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurtdışında lisans oğrenimini tamamlamış olanlar muracaat edebilirler. Alanlarındaki puan turunden yuz uzerinden yetmiş puan alanlar sınavda başarılı sayılırlar. Bu sınavın sonucları yapıldığı tarihten itibaren uc yıl sureyle gecerlidir.
Genel şartlar
MADDE 6 ? (1) Bu yonetmelik kapsamındaki oğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda genel olarak;
a) 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen şartları taşımak,
b) Oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadrolarına naklen veya acıktan yapılan her turlu atamada ALES'den en az 70, Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) veya Universitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (UDS) en az 50 puan veya eşdeğerliliği Yuksekoğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak,
şartı aranır.
(2) Universite ve yuksek teknoloji enstituleri senato kararıyla, birinci fıkranın (b) bendinde belirlenen puan barajlarının uzerinde bir puanı asgari puan olarak belirleyebilirler.
(3) Yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlarda bu Yonetmeliğe tabi oğretim elemanı kadrolarına naklen veya acıktan yapılacak atamalarda aranacak dil puanında Yuksekoğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Oğretimi ve Yabancı Dille Eğitim-Oğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yonetmelik hukumleri uygulanır.
(4) Yuksekoğretim kurumları, bu Yonetmeliğe tabi oğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansustu mezuniyet alanları dışında adayı tanımlayan ozel şartlar koyamazlar.
Ozel şartlar
MADDE 7 ? (1) Araştırma Gorevlisi kadrosuna başvuru icin aranacak ozel şartlar şunlardır:
a) Son başvuru tarihi itibariyle 35 yaşından gun almamış olmak,
b) 100 tam not uzerinden en az 65; 4 tam not uzerinden en az 2.50 lisans mezuniyet notuna sahip olmak.
(2) Universite ve yuksek teknoloji enstituleri senato kararıyla, birinci fıkranın (b) bendinde belirlenen puan barajlarının uzerinde bir puanı asgari puan olarak belirleyebilirler.
(3) 4'luk not sisteminin 100'luk not sistemine eşdeğerliği Yuksekoğretim Kurulu kararıyla belirlenir.
(4) Tıpta uzmanlık ile yan dal uzmanlık sınavlarında başarılı olanların araştırma gorevlisi kadrolarına atanmalarında bu şartlar aranmaz.
(5) Oğretim Gorevlisi kadrosuna başvuru icin aranacak ozel şartlar şunlardır:
a) Lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektorluğe bağlı bolumler dahil) başvuracak oğretim gorevlisi adaylarında en az yuksek lisans mezunu veya lisans mezunu olmak şartıyla en az alanında on yıl tecrubeli olmak,
b) Guzel Sanatlar Fakulteleri, Eğitim Fakultelerinin Guzel Sanatlar Eğitimi Bolumleri, Konservatuarlar ile on lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak oğretim gorevlisi adaylarında en az lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanları ile ilgili iki yıl tecrubeli olmak.
(6) Okutman kadrosuna başvuru icin aranacak ozel şartlar şunlardır:
a) Yabancı dil okutmanları haric olmak uzere lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlerde (rektorluğe bağlı bolumler dahil) atanacak okutman adaylarında en az yuksek lisans mezunu olmak,
b) Yabancı dil okutmanı başvurularında Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) veya Universitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (UDS)'den en az 80 puan veya eşdeğerliliği Yuksekoğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olmak.
(7) Uzman, Cevirici ve Eğitim-Oğretim Planlamacısı kadrosuna başvuru icin aranacak ozel şartlar şunlardır:
a) En az lisans mezunu olmak,
b) Belgelendirmek kaydıyla alanlarında en az iki yıl tecrubeli olmak.
İlan
MADDE 8 ? (1) Yuksekoğretim kurumlarında ihtiyac duyulan oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadroları, varsa ilgili birimin bolum başkanınca, bolum kurulunun goruşu alınarak fakultelerde dekanlığa, konservatuar ve yuksekokullarda mudurluklere, rektorluğe bağlı bolumlerde rektorluğe, enstitulerde ise enstitu yonetim kurulunun goruşu alınarak, mudur tarafından, ilan edilmek uzere rektorluğe iletilir. Rektorlukler kendilerine ulaşan kadro taleplerini en gec bir ay icinde Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına bildirirler. 78 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 5 inci maddesine gore kullanma izni verilen kadrolar Yuksekoğretim Kurulunun internet adresinde yayınlanmak uzere rektorlukce Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına gonderilir. İlan metninde adaylarda bu Yonetmelik kapsamında belirlenen şartlar, son başvuru tarihi, on değerlendirme sonuclarının ilan tarihi, giriş sınavı tarihi ve sonuclarının acıklanacağı gunleri iceren sınav takvimi de belirtilir. Son başvuru tarihi ilan tarihinden itibaren onbeş gunden az olarak belirlenemez. Adayların başvuruları internet uzerinden de alınabilir.
