19 Haziran 2009 CUMAResmi GazeteSayı : 27263
YONETMELİK
Anadolu Universitesinden:
ANADOLU UNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM ON LİSANS VE
LİSANS OĞRETİM VE SINAV YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Anadolu Universitesine bağlı uzaktan eğitim yapan birimlerde on lisans ve lisans duzeyinde yapılan oğretim ve sınavlarda uygulanacak esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik; Anadolu Universitesine bağlı uzaktan eğitim yapan birimlerde on lisans ve lisans duzeyinde yurutulen oğretim ve sınavlara ilişkin hukumleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 14 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen:
a) İlgili birim kurulu: Anadolu Universitesine bağlı uzaktan eğitim yapan fakulte, yuksekokul ve meslek yuksekokullarının kurullarını,
b) İlgili birim yonetim kurulu: Anadolu Universitesine bağlı uzaktan eğitim yapan fakulte, yuksekokul ve meslek yuksekokullarının yonetim kurullarını,
c) Rektor: Anadolu Universitesi Rektorunu,
c) Senato: Anadolu Universitesi Senatosunu
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Uzaktan Eğitime İlişkin Esaslar
Oğretim yılı
MADDE 5 ? (1) Bir oğretim yılı, her biri en az 70 oğretim gunu olmak uzere guz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Akademik takvim, Senato tarafından belirlenir. İlgili birim yonetim kurulunun teklifi ve Universite Yonetim Kurulunun kararı ile yaz okulu acılabilir. Yaz okulu en az 35 oğretim gununden oluşur. Yaz okulunda acılacak dersler ve uygulama koşulları, ilgili birim kurulu kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
Uzaktan eğitimin kapsamı
MADDE 6 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamında oğretim yapılacak programlar ilgili birim kurulu kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir. Bu programlarda oğretim, ders gecme esasına ve kredili sisteme gore yurutulur.
(2) Dersler, teorik derslerden ve atolye, laboratuvar, pratik calışma ve benzeri uygulama derslerinden oluşur. Dersler, yarıyıl esasına gore duzenlenir. İlgili birim kurulunun kararı ile derslerin bir bolumu yıl esasına gore de duzenlenebilir. Dersler, uzaktan eğitim, orgun veya bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak ilgili birim yonetim kurulu kararı ile Eskişehir'de veya Eskişehir dışında yapılabilir. Bu derslerin uygulanmasına ilişkin esaslar, ilgili birim yonetim kurulunca kararlaştırılır.
(3) Dersler ve bunların haftalık saatleri, kredileri ve varsa on koşulları ile derslerin yarıyıllara veya yıllara gore dağılımı, ilgili birim kurulu kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir. Derslerin kredileri oğrencilerin ders yuku dikkate alınarak belirlenen Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) kredileridir.
Kayıt ve kayıt yenileme
MADDE 7 ? (1) Kayıt ve kayıt yenileme esasları, her yarıyıl başında Universite Yonetim Kurulunun belirleyeceği genel ilkeler cercevesinde, ilgili birim yonetim kurulunca belirlenir. Oğrencilerin kayıtlarını yaptırabilmeleri ve kayıt yenilemeleri icin bu esaslara uymaları ve katkı payları ile oğretim giderlerini odemeleri gerekir. Kayıtlı oğrenciler, oğretime devam etmek istedikleri yarıyıl başındaki kayıt yenileme doneminde kayıtlarını yenilemek zorundadır. Kaydını yenilemeyen oğrenciler, o yarıyılda sınavlara giremez.
(2) Her oğrenci icin ilgili birim yonetimince bir akademik danışman belirlenir. Oğrenciler akademik danışmanlarının yardımı ve onayı ile her yarıyıl, o yarıyılda okuyacağı derslere kayıt yaptırır. Yıllık derslere kayıt guz doneminde yapılır. Guz ve bahar yarıyıllarında bir oğrenci toplam en cok 45, yaz okulunda acılan derslerden ise toplam en cok 18 AKTS kredi değerlik derse kayıt yaptırabilir. Programdan kaldırılan derslerin yerine hangi derslerin alınacağı veya tekrarlanacağına ilgili birim kurulu karar verir. Başarısız olunan secmeli bir ders veya ders grubunun yerine başka bir secmeli ders veya ders grubu ilgili birim yonetim kurulunun belirlediği esaslar dahilinde alınabilir.
