Devlet Personel Başkanlığı; hizmetici eğitim, yurt dışı eğitim, aday memuru eğitimi ve gorevde yukselme ve unvan değişikliği eğitimi konularında uyulması gereken hususlar icin bir genelge yayımladı. Soz konusu genelge ile ayrıca eğitime ve disiplin cezalarına ilişkin bilgilerin, Başkanlığın internet sitesinde yer alan "Devlet Personel Başkanlığı Web Uygulamaları adresine de işlenmesi istenildi. Genelgenin tam metni icin başlığa tıklayınız. 26 Kasım 2008 CARŞAMBAResmî GazeteSayı : 27066
GENELGE
Devlet Bakanlığı (Devlet Personel Başkanlığı)'ndan:
KAMU PERSONELİ UYGULAMA GENELGESİ
2008/1
Kamu kurum ve kuruluşlarınca benimsenen misyon, vizyon, stratejik amac ve hedefler cercevesinde, uhdelerinde bulunan gorevlerin, verimlilik, etkinlik ve tutumluluk ilkelerine gore yurutulebilmesi ve bilgi ve teknolojideki değişim ve gelişime paralel değişen ve gelişen ihtiyacların karşılanabilmesi icin kamu personelinin niteliğinin artırılması şarttır. Bu bakımdan kurum ve kuruluşların, konuyla ilgili mevzuat cercevesinde, personelinin hizmet icinde eğitilmesi ve geliştirilmesi calışmalarına yoğunluk kazandırmaları gerekmektedir. Personelin eğitiminin stratejik bir plan dahilinde yurutulmesi amacıyla gerekli calışmaların yapılması ve yurt icinde ya da yurt dışında yaptırılacak eğitimlerin bu plan dahilinde gercekleştirilmesi onemli gorulmektedir.
Kurum ve kuruluşların, hizmet ici eğitime ayrılan kaynaktan kurumsal amac ve hedefler doğrultusunda beklenen yararın elde edilebilmesi icin, aşağıda belirtilen hususlarda gereken gayreti gostermeleri gerekmektedir.
Bu bakımdan;
1. Kurumların, hizmet ici eğitim yonetmelikleri ile diğer ilgili mevzuat gereği her yıl hazırlamakla yukumlu bulundukları hizmet ici eğitim planlarını, stratejik planlarında yer alan amac ve hedefleri dikkate alarak hazırlamaları ve bu planlarda yer alacak eğitim konularını, personelin yurutmekle yukumlu bulunduğu gorevlerin kapsamına gore tespit etmeleri,
2. Kurumların hazırladıkları hizmet ici eğitim planlarını kendilerine ait web sitelerinde yayımlamaları ve eğitim planları gereğince duzenlenen eğitim programlarının diğer kamu kurum ve kuruluşlarında calışan personelin gorev alanıyla ilgili olması halinde, eğitim programlarından istifade etmek isteyen kurumların Devlet Personel Başkanlığına başvurmaları ile bu Başkanlığın koordinasyonunda, eğitim programını gercekleştiren kurumların, kapasitenin uygun olması kaydıyla, başvuruda bulunan kurumların personelinin de eğitimlerden yararlandırılması hususunda gerekli katkıyı sağlamaları,
3. Kurumlar tarafından;
a) Personelin, gorevlerinin yurutulmesinde adalet, durustluk, saydamlık, tarafsızlık ve guvenilirlik ilkelerine uyumlarının sağlanması ve niteliğinin yukseltilmesi amacıyla,
(1) Mesleki Etik İlkeleri ve Yolsuzlukla Mucadele
b) Kamu gorevlilerinin sahip olduğu hak ve ozgurlukler konusundaki bilinc seviyelerinin yukseltilmesi amacıyla,
(1) Kamu Gorevlileri Sendikacılığı
c) Doğrudan halkla iletişim icerisinde bulunanlara, vatandaş odaklı calışma yurutulerek memnuniyetin sağlanması amacıyla,
(1) Halkla İlişkiler ve Davranış Kuralları,
(2) İletişim
konularında eğitim verilmesinin sağlanması,
4. Kurumlarca, gercekleştirilecek hizmet ici eğitim programları icin, kurumun bulunduğu hizmet kolunda faaliyette bulunan sendikalarla işbirliği yapılmasında hassasiyet gosterilmesi,
5. Kamu kurum ve kuruluşlarının, aday olarak atadıkları Devlet memurları icin en kısa sure icerisinde ilgili mevzuatı cercevesinde adaylık eğitimlerinin (Temel Eğitim, Hazırlayıcı Eğitim ve Staj) duzenlenmesinde gerekli hassasiyeti gostermeleri ile ?Temel Eğitim ve Hazırlayıcı Eğitim Programları? kapsamında yapılacak olan eğitim faaliyetlerini gunde en az beş saat olacak şekilde gercekleştirmeleri,
6. Aday Devlet memurlarından, kullanmış oldukları hastalık izni, aylıksız izin ve mazeret izni sebebiyle adaylık suresi icinde adaylık eğitimlerine tabi tutulamayanların, eğitimleri bilahare tamamlatılmak suretiyle, asli memurluğa atanmaları hususunun eldeki belgeler cercevesinde değerlendirilmesi,
