
4 Aralık 2008 PERŞEMBEResmî GazeteSayı : 27074
YONETMELİK
Yuksekoğretim Kurulundan:
YUKSEKOĞRETİM KURUMLARINDA YABANCI DİL OĞRETİMİ VE
YABANCI DİLLE OĞRETİM YAPILMASINDA UYULACAK
ESASLARA İLİŞKİN YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam ve Dayanak
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, yuksekoğretim kurumlarında yabancı dil oğretimi ve yabancı dille oğretimin amac, kapsam, uygulama ve değerlendirme esaslarını duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Kanuna tabi olarak kurulan yuksekoğretim kurumlarında yapılan her turdeki yabancı dil oğretimi ve yabancı dille oğretimi kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (ı) bendi ile 49 uncu maddesine ve 14/10/1983 tarihli ve 2923 sayılı Kanunun 3 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
İKİNCİ BOLUM
Yabancı Dil Oğretimi ve Denetim
Yabancı dil oğretiminin amacı
MADDE 4 ? (1) Yabancı dil oğretiminin amacı, oğrenciye aldığı yabancı dilin temel kurallarını oğretmeyi, yabancı dil kelime haznelerini geliştirmeyi, yabancı dilde okuduğunu ve duyduğunu anlayabilmeyi ve kendisini sozlu veya yazılı olarak ifade edebilmeyi sağlamaktır.
Yabancı dil seviye tespit sınavları
MADDE 5 ? (1) Yuksekoğretim programına ilk defa kayıt yaptıran oğrenciler, kayıt yaptırdığı oğretim yılının başında, rektorlukce duzenlenen bir yabancı dil seviye tespit sınavına tabi tutulurlar.
(2) Seviye tespit sınavından alınan puana gore, oğrencinin;
a) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (ı) bendi gereğince verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerinden muaf olup olmadığı,
b) Varsa yabancı dil hazırlık sınıfından muaf olup olmadığı,
c) Yabancı dil hazırlık sınıfında, hangi seviyeden oğrenim goreceği
belirlenir.
(3) Aşağıdaki oğrenciler yabancı dil seviye tespit sınavından muaftır:
a) Ortaoğretimini, İngilizce, Fransızca veya Almanca dilinin anadili olarak konuşulduğu bir ulkede, o ulke vatandaşlarının devam ettiği eğitim kurumlarında tamamlayanlar.
b) İngilizce, Fransızca veya Almanca dilinin anadili olarak konuşulduğu ulkelerde yabancıların yuksekoğrenim gorebilmeleri icin aranan asgari yabancı dil seviyesinin tespiti amacına yonelik olarak yapılan (TOEFL: ?Test of English as a Foreign Language?, DALF: ?Diplôme Approfondi de Langue Francaise?, PNDS: ?Prufung fur die Nachweis Deutscher Sprache? gibi) sınavlarda başarılı olanlar.
c) Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan (YDS: ?Yabancı Dil Sınavı?, UDS: ?Universitelerarası Kurul Dil Sınavı?, KPDS: ?Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı? gibi) yabancı dil sınavlarından birinden, kayıt yaptırılan universite senatosunca belirlenen seviyede puan alanlar.
(4) Ucuncu fıkranın (b) ve (c) bentleri kapsamına giren sınavlarda alınan puanın bu Yonetmelik hukumlerine gore değerlendirmeye alınabilmesi icin, sınavın yapıldığı tarihten itibaren uc yılın gecmemesi şarttır.
Zorunlu yabancı dil dersleri
MADDE 6 ? (1) Seviye tespit sınavında başarılı olamayan ya da seviye tespit sınavına girmeyen oğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (ı) bendi gereğince, yabancı dil derslerini almak ve sınavlarını başarmak zorundadırlar.
(2) Zorunlu yabancı dil dersleri, toplam 60 saatten az olmamak uzere, en az iki yarıyıl olarak programlanır ve okutulur.
(3) Zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olan veya bu dersleri almış ve başarılı olmuş oğrenciler icin daha sonraki yarıyıllarda secmeli yabancı dil dersleri acılabilir.
Yabancı dil hazırlık sınıfı
MADDE 7 ? (1) Yuksekoğretim kurumlarında bazı lisans veya lisansustu programlar, senato kararı ve Yuksekoğretim Genel Kurulunun onayı ile yabancı dille verilebilir. Bu programlarda derslerin ilgili yabancı dile hakim olan oğretim uyeleri tarafından bu dille verilmesi sağlanır.
(2) Bir yuksekoğretim kurumunda oğretim dili genel olarak Turkce olmakla birlikte, bazı secmeli dersler kısmen veya tamamen yabancı dille okutulabilir. Ancak, bunun icin de, senato kararı ve Yuksekoğretim Genel Kurulunun onayı şarttır.
