5 Nisan 2009 PAZARResmî GazeteSayı : 27191
TEBLİĞ
Maliye Bakanlığından:
İC DENETCİ ADAYLARININ BELİRLENMESİNDE UYULACAK
ESAS VE USULLER HAKKINDA TEBLİĞ
(SIRA NO: 3)
1. Giriş
(1) 5018 sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanununun (Kanun) gecici 5 inci ve gecici 16 ncı maddelerine istinaden; 31/12/2007 tarihine kadar olan donemde, bazı meslek gruplarında gorev yapmış veya yapmakta olan denetim elemanları anılan maddelerde belirtilen usulle kamu idarelerinin ic denetci kadrolarına doğrudan atanmışlardır. Kanun uyarınca 1/1/2008 tarihinden itibaren kamu idarelerinin ic denetci kadrolarına doğrudan atama yapılması mumkun bulunmamaktadır. Anılan tarihten itibaren; ilgili mevzuatta belirtilen şartları haiz ic denetci adaylarının oncelikle İc Denetim Koordinasyon Kurulu (Kurul) tarafından, Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığı Olcme ve Değerlendirme Merkezine ya da uygun başka bir kuruma yaptırılacak aday belirleme sınavına girmeleri ve bu sınavda başarılı olmaları gerekmektedir. Bu sınavda başarılı olacak adaylar, uc aydan az olmamak uzere Maliye Bakanlığınca verilecek ic denetim eğitim programına katılmak ve eğitim sonunda duzenlenecek sertifika sınavında da başarılı olmak durumundadırlar. Bu sureclerden gecerek ic denetci sertifikasına sahip olan adaylar, ic denetci olarak atanmak uzere Kanunun ic denetim ile ilgili hukumlerine tabi tum kamu idarelerine başvurabilecektir.
(2) Bu cercevede, ic denetci aday belirleme sınavıyla ilgili olarak tereddude duşulebilecek konular hakkında aşağıdaki acıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.

2. İc denetci aday belirleme sınavı
(1) İc Denetci Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yonetmeliğinin (Yonetmelik) 5 inci maddesinde, ic denetim eğitimine tabi tutulacak ic denetci adaylarının, Kurulca yapılacak veya Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığı Olcme ve Değerlendirme Merkezine ya da uygun başka bir kuruma yaptırılacak aday belirleme sınavıyla belirleneceği hukme bağlanmıştır. Bu cercevede, ilk ic denetci aday belirleme sınavının OSYM tarafından, 12 Temmuz 2009 Pazar gunu Ankara'da yapılması kararlaştırılmıştır.
2.1. Aday belirleme sınavına başvuru şartları
(1) Yonetmelik uyarınca, aday belirleme sınavına katılacakların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen şartların yanı sıra aşağıdaki şartları da taşıması gerekir.
a) En az dort yıl sureli eğitim veren yuksekoğretim kurumları ile denkliği Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki eşdeğer eğitim kurumlarından birini bitirmek.

b) Aşağıda belirtilen sure zarfında calışmış olma şartını yerine getirmek:
1) Mesleğe yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alındıktan sonra yapılan yeterlik sınavında başarı gostermek kaydıyla, yardımcılıkta gecen sureler dahil olmak uzere, denetim elemanı olarak en az beş yıl.
2) Mesleğe yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alındıktan sonra yapılan yeterlik sınavında başarı gostermek kaydıyla, yardımcılıkta gecen sureler dahil olmak uzere, uzman olarak en az sekiz yıl.
3) Doktora unvanını almış oğretim elemanı olarak, araştırma gorevliliğinde gecen sureler dahil olmak uzere, en az sekiz yıl.
4) Mudur ve daha ust unvanlarda en az sekiz yıl.

c) İc denetci aday belirleme sınavı son başvuru tarihinden onceki iki yıl icinde alınmış olması kaydıyla, İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinden birinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) veya Universitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (UDS) en az elli puan almış olmak.
d) Son başvuru tarihi itibarıyla kırkbeş yaşından buyuk olmamak.
e) Sicil raporu duzenlenen son uc yıl icinde olumsuz sicil almamış olmak.
f) Uyarma ve kınama cezaları haric disiplin cezası almamış olmak.
g) Yurdun her yerinde calışabilecek sağlık durumuna sahip olmak.
h) Kurulun belirlediği etik kurallara uygun oz gecmişe sahip olmak.
(2) Uluslararası gecerliliği olan CIA (Certified Internal Auditor), CISA (Certified Information System Auditor), CCSA (Certified Control Self Assessment) ve CGAP (Certified Government Auditing Professional) sertifikalarından birini almış olup yukarıda belirtilen şartları da taşıyanlar, aday belirleme sınavından muaf olacak ve ic denetim eğitimine doğrudan katılabileceklerdir.
