9 Nisan 2009 PERŞEMBEResmî GazeteSayı : 27195
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
OKUL SPOR KULUPLERİ YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 1/4/1991 tarihli ve 20832 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Okul Spor Kulupleri Yonetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 2 ? Bu Yonetmelik, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı, resmî ve ozel, orgun eğitim kurumlarını kapsar.
Yaygın eğitim kurumları okul spor faaliyetlerini Bakanlıkca belirlenen esaslar cercevesinde bu Yonetmelik hukumlerine gore yurutebilirler.?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 4 uncu maddesine, Uluslararası Okul Sporları Federasyonu tanımından sonra gelmek uzere aşağıdaki tanımlar eklenmiştir.

?Beden eğitimi spor ve izcilik ilsis uygulaması: Okullarda yurutulen spor ve izcilik faaliyetlerine ait tum verilerin merkezi bir veritabanı havuzunda toplanması, sporcu lisans bilgilerinin duzenlenmesi, faaliyetlerin takibi ve musabakaların organize edilerek sonuclandırılması gibi işlemlerin, internet uzerinden daha guvenilir şekilde yurutulmesi icin yapılan yazılım programını,?
?Lig heyeti: İldeki, resmî ve ozel orgun eğitim kurumları arasında, spor etkinliklerini duzenleyen ve yuruten kurulu,?
?Formatorluk kursu başarı belgesine sahip beden eğitimi oğretmeni: Branşı beden eğitimi oğretmenliği olan ve Bakanlıkca duzenlenen beden eğitimi oğretmenleri formatorluk kursu başarı belgesi alan beden eğitimi oğretmenini,?
?Koordinator formatorluk kursu başarı belgesine sahip beden eğitimi oğretmeni: Formator beden eğitimi kursunda başarılı olanlardan, koordinator formator kursuna katılıp başarı belgesi alan beden eğitimi oğretmenini,
?İl koordinatoru olarak gorevlendirilen beden eğitimi oğretmeni: Oncelikle ilde bulunan koordinator formatorluk kursu başarı belgesine sahip beden eğitimi oğretmenleri arasından, bulunmaması durumunda formatorluk kursu başarı belgesine sahip beden eğitimi oğretmenleri arasından secilen ve il millî eğitim mudurluğu ile beden eğitimi oğretmenleri arasında koordineyi sağlayan, temsilciler kurulunda başkan yardımcılığı gorevini yerine getiren ve il lig heyetinin tabi uyeleri arasında yer alan beden eğitimi oğretmenini.?

MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 5 ? Orgun eğitim kurumlarında, okul ici ve okullar arası beden eğitimi ve spor faaliyetlerini yurutmek uzere, 13/1/2005 tarihli ve 25699 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlkoğretim ve Ortaoğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yonetmeliğine gore bir spor kulubu kurulur, spor kulubu o okulun adı ile anılır, faaliyetlerini bu Yonetmelik hukumlerine gore yurutur.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 6 ? Spor kulubunun forması, okulun spor kulubunun kuruluşunda, genel kurulun teklifi ve okul mudurunun onayı ile secilen renkleri taşır. Aynı il, ilce ve belde icindeki okul spor kulupleri farklı renkleri secerler. Bu konuda cıkabilecek anlaşmazlıklar, il veya ilce millî eğitim mudurluklerince, kuruluş tarihi eski olan okullara oncelik ve secim hakkı tanınarak cozumlenir.?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 11 ? Yonetim Kurulu; oğretmenler kurulunca, yeterli sayıda beden eğitimi oğretmeni varsa beden eğitimi oğretmenlerinden, yoksa bu dersi okutan veya ilgili diğer oğretmenlerin arasından secilen 3 asil ve 3 yedek oğretmen uye ile spor kulubu genel kurulunca gosterilecek adaylar arasından secilen 8 asil oğrenci uyeden oluşturulur. Oğretmen uyeliklerinden herhangi birinin boşalması hÂlinde, oğretmenler kurulu toplanıncaya kadar gorev yapmak uzere genel kurulca, yerine yedek uye oğretmenlerden sıra ile oğretmen gorevlendirilir.
