10 Şubat 2009 SALIResmî GazeteSayı : 27137
YONETMELİK
Vakıflar Genel Mudurluğunden:
VAKIFLAR GENEL MUDURLUĞU PERSONELİ GOREVDE YUKSELME VE
UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri cercevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Vakıflar Genel Mudurluğunde gorev yapan Devlet memurlarının gorevde yukselme ve unvan değişikliğine ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, Vakıflar Genel Mudurluğunde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak gorev yapan personelden, gorevde yukselme ve unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 20/2/2008 tarihli ve 5737 sayılı Vakıflar Kanunu ile 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmelik hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Alt gorev: 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanunda belirtilen hiyerarşik kademeler cercevesinde daha alt hiyerarşi icindeki gorevleri,
b) Aynı duzey gorev: Hiyerarşi, gorev, yetki ve sorumluluk acısından aynı grupta ya da grup icinde, alt gruplar olması halinde aynı alt grupta gosterilen gorevleri,
c) Genel Mudur: Vakıflar Genel Mudurunu,
c) Genel Mudurluk: Vakıflar Genel Mudurluğunu,
d) Genel Mudurluk teşkilatı: Genel Mudurluğun merkez ve taşra teşkilatındaki birimlerini,
e) Gorevde yukselme: Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen gorevlere, aynı veya başka hizmet sınıflarından yapılacak gorevde yukselme niteliğindeki atamaları,
f) Gorevde yukselme eğitimi: Gorevde yukselmeye ilişkin olarak gorevlerin ozelliklerine gore verilecek eğitimi,
g) Gorevde yukselme sınavı: Gorevde yukselme eğitimini tamamlayanların tabi tutulacağı yazılı sınavı,
ğ) Hizmet suresi: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi hukumlerine gore değerlendirilerek belirlenen sureleri,
h) Kanun: 5737 sayılı Vakıflar Kanununu,
ı) Personel: Genel Mudurluk teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa gore memur olarak calışanları,
i) Unvan değişikliği: En az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu kazanılan unvanlara ilişkin gorevlere yapılan atamaları,
j) Ust gorev: 3046 sayılı Kanunda belirtilen hiyerarşik kademeler cercevesinde daha ust hiyerarşi icindeki gorevleri,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliğine İlişkin Esaslar
Hizmet grupları
MADDE 5 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamında gorevde yukselme ve unvan değişikliğine tabi olan kadrolar hizmet gruplarıyla aşağıda belirtilmiştir.
(2) Gorevde yukselmeye tabi olan kadrolar;
a) Yonetim Hizmetleri Grubu;
1) Daire Başkanı, Bolge Muduru,
2) Baştabip, Baştabip Yardımcısı,
3) İşletme Muduru,
4) Hastane Muduru, Mudur, Şube Muduru, Saymanlık Muduru,
5) Hastane Mudur Yardımcısı.
b) Hukuk Hizmetleri Grubu;
1) Hukuk Muşaviri.
c) Araştırma ve Planlama Hizmetleri Grubu;
1) Basın ve Halkla İlişkiler Muşaviri,
2) Uzman,
3) Araştırmacı, Muze Araştırmacısı.
c) Sağlık Hizmetleri Grubu;
1) Başhemşire.
d) Bilgi İşlem Hizmetleri Grubu;
1) Cozumleyici.
e) İdari Hizmetler Grubu;
1) Musahhih,
2) Ayniyat Saymanı, TeberrukÂt Saymanı,
3) Memur, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Ambar Memuru, Satın Alma Memuru, Veznedar, Kameraman, Koruma ve Guvenlik Gorevlisi, Şofor.
f) Destek Hizmetleri Grubu;
1) Dağıtıcı, Teknisyen Yardımcısı, Bekci, Hizmetli, Hastabakıcı, Kaloriferci, Aşcı.