2.2. Aday belirleme sınavı başvuru şartlarıyla ilgili diğer hususlar
1.) (1) Kanun kapsamında yer alan genel yonetim kapsamındaki kamu idarelerinde, mesleğe yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alındıktan sonra yapılan yeterlik sınavında başarı gostermek kaydıyla; mufettiş, kontrolor, murakıp veya denetmen olarak gorev yapan denetim elemanları yardımcılık/stajyerlik donemleri de dahil olmak uzere sınavın son başvuru tarihi itibarıyla beş yılı tamamladıkları takdirde aday belirleme sınavına katılabilirler.
(2) Yardımcılık/stajyerlik donemlerinden sonra yeterlilik sınavlarında başarı gosteremeyerek başka kadrolara atanmış olan denetim elemanlarının burada gecirmiş oldukları sureler, beş yıllık sure hesabında dikkate alınmaz.
(3) Ozel kanunları uyarınca, mesleğe yarışma sınavına tabi tutulmadan giren veyahut yeterlik sınavına girmeden mufettiş, kontrolor, murakıp ya da denetmen kadrolarına atananlar, bu meslekler icin sonradan giriş ve yeterlilik sınavı şartları getirilmiş olsa dahi aday belirleme sınavına katılamazlar.
2.) (1) Kanuna tabi genel yonetim kapsamındaki kamu idarelerinde, uzman yardımcılığında gecen sureler dahil olmak uzere, mesleğe yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alındıktan sonra yapılan yeterlik sınavında başarı gostermek kaydıyla uzman olarak sınavın son başvuru tarihi itibarıyla en az sekiz yıl calışanlar aday belirleme sınavına katılabilirler.
(2) Yukarıda belirtilen şekilde atananlar dışında, kamu idarelerinde ?uzman?, ?eğitim uzmanı?, ?sivil savunma uzmanı? gibi kadrolarda gorev yapanların bu unvanlarda gecirdikleri sureler sekiz yıllık sure hesabında dikkate alınmaz.
(3) Yardımcılık donemlerinden sonra yeterlilik sınavlarında başarı gosteremeyerek başka kadrolara atanmış olanların yardımcılıkta gecirmiş oldukları sureler sekiz yıllık sure hesabında dikkate alınmaz.
(4) Uzmanlıkta sekiz yılını doldurmadan diğer kamu idarelerinde uzman yardımcılığı, uzman, daire başkanlığı veya eşdeğer yahut daha ust başka bir goreve naklen atananların eski ve yeni gorev sureleri sekiz yıllık sure hesabında birlikte dikkate alınır.
(5) Ozel kanunları uyarınca, mesleğe yarışma sınavına tabi tutulmadan giren veyahut yeterlik sınavına girmeden doğrudan uzman olarak atananlar, bu meslekler icin sonradan giriş ve yeterlilik sınavı şartları getirilmiş olsa dahi aday belirleme sınavına katılamazlar.
3.) (1) Kanuna tabi genel yonetim kapsamındaki kamu idarelerinde, araştırma gorevliliğinde gecen sureler dahil olmak uzere, doktora unvanını almış oğretim elemanı olarak sınavın son başvuru tarihi itibarıyla en az sekiz yıl calışmış olanlar aday belirleme sınavına katılabilirler.
(2) Doktora unvanını almakla beraber araştırma gorevlisi kadrosunda sekiz yılını doldurmamış veya sekiz yıl araştırma gorevlisi olarak calışmış olmasına rağmen doktorasını tamamlamayanlar aday belirleme sınavına katılamazlar.
4.) (1) Kanuna tabi genel yonetim kapsamındaki kamu idarelerinde, mudur ve daha ust unvanlarda sınavın son başvuru tarihi itibarıyla en az sekiz yıl calışmış olanlar aday belirleme sınavına katılabilirler.
(2) Mudur yardımcılığında gecirilen sureler sekiz yıllık sure hesabında dikkate alınmaz.
(3) Mudur ve daha ust kadrolara vekaleten atanmış olanların vekaleten gorev yaptıkları sure, daha sonra aynı kadroya asaleten atanmış olmak kaydıyla, sekiz yıllık sure hesabında dikkate alınır. Tedviren ya da gecici gorevlendirme şeklinde yurutulen hizmet sureleri sekiz yıllık sure hesabında dikkate alınmaz.
