İcişleri Bakanlığından:
MAHALLİ İDARELER PERSONELİNİN GOREVDE YUKSELME VE UNVAN
DEĞİŞİKLİĞİ ESASLARINA DAİR YONETMELİK

BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri cercevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, mahalli idarelerde gorev yapan Devlet memurlarının gorevde yukselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam

MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, il ozel idareleri, belediyeler ve bu idarelerin bağlı kuruluşları ile bunların kurdukları birlik, muessese, işletme ve bunlara bağlı doner sermayeli kuruluşlarda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hukumlerine tabi olarak gorev yapan personelden, gorevde yukselme suretiyle atanacaklar ile en az ortaoğretim duzeyinde mesleki ve teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara, unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı İl Ozel İdaresi Kanunu, 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu ile 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmelik hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;

a) Alt gorev: 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanunda belirtilen hiyerarşik kademeler cercevesinde daha alt hiyerarşi icindeki gorevleri,
b) Alt hizmet grubu: Hizmet grubu icindeki aynı duzey unvanlardan oluşan grupları,
c) Aynı duzey gorev: Hiyerarşi, gorev, yetki ve sorumluluk acısından aynı grupta ya da grup icinde alt gruplar olması halinde aynı alt grupta gosterilen gorevleri,
c) Bakanlık: İcişleri Bakanlığını,
d) Gorev unvanı: Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan gorev grupları icinde belirtilen gorev unvanlarını,

e) Gorevde yukselme: Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan ust gorevlere, aynı veya başka hizmet sınıflarından yapılacak atamaları,
f) Gorevde yukselme eğitimi: Gorevde yukselmeye ilişkin olarak Bakanlık veya Bakanlığın izin verdiği kurum tarafından verilecek eğitimi,
g) Gorevde yukselme sınavı: Gorevde yukselme eğitimini tamamlayanların tabi tutulacağı yazılı sınavı,
ğ) Hizmet suresi: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi hukumleri cercevesinde; mahalli idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında fiilen calışılan sureler, resmi veya ozel muesseseler ve meslekleriyle ilgili serbest calışılan sureler ile muvazzaf askerlikte gecen sureleri,
h) Hizmet grupları: Benzer gorevleri yapan, gorev unvanlarından oluşan grupları,
ı) KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,
j) Mahalli idare: İl ozel idareleri, belediyeler ve bu idarelerin bağlı kuruluşları ile bunların kurdukları birlik, muessese, işletme ve bunlara bağlı doner sermayeli kuruluşları,
k) Unvan değişikliği: En az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin kadrolara yapılan atamaları,
l) Unvan değişikliği sınavı: Bu Yonetmelik kapsamındaki personelin, en az orta oğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin gorevlere atanmaları icin eğitime tabi tutulmaksızın alınacakları yazılı sınavı,
m) Ust gorev: 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanunda belirtilen hiyerarşik kademeler cercevesinde daha ust hiyerarşi icindeki gorevleri,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliğine İlişkin Esaslar
Gorevde yukselme ve unvan değişikliğine tabi kadrolar
MADDE 5 ? (1) Gorevde yukselmeye tabi kadrolar şunlardır:
a) Yonetim hizmetleri grubu;
1) Mudur,
2) Koruma ve guvenlik gorevlisi amiri, şef, koruma ve guvenlik şefi, bando şefi
b) Hukuk hizmetleri grubu;
1) Hukuk muşaviri,
c) Bilgi işlem hizmet grubu;
1) Cozumleyici,
c) Araştırma ve planlama hizmetleri grubu;
1) Uzman,
d) İdari hizmetler grubu;
1) Ayniyat saymanı, muhasebeci, kontrol memuru, eğitmen,
2) Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama kontrol işletmeni, veznedar, anbar memuru, ayniyat memuru, belediye trafik memuru, bilet satış memuru, evlendirme memuru, gemi adamı, gişe memuru, memur, mutemet, sayac memuru, tahsildar, koruma ve guvenlik gorevlisi,
3) Şofor.
