27 Haziran 2009 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 27271
TEBLİĞ
Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığından:
KAMU İKTİSADİ TEŞEBBUSLERİNDE 2009 YILINDA
UYGULANACAK UCRETLERİN TESPİTİNE İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2009/1)
Kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıkları ile 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin kapsamı dışında kalan ve 15/11/2000 tarihli ve 4603 sayılı Kanuna tabi olmayan kamu bankalarında calışan kapsam dışı ve sozleşmeli personel ile bu kuruluşlar ve iştiraklerinin yonetim kurulu başkan ve uyeleri, denetim ve tasfiye kurulu uyeleri ile denetcilerine 2009 yılında uygulanacak ucretlerin tespitine ilişkin 5/6/2009 tarihli ve 2009/T-12 sayılı Yuksek Planlama Kurulu Kararı ilişiktedir.
Tebliğ olunur.
YUKSEK PLANLAMA KURULU KARARI

Sozleşmeli personel temel ucretleri
MADDE 1 ? (1) 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin eki (II) sayılı cetvele dahil pozisyonların, temel ucret grupları itibariyle en duşuk ve en yuksek temel ucretleri (EK-I)'de gosterildiği şekilde tespit edilmiştir.
(2) Kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıklarında 399 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin eki (II) sayılı cetvele dahil pozisyonlarda calışan sozleşmeli personelin temel ucretleri % 4 oranında artırılmıştır.
(3) Sozleşmeli personelin temel ucretleri (EK-I)'deki en yuksek temel ucretleri aşamaz ve sozleşme ucret tavanı ilk yarı yıl icin 2.809- TL'yi, ikinci yarı yıl icin 2.935- TL'yi gecemez.
Sozleşmeli ve kapsam dışı personel ucretleri

MADDE 2 ? (1) 399 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin gecici 9 ve ek 1 inci maddelerine tabi kuruluşlarla, bu Kanun Hukmunde Kararname kapsamı dışında kalan kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıkları (haklarında ozelleştirme kararı alınanlar dahil) ile 15/11/2000 tarihli ve 4603 sayılı Kanun kapsamında olmayan kamu bankalarında calışan sozleşmeli ve kapsam dışı personelin ucretleri % 4 oranında artırılmıştır.
(2) Sozleşmeli ve kapsam dışı personele; aylık ucret, her turlu sosyal yardımlar, zam, tazminat, odenek veya diğer adlar altında yapılan odemelerin (ikramiyelerden bir aya isabet eden miktar dahil ve yonetim kurulu uyeliği ucreti ve ek odemesi haric) aylık ortalaması,
a) Hic bir şekilde 1.104- TL'den duşuk,
b) Turkiye Kalkınma Bankası A.Ş. ve Turkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Mudurluklerinde, genel mudurler icin 6.565- TL'den, genel mudur yardımcıları icin 6.051- TL'den, diğer personel icin 5.026-TL'den yuksek,
c) TPAO ve BOTAŞ Genel Mudurluklerinde, genel mudurler icin 6.565- TL'den, diğer personel icin 5.482- TL'den yuksek,