(3) Unvan değişikliğine tabi kadrolar:
a) Muhendis, mimar, kimyager, matematikci, fizikci, fen memuru, istatistikci, tekniker, teknisyen,
b) Psikolog, eczacı, hemşire, ebe, diyetisyen, fizyoterapist, veteriner, cocuk gelişimcisi, biyolog, sağlık fizikcisi, laborant, sağlık teknisyeni, sağlık memuru,
c) Avukat, arkeolog, şehir plancısı, mutercim, kutuphaneci, kitap pataloğu, programcı, teknik ressam, desinator, restorator.
Gorevde yukselme sınavına tabi olmayan unvanlara atanacaklarda aranacak şartlar
MADDE 6 ? (1) Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin (1), (2), (3) numaralı alt bentleri ile (c) bendinin (1) numaralı alt bendinde sayılan unvanlar gorevde yukselme eğitimi ve sınavına tabi değildir. Ancak bu unvanlara atanma şartları aşağıda belirtilmiştir.
a) Daire Başkanı ve Bolge Muduru kadrolarına atanabilmek icin;
1) Hukuk, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme, siyasal bilgiler, Mimarlık, muhendislik, iletişim, fen, Turk dili ve edebiyatı, dil-tarih veya eğitim fakultesi mezunu olmak,
b) Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı kadrosuna atanabilmek icin;
1) Tıp fakultesi veya dort yıllık fakulte yuksek okullarının sağlık idaresi, işletme, iktisat, maliye ve kamu yonetimi bolumlerinden mezun olmak,
c) Baştabip kadrosuna atanabilmek icin;
1) Klinik veya laboratuar şefi veya şef yardımcısı olarak tıp alanında docent veya profesor unvanı almış olmak,
c) Baştabip Yardımcısı kadrosuna atanabilmek icin;
1) Uzman tabip, tabip, eczacı veya diş tabibi olmak,
d) İşletme Muduru kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakultelerin iktisat, işletme veya maliye bolumu mezun olmak.
e) Basın ve Halkla İlişkiler Muşavirliği kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az dort yıllık yuksek oğrenim mezunu olmak.
Gorevde yukselme sınavına tabi olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar
MADDE 7 ? (1) Gorevde yukselme suretiyle atanacaklarda aşağıdaki genel şartlar aranır.
a) Son yıl sicili olumlu olmak kaydıyla son uc yıllık sicil notu ortalaması yetmiş altı puandan aşağı olmamak,
b) Genel Mudurlukte en az iki yıl calışmış olmak,
c) Gorevde yukselme sınavında başarılı olmak.
Gorevde yukselme sınavına tabi olarak atanacaklarda aranacak ozel şartlar
MADDE 8 ? (1) Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında sayılan unvanlara gorevde yukselme suretiyle yapılacak atamalarda aşağıdaki ozel şartlar aranır.
a) Hastane Muduru ve Hastane Mudur Yardımcısı kadrolarına atanabilmek icin;
1) En az 4 yıllık fakulte veya yuksekokulların sağlık idaresi, işletme, iktisat, maliye veya kamu yonetimi bolumlerinden mezun olmak,
b) Mudur, şube muduru ve saymanlık muduru kadrolarına atanabilmek icin;
1) En az 4 yıllık eğitim veren yurtici veya bunlara denkliği Yuksek Oğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurtdışındaki fakulte veya yuksekokullardan mezun olmak,
2) Uzman, araştırmacı, muze araştırmacısı, mimar, muhendis, arkeolog, şehir plancısı, istatistikci, matematikci, kitap pataloğu, musahhih, programcı, cozumleyici, kutuphaneci, mutercim, ayniyat saymanı, teberrukat saymanı veya tekniker kadrolarından birinde calışmış olmak,
c) Hukuk Muşaviri kadrosuna atanabilmek icin;
1) Hukuk fakultesi mezunu olmak,
2) En az on yıl avukat olarak calışmış olmak,
c) Uzman ve araştırmacı kadrolarına atanabilmek icin;
1) En az 4 yıllık eğitim veren yurtici veya bunlara denkliği Yuksek Oğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurtdışındaki fakulte veya yuksekokullardan mezun olmak,
2) Genel İdare hizmetler, Teknik Hizmetler ve Sağlık Hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda sekiz yıl gorev yapmak,
d) Muze araştırmacısı kadrosuna atanabilmek icin; Fakultelerin arkeoloji-sanat tarihi veya sanat tarihi bolumunden mezun olmak,
e) Başhemşire kadrosuna atanabilmek icin;
1) Yuksek hemşirelik okulu mezunu olmak,
2) Mesleğinde en az 10 yıl calışmış olmak.