(2) Unvan değişikliğine tabi kadrolar şunlardır:
a) Sanat tarihcisi, arkeolog, dekorator, desinator, ekonomist, ev ekonomisti, fizikci, grafiker, heykeltraş, hidrobiyolog, hidrolog, istatistikci, jeofizikci, jeolog, jeomorfolog, kaptan, kimyager, laborant, matematikci, mimar, muhendis, paleentolog, pilot, ressam, restorator, şehir plancısı, teknik ressam, tekniker, teknisyen, topograf, peyzaj mimarı, olcu ve ayar memuru,
b) Antropolog, bakteriolog, biolog, cocuk gelişimcisi, diş protez teknisyeni, diyetisyen, ebe, fizikoterapist, fizyoterapist, hemşire, odyolog, pedagog, psikolog, radyoterapist, sağlık fizikcisi, sağlık memuru, sağlık teknikeri, sağlık teknisyeni, sosyal calışmacı, tıbbi teknolog, veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri, veteriner sağlık teknisyeni,
c) Sosyolog, programcı, kutuphaneci, mutercim, tercuman, avukat, imam, kameraman, cocuk eğitimcisi, cocuk eğiticisi, antrenor, fotoğrafcı, dalgıc, balık adam, bandocu, cocuk rehberi ve gozetimcisi.
Gorevde yukselme sınavına tabi olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar
MADDE 6 ? (1) Gorevde yukselme suretiyle atanacaklarda aşağıdaki genel şartlar aranır.
a) Son yılın sicil notu olumlu olmak ve son uc yıllık sicil notu ortalaması 76 puandan aşağı olmamak.
b) Gorevde yukselme eğitimini tamamlayarak, sınavında başarılı olmak.
c) Bu Yonetmelik kapsamındaki kadrolara atanabilmek icin son muracaat tarihi itibariyle en az bir yıl sureyle atamanın yapılacağı mahalli idarede calışmış olmak. Ancak, yeni kurulan mahalli idarelerde gorevde yukselme ile ilgili ilanlara başvuru olmaması halinde atamanın yapılacağı mahalli idarede bu sure şartı aranmaz.
Gorevde yukselme sınavına tabi olarak atanacaklarda aranacak ozel şartlar
MADDE 7 ? (1) Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında sayılan unvanlara gorevde yukselme suretiyle yapılacak atamalarda aşağıdaki ozel şartlar aranır.
a) Mudur kadrosuna atanabilmek icin;
1) 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (b) bendinde belirtilen atanma şartlarını taşımak,
2) Fakulte veya dort yıllık yuksekokul mezunu olmak,
3) Teknik oğrenim gerektiren mudurluklere atanabilmek icin; yuksekoğretim kurumlarının, kadronun gorev alanı ile ilgili eğitim ve oğretimde bulunan en az dort yıllık bolumlerinden veya bu bolumlere denkliği kabul edilen yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarının ilgili bolumlerinden mezun olmak,
4) Teknik oğrenim gerektiren mudurluklere yapılacak atamalar dışında, diğer mudurlukler icin son muracaat tarihi itibariyle uc yılı uzman, şef, ayniyat saymanı, kontrol memuru ve muhasebeci kadrosunda olmak kaydıyla en az on yıl hizmeti bulunmak,
b) Koruma ve guvenlik gorevlisi amiri kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az iki yıllık yuksekokul mezunu olmak,
2) İlan edilen kadro sayısından daha az sayıda yuksekokul mezunu muracaat ettiği takdirde ortaoğrenim mezunu olmak,
3) Dort yıllık yuksekoğretim kurumu mezunlarının en az dort yıl, iki ve uc yıl sureli yuksek oğretim kurumu mezunlarının en az beş yıl, ortaoğrenim mezunlarının ise en az sekiz yıl hizmeti bulunmak,
4) Son muracaat tarihi itibariyle uc yıl koruma guvenlik şefi olarak calışanlara (b) bendinin (3) numaralı alt bendindeki sureler birer yıl eksik uygulanır.