c) TEMSAN ve Kıyı Emniyeti Genel Mudurluklerinde, genel mudurler icin 5.710- TL'den, diğer personel icin 4.285- TL'den yuksek,
d) Diğer kuruluşlarda, genel mudurler icin 5.139- TL'den, diğer personel icin 3.769- TL'den yuksek olamaz.
(3) Kuruluşlarda 854 sayılı Deniz İş Kanununa tabi calışan personelden kaptan/başmuhendis ile uzakyol kaptan/başmuhendis ehliyetli bakım, onarım, donatım enspektorler grubunun ucret ve diğer haklarında gerekli duzenlemeleri yapmaya, ilgili kuruluş veya bakanlığın teklifi uzerine Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir.
Yonetim ve denetim kurulu ucretleri
MADDE 3 ? (1) 399 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 34 uncu maddesine tabi yonetim kurulu başkan ve uyeleri ile denetci ve tasfiye kurulu uyelerinin aylık ucretleri (EK-II)'de gosterildiği şekilde tespit edilmiştir.
(2) Kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıklarının (ozelleştirme kapsam ve programında olanlar dahil) yonetim kurulu başkan ve uyeleri ile denetcilerine, 15 Ocak ve 15 Temmuz tarihlerinde birer aylık ucret tutarında ek odeme yapılır.
İkramiye ve diğer ucretler
MADDE 4 ? (1) Kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıklarında (ozelleştirme kapsam ve programında olanlar dahil) calışan memurlara 15 Ocak ve 15 Temmuz tarihlerinde birer maaş tutarında ikramiye odenir.
(2) Bu Karar kapsamında bulunan kurum ve kuruluşlarda calışan personelden, birden fazla kuruluşta gorev alanlara bir gorev icin ucret odenir.
(3) Ozelleştirme kapsam ve programında bulunan kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıklarından olup ozelleştirme işlemleri tamamlanan kuruluşların sozleşmeli ve kapsam dışı kamu personelinin ucretlerine, bu personelin sozleşmeli ve kapsam dışı statulerde bulunduğu surelere ait bu Karardaki ucret artışları hicbir işlem yapılmaksızın aynen uygulanır.
Ek odeme
MADDE 5 ? (1) 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin değişik ek 3 uncu maddesi cercevesinde, kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıklarında 399 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin eki (II) sayılı cetvele dahil pozisyonlarda calışan sozleşmeli personel (Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Mudurluğu personeli haric) ile 18/5/1994 tarihli ve 527 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 31 inci maddesine gore ucretleri belirlenen sozleşmeli personele, aşağıda pozisyon unvanları icin belirlenen oranların en yuksek Devlet memuru aylığına (ek gosterge dÂhil) uygulanması sonucu bulunacak tutarda her ay ek odeme verilir.
a) Grup başmuhendisi, başmuhendis, başmimar, muhendis, mimar, veteriner, şehir plancısı ve bunlardan mudur yardımcısı, teknik şef, atolye şefi olanlar, başeksper, eksper, teknik amir, teknik uzman % 68,
b) Sağlık teknisyen yardımcısı % 39,
c) Diyetisyen, tekniker % 34,
c) Teknik ressam, teknisyen, laborant, makinist (TCDD), makinist % 33,
d) Halı eksperi ve diğer unvanlar % 28.
(2) Bu ek odeme damga vergisi haric herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz, ucret ve her ne ad altında olursa olsun yapılan diğer odemelerin hesabında dikkate alınmaz.
Ucret duzenlemeleri
MADDE 6 ? (1) Bu Karar kapsamındaki kuruluşlarda acıktan atanan, gorev yeri veya unvanı değişen sozleşmeli ve kapsam dışı personelin ucretlerini, personelin unvanı, eğitim duzeyi, iş gerekleri, işyeri ve calışma şartları dikkate alınarak en duşuk ve en yuksek ucretler dahilinde belirlemeye ilgili kuruluş yonetim kurulu yetkilidir.
Yılın ikinci yarısı ucret artışları
MADDE 7 ? (1) Bu Karar kapsamında bulunan sozleşmeli ve kapsam dışı personel ile yonetim kurulu başkan ve uyeleri, denetim ve tasfiye kurulu uyeleri ile denetcilerin ucretlerinde, 1/7/2009 tarihinden gecerli olmak uzere % 4,5 oranında artış yapılır.
Yururlukten kaldırma
MADDE 8 ? (1) 26/9/2008 tarihli ve 2008/T-16 sayılı Yuksek Planlama Kurulu Kararı yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 9 ? (1) Bu Karar 1/1/2009 tarihinden gecerli olmak uzere yururluğe girer.