Giriş sınavı jurisinin belirlenmesi
MADDE 9 ? (1) Yuksekoğretim kurumlarında giriş sınavı jurisi; fakultelerde dekanın; konservatuar, enstitu, yuksekokul ve meslek yuksekokullarında mudurun onereceği en az sekiz oğretim uyesi arasından (biri ilgili anabilim dalı başkanı, anabilim dalı başkanı yoksa bolum başkanı olmak uzere) ilgili yonetim kurulunca secilecek uc asıl bir yedek uyeden oluşur. Onerilen uyelerin, atama yapılacak oğretim elemanı kadro unvanının gerektirdiği gorev alanı ile ilgili olması esastır.
(2) Juri, uyeleri arasından birini raportor olarak belirler.
On değerlendirme
MADDE 10 ? (1) Sınav jurisi; muracaat eden adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının dort katına kadar adayı, ALES puanının %60'ını (merkezi sınavdan muaf olan adayların son iki yıla ait ALES notunun bulunmaması halinde, ALES puanı 70 olarak kabul edilir) ve yabancı dil puanının %40'ını; meslek yuksekokullarına muracaatlarda ise ALES puanının %70'ini ve lisans mezuniyet notunun %30'unu dikkate alarak belirler ve kurumun web sitesinde ilan eder. Bu sıralamaya gore son sırada aynı puna sahip birden fazla adayın olması halinde, bu kişilerin tamamı sınava cağrılır. Başvuru sayısının ilan edilen kadronun dort katından az olması halinde, adayların tamamı giriş sınavına alınır.
Giriş sınavları
MADDE 11 ? (1) Giriş sınavları bu Yonetmelikte belirtilen juri tarafından sozlu olarak yapılır. Sınavda adayın mesleki ifade becerisi, analitik duşunme ve akademik yeteneği, genel kultur duzeyi ve başvurduğu alanla ilgili beceri ve ilgi duzeyi değerlendirilir.
(2) Raportor olarak belirlenen uye, giriş sınavının soru ve cevaplarını tutanak altına alır.
Değerlendirme
MADDE 12 ? (1) Sınav jurisi değerlendirmesinde; ALES notunun %55'ini (merkezi sınavdan muaf tutulacak adayların değerlendirilmesinde; son iki yıla ait merkezi sınav notunun bulunmaması halinde ALES puanı 70 olarak kabul edilir), lisans mezuniyet notunun %15'ini, yabancı dil puanının %15'ini ve giriş sınavı notunun %15'ini; meslek yuksekokullarında ise ALES notunun %55'ini (merkezi sınavdan muaf tutulacak adayların değerlendirilmesinde; son iki yıla ait merkezi sınav notunun bulunmaması halinde ALES puanı 70 olarak kabul edilir), lisans mezuniyet notunun %30'unu ve giriş sınavı notunun %15'ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına gore belirler.
Sınavlarda başarılı olanların atanması
MADDE 13 ? (1) Sınavlarda başarılı olan adaylar, başarı puanları esas alınarak ilan edilir. İlan edilen kadro sayısını gecmemek şartıyla yedek aday da ilan edilebilir. Atamalar yururlukteki mevzuata gore yapılır.
UCUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Muafiyet
MADDE 14 ? (1) Doktorasını tamamlamış olanlar, Tıpta Uzmanlık Tuzuğu hukumlerine gore uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, meslek yuksekokullarının Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar, bu Yonetmelik yururluğe girdiği tarihte yuksekoğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında calışmakta olanlar ile yuksekoğretim kurumlarından ayrılan oğretim elemanlarının calışmakta oldukları yuksekoğretim kurumlarında veya başka yuksekoğretim kurumlarında oğretim elemanı kadrolarına başvurularında, merkezi sınav; meslek yuksekokullarının oğretim elemanı kadrolarına başvurularda ise yabancı dil şartı aranmaz.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 15 ? (1) 5/9/2006 tarihli ve 26280 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan "Bazı Akademik Kadrolara Oğretim Elemanı Dışındaki Kadrolardan Naklen Yapılacak Atamalarda ya da Acıktan Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik" yururlukten kaldırılmıştır.
GECİCİ MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmelik yayımlanmadan once Oğretim Uyesi Yetiştirme Programı cercevesinde yapılan sınavlarda başarılı olarak bir yuksekoğretim kurumunda araştırma gorevlisi kadrosuna atanmaya hak kazananlar hakkında bu yonetmelik hukumleri uygulanmaz.
Yururluk
MADDE 16 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 17 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu yurutur.