Devam zorunluluğu
MADDE 8 ? (1) Derslerdeki etkinliklere, uygulamalara, stajlara ve orgun eğitim derslerine devam zorunluluğu vardır, devam esasları ilgili birim yonetim kurulunca belirlenir. Bir dersten, devam koşulunu yerine getirmeyen veya uygulamalardan başarılı olamayan oğrenciler, o dersin donem sonu sınavına giremez.
Sınavlar
MADDE 9 ? (1) Her ders icin en az bir ara sınavı ve donem sonu sınavı yapılır. Sınavlar yazılı olarak yapılır. Ancak ilgili birim yonetim kurulu, gerektiği hallerde sınavın sozlu veya pratik calışma olarak yapılmasına karar verebilir. Yıllık bir dersin donem sonu sınavı, yıl sonunda yapılır. Sınavlara ilişkin esaslar ilgili birim yonetim kurulunca belirlenir.
Sınavların değerlendirilmesi
MADDE 10 ? (1) Sınavlarda değerlendirmeler 100 puan uzerinden yapılır. Başarı notu, donem ici notları ile donem sonu sınav notunun katkılarıyla hesaplanır. Donem ici notları; ara sınavlara, kısa sınavlara, odevlere ve uygulamalı calışmalara verilen notlardan oluşur.
(2) Her ders icin donem ici ve donem sonu değerlendirmelerinin turu ve başarı notuna katkı oranları ilgili birim yonetim kurulunca belirlenir.
(3) Sınavlara katılmayan oğrenciler icin mazeret sınavı acılmaz. Oğrenciler katılmadıkları sınavlardan sıfır (0) almış kabul edilir.
(4) Başarı notu, Senatoca belirlenen formullere gore harf notuna cevrilir. Harf notları ve katsayıları şunlardır:
a) Harf Notu Katsayı
AA 4,0
AB 3,7
BA 3,3
BB 3,0
BC 2,7
CB 2,3
CC 2,0
CD 1,7
DC 1,3
DD 1,0
FF 0,0
b) Ayrıca, aşağıda belirtilen harf notlu değerlendirmeler de yapılabilir:
1) YT (yeterli) ve YZ (yetersiz) notları, ilgili birim kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla not ortalamalarına katılması uygun gorulmeyen derslerde başarının gosterilmesi icin kullanılır. Boyle bir derste yeterli başarı gosteren oğrenciye YT, gosteremeyen oğrenciye YZ notu verilir.
2) EK (eksik) notu, gecerli bir nedenle dersin gereklerini zamanında tamamlayamayan oğrenciye verilir. Bu notu alan oğrenci, eksiklerini bir sonraki donemin başlamasından once tamamlamak zorundadır. Verilen sure icinde eksiklerini tamamlayan oğrenciye, yeni bir not verilir. Oğrencinin eksiğini tamamlamaması halinde, EK notu o ders icin hangi harf notlarının kullanıldığına bağlı olarak FF veya YZ notuna donuşturulur. EK notu, yerine yeni bir not belirlenene kadar not bildirimi belgelerinde gosterilir.
3) MU (muaf) notu, ilgili birim kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenen derslerden, uygulanan muafiyet sınavı sonucu başarılı gorulerek muaf tutulan oğrencilere verilir.
4) KL (kaldırıldı) notu, programdan kaldırılması ve karşılığı gosterilmemesi nedeniyle oğrencilerin sorumlu tutulmayacağı dersler icin verilir.
5) DV (devam ediyor) notu, yıllık okutulan bir dersin birinci doneminin sonunda, derse devam etmekte olan oğrencilere verilir.
