YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
OKUL ONCESİ EĞİTİM KURUMLARI YONETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 8/6/2004 tarihli ve 25486 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Okul Oncesi Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin 3 uncu maddesinde yer alan "625 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanunu" ibaresi, "5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanunu" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (u) bendi eklenmiştir.
"u) e-okul: Millî Eğitim Bakanlığı okul yonetim bilgi sistemi olup okullara ait her turlu iş ve işlemlerin elektronik ortamda yurutulduğu ve bilgilerin saklandığı sistemi"
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesinin beşinci fıkrasının (c) bendindeki "Millî Eğitim Bakanlığı Oğretmen ve Yoneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar" ibaresi, "Millî Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 9 ? Okul oncesi eğitim kurumuna kayıtlar, ilkoğretim kurumları kayıtları ile birlikte haziran ayında başlar ve calışma takviminde belirtilen zamanlarda e-okul sistemi uzerinden aday kayıt bolumune yapılır. Kayıt işlemi sırasında cocuğun, 5490 sayılı Nufus Hizmetleri Kanunu hukumlerince oluşturulan Ulusal Adres Veri Tabanındaki bilgileri kontrol edilir. Zorunlu hÂllerde e-okul sistemine kaydı yapılamayanların kayıtları, e-okul sistemine işleninceye kadar gecici olarak aday kayıt defterine de yazılabilir. Aday kayıtları, eylul ayının sonuna kadar kesin kayda donuşturulur ve cocuklara okul numarası verilir. Cocukla ilgili işlemler e-okul sisteminde okul numarasıyla da takip edilebilir. Bu numara, cocuğun okuldan ilişkisi kesilinceye kadar başka bir cocuğa verilmez."
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendindeki "mayıs ayı" ibaresi, "nisan ayı" şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki (e) bendi eklenmiştir.
"e) İlkoğretim kurumlarının birinci sınıfına kayıt hakkı kazanmış olmakla birlikte fiziksel olarak yeterli gelişim sağlayamamış cocuklar, velisinin yazılı isteği uzerine okul oncesi eğitim kurumlarına kaydedilebilir."
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"e) (c) bendine gore yapılan kayıtlar belgelendirilir ve e-okul sistemine işlenir."
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının sonuna "Bu ilan Okul Oncesi Eğitimi Genel Mudurluğu ile millî eğitim mudurluklerinin internet adreslerinden de duyurulur." ibaresi ilave edilmiş ve aynı maddenin ikinci fıkrasının (b) bendi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesine aşağıdaki ucuncu fıkra eklenmiştir.
"Cocukların devamsızlıkları, e-okul sistemine işlenir ve oğretmenler ile yoneticiler tarafından takip edilir."
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci fıkrasının (l) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (t) ve (u) bentleri eklenmiştir.
"l) İlgili makamlarca yazılı, basılı ya da elektronik ortamda yayımlanan kanun, yonetmelik, yonerge ve diğer emirlerin ilgililere duyurulmasını sağlar. Mevzuatın uygulanması ile ilgili onlemleri alır."
"t) Okulun cevresinde mudur yardımcıları ve oğretmenler tarafından alan taraması yapılmasını sağlar."
"u) Cocukların sabahcı, oğlenci ve tam gun olarak gruplandırılmasında calışan anne ve babaların taleplerini goz onunde bulundurur."
MADDE 10 ? Aynı Yonetmeliğin 20 nci maddesinin ikinci fıkrası ile ucuncu fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ucuncu fıkraya aşağıdaki (n) bendi eklenmiştir.
"Oğretmen, Millî Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar gereğince kendisine verilen ders ve ek ders gorevini yapmak zorundadır."
"c) Her cocuk icin ayrı ayrı duzenlenen Kişisel Bilgi Formu ile Kazanım Değerlendirme Formundaki bilgileri e-okul sistemine işler. Cocukların gelişim ve sağlık kayıtlarını tutarak yıl sonu gelişim raporları ve oğrenci dosyalarını hazırlar."
"n) Grubundaki cocukları gozlemleyerek ustun yetenekli cocukların rehberlik araştırma merkezine bildirimini sağlar."
MADDE 11 ? Aynı Yonetmeliğin 21 inci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Ana sınıfı oğretmenlerine nobet gorevi verilmez. Bu oğretmenler, bolumlerinin dışında ve okulda boş gecen derslerin doldurulmasında gorevlendirilemez."
MADDE 12 ? Aynı Yonetmeliğin 24 uncu maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Koy ve beldelerde gorevli okul oncesi eğitimi oğretmenleri, derslerin kesiminden 1 temmuza kadar yapılacak meslekle ilgili calışmaları, okul yonetimi ve millî eğitim mudurluğunun bilgisi dÂhilinde yaz tatilini gecirecekleri yerdeki bir okul oncesi eğitim kurumunda yapabilirler. Meslekle ilgili calışmaları tatil adreslerinde tamamlayan oğretmenler, bu calışmalara katıldıklarını gosterir okul mudurluğunden alacakları yazıyı, eylul ayının ilk iş gununde bağlı bulundukları millî eğitim mudurluğune teslim ederler. Bu yazının bir orneği de okul mudurluğunce saklanır."
MADDE 13 ? Aynı Yonetmeliğin 26 ncı maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki (i) bendi eklenmiştir.
"i) 18/1/2007 tarihli ve 26407 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan Taşınır Mal Yonetmeliğine uygun olarak okulun ambar memurluğu ve taşınır mal kayıt ve kontrol yetkilisi gorevlerini yurutur."
