25 Ekim 2008 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 27035
TEBLİĞ
Kamu İhale Kurumundan:
KAMU İHALE GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR TEBLİĞ
MADDE 1 ? 25/7/2005 tarihli ve 25886 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kamu İhale Genel Tebliğinin Birinci Bolumunun VIII inci maddesinin ?İş Deneyimi Belgeleri? başlıklı (B) alt maddesinin (c) fıkrasında yer alan ?4734 sayılı Kanuna tabi olmayan kamu vakıfları? ibaresi metinden cıkarılmıştır.
MADDE 2 ? Aynı Tebliğin VIII inci maddesinin ?Hizmet Alımı ve Yapım İşi İhalelerinde Kalite Belgelerine İlişkin Hususlar? başlıklı (L) alt maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?1- İdareler, ihale konusu işin niteliğini ve uygulama yonetmeliklerinin bu konuyu duzenleyen maddelerini esas alarak, ihale dokumanında kalite ve standart belgelerine ilişkin duzenleme yapabilirler. İhale konusu ile ilgisi bulunmayan veya işin niteliğinin gerektirmediği kalite ve standarda ilişkin belgelerin istenilmesinin, 4734 sayılı Kanunun temel ilkelerine ve ilgili uygulama yonetmeliklerine aykırılık teşkil edeceği acıktır.
2- İhaleye katılabilmek icin kalite ve standarda ilişkin belgelerin sunulmasının istenmesi halinde bu belgeler ve belgelerin taşıması gereken kriterler, idari şartnamenin ?İhaleye Katılabilmek İcin Gereken Belgeler ve Yeterlik Kriterleri? başlıklı maddesinin ?Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler? başlıklı alt maddesinde belirtilmelidir.
3- Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yonetmeliğinin 41 inci maddesinin son fıkrası cercevesinde, yapım işleri ihalelerinde işin niteliği goz onunde bulundurularak, aday veya istekliye ait kalite yonetim sistem belgesi veya cevre yonetim sistem belgesinden biri veya her ikisi istenebilir. Bu belgeler dışında aday veya istekliye ait kaliteye ilişkin belge veya sertifika istenmesi mumkun bulunmamaktadır. Aday veya isteklilerce sunulan kaliteye ilişkin belgelerin ihale/son başvuru tarihi itibariyle gecerli olması zorunludur.
4- Hizmet alımı ihalelerinde, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yonetmeliğinin 45 inci maddesi cercevesinde, hizmetin niteliği goz onunde bulundurularak ihale dokumanında; kalite yonetim sistem belgesi, cevre yonetim sistem belgesi, personel belgelendirilmesi, hizmet yeri yeterlilik belgesi ile deney-analiz-kalibrasyon laboratuvarlarının ve muayene kuruluşlarının kalite yeterliliğine ilişkin duzenleme yapılabilir. Bu belgeler dışında; Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Yonetim Sistemi (HACCP), İş Sağlığı ve Guvenliği Yonetim Sistemi (OHSAS), Bilgi Teknolojisi-Bilgi Guvenliği Yonetim Sistemi, Gıda Guvenliği Yonetim Sistemi (ISO 22000), Sosyal Sorumluluk Standardı (SA 8000), İyi Hijyen Uygulamaları (GPP) gibi kalite ve standarda ilişkin belgeler ve sertifikalar istenmeyecektir.
İdarelerce, ?kalite yonetim sistem belgesi, cevre yonetim sistem belgesi ile personel belgelendirilmesine ilişkin? bir duzenleme yapılması durumunda, idari şartnamede bu belgelerin ?Turk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşları veya Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından duzenlenmesinin zorunlu? olduğu belirtilmelidir. İdari şartnamenin ?Belgelerin sunuluş şekli? başlıklı alt maddesinde ise şartnamenin dipnotunda yer alan, ?Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler maddesinde belirtilen ve Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından duzenlenmesi zorunlu olan kalite belgeleri ile birlikte bu belgeleri duzenleyen kuruluşların, Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşu olduklarının ve bu kuruluşlarca duzenlenen belgenin gecerliliğini surdurduğunun, Turk Akreditasyon Kurumundan alınacak bir yazı ile teyit edilmesi gerekmektedir. Bu teyit yazısının ilk ilan/davet tarihinin veya ihale/son başvuru tarihinin icerisinde bulunduğu yılda alınmış olması zorunludur. Bu belgeler ve tercumeleri, verildiği ulkedeki Turkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Turkiye'de Dışişleri Bakanlığı onay işleminden muaftır.