c) Şef kadrosuna atanabilmek icin;
2) İlan edilen kadro sayısından daha az sayıda yuksekokul mezunu muracaat ettiği takdirde ortaoğrenim mezunu olmak,
3) Dort yıllık yuksekoğretim kurumu mezunlarının en az dort yıl, iki ve uc yıl sureli yuksekoğretim kurumu mezunlarının en az beş yıl, ortaoğrenim mezunlarının ise en az sekiz yıl hizmeti bulunmak,
4) Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinde sayılan gorevlerde en az uc yıl sureyle calışmak, (d) bendinin (1) numaralı alt bendi ile ikinci fıkranın (a), (b) ve (c) bentlerinde sayılan unvanlardan birini ihraz etmiş olmak,
c) Koruma ve guvenlik şefi kadrosuna atanabilmek icin;
3) Dort yıllık yuksekoğretim kurumu mezunlarının en az dort yıl, iki ve uc yıl sureli yuksekoğretim kurumu mezunlarının en az beş yıl, ortaoğrenim mezunlarının ise en az sekiz yıl sure ile koruma ve guvenlik gorevlisi olarak calışmak,
d) Hukuk muşaviri kadrosuna atanabilmek icin;
1) Hukuk Fakultesi mezunu olmak,
2) Avukatlık stajını yapmış olmak,
e) Cozumleyici kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakulte ya da en az dort yıllık yuksekokul mezunu olup Milli Eğitim Bakanlığından onaylı programcı sertifikasına sahip olmak,
2) En az iki bilgisayar işletim sisteminin uygulamasını bildiğini belgelemek,
f) Uzman kadrosuna atanabilmek icin;
1) Dort yıllık yuksekoğrenim kurumlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarından mezun olmak,
2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (b) bendine gore on yıllık hizmeti bulunmak,
g) Ayniyat saymanı, kontrol memuru ve muhasebeci kadrolarına atanabilmek icin;
2) Dort yıllık yuksekoğretim kurumu mezunlarının en az dort yıl, iki ve uc yıl sureli yuksekoğretim kurumu mezunlarının ise, en az beş yıl hizmeti bulunmak,
ğ) Eğitmen kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakultelerin, yuksekokulların, meslek veya teknik liselerin ilgili bolumlerinden mezun olmak,
2) Fakulte ve dort yıllık yuksekokul mezunlarının en az uc yıl, iki yıllık yuksekokul mezunlarının en az dort yıl, meslek ve teknik lise mezunlarının en az altı yıl hizmeti bulunmak,
h) Bando şefi kadrosuna atanabilmek icin;
1) İki yıllık yuksekokul mezunlarının uc yıl, ortaoğrenim mezunlarının beş yıl bandocu olarak hizmeti bulunmak,
ı) Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama kontrol işletmeni, veznedar, anbar memuru, ayniyat memuru, belediye trafik memuru, bilet satış memuru, evlendirme memuru, gemi adamı, gişe memuru, memur, mutemet, sayac memuru, tahsildar ve koruma ve guvenlik gorevlisi kadrolarına atanabilmek icin;
1) En az ortaoğrenim mezunu olmak,
2) Veri hazırlama ve kontrol işletmeni ile bilgisayar işletmeni kadrolarına atanabilmek icin ayrıca Milli Eğitim Bakanlığınca veya bu Bakanlıkca izin verilen ozel bilgisayar kurslarından belge almış olmak veya bitirdiği okulun ders mufredatında en az iki donem bilgisayarla ilgili ders aldığını belgelemek,
i) Şofor kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az ortaoğrenim mezunu olmak,
2) (E) tipi surucu belgesine sahip olmak.
(2) Sağlık hizmetleri sınıfında bulunan kadrolardan;
a) Baştabiplik kadrosuna; uzman tabip veya tıp alanında doktora yapmış tabip ya da iktisat, işletme, kamu yonetimi, hukuk, maliye, sağlık yonetimi, muhasebe alanlarında lisans, yuksek lisans veya doktora eğitimi almış tabip olmak,
b) Baştabip yardımcısı kadrosuna; uzman tabip, tabip, eczacı veya diş tabibi olmak,
c) Başhemşirelik kadrosuna; yuksek hemşirelik okulu veya sağlık meslek lisesi mezunu olup mesleklerinde en az 10 yıl calışmış olmak,
şartıyla gorevde yukselme ve unvan değişikliği sınavlarına tabi olmaksızın atama yapılabilir.