f) Cozumleyici kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az 4 yıllık eğitim veren yurtici veya bunlara denkliği Yuksek Oğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurtdışındaki fakulte veya yuksekokulların fizik, matematik ve istatistik bolumleri ile muhendislik fakultelerinin elektrik, elektrik-elektronik, elektronik ve bilgisayar ile ilgili bolumlerinden mezun olmak,
2) Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı veya Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı kurslardan veya yuksek oğrenim kurumlarından alınmış Bilgisayar Analist Programcısı Sertifikasına, ya da programlama dillerinden en az iki tanesini bildiğine dair sertifikaya sahip olmak,
3) En az dort yıl hizmeti bulunmak,
g) Musahhih kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakultelerin Turk Dili ve Edebiyatı veya Tarih lisans programından mezun olmak,
ğ) Ayniyat saymanı veya teberrukat saymanı kadrolarına atanabilmek icin;
2) Memur, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, ambar memuru, satın alma memuru, teknisyen, veznedar, kameraman, koruma ve guvenlik gorevlisi veya şofor kadrolarından birinde en az dort yıl calışmış olmak,
h) Bilgisayar işletmeni ve veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrolarına atanabilmek icin;
1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
2) Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı veya Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı bilgisayar kurslarına katılıp başarılı olduğunu gosterir belge sahibi olmak veya konuyla ilgili eğitim aldığını belgelendirmek,
ı) Memur, ambar memuru, satın alma memuru, veznedar kadrolarına atanabilmek icin;
i) Kameraman kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fotoğraf, fotoğrafcılık veya fotoğrafcılık ve kameramanlık on lisans programlarından birinden mezun olmak,
j) Şofor kadrosuna atanabilmek icin;
2) En az dort yıllık B sınıfı surucu belgesine sahip olmak,
k) Koruma ve guvenlik gorevlisi kadrosuna atanabilmek icin;
2) 10/6/2004 tarihli ve 5188 sayılı Ozel Guvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda belirlenen şartları haiz olmak.
l) Dağıtıcı, Teknisyen Yardımcısı, Hastabakıcı, Kaloriferci ve Aşcı kadrolarına atanabilmek icin;
m) Bekci ve Hizmetli kadrolarına atanabilmek icin;
1) En az ilkoğretim mezunu olmak.
Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aranacak genel şartlar
MADDE 9 ? (1) Unvan değişikliğine tabi kadrolara atanabilmek icin aşağıdaki şartlar aranır;
a) Son yıl sicil notu yetmiş altı puandan aşağı olmamak,
b) Genel Mudurlukte en az iki yıl calışmış olmak,
c) Unvan değişikliği sınavında başarılı olmak.