7. Devlet memurlarının yetiştirilmek uzere yurt dışına gonderilmesine ilişkin yurtdışı kontenjan taleplerinin, ilgili Yonetmelikte belirtilen sure icinde gerekceleri ile birlikte Devlet Personel Başkanlığına intikal ettirilmesi ile uluslararası kurum ve kuruluşlara gonderilecek Devlet memurlarına ilişkin kontenjan taleplerinin de aynı surede bahsedilen Başkanlığa bildirilmesi,
8. Kurum ve kuruluşların yetiştirilmek amacıyla yurtdışına gondermek istedikleri memurlarına ilişkin kontenjan taleplerinde yukarıda belirtilen hususlara uymaları, kontenjanlarda yer alan eğitim konularını ayrıntılı ve acık olarak (orneğin: ?Kamu Yonetimi? yerine, ?Personel Yonetimi?, ?Hukuk? yerine, ?Deniz Hukuku? gibi ifadelere yer verilecektir.) tespit etmeleri ve ?EK-I?de yer verilen ?Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gonderilecek Devlet Memurlarına İlişkin Kontenjan Talep Formu?nu Devlet Personel Başkanlığına intikal ettirmeleri,
9. Yetiştirilmek uzere yurt dışına gonderilen Devlet memurlarının yurt dışındaki eğitim programlarında edindikleri bilgi ve tecrubenin diğer personele aktarılmasına ilişkin etkinliklerin (kurs, sempozyum, seminer, bilgilendirme toplantıları vb.) gercekleştirilmesine onem verilmesi,
10. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmeliğin 10'uncu maddesinde yer alan ortak konulara ilişkin ders notları ile aday Devlet memurlarının temel eğitim ders notlarının, Devlet Personel Başkanlığı Doner Sermaye İşletmesi Mudurluğunden temin edilmesi ve soz konusu Genel Yonetmeliğe tabi personelin unvan değişikliği sınavlarına ilişkin bilgi notlarının ise sınavdan en az (1) ay once ilgililere verilmesi,
11. Devlet Personel Başkanlığınca web ortamında uygulamaları başlatılacak olan projelerin hayata gecirilebilmeleri ve sağlıklı yurutulebilmeleri amacıyla, her kamu kurum ve kuruluşunun, bu projelerin yurutulmesi icin, asli gorevi internet ortamında kurumuna ait verileri girecek ve guncelleyerek kurum personelini sisteme tanıtacak ve yetkilendirecek bir adet ust duzey yoneticinin ?Devlet Personel Başkanlığı Web Uygulamaları Yetkilisi? olarak gorevlendirmesi,
Bu sebeple, her bir kurumun web uygulamaları yetkilisine ait bilgileri, www.personel.gov.tr internet adresinde bulunan ?Devlet Personel Başkanlığı Web Uygulamaları? başlığı altındaki Devlet Personel Başkanlığı Web Uygulamaları Yetkilisi Formu'na girilerek gerekli işlemlerin yapılması ve Genelgenin yayımı tarihinden itibaren en gec otuz (30) gun icerisinde adı gecen Başkanlığa gonderilmesi,
12. Kamu kurum ve kuruluşlarınca, yetiştirilmek amacıyla yurt dışına gonderilenlerden yurda geri donen devlet memurlarına ilişkin bilgiler icin www.personel.gov.tr internet adresinde yer alan Devlet Personel Başkanlığı Web Uygulamaları başlığı altındaki ?Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gonderilenlerden Yurda Geri Donen Devlet Memurlarına İlişkin Bilgi Formu? kullanılacak olup, bilgi girişi ve guncelleme işlemleri, ilgili kurum web uygulamaları yetkilisi tarafından sisteme tanımlanan personelince internet ortamında devamlı yapılması, doldurulacak ilk ?Form?da son on yıl icerisinde yetiştirilmek amacıyla yurt dışına gonderilmiş olan memurlara ilişkin bilgilere yer vermeleri,
13. Kamu kurum ve kuruluşlarınca, bu konuda gorevli tum personelin gizlilik kurallarına uyması kaydıyla, disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından memurlara verilen disiplin cezaları ile bunlardan ilgili makamlar tarafından iptal edilenlere ilişkin bilgiler icin ise, www.personel.gov.tr internet adresinde yer alan Devlet Personel Başkanlığı Web Uygulamaları başlığı altındaki ?Disiplin Cezası Alan Memurlara İlişkin Bildirim Formu? kullanılacak olup, bilgi girişi ve guncelleme işlemleri, ilgili kurum web uygulamaları yetkilisi tarafından sisteme tanımlanan personelince internet ortamında devamlı yapılması
gerekli gorulmektedir.
Bilgilerinizi ve gereğini arz ve rica ederim.
Murat BAŞESGİOĞLU
Devlet Bakanı
Eki İcin Tıklayınız