Turk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edildiği duyurulan belgelendirme kuruluşları tarafından duzenlenen ve TURKAK Akreditasyon Markası taşıyan belgeler ve sertifikalar icin Turk Akreditasyon Kurumundan teyit alınmaz.? metnine yer verilecektir.
İdari şartnamenin ?Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler? başlıklı alt maddesinde, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yonetmeliğinin 45 inci maddesi cercevesinde ?Deney-analiz-kalibrasyon laboratuvarlarının ve muayene kuruluşlarının kalite yeterliliğine? ilişkin bir duzenleme yapılması durumunda, idari şartnamede bu belgelerin ?Turk Akreditasyon Kurumu veya Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon İşbirliği Karşılıklı Tanınma Anlaşmasında yer alan akreditasyon kurumları tarafından duzenlenmesinin zorunlu? olduğu belirtilmelidir. İdari şartnamenin ?Belgelerin sunuluş şekli? başlıklı alt maddesinde ise şartnamenin dipnotunda yer alan, ?Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler maddesinde belirtilen ve Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon İşbirliği Karşılıklı Tanınma Anlaşmasında yer alan akreditasyon kurumlarınca duzenlenmesi zorunlu olan kalite belgeleri ile birlikte bu belgeleri duzenleyen akreditasyon kurumlarının, Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon İşbirliği Karşılıklı Tanınma Anlaşmasında yer alan akreditasyon kurumu olduklarının ve bu kurumlarca duzenlenen belgenin gecerliliğini surdurduğunun, Turk Akreditasyon Kurumundan alınacak bir yazı ile teyit edilmesi gerekmektedir. Bu teyit yazısının ilk ilan/davet tarihinin veya ihale/son başvuru tarihinin icerisinde bulunduğu yılda alınmış olması zorunludur. Bu belgeler ve tercumeleri, verildiği ulkedeki Turkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Turkiye'de Dışişleri Bakanlığı onay işleminden muaftır.
Turk Akreditasyon Kurumu tarafından duzenlenen ve TURKAK Akreditasyon Markası taşıyan belge ve sertifikalar icin Turk Akreditasyon Kurumundan teyit alınması zorunlu değildir.? metnine yer verilecektir.
Hizmetin niteliği gereği ?kalite yonetim sistem belgesi, cevre yonetim sistem belgesi ve personel belgelendirilmesi? ile ?deney-analiz-kalibrasyon laboratuvarlarının ve muayene kuruluşlarının kalite yeterliliğine? ilişkin duzenlemelerin birlikte yapılması durumunda idari şartnamede yukarıdaki belirtilen acıklamalara ve dipnotta yer alan metinlere birlikte yer verilecektir.
Turk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşları veya Turk Akreditasyon Kurumu tarafından duzenlenen ve TURKAK Akreditasyon Markası taşıyan belge ve sertifikalar icin Turk Akreditasyon Kurumundan alınan teyit belgelerinin sunulması zorunlu değildir.
Cevre yonetim sisteminin kuruluş yapısı, planlama faaliyetleri ve sorumluluklar goz onunde bulundurulduğunda; idarelerin kendi hizmet binalarında veya gorev sahalarında gercekleştirilen hizmetler (temizlik, ozel guvenlik, hasta ve ziyaretci yonlendirme, veri işleme ve otomasyon sisteminin işletimi, yemek hazırlama ve dağıtım hizmetleri gibi) ile niteliği gereği cevre yonetim sistem belgesi istenmeyecek hizmet alım ihalelerinde (personel ve oğrenci taşıma hizmetleri, arac kiralama, mesleki eğitim, toplantı ve organizasyon hizmetleri gibi) cevre yonetim sistem belgesine ilişkin duzenleme yapılmayacaktır.
Hizmet yeri yeterlilik belgesinin kuruluş yapısı, planlama faaliyetleri ve sorumluluklar goz onunde bulundurulduğunda; idarelerin kendi hizmet binalarında gercekleştirilen hizmetler (idarelerin hizmet binalarında, servislerce gercekleştirilecek montaj, bakım ve onarım hizmetleri haric) ile niteliği gereği hizmet yeri yeterlilik belgesi istenmeyecek ihalelerde bu belge istenmeyecektir. İdareler, hizmet yeri yeterlilik belgesine yonelik duzenlemelerde; hizmet yeri yeterlilik belgesinin hizmet kapsamını ve standardını acık olarak yazmalıdır.