Unvan değişikliğine tabi kadrolara yapılacak atamalarda aranacak ozel şartlar
MADDE 10 ? (1) Unvan değişikliğine tabi kadrolara atanabilme şartları aşağıda belirtilmiştir.
a) Muhendis, mimar, şehir plancısı, matematikci, istatistikci, arkeolog, psikolog, eczacı, biyolog, diyetisyen, kimyager, fizikci, sağlık fizikcisi, fizyoterapist, cocuk gelişimcisi kadrolarına atanabilmek icin;
1) En az 4 yıllık eğitim veren yurtici veya bunlara denkliği Yuksek Oğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurtdışındaki fakulte veya yuksekokulların ilgili bolumunden mezun olmak,
b) Programcı kadrosuna atanabilmek icin;
2) En az bir bilgisayar dilini bildiğini gosteren mezun olduğu okuldan alacağı bir belge veya Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı kurstan alacağı bir sertifikaya sahip olmak,
c) Kutuphaneci kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakultelerin arşivcilik, dokumantasyon ve enformasyon, kutuphanecilik veya bilgi ve belge yonetimi bolumunden mezun olmak,
d) Kitap pataloğu kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakultelerin biyoloji, geleneksel Turk el sanatları, kimya, sanat tarihi veya taşınabilir kultur varlıklarını koruma ve onarım bolumunden mezun olmak,
e) Avukat kadrosuna atanabilmek icin;
1) Hukuk Fakultesi mezunu olmak,
2) Avukatlık ruhsatına sahip olmak,
f) Mutercim kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakultelerin filoloji, mutercim-tercumanlık, dil bilimi, dil ve edebiyat veya yabancı dil oğretmenliği lisans programlarından mezun olmak,
2) Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) en az 80 puan almış olmak,
g) Veteriner kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az 4 yıllık eğitim veren yurtici veya bunlara denkliği Yuksek Oğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurtdışındaki Veterinerlik Fakultelerinden mezun olmak,
h) Tekniker kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az 2 yıllık mesleki veya teknik yuksek okul mezunu olmak,
ı) Teknisyen, teknik ressam, desinator, restorator, sağlık teknisyeni, sağlık memuru, fen memuru kadrolarına atanabilmek icin;
1) En az lise dengi mesleki veya teknik eğitim-oğretim veren okulların ilgili bolumunden mezun olmak,
i) Hemşire kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakultelerin, yuksekokulların veya sağlık meslek liselerinin hemşirelik bolumunden mezun olmak,
j) Ebe kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az meslek lisesinin ilgili bolumunden mezun olmak,
k) Laborant kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az meslek lisesinin ilgili bolumunden mezun olmak,
2) Sağlıkla ilgili bir birimde staj yaptığına dair belgeye sahip olmak.
UCUNCU BOLUM
Gorevde Yukselme Eğitimine İlişkin Esaslar
Gorevde yukselme eğitiminin ilanı ve başvurusu
MADDE 11- (1) Gorevde yukselme suretiyle atama yapılacak kadroların sınıfı, unvanı, derecesi ve sayısı eğitim tarihinden en az bir ay once butun personele; eğitimin yeri, tarihi ve diğer hususlar eğitime katılacaklara en az on beş gun once Genel Mudurluk tarafından duyurulur.
(2) Gorevde yukselme eğitimine ilişkin duyurunun yapılmasından sonra durumları aranılan koşullara uyan personel, eğitime girme isteklerini bir dilekce ile gorev yaptıkları birimlere bildirir. Birimler, başvuru dilekcelerini bir hafta icerisinde İnsan Kaynakları Daire Başkanlığına gonderirler.
(3) Adaylar, ancak bir unvanın gorevde yukselme eğitimi ve sınavına başvurabilirler.
(4) Gorevde yukselme eğitimine katılacakların sayısı atama yapılacak boş kadro sayısının uc katını gecemez. Uc katından az istekli bulunması halinde ise durumu uygun olan butun personelin eğitime alınması sağlanır. Duyurulan kadro sayısının uc katından fazla personelin başvurması halinde, bu Yonetmeliğin ekinde yer alan EK-1 Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak uzere kadro sayısının uc katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır. Puanların eşitliği halinde ise; sırasına gore hizmet suresi fazla ve son sicil notu yuksek olan tercih edilir.
