28 Haziran 2009 PAZARResmî GazeteSayı : 27272
YONETMELİK
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığından:
YUKSEKOĞRETİM KURUMLARINDA YABANCI DİL OĞRETİMİ VE
YABANCI DİLLE OĞRETİM YAPILMASINDA UYULACAK
ESASLARA İLİŞKİN YONETMELİKTE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yuksekoğretim Kurumlarında Yabancı Dil Oğretimi ve Yabancı Dille Oğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yonetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 5 ? (1) Yuksekoğretim programına ilk defa kayıt yaptıran oğrenciler, kayıt yaptırdığı oğretim yılının başında, rektorlukce duzenlenen bir yabancı dil seviye tespit sınavına tabi tutulurlar.

(2) Seviye tespit sınavından alınan puana gore, oğrencinin;
a) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (ı) bendi gereğince verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerinden muaf olup olmadığı,
b) Varsa yabancı dil hazırlık sınıfından muaf olup olmadığı,
c) Yabancı dil hazırlık sınıfında, hangi seviyeden oğrenim goreceği
belirlenir.

(3) Aşağıdaki oğrenciler yabancı dil seviye tespit sınavından muaftır:
a) En az son uc yılında, oğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadili olarak konuşulduğu bir ulkede, o ulke vatandaşlarının devam ettiği ortaoğretim kurumlarında eğitim gorup, ortaoğrenimini bu kurumlarda tamamlayanlar.
b) Bu dilin anadili olarak konuşulduğu ulkelerde yabancıların yuksekoğrenim gorebilmeleri icin aranan asgari yabancı dil seviyesinin tespiti amacına yonelik olarak yapılan (TOEFL: ?Test of English as a Foreign Language?, DALF: ?Diplôme Approfondi de Langue Francaise?, PNDS: ?Prufung fur die Nachweis Deutscher Sprache? gibi) sınavlarda yuz tam puan uzerinden universite senatosunun belirlediği puanla başarılı olanlar.
c) Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan ve Yuksekoğretim Yurutme Kurulu tarafından (b) bendindeki sınavlarla eşdeğerliliği kabul edilen yabancı dil sınavlarında yuz tam puan uzerinden universite senatosunun belirlediği puanla başarılı olanlar.
(4) Ucuncu fıkranın (b) ve (c) bentleri kapsamına giren sınavlarda alınan puanın bu Yonetmelik hukumlerine gore değerlendirmeye alınabilmesi icin, sınavın yapıldığı tarihten itibaren uc yılın gecmemesi şarttır.?

MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Yabancı dille oğretim ve yabancı dil hazırlık sınıfı
MADDE 7 ? (1) Yuksekoğretim kurumlarında bazı on lisans, lisans veya lisansustu programlarda dersler, senato kararı ve Yuksekoğretim Genel Kurulunun onayı alınarak, sadece belirli bir yabancı dille veya Turkce ve belirli bir yabancı dille karma olarak verilebilir. Derslerin Turkce ve belirli bir yabancı dille karma olarak verildiği programlarda zorunlu ve secmeli derslere ilişkin kredi saatlerinin asgari yuzde otuzluk kısmının bu yabancı dille verilmesi şarttır.
(2) Bir yuksekoğretim kurumunda oğretim dili genel olarak Turkce olmakla birlikte, bazı secmeli dersler kısmen veya tamamen yabancı dille okutulabilir. Ancak, bunun icin de, senato kararı ve Yuksekoğretim Genel Kurulunun onayı şarttır.
(3) Birinci ve ikinci fıkralar kapsamına giren programlarda yabancı dille verilen derslerin bu dile hakim olan oğretim elemanları tarafından ve bu dille verilmesi sağlanır. Bu programlarda ancak aşağıdaki şartlardan birini taşıyan oğretim elemanları yabancı dille ders verebilirler:
a) Turkce dışındaki oğretim dilinin, oğretim elemanının ana dili olması.
b) Oğretim elemanının lisans veya doktora oğrenimini bu dilin anadili olarak konuşulduğu ulkede ya da Turkiye'deki bir universitede derslerin sadece bu dille verildiği bir programda tamamlamış olması.
c) 5 inci maddenin ucuncu fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde belirtilen sınavlarda yuz tam puan uzerinden asgari seksen puanla başarılı olması.
(4) Birinci ve ikinci fıkralar kapsamına giren programlarda yabancı dille verilen derslere ilişkin materyalinin kısmen de olsa bu yabancı dille hazırlanmış olması gerekir.
(5) Birinci ve ikinci fıkralar kapsamına giren programlara yer veren fakulte, enstitu, yuksekokul veya meslek yuksekokullarının bağlı bulunduğu universitelerde yabancı dil hazırlık sınıfı acılır. Hazırlık sınıfı, rektorler arasında imzalanan ve Yuksekoğretim Genel Kurulunun onayı ile kabul edilen protokole istinaden, bir başka universitede de acılabilir. 5 inci madde hukumlerine gore yabancı dil seviye tespit sınavından muaf olanlar haric olmak uzere, bu fakulte, enstitu veya yuksekokullara kayıt yaptırmış olan oğrenciler, yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmekle yukumludurler. Yabancı dille okutulan derse yer verilmeyen programlarda oğrenim gormeye hak kazanan oğrenciler, yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmeye mecbur tutulamazlar.
(6) İki yarıyıldan ibaret olan yabancı dil hazırlık sınıfında gorulen haftalık ders saat yuku 20 den ve bir yarıyılda gorulen ders saat yuku 260 dan az olamaz. Hazırlık sınıfında gecirilen sure, oğrencinin on lisans, lisans veya lisansustu oğrenim programında gormekle yukumlu olduğu derslere ilişkin kredi saatleri bakımından dikkate alınmaz.
(7) 5 inci madde hukumlerine gore yabancı dil seviye tespit sınavından muaf olanlar ile yabancı dil hazırlık sınıfına devam edip yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olan oğrenciler, yabancı dille verilen on lisans, lisans veya lisansustu oğretim programına devam etmeye hak kazanır.
(8) Hazırlık sınıfının ikinci yarıyılı sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamayan oğrenci, ilave bir veya iki yarıyıl daha hazırlık sınıfına devam ederek ya da yabancı dil bilgisini kendi imkanlarıyla geliştirerek, yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olduğu takdirde, girmeye hak kazandığı yabancı dille verilen on lisans, lisans veya lisansustu oğretim programına devam edebilir.
(9) Oğretim dili Turkce olmakla birlikte, programında kısmen veya tamamen yabancı dille okutulan secmeli derslere yer verilen fakulte, enstitu veya yuksekokul oğrencileri, hazırlık sınıfında, ikinci yarıyıl sonunda veya isteğe bağlı olarak devam ettikleri takdirde ucuncu veya dorduncu yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamasalar bile, on lisans, lisans veya lisansustu programlara devam edebilirler. Ancak bu oğrenciler, kısmen veya tamamen yabancı dille okutulanların dışında, sadece Turkce olarak verilen secmeli dersleri alabilirler.
(10) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (ı) bendi gereğince gormekle yukumlu olduğu yabancı dil dersinde, oğrenciye Turkiyede gormuş bulunduğu orta oğretimde oğretilenin dışında başka bir yabancı dil, ancak isteğine bağlı olarak oğretilebilir.
(11) Derslerin sadece belirli bir yabancı dille verildiği programlarda, sınavların bu yabancı dille yapılması, odev ve tezlerin bu yabancı dille yazılması zorunludur.
(12) Birinci fıkra kapsamına giren bir programa kayıt yaptıran oğrencinin yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen ikinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamaması halinde, talebi uzerine, Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından, başka bir universitede ya da kaydının bulunduğu universitede oğretim dili Turkce olan eşdeğer bir programa, eşdeğer programın bulunmaması halinde, yakın programlardan birine yerleştirilir. Ancak bunun icin, kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, oğrencinin universiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak icin aranan taban puanından duşuk olmaması gerekir.
(13) Bu Yonetmelik hukumleri, yabancı dille yapılan on lisans, lisans veya lisansustu oğretim programına yatay veya dikey gecişle kayıt yaptıran oğrenciler hakkında da uygulanır.
(14) Birinci ve ikinci fıkralar kapsamına giren program acılışına izin verilebilmesi icin;
a) En fazla yirmibeş oğrencinin oğrenim gorebileceği yabancı dil hazırlık sınıfı dersliklerinin yeterli duzeyde işitsel veya işitsel ve gorsel arac ve gereclerle donatılmış olması,
b) Yabancı dil oğretimi icin gerekli olan ders araclarının yeterli miktarda mevcut olması,
c) Ucuncu fıkradaki şartları taşıyan en az beş oğretim elemanının 2547 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat hukumlerine gore atamasının veya gorevlendirilmesinin yapılmış olması
şarttır.?
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 8 ? (1) Yabancı dille yapılan oğretimin kalitesi, Yuksekoğretim Kurulu tarafından denetlenir. Yapılan bu denetim sonucuna gore Yuksekoğretim Genel Kurulunun kararı ile on lisans, lisans veya lisansustu programın yabancı dille okutulması izni geri alınabilir.
(2) Bir on lisans, lisans veya lisansustu programın yabancı dille okutulmasına dair iznin geri alınması halinde, daha once bu programa kayıt yaptırmış olan oğrenciler, bu programı Turkce olarak gormeye devam edebilecekleri gibi, talepleri uzerine, Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından, başka bir universitede oğretim dili aynı olan eşdeğer bir programa, eşdeğer programın bulunmaması halinde, yakın programlardan birine yerleştirilir. Ancak bunun icin, kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, oğrencinin universiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak icin aranan taban puanından duşuk olmaması gerekir.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 1 ? (1) Yedinci maddenin birinci ve ikinci fıkraları kapsamına girmeyen programlara kayıtlı olup da bu Yonetmelik hukumlerinin yururluğe girdiği tarihten onceki mevzuat hukumlerine gore yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmekle yukumlu kılınan oğrenciler, yabancı dil sınavına girmek ve bu sınavda başarılı olmak şartı aranmaksızın, kayıtlı oldukları on lisans, lisans veya lisansustu programa devam ederler.?
MADDE 5 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 6 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.