Cop toplama ve/veya kent temizliği hizmet alımı ihalelerinde, cevre yonetim sistem belgesi ve İşyerleri-Kent Temizliği Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi (TS 13111) istenebilecektir.
Aday veya isteklilerce sunulan kalite ve standarda ilişkin belgelerin ihale/son başvuru tarihi itibariyle gecerli olması zorunludur.
İhale komisyonları, kalite belgeleri konusunda ortaya cıkan tereddutleri gidermek icin uygulama yonetmeliğinin ilgili maddesi cercevesinde bu belgeleri duzenleyen ilgili belgelendirme kuruluşlarından ve Turk Akreditasyon Kurumundan bilgi alabilirler.?
MADDE 3 ? Aynı Tebliğin Birinci Bolumunun VIII inci maddesinin ?Hizmet Alım İhalelerinde Yeterliğe İlişkin Diğer Hususlar? başlıklı (M) alt maddesine aşağıdaki (5), (6) ve (7) numaralı fıkralar eklenmiştir.
?5- Malzemeli veya malzemesiz yemek hizmeti alımı ihalelerinde, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yonetmeliğinin 41 inci maddesinde yer alan hukum cercevesinde, idari şartnamenin "İhaleye Katılabilmek İcin Gereken Belgeler ve Yeterlik Kriterleri" başlıklı maddesinin, ihale konusu hizmetin yerine getirilmesine ilişkin olarak ilgili mevzuat gereği alınması zorunlu olan sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin istenilmesine ilişkin alt maddesinde aday ve isteklilerden sadece Gıda Uretim İzni Belgesi'nin istenilmesi yeterli olup, Gayrisıhhî Muessese Ruhsatı, Calışma İzni ve Gıda Sicil Belgesi, Kontrol ve Denetim Raporu gibi belgelerin sunulacağına ilişkin duzenlemelere yer verilmeyecektir.
6- Yemek hizmeti alımı ihalelerinde, idari şartnamenin ?Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler? başlıklı alt maddesinde, yemek yapımında kullanılacak malzemelerin ve ekipmanların kalite ve standardına ilişkin herhangi bir yeterlik belgesi istenmeyecektir. Ancak, idarelerce gerek gorulmesi halinde, sozleşmenin uygulanmasına yonelik olarak teknik şartnamede bu konuyla ilgili duzenleme yapılabilecek; muayene ve kabul işlemleri sırasında ise gerekli denetimler gercekleştirilecektir.
7- Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yonetmeliğinin 44 uncu maddesinde, idareler tarafından alımın niteliği goz onunde bulundurulmak suretiyle ?mesleki ve teknik yeterlik kriteri? olarak kapasite raporuyla ilgili duzenleme yapılabileceği hukum altına alınmıştır. Bu cercevede, yuklenicinin mutfağında yemek uretiminin gercekleştirilmesinin ongorulduğu yemek hizmeti alımı ihalelerinde kapasite raporuna ilişkin olarak idari şartnamede istenebilecek gunluk uretim miktarı, idarenin gunluk yemek ihtiyacını aşmayacak şekilde belirlenecektir. İdarenin kendi mutfağında yemek uretiminin gercekleştirileceği yemek hizmeti alımı ihalelerinde ise idarece ongorulecek gunluk uretim miktarı, idarenin gunluk yemek ihtiyacının yarısını (1/2) gecmeyecektir. İhale dokumanında, uretim miktarı belirtilmeden adaylarca veya isteklilerce kapasite raporu sunulacağına yonelik bir duzenleme yapılmayacaktır.
Aday veya istekli tarafından sunulan kapasite raporunun kayıtlı bulunulan Ticaret ve/veya Sanayi Odası ya da meslek odası tarafından mevzuatına uygun olarak duzenlenmesi ve ihale/son başvuru tarihi itibarıyla gecerli olması zorunludur.?
MADDE 4 ? Aynı Tebliğin Birinci Bolumunun XIII uncu maddesinin "Personel Calıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Teklif Fiyata Dahil Olacak Masraflar" başlıklı (G) alt maddesinin (6) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde ve (7) numaralı fıkrasındaki ?%2? ibaresi ?%3? olarak değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki (17) numaralı fıkra eklenmiştir.