(5) Daha once gorevde yukselme eğitimine katılmış ancak gorevde yukselme sınavında başarısız olan personel ile bu sınava katılmayan veya başarılı olup da muteakip sınava kadar atanmamış olan personel, aynı veya benzer gorev unvanları icin duzenlenecek muteakip gorevde yukselme sınavına katılabilmeleri icin, bu unvanlarla ilgili duzenlenecek gorevde yukselme eğitimine alınmaya ilişkin usul ve esaslara tabidir.
(6) Bu Yonetmelik kapsamında gorevde yukselme sınavına katılacak personelin, gorevde yukselme mahiyetindeki atamaların yapılabilmesi icin bu Yonetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (c), (d) ve (e) bentlerindeki ders konularından 30, (f) bendinde yer alan ders konularından 45 saatten az olmamak uzere toplam en az 75 saat olarak duzenlenecek gorevde yukselme eğitim programının tamamına katılmaları şarttır.
(7) Ancak, zorunlu hallerde en fazla on saate kadar verilecek mazeret izni bu sureden sayılır. Kanunen verilmesi gerekli olan izinlerde bu sure şartı aranmaz.
Gorevde yukselme eğitiminin şekli ve eğitime alma
MADDE 12 ? (1) Gorevde yukselme eğitim programları, Genel Mudurluk tarafından duzenlenir. Ancak Genel Mudurluğun uygun gormesi durumunda; 18/4/1999 tarihli ve 23670 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmelikte belirtilen usule uygun bir şekilde, başka bir kamu kurum ve kuruluş ile muştereken gorevde yukselme eğitim programı da duzenlenebilir.
(2) Aday listelerine itirazlar, eğitime katılacakların listesinin ilanından itibaren beş gun icerisinde Sınav Kurulu Başkanlığına yazılı olarak yapılır. İtirazlar, itiraz tarihinden itibaren yedi gun icinde değerlendirilerek sonuclandırılır.
(3) Aynı unvan icin gorevde yukselme sınavına gireceklerin sayısı beş kişiden az ise gruplar duruma gore diğer gorevde yukselme sınavlarına girecekler ile birleştirilebilir. Ortak konularda birlikte eğitim yapılabilir.
Gorevde yukselme eğitiminin konuları
MADDE 13 ? (1) Gorevde yukselme eğitimi aşağıdaki konuları kapsar.
a) T.C. Anayasası;
1) Genel esaslar,
2) Temel hak ve odevler,
3) Devletin temel organları,
b) Ataturk ilkeleri ve inkılÂp tarihi, ulusal guvenlik,
c) Devlet Teşkilatı ile ilgili mevzuat,
c) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat,
d) Turkce dil bilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar,
e) Halkla ilişkiler ve davranış kuralları,
f) Atanılacak gorev alanı ve gorevin niteliği ile mesleki etik kurallarına ilişkin konular.
(2) Duzenlenecek eğitim programında, (f) bendinde belirtilen konulara ilişkin eğitimin ağırlığı yuzde altmışın altında olamaz.
DORDUNCU BOLUM
Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Sınavına İlişkin Esaslar
Gorevde yukselme sınavı
MADDE 14 ? (1) Gorevde yukselme sınavı yazılı olarak yapılır. Sınav Genel Mudurluk tarafından Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına veya yuksekoğretim kurumlarından birine yaptırılır.
(2) Gorevde yukselme eğitim programının tamamlanmasından itibaren bir ay icinde sınavın yapılması icin Genel Mudurluk tarafından Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına veya yuksekoğretim kurumlarından birisine başvurulur.
(3) Bu sınavda yuz puan uzerinden yetmiş ve daha fazla puan alanlar başarılı sayılırlar.
(4) Sınavlarda kopya cekenlerin, kopya verenlerin veya bunlara teşebbus edenlerin, sınav kÂğıtlarına belirtici işaret koyanların, başvuru belgesinde gerceğe aykırı beyanda bulunduğu anlaşılanların veya gerekli şartları taşımadığı daha sonra saptananların sınavları gecersiz sayılarak, atamaları yapılmaz ve atamaları yapılmış olanların onayları iptal edilir. Ayrıca bu kişiler hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun disiplin hukumleri uygulanır.