(3) Yabancı dille verilen lisans veya lisansustu programı olan ya da programında kısmen veya tamamen yabancı dille okutulan secmeli derslere yer verilen fakulte, enstitu veya yuksekokulların bağlı bulunduğu universitelerde yabancı dil hazırlık sınıfı acılır. Hazırlık sınıfı, rektorler arasında imzalanan ve Yuksekoğretim Genel Kurulunun onayı ile kabul edilen protokole istinaden, bir başka universitede de acılabilir. 5 inci madde hukumlerine gore yabancı dil seviye tespit sınavından muaf olanlar haric olmak uzere, bu fakulte, enstitu veya yuksekokullara kayıt yaptırmış olan oğrenciler yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmekle yukumludurler. Yabancı dille okutulan derse yer verilmeyen lisans veya lisansustu programlarda oğrenim gormeye hak kazanan oğrenciler, yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmeye mecbur tutulamazlar.
(4) İki yarıyıldan ibaret olan yabancı dil hazırlık sınıfında gorulen haftalık ders saat yuku 20 den ve bir yarıyılda gorulen ders saat yuku 260 dan az olamaz. Hazırlık sınıfında gecirilen sure, oğrencinin lisans veya lisansustu oğrenim programında gormekle yukumlu olduğu derslere ilişkin kredi saatleri bakımından dikkate alınmaz.
(5) 5 inci madde hukumlerine gore yabancı dil seviye tespit sınavından muaf olanlar ile yabancı dil hazırlık sınıfına devam edip yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olan oğrenciler, yabancı dille verilen lisans veya lisansustu oğretim programına devam etmeye hak kazanır.
(6) Hazırlık sınıfının ikinci yarıyılı sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamayan oğrenci, ilave bir veya iki yarıyıl daha hazırlık sınıfına devam ederek ya da yabancı dil bilgisini kendi imkanlarıyla geliştirerek, yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olduğu takdirde, girmeye hak kazandığı yabancı dille verilen lisans veya lisansustu oğretim programına devam edebilir.
(7) Oğretim dili Turkce olmakla birlikte, programında kısmen veya tamamen yabancı dille okutulan secmeli derslere yer verilen fakulte, enstitu veya yuksekokul oğrencileri, beşinci ve altıncı fıkralar hukumlerine gore yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamasalar bile, lisans veya lisansustu programlara devam edebilirler. Ancak bu oğrenciler, kısmen veya tamamen yabancı dille okutulanların dışında, sadece Turkce olarak verilen secmeli dersleri alabilirler.
(8) Yabancı dil hazırlık sınıfında, oğrenciye Turkiyede gormuş bulunduğu orta oğretimde oğretilenin dışında başka bir yabancı dil, ancak isteğine bağlı olarak oğretilebilir.
(9) Yabancı dille yapılan lisans ve lisansustu oğretim programlarında, sınavlar yabancı dille yapılacağı gibi, odev ve tezler yabancı dille yazılır.
(10) Yabancı dille verilen lisans programına kayıt yaptıran oğrencinin yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen ikinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamaması halinde, talebi uzerine, Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından, başka bir universitede ya da kaydının bulunduğu universitede oğretim dili Turkce olan eşdeğer bir programa, eşdeğer programın bulunmaması halinde, yakın programlardan birine yerleştirilir. Ancak bunun icin, kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, oğrencinin universiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak icin aranan taban puanından duşuk olmaması gerekir.
(11) Bu Yonetmelik hukumleri, yabancı dille yapılan lisans veya lisansustu oğretim programına yatay veya dikey gecişle kayıt yaptıran oğrenciler hakkında da uygulanır.
Yabancı dille yapılan oğretimin denetlenmesi
MADDE 8 ? (1) Yabancı dille yapılan oğretimin kalitesi, Yuksekoğretim Kurulu tarafından denetlenir. Yapılan bu denetim sonucuna gore Yuksekoğretim Genel Kurulunun kararı ile, lisans veya lisansustu programın yabancı dille okutulması izni geri alınabilir.
(2) Bir lisans veya lisansustu programın yabancı dille okutulmasına dair iznin geri alınması halinde, daha once bu programa kayıt yaptırmış olan oğrenciler, bu lisans veya lisansustu programı Turkce olarak gormeye devam edebilecekleri gibi, talepleri uzerine, Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından, başka bir universitede oğretim dili aynı olan eşdeğer bir programa, eşdeğer programın bulunmaması halinde, yakın programlardan birine yerleştirilir. Ancak bunun icin, kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, oğrencinin universiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak icin aranan taban puanından duşuk olmaması gerekir.
UCUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 9 ? (1) 1/4/1996 tarihli ve 22598 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan ?Yuksekoğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Oğretim ve Yabancı Dille Eğitim-Oğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yonetmelik?, yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 10 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 11 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.