?6- İhale konusu hizmetin iş kazası ve meslek hastalığı bakımdan gosterdiği tehlike sınıf ve derecelerine ilişkin prim oranı, Sosyal Guvenlik İl Mudurluğunden alınacak yazı ile tespit edilerek yaklaşık maliyet hesabı buna gore yapılacak ve bu prim oranına idari şartnamenin ilgili maddesinde yer verilecektir. Sosyal Guvenlik İl Mudurluğune yazılacak yazılarda; prim oranının doğru belirlenmesi icin ihale konusu işin niteliği ihale dokumanında yapılan duzenlemeler esas alınarak ayrıntılı bir şekilde belirtilecektir.
İdareler, sozleşmenin uygulanması aşamasında aylık prim ve hizmet belgelerindeki prim oranının prim tarifesine uygun olup olmadığını kontrol ederek, hakediş odemelerini yapacaklardır.?
?17- 15/5/2008 tarihli ve 5763 sayılı Kanunun 24 uncu maddesi ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81 inci maddesinin birinci fıkrasına eklenen (ı) bendinde; ozel sektor işverenlerinin, malulluk, yaşlılık ve olum sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutarın Hazinece karşılanacağı hukum altına alınmıştır.
İhale dokumanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık calışma saatlerinin tamamının idare icin kullanıldığı tum hizmet alımı ihalelerinde, teklifler Hazine tarafından karşılanacak olan işveren sigorta primi tutarı dikkate alınmadan, işveren payları uzerinden hesaplanarak sunulacak ve değerlendirilecektir. Bu cercevede, fiyat farkı hesaplanması ongorulen ihalelerde sozleşmenin yurutulmesi aşamasında, yuklenicinin yukarıda anılan Kanun hukmu uyarınca prim teşvikinden yararlanması halinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Gore İhalesi Yapılacak Olan Hizmet Alımlarına İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esasların 8 inci maddesinde yer alan, ?b) İhale (son teklif verme) tarihi itibarıyla işveren tarafından karşılanacak olan sosyal sigorta primi ve işsizlik sigortası primine ilişkin toplam tutarda; asgari ucret değişikliği veya sigorta primi alt sınır değişikliği ile prim oranları değişikliği gibi sebeplerle meydana gelecek fark,
?506 sayılı Kanun gereğince işveren nam ve hesabına Hazinece yapılacak olan odemeler de dikkate alınmak suretiyle bu Esasların 7 nci maddesi uygulanmaksızın odenir veya kesilir.? hukmu gereğince, Hazine tarafından karşılanan prim tutarı, idare tarafından yuklenicinin hakedişinden kesilecektir.
Diğer taraftan, 5763 sayılı Kanunun 20 nci maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen gecici 7 nci maddede;
?18 yaşından buyuk ve 29 yaşından kucuk olanlar ile yaş şartı aranmaksızın 18 yaşından buyuk kadınlardan; bu maddenin yururluk tarihinden onceki altı aylık donemde prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olması şartıyla, bu maddenin yururluk tarihinden onceki bir yıllık donemde işyerine ait prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak bu maddenin yururluk tarihinden itibaren bir yıl icinde işe alınan ve fiilen calıştırılanlar icin; 506 sayılı Kanunun 72 nci ve 73 uncu maddelerinde sayılan ve 78 inci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanc alt sınırı uzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin;
a) Birinci yıl icin yuzde yuzu,
b) İkinci yıl icin yuzde sekseni,
c) Ucuncu yıl icin yuzde altmışı,
d) Dorduncu yıl icin yuzde kırkı,
e) Beşinci yıl icin yuzde yirmisi,
İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır.?
hukmune yer verilmiştir. Ancak aynı maddenin 3 uncu fıkrasının (e) bendi gereğince 4734 sayılı Kanun kapsamında ihalesi yapılan hizmet alımlarında yukarıda belirtilen sigorta primine ait işveren hissesinin İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmayacağı belirtildiğinden, tekliflerin verilmesi ve değerlendirilmesinde soz konusu teşvikten yararlanılamayacağının dikkate alınması gerekmektedir.?
Başlanmış olan ihaleler
GECİCİ MADDE 1 ? Bu Tebliğin yururluğe girdiği tarihten once ihale edileceği yazılı olarak duyurulmuş veya ilan edilmiş olan işler, yazılı olarak duyurulduğu veya ilan edildiği tarihte yururlukte olan Tebliğ hukumlerine gore sonuclandırılır.
MADDE 5 ? Bu Tebliğ yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 6 ? Bu Tebliğ hukumlerini Kamu İhale Kurumu Başkanı yurutur.