(5) Sınava girecek aday yerine başka bir kişinin sınava girdiğinin anlaşılması halinde durum bir tutanakla tespit edilerek adayın sınavı gecersiz sayılır. Bu kişiler hakkında yasal işlem başlatılır.
Gorevde yukselme sınavının şekli ve konuları
MADDE 15 ? (1) Gorevde yukselme sınavı yazılı olarak yapılır.
(2) Gorevde yukselme sınavı soruları, bu Yonetmeliğin 13 uncu maddesinde yer alan konulardan oluşur.
Sınav kurulu ve gorevleri
MADDE 16 ? (1) Genel Mudurlukce yaptırılacak yazılı sınava ilişkin gorevde yukselme ve unvan değişikliği işlemlerini yurutmek uzere Genel Mudurun veya gorevlendireceği Genel Mudur Yardımcısının başkanlığında, İnsan Kaynakları Daire Başkanı ve gorevlendirilecek uc uye olmak uzere beş kişilik sınav kurulu oluşturulur. Sınav kurulu başkan ve uyelerinden herhangi bir nedenle kurula katılamayacakların yerine gorevlendirilmek uzere yeteri kadar yedek uye belirlenir.
(2) Kurul, başkan ve uyelerin tamamının katılımı ile toplanır ve kararlar oy cokluğu ile alınır. Asil uyenin bulunmadığı toplantıya yedek uyelerden biri iştirak eder.
(3) Sınav kurulunu teşkil eden uyeler, gorevde yukselme sınavına alınacak personelden, oğrenim ve unvan itibariyle daha duşuk seviyede olamazlar.
(4) Sınav kurulunun başkan ve uyeleri; eşlerinin, ucuncu dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kayın hısımlarının katıldıkları gorevde yukselme ve unvan değişikliği sınavlarında gorev alamazlar.
(5) Sınav kurulunun gorevleri şunlardır:
a) Atanılacak gorevin niteliğine gore gorevde yukselme eğitiminin konularını ve suresini tespit etmek,
b) Gorevde yukselme eğitiminin takvimini belirlemek,
c) Eğitime katılacakların tespitine ilişkin itirazları incelemek ve sonuclandırmak,
c) Yazılı sınav konularının kapsamını belirleyerek sınavı yapacak kurumlara bildirilmesini sağlamak,
d) Sınav sonuclarını ilgililere duyurmak,
e) Sınav sonuclarına yapılacak itirazları karara bağlamak,
f) Sınava ilişkin diğer işlemleri yurutmek.
Unvan değişikliği sınavı
MADDE 17 ? (1) Unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak boş kadroların sınıfı, unvanı, derecesi, sayısı ve en son başvuru tarihi, başvuru suresinin bitiminden en az bir ay once, unvan değişikliği sınavının yeri ve tarihi sınav tarihinden en az bir ay once duyurulur.
(2) Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen unvan değişikliğine tabi kadrolara, bu unvanları en az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu kazanmış bulunan personelin atanması, bu bolumde belirtilen usul ve esaslar cercevesinde eğitime tabi tutulmaksızın yapılacak unvan değişikliği sınavı sonucundaki başarısına gore gercekleştirilir.
(3) Unvan değişikliği sınavları, gorev alanları ve atama yapılacak gorevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yaptırılır.
(4) Unvan değişikliği sınavı, kurumunca belirlenecek gorev alanları ve atama yapılacak gorevin niteliğine ilişkin konularda, yazılı olarak Bakanlık tarafından Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına veya yuksekoğretim kurumlarından birine yaptırılır.
(5) Yapılacak sınavda başarılı olabilmek icin 100 uzerinden 70 puan alınması şarttır.