Oğretmenler kurulu; yonetim kuruluna 3 asil uye olarak secilen oğretmenden birini yonetim kurulu başkanı, birini başkan yardımcısı olarak belirler.
Yonetim kurulu; ilk toplantısında başkan yardımcısı olarak gorevlendirilen oğretmeni sayman, yonetim kuruluna secilen oğrenciler arasından 1 sekreter, 1 sayman yardımcısı, 2 malzeme koruyucusu secer.
Yonetim kurulu uyeleri eşit oy hakkına sahiptir. Oyların eşitliği halinde başkanın kullandığı oy yonunde coğunluk sağlanmış olur.?
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 12 ? Yonetim kurulu uyelerinin gorevleri şunlardır.
a) Başkan;
1) Yonetim kurulu toplantılarına başkanlık eder, spor kulubunun yıllık calışma programlarını hazırlatır, program ve alınan kararları okul mudurune onaylattıktan sonra uygulanmasını sağlar.
2) Spor kulubunun calışmalarında takım ruhu, grup dinamiği, birlik ve beraberlik icinde yonetim kurulu ve oğrencilere rehberlikte bulunur.
3) Okul spor kulupleri toplantılarında ve gereken diğer durumlarda okulun spor kulubunu temsil eder.
4) Spor kulubunun calışmalarında, okulun beden eğitimi oğretmenlerinin gorevlerini belirler.
5) Yazışmaların yurutulmesini, defterlerin tutulmasını ve gerekli belgelerin toplanmasını sağlar.
6) Yonetim kurulu toplantılarının gundemini hazırlar.
7) İstatistikî bilgi formlarının doldurulmasına yarayacak bilgileri toplar, dosyalar ve zamanında ilgili yerlere gonderilmelerini sağlar.
8) Spor kulubu faaliyetlerine katılacak oğrencilerin lisansları ile ilgili işlemleri, başkan yardımcısının sorumluluğunda takip eder, bunların bir dosyada saklanmasını sağlar.
b) Başkan yardımcısı;
1) Başkana vekalet eder.
2) Sayman yardımcısı ile birlikte saymanlık işlerini yurutur.
3) Spor kulubunun butce taslağını hazırlayıp yonetim kuruluna sunar, banka işlemlerini izler, yapılması gereken acil harcamalar icin memur aylıklarına uygulanan maaş kat sayısı x 3000 gosterge tutarına kadar TL parayı kasada bulundurabilir.
4) Spor kulubune ait malzemelerin, malzeme koruyucusu oğrencilerle birlikte demirbaş ve yoğaltım malzeme defterlerine kaydedilmesini, calışmalar ve yarışmalar icin, ilgililere teslim edilmesini ve teslim alınmasını sağlar.
c) Uye Oğretmen;
1) Yonetim kurulu toplantılarına iştirak eder.
2) Sekreter ve malzeme koruyucularına rehberlik eder.
c) Yedek uye oğretmen; Yonetim kurulu uye oğretmenlerinden birinin ayrılması durumunda asil uye oğretmen olarak gorevlendirilir.
d) Sekreter; yonetim kurulu başkanının rehberliğinde yazışmaları yapar, defterleri işler, tutanaklarını tutar ve dosyalar.
e) Malzeme Koruyucuları; spor kulubune ait malzemelerin korunmasında, dağıtılmasında, demirbaş ve yoğaltım malzeme defterlerinin işlenmesinde başkan yardımcısına yardım eder.?
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Okul Spor kulupleri, yetenekli olup ustun başarı gosteren oğrencilerin sportif calışmalarını takip eder. Yaş, cinsiyet, fiziksel ozellikleri ve yeteneklerine uygun faaliyetleri aşağıdaki kategoriler cercevesinde yurutur.
a) Minikler Kategorisi,
b) Kucukler Kategorisi,
c) Yıldızlar Kategorisi,
c) Gencler Kategorisi.?
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 16 ? Okul spor kulupleri, her yıl Bakanlıkca yayınlanan spor faaliyetleri programında yer alan branş ve kategorilerde faaliyet yurutebilir.