6) DZ (devamsız) notu, devam koşulunu sağlayamayan oğrencilere verilir. Bu oğrenciler donem sonu değerlendirilmesine alınmazlar. DZ notu, FF veya YZ notu ile eşdeğerdir.
Not ortalamaları
MADDE 11 ? (1) Her donem sonunda oğrencilerin başarı durumu, donem not ortalaması ve genel not ortalaması ile belirlenir. Bu amacla, kaydolunan ve not ortalamalarına katılan her dersin kredisiyle o dersten alınan notun katsayısı carpılarak bulunan değerlerin toplamının, bu derslerin kredilerinin toplamına bolunmesi ile bir not ortalaması bulunur. Bu işlem bir donem icinde alınan dersler icin yapılırsa donem not ortalaması, o zamana kadar alınmış butun dersler icin yapılırsa genel not ortalaması elde edilir. Genel not ortalaması hesaplanırken, tekrar edilen ders bulunması halinde bu dersten alınan en son not; secimlik bir ders yerine başka bir dersin tekrarlanması durumunda ise en son alınan dersin notu dikkate alınır. Not ortalamaları virgulden sonra iki basamaklı olarak gosterilir.
(2) Bir oğrencinin genel not ortalamasının her donemin sonunda en az 2,00 olması gerekir. Yaz okulu acılması ya da yaz aylarında ders yapılması halinde genel not ortalaması, yaz okulu ya da yaz aylarında yapılan derslerin sonucları da dikkate alınarak hesaplanır. Guz donemi veya akademik yıl sonunda 2,00 genel not ortalamasını sağlayamayan oğrenciye yazılı olarak akademik yetersizlik uyarısı yapılır. Akademik yetersizlik uyarısı alan oğrencinin, bir sonraki donemin sonundaki genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir. Bu koşulu yerine getirmeyen oğrenci, takip eden donemlerde, son iki donemdeki (CC)'nin altında not aldığı dersleri tekrar etmek suretiyle genel not ortalamasını en az 2,00'ye yukseltmek zorundadır.
Ders tekrarı
MADDE 12 ? (1) Zorunlu bir dersten FF, YZ veya DZ notu alan bir oğrenci, bu dersi, dersin ilk verildiği donemde tekrar almak zorundadır.
(2) Programdan cıkarılan zorunlu derslerin yerine hangilerinin tekrarlanacağına ilgili birim kurulu karar verir.
(3) Secimlik bir dersten FF, YZ veya DZ notlarından birini alan oğrenci, bu dersi tekrarlar veya danışmanın onayıyla bu ders yerine başka bir secimlik dersi alabilir.
(4) Ders tekrarına kalan bir oğrencinin, tekrar ettiği ilk donem sonunda 2,00 genel not ortalamasını tutturması ve tekrar etmesi gereken ikinci donemde (CC)'nin altında not aldığı ders bulunmaması halinde, ilk donem sonu itibariyle ders tekrarı sona ermiş olur.
(5) Secimlik dersler ile sonradan programdan cıkarılan derslerin tekrarında bu madde hukumleri uygulanır.
(6) Son sınıf oğrencileri, genel not ortalamalarını yukseltmek amacıyla, diploma almaya hak kazanmalarından itibaren bir ay icinde dilekce ile başvurarak son iki sınıfın derslerinden istediklerini, daha once başarmış olsalar bile tekrar alabilir. Bu oğrencilerin diplomaları kendilerine verilmez ve dilekceleri ile birlikte iptal edilmek uzere ilgili birime gonderilir. Bu oğrenciler, tekrar aldıkları derslerin butun gereklerini yerine getirmek zorundadır. Bu durumda son alınan not gecerli olur. Bu oğrencilere tekrar derslerinde başarısız olmaları veya genel not ortalamalarını 2,00'ın altına duşurmeleri halinde bu madde hukumleri uygulanır ve diplomaları ancak bu Yonetmeliğin 16 ncı maddesindeki koşulları yeniden sağladıklarında verilir.
(7) Bir oğrencinin kaydolduğu programı başarıyla bitirebilmesi icin genel not ortalamasının en az 2,00 ve aldığı her dersin notunun da en az DD veya YT olması gerekir.