Sınav sonuclarının acıklanması ve belgelerin saklanması
MADDE 18 ? (1) Yazılı sınav sonucları Genel Mudurluğe ulaştığı tarihten itibaren en gec beş gun icerisinde sınav kurulunca Genel Mudurluğun internet sitesinde ilan edilir ve sınava katılan personele yazılı olarak bildirilir.
(2) Sınav sonucları aynı gorev icin yapılacak muteakip sınava kadar gecerlidir. Bu sure icerisinde aynı unvanda kadro boşalması halinde başarı sırasına gore atama yapılır.
(3) Sınavlarda başarı gosterenlerin sınavla ilgili belgeleri, ilgililerin ozluk ve sicil dosyalarında; başarı gosteremeyenlerin belgeleri ise en az bir yıl veya muteakip sınava kadar ilgili birimlerin arşivlerinde saklanır.
Gorevde yukselme ve unvan değişikliği sınavlarına itiraz
MADDE 19 ? (1) Gorevde yukselme ve unvan değişikliği sınavlarına katılanlar, sınav sonucunun kendilerine tebliğinden itibaren beş gun icinde yazılı olarak sınav kuruluna itiraz edebilirler.
(2) İtirazlar, sınav kurulu tarafından en gec on beş gun icerisinde karara bağlanır ve ilgililere yazılı olarak bildirilir. Sınav kurulunca verilen kararlar kesindir.
Sınavı kazananların atanması
MADDE 20 ? (1) Sınavı kazananlar, başarı sırasına gore boş kadrolara sınav sonuclarının kesinleşmesinden itibaren en gec uc ay icerisinde atanırlar. Başarı notlarının aynı olması halinde bu Yonetmeliğin ekinde yer alan EK-1 Personel Değerlendirme Formuna gore puanlama yapılarak sıralama belirlenir. Puanların eşitliği halinde ise; sırasına gore hizmet suresi fazla ve son sicil notu yuksek olanlar tercih edilir.
(2) Ataması yapılan ve gecerli mazereti olmaksızın suresi icinde goreve başlamayan personel sınavdan doğan hakkını kaybeder ve atama iptal edilir.
BEŞİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Hizmet grupları arasında gecişler
MADDE 21 ? (1) Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen hizmet grupları arasındaki gecişler aşağıdaki esaslara gore yapılır.
a) Gorevde yukselme sınavına tabi olmayan unvanlara veya istekleri halinde bulundukları unvana gore aynı duzeyde veya daha alt duzeyde yer alan gorevlere; aranan şartları taşımak kaydıyla, bu Yonetmelikteki hukumlere bağlı kalmaksızın naklen atanabilirler.
b) Gorevde yukselme suretiyle atama yapılacak kadrolar ve unvan değişikliğine tabi kadrolardan sayılan unvanları elde etmiş olanlar, aynı unvanla veya istekleri halinde daha alt bir goreve bu Yonetmelikteki hukumlere bağlı kalmaksızın naklen atanabilirler.
c) Gruplar arası gorevde yukselme niteliğindeki gecişler ile alt gruptan ust gruplara gecişler gorevde yukselme eğitimi ve sınavına tabidir. Ancak Genel Mudurlukte veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha once bulunulan gorevler ile bu gorevlerle aynı duzey gorevlere veya alt gorevlere, gorevde yukselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir.
(2) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında gorevli personele ilişkin Genel Mudurluk dışından yapılacak atamalarda bu maddede belirtilen hukumler uygulanır.
Ozelleştirilen kuruluşlardan atama
MADDE 22 ? (1) 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Ozelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 22 nci maddesine gore yapılacak ilk atamalarda bu Yonetmelik hukumleri uygulanmaz.
Kazanılmış haklar
MADDE 23 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatları uyarınca kazanmış olanların hakları saklıdır.
Ozurlulerin eğitim ve sınavı
MADDE 24 ? (1) Genel Mudurluk gerekli şartları taşıyan ve atama yapılacak gorevi yapabilecek durumda bulunan ozurlulerin eğitimleri ile sınavlarının yapılabilmesi icin gerekli onlemleri alır.