Bakanlıkca yayınlanan spor faaliyetleri programında yer almayan branşlarda spor alıştırmaları, inceleme gezileri ve spor gelişim kampları, eğlenceli oyunlar, halk oyunları, muzikli ve muziksiz jimnastik ve benzeri gosterileri yapabilir.?
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a) Bakanlıkca doğum yılı esas alınarak bir ust kategoriye terfi edebilme yaşı ile terfi edilebilecek branşlar ISF esasları dikkate alınarak belirlenir.?
?c) Oğrenci terfi ettirilerek temsil ettiği okulun resmî bir yarışmasında yer almış ise il icinde veya il dışında naklen gittiği okulda, terfi ettirildiği kategoride yarışmalara katılabilir.?
MADDE 10 -? Aynı Yonetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a) Okullar arası yarışmalar; ISF esasları ile faaliyet planında yer alan branşlardaki ilgili federasyonların oyun kuralları ve Bakanlıkca spor faaliyetlerine ilişkin tum mevzuat hukumlerine gore yurutulur.?
?b) Yarışmalara katılacak orgun eğitim kurumu oğrencilerine; bu Yonetmelik ile Bakanlık, ilkoğretim ve ortaoğretim kurumlarında lisans cıkarmaya ilişkin mevzuat hukumlerine gore lisans cıkartılır.?
MADDE 11 ? Aynı Yonetmeliğin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 22 ? Uyelik ve spor kulubu değiştirmeleri aşağıdaki şekilde yapılır.
a) Oğretmen ve oğrenciler, kendi okullarındaki spor kulubunun tabii uyesidir.
b) Oğrenciler, kendi okullarının spor kulubune girebilir ve yarışmalara kendi okulları adına katılabilir. Ancak tatillerde başka yerlerdeki herhangi bir okul spor kulubunun faaliyetlerine resmî yarışmalarda yer almamak kaydıyla gecici olarak da katılabilirler.
c) İl icinde bir okuldan diğer bir okula naklen giden oğrenciler; oğretim yılının başladığı gunden itibaren 30 gun icerisinde, tatile rast gelmesi durumunda onu izleyen ilk iş gunu akşamına kadar yeni kayıt oldukları okullarında, okula kayıt gununden başlamak uzere 30 gun gectikten sonra okullar arası yarışmalara katılabilirler.
c) Bir ilden başka bir ile nakillerde;
1) Birinci donemin son iş gunu akşamına kadar başka bir ildeki okula naklen giden oğrenciler, kayıt tarihinden başlamak uzere, 60 gun sonra yeni okullarında okullar arası yarışmalara katılabilirler.
2) Birinci donemin son iş gunu akşamına kadar başka bir ile naklen giden ve aynı oğretim yılında tekrar ayrıldıkları okullarına kayıt olduklarında kayıt gununden başlamak uzere, 30 gun gectikten sonra yarışmalara katılabilirler. Bu oğrenciler başka okula kayıt yaptırdıklarında o oğretim yılında yeni kayıt oldukları okul adına yarışmalara katılamazlar.
3) Velisi veya vasisinden dolayı iller arası nakillerini belgelendiren oğrencilerde bu sureler dikkate alınmaz.
d) Bir oğretim yılında, il ici ve il dışında ikiden fazla okul değişikliği yapan oğrenciler o donemde, yeni kayıt oldukları okullarında yarışma haklarını kaybederler.
e) Yabancı uyruklu oğrencilerle yurt dışından gelen Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı oğrencilerin, kayıt oldukları okulun spor yarışmalarına katılıp katılmayacakları ile ilgili hususlarda Bakanlığın spor yarışmalarına ilişkin mevzuat hukumlerine uyulur.
f) Ortaoğretim kurumlarında, mezun olamayan son sınıf oğrencileri yarışmalara katılamazlar.
g) Bir oğrencinin herhangi bir sebeple okulla ilişiğinin kesilmesi hÂlinde okul spor kulubu ile de ilişkisi kesilir.
ğ) Kız oğrenciler, minikler ve kucukler kategorileri haric erkek oğrencilerle aynı veya karşı takımda yarıştırılamazlar.?
