28 Ekim 2008 tarihli ve 27038 sayılı Mukerrer Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
KANUN
YUKSEKOĞRETİM KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 5806 Kabul Tarihi: 22/10/2008
MADDE 1 ? 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununa aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 56 ? (1) Yuksekoğretim kurumlarında hazırlık dÂhil butun sınıflarda intibak, on lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisansustu, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik oğrenimi goren oğrencilerden; 7/6/1995 tarihinden bu Kanunun yururluğe girdiği tarihe kadar, kendi isteğiyle ilişikleri kesilenler dÂhil her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler, bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten itibaren iki aylık başvuru suresi icerisinde ilişiği kesilenler ile 1980 sonrasında bu icerikte cıkarılan kanunların kapsamına girmekle birlikte sağlanan haklardan yararlanmak uzere başvurmayan veya başvurdukları halde yararlanamamış olanlar, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 35 inci maddesi uyarınca bir yuksekoğretim kurumu adına yurt icinde başka bir yuksekoğretim kurumunda lisansustu oğrenim yapanlardan başarısız olmaları nedeniyle ilişiği kesilenler, bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten itibaren iki ay icinde ilişiklerinin kesildiği kuruma başvuruda bulunmaları şartıyla bu maddede belirtilen haklardan yararlanırlar. Başvuruda bulunanlar, ilgili yuksekoğretim kurumları tarafından, iki aylık başvuru suresinin dolması beklenmeden de bu haklardan yararlandırılabilir. Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihte askerlik gorevini yapmakta olanlar terhislerini, gozaltında, tutuklu veya hukumlu olup da ceza infaz kurumunda bulunanlar ise bu hallerinin sona ermesini takip eden iki ay icinde ilgili yuksekoğretim kurumuna başvurmaları halinde bu maddede belirtilen haklardan yararlandırılır.
(2) 7/6/1995 tarihinden birinci fıkrada belirtilen başvuru suresi sonuna kadar yuksekoğretim kurumlarınca haklarında ilişik kesme işlemi tesis edilen yuksekoğretim kurumlarında hazırlık dÂhil butun sınıflarda intibak, on lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisansustu, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik oğrenimi goren oğrencilerden, ilişik kesme işlemine karşı idarî yargı mercilerine başvurmuş olanlar da birinci fıkrada belirtilen başvuru suresi icerisinde ilgili yuksekoğretim kurumuna başvurmaları halinde bu maddede belirtilen haklardan yararlanır. Davanın davacının aleyhine sonuclanması oğrencinin bu maddede belirtilen haklardan yararlanmasına engel teşkil etmez.
(3) Birinci fıkra kapsamına girenlerden on lisans ve lisans duzeyinde ilişiği kesilenlere;

a) Devam şartını yerine getirmedikleri dersler icin bir eğitim-oğretim yılı, donemlik dersler icin bir donem devam etme hakkı ve dort sınav hakkı,
b) Devam şartını yerine getirip başarısız olanlara, başarısız oldukları dersler icin dort sınav hakkı; istemeleri halinde başarısız oldukları derslere bir eğitim-oğretim yılı, donemlik dersler icin bir donem devam etme hakkı,
c) Devam zorunluluğu bulunmayan dersler icin dort sınav hakkı,
c) Not ortalaması nedeniyle sınıfta kalmış olanlara, bir ust sınıfa bir eğitim-oğretim yılı devam etme hakkı ve istedikleri uc dersten not yukseltmek icin iki sınav hakkı,
d) Not ortalaması nedeniyle mezun olamayanlara, istedikleri uc dersten not yukseltmek icin iki sınav hakkı,

verilir.
(4) Birinci fıkra kapsamına girenlerden lisansustu duzeyde ilişiği kesilenlere;
a) Devam şartını yerine getirmedikleri dersler icin bir eğitim-oğretim yılı, donemlik dersler icin bir donem devam etme hakkı ve uc sınav hakkı,
b) Devam şartını yerine getirip başarısız olanlara, başarısız oldukları dersler icin uc sınav hakkı; istemeleri halinde bu dersleri değiştirerek bir eğitim-oğretim yılı, donemlik dersler icin bir donem devam etme hakkı,
c) Yeterlik icin uc sınav hakkı,