(4) Hakim, savcı, kaymakam ve Dışişleri Bakanlığı meslek memurluğu kadrolarında calışmış olanlar, sekiz yıllık hizmet koşulunu sağladıkları takdirde aday belirleme sınavına katılabilirler.
5.) (1) Yukarıda belirtilen mesleklerde gecirilen donem icerisinde olmak kaydıyla, muvazzaf askerlikte gecen sureler haric olmak uzere aylıksız izinde gecen sureler ve sıhhi izinlerin toplamda altı aydan fazla olan kısmı yapılacak sure hesaplamalarında dikkate alınmaz.
6.) (1) Daha once kamu idareleri bunyesinde gorev yapmakta iken istifa etmiş olanlar ile cekilmiş sayılanların yukarıda belirtilen mesleklerde gecirdikleri surelerin dikkate alınabilmesi icin en gec sınav başvuru tarihi itibarıyla devlet memurluğuna donmuş olmaları gerekmektedir.
7.) (1) Anılan mesleklerde, sozleşmeli personel (kadro karşılığı olanlar dahil) ve işci statusunde calışmak suretiyle gecirilen sureler de bu kapsama dahildir. Sozleşmeli personel ve işci statusunde calışmakta olanların ic denetci sertifikasına sahip olmaları, memuriyet kadrolarına atanmada kendilerine ayrıca bir hak sağlamaz.
8.) (1) Yapılacak başvurularda, sınavın son başvuru tarihi itibarıyla 45 yaşın doldurulmamış olması gerekmektedir.
9.) (1) Tabi oldukları personel kanunlarına gore uyarma ve kınama dışında bir disiplin cezası almış olanlardan, cezası kesinleşenler aday belirleme sınavına katılamazlar. Ceza almış olmakla birlikte afla veya ilgili mevzuatı uyarınca cezaları silinmiş olanlar aday belirleme sınavına muracaat edebilirler.
10.) (1) Kanunun gecici 5 ve gecici 16 ncı maddelerine istinaden kamu idarelerine atanmış olan ic denetciler; Yonetmelikte aranmakta olan tum şartları taşımak koşuluyla aday belirleme sınavına katılabilirler. Anılan Kanun hukumleri uyarınca ic denetci olarak atanmadan once calışmakta oldukları mesleklerine giriş sınavıyla girmiş ve daha sonra yeterlilik sınavını başarıyla tamamlamış olanların ic denetcilikte gecirdikleri sureler beş yıllık sure hesabında dikkate alınır.
11.) (1) Gecmişte mesleğe yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınıp, yapılan yeterlilik sınavında başarı gostermek kaydıyla; bir sure denetim elemanı olarak calıştıktan sonra uzman, mudur veya daha ustu gorevler ya da araştırma gorevlisi olarak calışmaya devam edenlerin hizmetleri aşağıda gosterildiği gibi oransal olarak değerlendirilir.
(2) Hesaplamalarda aday belirleme sınavının son başvuru tarihi dikkate alınır ve 1 yıl 365 gun, 1 ay ise 30 gun olarak değerlendirilir. Kesirli gunler tama iblağ olunur.
Ornek: Mesleğe yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alındıktan sonra yapılan yeterlilik sınavında başarı gostermek kaydıyla 4 yıl denetim elemanı olarak calışan bir kişi 5 yıl calışmış olma şartını karşılamamaktadır. Ancak, 4 yıllık hizmet suresi, denetim elemanları icin aranmakta olan 5 yıl şartının %80'ine tekabul etmektedir. Eğer ilgilinin uzmanlık, araştırma gorevliliği, mudur ve daha ust unvanlarda ifa ettiği hizmetler varsa, %20'lik eksik bolum bu mesleklerde gecirdiği surelerden tamamlanabilir. Diğer bir deyişle, 8 yıllık hizmet şartı olan bu mesleklerde %20'lik hizmet şartının karşılanması gerekmektedir. Dolayısıyla, 4 yıl denetim elemanı olarak calışmış bulunan bir kişi daha sonra 1,6 yıl (8 yıllık surenin %20'lik bolumu) uzmanlık, araştırma gorevliliği, mudur veya daha ust unvanlarda gorev yapmış ise aday belirleme sınavına katılmaya hak kazanacaktır. Ancak, kariyer uzmanlıkta ve araştırma gorevliliğinde, yardımcılık donemlerinden sonra yeterlilik sınavlarında başarı gosteremeyerek veya doktora unvanını alamadan başka kadrolara atanmış olanların yardımcılıkta veya araştırma gorevliliğinde gecirmiş oldukları sureler sekiz yıllık sure hesabında dikkate alınmayacağından, denetim elemanlığından sonra gecilen gorevin kariyer uzmanlık veya araştırma gorevliliği olması durumunda burada da yeterlilik sınavında başarılı olunması veya doktora unvanının alınması gerekmektedir.