(EK-I)
SOZLEŞMELİ PERSONEL POZİSYONLARINA AİT TEMEL UCRETLER

Grup 1 (En Duşuk Temel Ucret: 1.459-TL / En Yuksek Temel Ucret: 2.309-TL)
Asistan Hava Trafik Kontroloru, Atolye Şefi, Avukat, Başeksper, Başkontrolor, Başmuhendis, Başmimar, Baştabip, Baştabip Yardımcısı, Diş Tabibi, Eczacı, Eksper, Grup Başmuhendisi, Hava Trafik Başkontroloru, Hava Trafik Kontroloru, Kaptan, Kılavuz Kaptan, Klinik Şefi, Kontrolor, Merkezi Satınalma Uzmanı, Mimar, Mudur Yardımcısı, Muhendis, Pilot, Stajyer Hava Trafik Kontroloru, Şehir Plancısı, Tabip, Teknik Amir, Teknik Şef, Teknik Uzman, Tekniker, Uzman (Tebabet Uz.Tuz.'ne Gore), Uzman Tabip, Veteriner.
Grup 2 (En Duşuk Temel Ucret: 1.288-TL / En Yuksek Temel Ucret: 2.007-TL)
Ajans Amiri, Amir, Başdispeycer, Başhemşire, Başrepartitor, Biyolog, Cocuk Eğitimcisi, Cozumleyici, Dekorator, Desinator, Cocuk Gelişimcisi, Diyetisyen, Eğitim Uzmanı, Ekonomist, Fizikci, Fizikoterapist, Gar Şefi, İstasyon Şefi, İstatistikci, İtfaiye Şefi, Jeofizikci, Jeolog, Jeomorfolog, Kimyager, Kontrolor Yardımcısı, Koruma ve Guvenlik Amiri, Koruma ve Guvenlik Amir Yardımcısı, Koruma ve Guvenlik Grup Şefi, Laboratuar Şefi, Makinist (TCDD), Matematikci, Merkezi Satınalma Uzman Yrd., Muhasebeci, Mutercim, Oğretmen, Pedagog, Programcı, Psikolog, Sağlık Eğitimcisi, Sistem Programcısı, Sivil Savunma Amiri, Şef, Şeftren, Şube Şef Yardımcısı (TCDD), Teknik Ressam, Teknisyen (Ucak Helikopter Teknisyeni-Ucucu), Tercuman, Uzman.
Grup 3 (En Duşuk Temel Ucret: 1.201-TL / En Yuksek Temel Ucret: 1.762-TL)
AFTN Memuru, AIM Memuru, AIS Memuru, Amir Yardımcısı, Antrenor, Başteknisyen, Başveznedar, Bilgisayar İşletmeni, Dispeycer, FIC Memuru, Grafiker, Haberleşme Teknisyeni, Hemşire, Konstruktor, Laborant, Makinist, Makinist Yardımcısı (TCDD), Muhasebeci Yardımcısı, Programcı Yardımcısı, Repartitor, Ressam, Revizor, Sağlık Memuru, Sağlık Teknisyeni, Sayman, Stajyer AIM Memuru, Surveyan, Şef Yardımcısı, Teknisyen, Topograf, Uzman Yardımcısı, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Veteriner Sağlık Teknisyeni, Veznedar, Unvanları 4 uncu Grupta Sayılanların Yuksekoğrenimlileri.
Grup 4 (En Duşuk Temel Ucret: 1.122-TL / En Yuksek Temel Ucret: 1.551-TL)
Anbar Memuru, Apron Memuru, ARFF Memuru, Aşcı, Ateşci, Başdağıtıcı, Başpuantor, Daktilograf, Cer Muayene Memuru, Dağıtıcı (PTT), Endeks ve Faturalama Memuru, Dava Takip Memuru, Enformasyon Memuru, Gecit Bekcisi (TCDD), Gişe Memuru, Hostes, Hareket Memuru, İş Makinası Surucusu, İtfaiyeci, Katip (T. Şeker Fabrikaları), Kondoktor, Koruma ve Guvenlik Gorevlisi, Kopru Operatoru, Makascı, Makinist Yardımcısı, Manevracı, Memur, Mutemet, Pazarlama ve Dağıtım Memuru, Pazarlamacı, Puantor, Raportor, Sağlık Teknisyen Yardımcısı, Santral Memuru, Satınalma Memuru, Satış Memuru, Sekreter, Şofor, Tahsildar, Teknisyen Yardımcısı, Tren Teşkil Memuru, Unvanları 5 inci Grupta Sayılanların Yuksekoğrenimlileri.
Grup 5 (En Duşuk Temel Ucret: 1.077-TL / En Yuksek Temel Ucret: 1.385-TL)
Bahcıvan, Bekci, Cocuk Bakıcısı, Dağıtıcı, Hastabakıcı, Hayvan Bakıcısı, Hizmetli, Kaloriferci, Postacı.