Hukum bulunmayan haller
MADDE 25 ? (1) Bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hallerde; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmelik hukumleri uygulanır.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 26 ? (1) 11/11/2005 tarihli ve 25990 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Vakıflar Genel Mudurluğu Personeli Gorevde Yukselme ve Atama Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
GECİCİ MADDE 1 ? (1) Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmeliğin Resmî Gazete'de yayımlandığı 18/4/1999 tarihinde gorevde bulunanlardan iki yıllık yuksek oğrenim gorenler, diğer şartlara sahip oldukları takdirde bu Yonetmeliğin uygulanması bakımından dort yıllık yuksekoğrenim gormuş kabul edilirler.
GECİCİ MADDE 2 ? (1) 20/2/2008 tarihli ve 5737 sayılı Vakıflar Kanununun yururluğe girdiği tarihten once şef kadrosunda gorev yapanlar, diğer şartları taşımaları halinde bu Yonetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde belirtilen kadrolara atanabilmek icin gorevde yukselme sınavına katılabilirler.
Yururluk
MADDE 27 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 28 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Vakıflar Genel Muduru yurutur.
EK-1
PERSONEL DEĞERLENDİRME FORMU
DEĞERLENDİRME KISTASLARI Puan Değeri Adayın Puanı 1.Başvuru tarihi itibariyle oğrenim durumu (En son oğrenim durumu esas alınacaktır.) a) Onlisans 4 b) 3 Yılllık Yuksek Okul 6 c) Lisans 8 d) Yuksek Lisans 10 e) Doktora 12 2.Muracaat bitim tarihi itibariyle 217 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarında gecen fiili hizmet suresinin (İşci statusu ile gecici personel statusunde gecirilen hizmetler haric.) a) 10 yıla kadar (10 yıl dahil ) her bir yıl icin b) 10 yıldan sonraki her bir yıl icin 1 0,15 3.Son uc yıllık sicil notu ortalaması 76 ve daha yuksek olanların bu sicil notunun aritmetik ortalamasının 1/10'u (Uc yıllık ortalama sonucu kesirli olması halinde tam sayıya tamamlandıktan sonra 1/10'u hesaplanacaktır.) 4.İlgili mevzuat hukumlerine gore atamaya yetkili amirlerce verilmiş olan (Aynı yılda verilmiş birden fazla belge varsa, sadece birer tanesi değerlendirmeye alınacaktır.) a) Her takdirname icin b) Her odul icin 2 4 5.?Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmelik? in yururluğe girdiği 18/4/1999 tarihinden sonra katıldığı her bir hizmet ici eğitim programından (Her yıl icin adayın katıldığı en cok sureli olan bir eğitim programı değerlendirilecektir.) a) 05 ?15 gun sureli b) 16-31 gun sureli c) 2-3 ay sureli d) 4-6 ay sureli e) 7-12 ay sureli f) 12 aydan fazla sureli 0,5 1 1,5 2 2,5 3 6.Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi ve Seviye Tespit Sınavından (375 sayılı KHK'ya gore belirlenen usul ve esaslar cercevesinde değerlendirme sadece bir dil icin yapılacaktır.) a) (C) alanlara b) (B) alanlara c) (A) alanlara 4 6 8 7.Aldığı her disiplin cezasından (Af kapsamına girenler haric.) a) Her uyarma, kınama icin b) Her aylıktan kesme icin c) Kademe ilerlemesinin durdurulması icin -2 -4 -6 8.Gorevde yukselme eğitimine katılan ve sınavlarda başarısız olanlarla, sınavlara mazeretsiz olarak katılmayanların ( Aynı veya benzer unvanlar icin uygulanır. ) a) Başarısız olduğu her bir sınav icin b) Mazeretsiz katılmadığı her bir sınav icin -2 -3 Eksi puanlar duşuldukten sonra toplam puan