Ornek hizmet suresi hesaplamaları
Denetim elemanlığı % Uzman, mudur ve daha ust unvanlar ile araştırma gorevliliği % Toplam hizmet suresi 3 yıl 60 3,2 yıl =3 yıl 2 ay 13 gun 40 6,2 yıl = 6 yıl 2 ay 13 gun 3,5 yıl 70 2,4 yıl = 2 yıl 4 ay 26 gun 30 5,9 yıl = 5 yıl 10 ay 29 gun 4 yıl 80 1,6 yıl = 1 yıl 7 ay 9 gun 20 5,6 yıl = 5 yıl 7 ay 9 gun 4,5 yıl 90 0,8 yıl = 9 ay + 22 gun 10 5,3 yıl = 5 yıl 3 ay 20 gun 12) (1) Gecmişte mesleğe yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınıp yapılan yeterlilik sınavında başarı gostermek kaydıyla bir sure uzman olarak ya da mudur veya daha ust unvanlar ile araştırma gorevliliğinde calıştıktan sonra denetim elemanlığına geciş yapmış olanların hizmetleri aşağıda gosterildiği gibi oransal olarak değerlendirilir.
(2) Hesaplamalarda aday belirleme sınavının son başvuru tarihi dikkate alınır ve 1 yıl 365 gun, 1 ay ise 30 gun olarak değerlendirilir. Kesirli gunler tama iblağ olunur.
Ornek: Mesleğe yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alındıktan sonra yapılan yeterlilik sınavında başarı gostermek kaydıyla 6 yıl uzman olarak calışan bir kişi 8 yıl calışmış olma şartını karşılamamaktadır. 6 yıllık hizmet suresi, aranmakta olan 8 yıl şartının % 75'ine tekabul etmektedir. Eğer ilgilinin denetim elemanlığında ifa ettiği hizmetler varsa, %25'lik eksik bolum bu meslekte gecirdiği surelerden tamamlanacaktır. Dolayısıyla, 6 yıl uzman olarak calışmış bulunan bir kişi daha sonra 1,25 yıl (5 yıllık surenin %25'lik bolumu) denetim elemanı olarak gorev yapmış ise aday belirleme sınavına katılmaya hak kazanacaktır. Ancak, denetim elemanlığında, yardımcılık donemlerinden sonra yeterlilik sınavlarında başarı gosteremeyerek başka kadrolara atanmış olanların yardımcılıkta gecirmiş oldukları sureler beş yıllık sure hesabında dikkate alınmayacağından, uzman, mudur veya daha ust unvanlar ile araştırma gorevliliğinde bir sure calıştıktan sonra gecilen gorevin denetim elemanlığı olması durumunda burada da yeterlilik sınavında başarılı olunması gerekmektedir.
Ornek hizmet suresi hesaplamaları
Uzman, mudur ve daha ust unvanlar ile araştırma gorevliliği % Denetim elemanlığı % Toplam hizmet suresi 3 yıl 37,5 3,125 yıl = 3 yıl 1 ay 16 gun 62,5 6,125 yıl = 6 yıl 1 ay 16 gun 3,5 yıl 43,75 2,8125 yıl = 2 yıl 6 ay 17 gun 56,25 6,3125 yıl = 6 yıl 3 ay 25 gun 4 yıl 50 2,5 yıl = 2 yıl 6 ay 3 gun 50 6,5 yıl = 6 yıl 6 ay 3 gun 4,5 yıl 56,25 2,1875 yıl = 2 yıl 2 ay 9 gun 43,75 6,6875 yıl = 6 yıl 8 ay 11 gun 5 yıl 62,5 1,875 yıl = 1 yıl 10 ay 20 gun 37,5 6,875 yıl = 6 yıl 10 ay 20 gun 5,5 yıl 68,75 1,5625 yıl = 1 yıl 6 ay 26 gun 31,25 7,0625 yıl = 7 yıl 23 gun 6 yıl 75 1,25 yıl = 1 yıl 3 ay 2 gun 25 7,25 yıl = 7 yıl 3 ay 2 gun 6,5 yıl 81,25 0,9375 yıl = 11 ay 12 gun 18,75 7,4375 yıl = 7 yıl + 5 ay 10 gun 7 yıl 87,5 0,625 yıl = 7 ay 19 gun 12,5 7,625 yıl = 7 yıl 7 ay 19 gun Tebliğ olunur.