Hesap uzman yardımcılığına kimlerin başvurabileceği aliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu Yonetmeliğinde duzenlenmiştir. Bu yonetmeliğin 27. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi şu şekildedir:
"c) Eğitim suresi en az dort yıl olan Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakulteleri ile aynı konularda eğitim veren ve bunlara eşitliği yetkili makamlarca kabul olunan benzeri yabancı fakulte veya yuksek okulların birinden mezun olmak,"
Ancak soz konusu bu belirleme 22 Kasım 2008 tarihli Resmi Gazetede değişmiştir. Yeni belirleme şu şekildedir:
?c) Eğitim suresi en az dort yıl olan Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakulteleri ile aynı konularda eğitim veren ve bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul olunan benzeri yurtici ve yurtdışı fakulte veya yuksek okulların birinden mezun olmak,?
FARK NEDİR?
Onceki ifade yer alan "eşitliği" ifadesi "denkliği" olarak değiştirilmiş ve madde metnine "yurtici ve" ifadesi eklenmiştir. Bu yapılan, mezun olduğu bolum yukarıda yer almamasına rağmen YOK tarafından bunlara denk kabul edilebilecek bolum mezunları da hesap uzman yardımcılığına başvurabilecektir.