MADDE 12 ? Aynı Yonetmeliğin 23 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 23 ? Spor faaliyetlerine katılacak oğrenciler, resmî veya ozel sağlık kuruluşlarında gerekli sağlık kontrollerinden gecirildikten sonra alınan sağlık raporları saklanır. Yarışmalar suresince gerekli sağlık onlemleri alınır.?
MADDE 13 ? Aynı Yonetmeliğin 24 uncu maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?h) Fatura dosyası.?
MADDE 14 ? Aynı Yonetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci ve ucuncu cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Spor kulubunun gelirleri, kamu bankalarının herhangi birinde acılan hesaplarda saklanır. Paralar, bankadan yonetim kurulu başkanı ve saymanın ortak imzaları ile cekilir.?
MADDE 15 ? Aynı Yonetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 26 ? Okul ici ve okullar arası her turlu spor faaliyetlerinde, başarı gosterenler ve disiplinsiz davranış gosteren oğrencilere, orgun ve yaygın eğitim kurumlar arası oğrenci faaliyetlerine ilişkin odul ve disiplin mevzuatı hukumlerine gore işlem yapılır.
Ayrıca, okullar arası mahalli yarışmalarda il disiplin kurullarınca cezalandırılan oğrenciler cezalı oldukları sure icerisinde mahalli musabakalara katılamazlar. Grup, yarı final, Turkiye birinciliği yarışmalarında merkez disiplin kurulunca cezalandırılan oğrenciler, cezalı oldukları surece okullar arası yarışmalara katılamazlar.?
MADDE 16 ? Aynı Yonetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (5) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?5) Okul spor kulubu, okulda hizmet veren diğer eğitici kuluplerle işbirliği icinde calışır.?
MADDE 17 ? Aynı Yonetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?b) İl millî eğitim mudurluklerinin uygun bulması hÂlinde ilgili ilde ilce lig heyetleri kurulur.?
MADDE 18 ? Aynı Yonetmeliğin 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 30 ? Lig heyetleri tabiî uyeler ve secimle gelen uyelerden meydana gelir.
a) Tabiî uyeler,
1) Başkan; millî eğitim muduru, gorevlendireceği millî eğitim mudur yardımcısı veya şube muduru,
2) Uye; genclik ve spor il mudurluğunun spordan sorumlu şube muduru,
3) Uye; il koordinatoru,
b) Secimle gelen uyeler,
1) Genel sekreter
2) Sayman
3) Uye (2-8 kişi), bu uyelerden ikisi ilkoğretim kurumlarının faaliyetlerinin yurutulmesini sağlamak uzere ilkoğretim kurumlarından secilir.
4) Asil uyeler dışında asil uye kadar yedek uye secilir. Birden fazla merkez ilcenin bulunduğu buyuk illerde asil ve yedek uyelerin seciminde denge sağlanır. İhtiyac duyulan merkezlerde uye sayısı arttırılabilir.
Lig heyeti secim usulleri;
a) Lig heyetine secilecek adaylarda oncelikle beden eğitimi oğretmeni olma şartı aranır. Beden eğitimi oğretmeni sayısının yetersizliği durumunda başka branşlarda olup spor kulubu başkanlığı gorevini yuruten oğretmenler arasından secim yapılır.
b) Lig heyetine secilecek adaylarda, okul spor kulubu başkanı olma şartı aranmaz.
c) Secimler, acık oy usulu ile yapılır ve bir yıl sureyle gorev yapar.
d) Adayların secime liste veya kişisel girme durumları, genel kurulda yapılan acık oylama sonucuna gore belirlenir.?
MADDE 19 ? Aynı Yonetmeliğin 31 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Lig heyeti haftalık calışmalarını değerlendirmek uzere haftada en az bir defa toplanır. Ayrıca, lig heyeti başkanı veya uyelerinin 1/3 unun başkanlığa yapacağı yazılı istek uzerine olağanustu de toplanabilir.?