MADDE 14 ? Aynı Yonetmeliğin 37 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "her ayın 20 sine kadar" ibaresi, "her ayın 15 ini takip eden ilk uc iş gunu icinde" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 15 ? Aynı Yonetmeliğin 38 inci maddesinin dorduncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Anaokulunun butcesi, onaylanmasından sonra en gec bir hafta icinde e-okul sistemine işlenir."
MADDE 16 ? Aynı Yonetmeliğin 39 uncu maddesinin başlığı ile maddede gecen "Satın Alma Komisyonu," ibareleri "İhale Komisyonu" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 17 ? Aynı Yonetmeliğin 40 ıncı maddesinin başlığı "Muayene ve Kabul Komisyonu" şeklinde, madde metni icerisinde gecen "Muayene ve Teslim Alma Komisyonu" ibareleri, "Muayene ve Kabul Komisyonu" ve son fıkrasındaki "Ayniyat Talimatnamesi" ibaresi de "Taşınır Mal Yonetmeliği" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 18 ? Aynı Yonetmeliğin 50 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Bu etkinlikler, oğretmenlerin birlikte hazırlayacakları program cercevesinde yapılır. Okul oncesi eğitimin tanıtımı ve yaygınlaştırılması amacıyla cocukların gelişim duzeyi ve velilerin ekonomik durumları da dikkate alınarak okul oncesi eğitimi yıl sonu şenlikleri duzenlenebilir."
MADDE 19 ? Aynı Yonetmeliğin 54 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Bu duzenleme yapılırken; cocukların motor becerilerinin ve bilişsel gelişimlerinin desteklenmesi, gezip oynamalarına imkÂn sağlanması, cevre sevgisinin kazandırılması, trafik eğitim pisti, kum havuzu, bahce oyun aracları ve bahcenin ağaclandırılması icin yeterli toprak alanın bulundurulmasına ozen gosterilir."
MADDE 20 ? Aynı Yonetmeliğin 55 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 55 ? Okul oncesi eğitim kurumlarında cocukların gelişim, eğitim ve sağlık durumları ile ilgili olarak her cocuk icin bir gozlem-gelişim dosyası tutulur. Gozlem-gelişim dosyasındaki bilgiler oğretmen tarafından e-okul sistemindeki bolume işlenir."
MADDE 21 ? Aynı Yonetmeliğin 56 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 56 ? Okul oncesi eğitim kurumlarında, her cocuk icin tutulan gozlem-gelişim dosyası bilgileri doğrultusunda oğrenci dosyası tutulur. Bu dosyada yer alan cocuğa ait kişisel bilgiler, oğretmen tarafından e-okul sistemindeki bolume işlenir.
Bu dosya, istekte bulunulması durumunda cocuğun kayıt yaptırdığı ilkoğretim okuluna gonderilir."
MADDE 22 ? Aynı Yonetmeliğin EK Madde 1 ine "Cocuk kulupleri" başlığı eklenmiş, EK Madde 1 den sonra gelmek uzere aşağıdaki "EK Madde 2, EK Madde 3 ve EK Madde 4" ilave edilmiştir.
"Gezici sınıflar
EK MADDE 2 ? Kenar bolge ve kırsal kesimdeki ekonomik durumu yetersiz aile cocuklarının okul oncesi eğitimden yararlandırılması amacıyla gezici otobus icerisinde ucretsiz okul oncesi eğitim hizmeti veren gezici sınıflar acılabilir. Gezici sınıfların calışma usul ve esasları yonerge ile belirlenir."
"Tatil gunleri
EK MADDE 3 ? Okul oncesi eğitim kurumlarının tatil gunleri ve donemleri aşağıda belirtilmiştir:
a) 17/3/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda belirtilen;
1) Cumhuriyet Bayramı (28 Ekim gunu oğleden sonra başlar, 29 Ekim gunu akşamı sona erer),
2) Ulusal Egemenlik ve Cocuk Bayramı (23 Nisan gunu),
3) Ataturk'u Anma ve Genclik ve Spor Bayramı (19 Mayıs gunu),
4) Zafer Bayramı (30 Ağustos gunu),
5) Ramazan Bayramı (Arife gunu saat 13.00'de başlar 3,5 gundur),
6) Kurban Bayramı (Arife gunu saat 13.00'de başlar 4,5 gundur),
7) Yılbaşı Tatili (1 Ocak gunu),
b) Cumartesi ve Pazar gunleri,
c) 24 Nisan, 20 Mayıs ve mahalli kurtuluş gunleri,
d) Başlama ve bitiş tarihleri Bakanlıkca belirlenen yarıyıl ve yaz donemleri.
"İcme suyu ve deposu
EK MADDE 4 ? Okullarda surekli olarak sağlıklı ve yeterli miktarda icme ve kullanma suyunun bulundurulması zorunludur. Su depolarının temizlik ve bakımının yapılmasına ozen gosterilir. Depoların temizliği ve ilaclanması, il sağlık mudurluğu ve belediyelerle iş birliği yapılarak cocukların okulda bulunmadıkları zamanlar ile yarı yıl ve yaz tatili donemlerinde yapılır."
MADDE 23 ? EK-6 Sozleşme Orneğinin ikinci maddesinde yer alan "her ayın 20 sine kadar" ibaresi, "her ayın 15 ini takip eden ilk uc iş gunu icinde" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 24 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 25 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.