c) Yuksek lisans oğrencileri icin bir, doktora oğrencileri icin uc yıl tez hazırlama suresi,
d) Doktora yeterlik sınavına girebilmek icin yabancı dil sınavında başarısız olanlara uc sınav hakkı,
e) Sanatta yeterlik veya tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara, başarısız oldukları derslerden laboratuvar ve uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları şartıyla uc sınav hakkı,
verilir.
(5) Ucuncu ve dorduncu fıkralarla verilen hakların kullanılması sureci sonunda başarılı olanların oğrenciliğe intibakları yapılır ve haklarında, yıl kaybetmemiş oğrenciler gibi işlem yapılır.
(6) Başarısız olunan derslerin programdan cıkarılmış olması halinde bu derslerin yerine, ilgili yuksekoğretim kurumu tarafından muadil başka dersler belirlenir.
(7) Birinci fıkra kapsamına girenlerden;
a) Pedagojik formasyon programını tamamlayamayanlar icin uc sınav hakkı verilir; yapamadıkları uygulamalar icin ilgili yuksekoğretim kurumu tarafından devam imkanı sağlanır,
b) Acık oğretim sistemi ile oğrenim yapılan on lisans, lisans tamamlama ve lisans programlarından kaydı silinenlere yeniden kayıt hakkı verilir.
(8) Ucuncu ve dorduncu fıkralardaki haklar saklı kalmak kaydıyla uygulamalı eğitim-oğretim yapan yuksekoğretim kurumlarından ayrılanlara, devam edemedikleri dersler ve uygulamalar icin ilgili yuksekoğretim kurumu tarafından devam imkÂnı sağlanır. Bunlar icin ucuncu ve dorduncu fıkralarda ongorulen sınav sureci, ilgili yonetmeliklerdeki devam şartı tamamlandıktan sonra başlar.
(9) Lisans programlarına devam ederken ceşitli nedenlerle on lisans diploması alarak kurumlarından ayrılanlar da ucuncu fıkrada belirtilen haklardan yararlandırılır.
(10) Birinci fıkra kapsamına girenlerden lisansustu oğrenimlerini tamamlayamadıkları icin yuksekoğretim kurumlarındaki gorevlerine son verilenler bu madde uyarınca tanınan haklardan yararlanarak oğrenimlerini kendilerine tanınan sure icerisinde tamamlamaları kaydıyla mezuniyetlerini muteakip otuz gun icerisinde Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına başvurmaları halinde iki ay icerisinde adına oğrenim gordukleri yuksekoğretim kurumuna veya Yuksekoğretim Kurulunun uygun goreceği başka bir yuksekoğretim kurumuna araştırma gorevlisi olarak atanırlar. Bunlardan para borcları olanların bu borcları hizmet borcuna donuşturulur, haklarında bu borclarından dolayı takibata gecilmiş olanların bu Kanundan yararlanarak oğrenime başladıklarını belgelendirip başvuruda bulunmaları halinde oğrenim icin tanınan sure icerisinde takibatları durdurulur. Kanunun yururluğe girmesinden once yapılan borc odemeleri iade edilmez.
(11) Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile Adli Tıp Kurumunda tıpta uzmanlık oğrenimi gormekte iken ilişiği kesilenler de bu maddede belirtilen başvuru suresi icerisinde Sağlık Bakanlığına veya Adli Tıp Kurumuna başvuruda bulunmaları halinde bu maddeyle tanınan haklardan ayrıldıkları kurumlarda yararlandırılırlar.
(12) Birinci fıkrada belirtilen başvuru suresi icinde askere alınmaları gerekenler, bu maddede belirtilen hakları kullandıkları takdirde tecilli veya tehirli sayılır. Bu Kanundan yararlanarak oğrenciliğe intibakları yapılanların askerlik tecil veya tehir işlemleri hakkında 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanununun 35 inci maddesi hukmu uygulanır; bunlardan askere alınması gerekenlerin ise istemeleri halinde askerlik suresi boyunca oğrenim hakları dondurulur.
(13) Vakıf universitelerinde oğrenimlerine burslu olarak devam ederken ilişiği kesilenlerin, bu maddede belirtilen haklardan yararlanarak oğrencilik hakkını elde etmeleri halinde, bursluluk statulerinin devam edip etmeyeceğine ilgili vakıf universitesinin mutevelli heyetince karar verilir.
(14) Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna oğrenim kredisi veya katkı kredisi borcu bulunanların bu maddede belirtilen haklardan yararlanması halinde bu borcların odenmesi ertelenir. Borc ertelemeyle ilgili usul ve esaslar Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından belirlenir.
(15) Turk Silahlı Kuvvetlerine bağlı eğitim kurumları ile Polis Akademisi ve bağlı yuksekoğretim kurumlarında on lisans ve lisans duzeyinde oğrenim gorurken 7/6/1995 tarihinden bu Kanunun yururluğe girdiği tarihe kadar her ne sebeple olursa olsun okulları ile ilişiği kesilenler ile bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten itibaren iki aylık başvuru suresi icerisinde ilişiği kesilenlerin, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren iki ay icerisinde başvurmaları halinde, Yuksekoğretim Kurulunca oğrenim gorecekleri fakulte veya yuksekokulları belirlenir. Belirlenen yuksekoğretim kurumlarınca intibakları yapılan oğrenciler de bu madde kapsamından diğer oğrenciler gibi yararlanırlar.
(16) Bu Kanunun eğitim-oğretime ilişkin uygulama esaslarının belirlenmesinde Yuksekoğretim Kurulu yetkilidir. Sağlık eğitim enstituleri gibi kapatılmış kurumlardan ilişiği kesilenler veya kurumlarına donmeleri mumkun olmayanlar icin Yuksekoğretim Kurulunca denklik yonunden uygun yuksekoğretim kurumları belirlenerek bu Kanunla verilen hakların kullanılması sağlanır. İlişiklerinin kesildiği kuruma donmeleri mumkun olmayanlardan vakıf yuksekoğretim kurumlarına kayıt yaptırmış olanlar, istemeleri halinde Yuksekoğretim Kurulunca denklik yonunden uygun Devlet yuksekoğretim kurumlarına yonlendirilir. Birden fazla kurumdan ilişiği kesilmiş olanlar, ilişiklerinin kesilmiş olduğu kurumlardan istediklerinden birine başvuruda bulunabilir. Tıpta uzmanlık eğitimi yapacaklara, ilgili mevzuatta hekimlik ve istihdam icin belirtilen şartları taşımaları kaydıyla uzmanlık eğitimine devam hakkı verilir.
MADDE 2 ? Bu Kanun yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 3 ? Bu Kanun hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.