(EK-II)

399 SAYILI KANUN HUKMUNDE KARARNAMENİN 34 UNCU MADDESİNE
TABİ YONETİM KURULU BAŞKAN VE UYELERİ İLE DENETCİ VE
TASFİYE KURULU UYELERİNİN UCRETLERİ

Yonetim kurulu ucreti
MADDE 1 ? (1) Kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıklarının yonetim kurulu başkan ve uyelerine, 1.542- TL net aylık ucret verilir. Bu aylık ucretin her turlu vergi ve kesintileri ilgili kuruluş tarafından odenir.
Tasfiye kurulu ve denetci ucreti
MADDE 2 ? (1) Kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıklarında gorevli tasfiye kurulu uyeleri ile bağlı ortaklık denetcilerine, 1 inci maddede belirlenen aylık ucretin 3/4 u oranında net aylık ucret odenir.
İştirak yonetim ve denetim kurulu ucreti
MADDE 3 ? (1) Devletin, kanunla kurulmuş kamu kuruluşlarının, kamu iktisadi teşebbuslerinin ve bağlı ortaklıklarının iştiraklerinde, bunları temsilen yonetim, denetim ve tasfiye kurullarında gorev alanlara ucret, prim, ikramiye, temettu ve sair adlar altında yapılacak odemelerin yıllık net tutarı; 1 inci maddede belirlenen miktarın yonetim kurulunda gorev alanlar icin 14 katını, denetim ve tasfiye kurullarında gorev alanlar icin 14 katının 3/4 unu aşamaz.
Temsil edilen kuruluşa odeme
MADDE 4 ? (1) İştirak genel kurullarınca, ucret, prim, ikramiye, temettu ve sair adlarla 3 uncu maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen miktarlardan daha yuksek odeme yapılması kararlaştırıldığı takdirde, aşan kısım iştirakler tarafından ilgililere odenmeyerek temsil ettikleri kuruluşa yatırılmak suretiyle irat kaydettirilir.
(2) Teşebbus ve bağlı ortaklıklarının yonetim kurulu başkan ve uyeleri ile denetcilerinin, teşebbus yonetim kurulunun muvafakatı ile teşebbus veya bağlı ortaklığın iştiraklerinde yonetim, denetim veya tasfiye kurullarında gorev almaları halinde tahakkuk edecek ucret, temettu, prim ve sair hakları temsil olunan kuruluşa odenir.
Diğer yonetim ve denetim kurulu ucretleri
MADDE 5 ? (1) Ozelleştirme kapsam ve programında bulunan kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıklarının yonetim kurulu başkan ve uyeleri ile denetcilerine, bu kuruluşların sermayesindeki kamu payı % 50 nin altına duşunceye kadar 1 ve 2 nci maddelerdeki hukumler, bunların iştirakleri hakkında da 3 ve 4 uncu maddelerde yer alan hukumler uygulanır.
(2) Ozelleştirme kapsam ve programında olup hisseleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem goren kuruluşların kamu personeli olmayan yonetim kurulu başkanlarına, 1 inci maddede belirlenen aylık ucretin 3 katı net aylık ucret odenir.
Ucretlerin odenmesi
MADDE 6 ? (1) Yonetim, denetim ve tasfiye kurulu başkan ve uyeleri ile denetcilerin ucretleri her ayın onbeşinde peşin odenir. Ay ve donem icinde goreve başlayanlara ucret ve ek odemenin calışma gunlerine tekabul eden tutarı odenir. Emeklilik ve olum hali haric olmak uzere gorevden ayrılma halinde ucret ve ek odemenin calışılmayan gunlere tekabul eden tutarı geri alınır.
(2) Yonetim kurulu başkan ve uyeleri, denetim ve tasfiye kurulu uyeleri ile denetcilerden, başka bir iş veya yerde gecici gorevlendirilmeleri sebebiyle bu gorevlerini fiilen yurutmeleri mumkun olmayanlar ile burada belirtilen gorevlerinden uzaklaştırılanlara ucret ve ek odeme odenmez. Yonetim kurulu başkanlığı ve uyelikleri, denetim ve tasfiye kurulu uyelikleri ile denetciliğe vekaleten atanan veya gorevlendirme yapılanlara herhangi bir odeme yapılmaz.