MADDE 20 ? Aynı Yonetmeliğin 33 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b), (c), (d), (e), (h), (ı), (j), (n) ve (p) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?b) Okulların oğretim yılına başladığı tarihi izleyen 30 gun icinde, il lig heyeti uyeleri ve ilce lig heyetlerinden birer temsilci il millî eğitim mudurunun daveti ile il merkezinde toplanırlar. Bu toplantıda kategori ve branşlara gore ilce ve il merkezinden yarışmalara katılacak okul sayıları goz onunde bulundurularak il birinciliklerinin statulerini hazırlar. Lig heyetleri bu statuye gore yarışma programlarını duzenler.?
?c) Duzenlenen bu programlar esas alınarak branş ve kategorilere gore yapılacak faaliyetleri her yıl beden eğitimi, spor ve izcilik ilsis uygulaması uzerinden en gec 1 Kasıma kadar Bakanlığa bildirir.?
?d) Yarışmaların gun, yer ve saatlerini okullara internet/telefon ve yazı ile vaktinden once haber verir.?
?e) Hakemlerin, saha komiserlerinin ve lig heyeti temsilcisinin raporlarını hafta icinde inceler, yarışmaların bitiminde branşlarına ait sonucları tescil eder, ilgili okullara duyurur ve Bakanlığın okul ici beden eğitimi spor ve izcilik ilsis uygulamasına işler.?
?h) Yarışma programı tamamlandıktan sonra alınan teknik sonuclara gore dereceleri ilan eder ve odullerini verir.?
?ı) Okullar arası yarışmalarda disipline ilişkin olaylarda, ilgililer hakkında gerekli soruşturmayı yapar ve belgeleri doğrudan il disiplin kuruluna tedbirli veya tedbirsiz olarak gonderir. Tedbir koyma yetkisi lig heyeti başkanına aittir.?
?j) Okullar arası yarışmalarda idari ve teknik hususlara ilişkin her turlu anlaşmazlıklarda, ilgili federasyonların oyun kuralları ve Bakanlıkca spor faaliyetlerine ilişkin tum mevzuat hukumlerine gore gerekli kararları alır.?
?n) İli temsilen musabakalara katılacak sporcu, okul takımı ve yoneticilerle ilgili iş ve işlemleri gercekleştirir.?
?p) Okullar arası yarışmalarda cezalı bulunan sporcu, yonetici, antrenor ve takımların yarışmalara katılmalarını onlemek icin ceza alan katılımcıların durumunun ilgililer tarafından beden eğitimi spor ve izcilik ilsis uygulamasına işlenmesini sağlar.?
MADDE 21 ? Aynı Yonetmeliğin 34 uncu maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?f) Fatura dosyası.?
MADDE 22 ? Aynı Yonetmeliğin 35 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Lig temsilciler kurulunun oluşumu
MADDE 35 ? Lig temsilciler kurulu; lig heyeti başkanı ve okul spor kulubu başkanları, il veya ilcedeki tum koordinator formatorluk kursu başarı belgesine sahip beden eğitimi oğretmenleri, formatorluk kursu başarı belgesine sahip beden eğitimi oğretmenleri ve genclik ve spor il mudurluğu temsilcisinden oluşur.?
MADDE 23 ? Aynı Yonetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci ve dorduncu cumleleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkranın (a) bendine aşağıdaki (5) numaralı alt bent eklenmiştir.
?Lig heyetinin gelirleri, kamu bankalarının herhangi birinde acılan hesapta saklanır. Yapılması gerekli harcamalar icin, kasada memur aylıklarına uygulanan maaş kat sayısı x 5000 gosterge tutarına kadar TL para bulundurulabilir.?
?5) Okul spor kuluplerinin toplam gelirlerinin %10'u, il lig heyeti hesabına aktarılır. Lig heyetleri, ilcedeki sportif faaliyetlerin yoğunluğuna gore ilce lig heyetlerine gerekli maddi desteği verir.?
MADDE 24 ? Aynı Yonetmeliğin 19 uncu maddesi, 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi, 33 uncu maddesinin birinci fıkrasının (o) ve (r) bentleri, 38 inci maddesinin birinci fıkrasının 5 inci cumlesi ve 39 uncu maddesinin ikinci fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 25 ? Maliye Bakanlığı ve Sayıştay Başkanlığının goruşu alınan bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 26 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.