(8) Ders tekrarına kalan bir oğrenci tekrarladığı ilk donemin sonunda belirtilen koşulları sağladığı takdirde ikinci donemi tekrar etmesine gerek kalmadan mezun olur.
Sınavlara itiraz
MADDE 13 ? (1) Sınavlara itiraz ilgili birim yonetimine, sınav sonuclarının ilanını izleyen on gun icerisinde yazılı olarak yapılır. Sınav sonuclarında maddi hataların duzeltilmesi dışında değişiklik yapılmaz. İtirazlar, ilgili birim yonetim kurulunca yapılacak incelemeden sonra karara bağlanır.
Oğretim suresi
MADDE 14 ? (1) Oğrenciler, kayıt yaptırdıkları yarıyıldan başlamak uzere on lisans icin dort, lisans icin yedi yıl sureyle oğrencilik haklarından yararlanabilir. Kayıt yenilenmeyen yarıyıllar oğretim suresinin hesabına katılmaz. Oğrenciler, sınav hakkı dışındaki oğrencilik haklarından yararlanmamak kaydıyla 2547 sayılı Kanunun 44 uncu maddesinde belirtilen oğrenim sureleri ile sınırlı değildir. Kapatılan programlara kayıtlı oğrencilere ise ilgili birim kurulunca mezun olmaları icin uygun bir sure tanınır. Bu sure sonunda mezun olamayan oğrencilerin ilişikleri kesilir veya ilgili birim kurulunca belirlenen bir programa yine bu kurulca belirlenen koşullarla intibakları yapılır.
Kredi transferi
MADDE 15 ? (1) Oğrenciler, daha once oğrenim gordukleri yuksekoğretim kurumlarında başarmış oldukları dersler icin kredi ve not transferi talebinde bulunabilir. Bu oğrenciler; Universiteye kesin kayıt yaptırılan ilk donemin ilk haftası sonuna kadar, bir dilekce ile birlikte kredi ve not transferine esas oluşturabilecek belgeleri, ilgili birime vermek zorundadır. Kredi ve not transferi talepleri; ilgili birim yonetim kurulu tarafından incelenerek, Universite Yonetim Kurulunca belirlenen esaslara gore oğrencinin butun oğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak uzere karara bağlanır.
Diplomalar ve belgeler
MADDE 16 ? (1) Kayıtlı olduğu on lisans veya lisans programındaki tum dersleri başarıyla tamamlayan, genel not ortalaması en az 2,00 olan ve diğer şartları yerine getiren oğrenciye, kayıtlı olduğu programın lisans veya on lisans diploması verilir.
(2) Lisans programına kayıtlı bir oğrenci isterse; ilk dort donemlik programı başarıyla tamamlamış, en az 2,00 genel not ortalamasını sağlamış ve kaydı silinmiş olmak koşuluyla on lisans diploması alabilir.
(3) Mezuniyet dereceleri diplomaya yazılmaz. Oğrenciye mezuniyetine kadar almış olduğu derslerdeki başarı durumunu ve aldığı akademik dereceleri gosteren not bildirim belgesi verilir.
(4) En az 20 AKTS kredilik ders alıp donem not ortalaması 3,50 veya uzeri olanlar yuksek onur oğrencisi, not ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında olanlar onur oğrencisi sayılır. Ancak disiplin cezası alan oğrenciler belirtilen not ortalamalarını sağlasalar bile yuksek onur oğrencisi veya onur oğrencisi sayılmaz.
(5) Genel not ortalaması 3,50 veya uzeri olanlar yuksek onur oğrencisi, genel not ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında olanlar onur oğrencisi olarak mezun olur. Ancak, disiplin cezası alan oğrenciler belirtilen genel not ortalamasını sağlasalar bile yuksek onur oğrencisi veya onur oğrencisi olarak mezun olamaz.
UCUNCU BOLUM
Son Hukumler
Yururluk
MADDE 17 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 18 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Anadolu Universitesi Rektoru yurutur.