Unvan değişikliği sınavına tabi olan kadrolara atanacaklarda aranacak genel şartlar
MADDE 8 ? (1) Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aşağıdaki genel şartlar aranır.
a) Son sicil notu 76 puandan aşağı olmamak,
b) Unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,
c) Yuksekoğrenim mezunu olanların 1-4 dereceli kadrolara atanmaları icin 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen sure kadar hizmeti bulunmak.
Unvan değişikliği sınavına tabi olan kadrolara atanacaklarda aranacak ozel şartlar
MADDE 9 ? (1) Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aşağıdaki ozel şartlar aranır.
a) Muhendis, mimar, peyzaj mimarı, sanat tarihcisi, arkeolog, dekorator, desinator, ekonomist, ev ekonomisti, fizikci, grafiker, heykeltıraş, hidrobiyolog, hidrolog, istatistikci, jeofizikci, jeolog, jeomorfolog, kimyager, matematikci, paleentolog, pilot, restorator, şehir plancısı, antropolog, bakteriyolog, biyolog, diyetisyen, fizikoterapist, fizyoterapist, radyoterapist, pedagog, psikolog, sosyal calışmacı, veteriner hekim, sosyolog, kutuphaneci, cocuk rehberi ve gozetimcisi kadrolarına atanabilmek icin;
1) Fakulte veya dort yıllık yuksekokulların ilgili bolumlerinden mezun olmak,
b) Avukat kadrosuna atanabilmek icin;
1) Hukuk fakultesi mezunu olmak ve avukatlık stajını yapmış olmak,
c) Mutercim ve tercuman kadrolarına atanabilmek icin;
1) Fakulte veya dort yıllık yuksek okulların filoloji, mutercim ve tercumanlık bolumlerinden veya ilgili diğer bolumlerden mezun olmak,
2) KPDS'de (A) duzeyinde başarılı olmak,
c) Hemşire, odyolog, sağlık fizikcisi, tıbbi teknolog, sağlık memuru, laborant, ebe, sağlık teknikeri, sağlık teknisyeni, veteriner sağlık teknisyeni, veteriner sağlık teknikeri, cocuk eğitimcisi, cocuk eğiticisi, cocuk gelişimcisi, diş protez teknisyeni, kaptan, ressam, programcı, kameraman kadrolarına atanabilmek icin;
1) Fakultelerin, yuksekokulların veya meslek liselerinin ilgili bolumlerinden mezun olmak,
d) Teknik ressam, topograf, teknisyen, olcu ve ayar memuru kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakultelerin, yuksekokulların, meslek liselerinin veya teknik liselerin ilgili bolumlerinden mezun olmak,
e) Tekniker kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az iki yıl sureli mesleki veya teknik yuksekoğretim mezunu olmak,
f) Antrenor, fotoğrafcı, dalgıc, balık adam, bandocu kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az ortaoğrenim mezunu olmak ve ozel mevzuatında ongorulen sertifikaya sahip olmak,
g) İmam kadrosuna atanabilmek icin;
1) İmam hatip lisesi veya ilahiyat fakultesi mezunu olmak ve kadronun gerektirdiği yeterlilik belgesine sahip olmak.
UCUNCU BOLUM
Gorevde Yukselme Eğitimine İlişkin Esaslar
Gorevde yukselme eğitiminin ilanı ve başvuru
MADDE 10 ? (1) Gorevde yukselme suretiyle atama yapılacak boş kadroların sınıfı, unvanı, derecesi, hangi birimde bulunduğu, aranacak şartlar ve son başvuru tarihi ile eğitimin yeri ve zamanı gorevde yukselme eğitim programının başlamasından en az bir ay once butun teşkilat birimlerine duyurulur.
(2) Gorevde yukselme eğitimine ilişkin duyuru uzerine başvuruda bulunanların dilekceleri, ilgili birimler vasıtasıyla yetkili ve gorevli birime iletilir. Aylıksız izinde bulunan kurum personeli, başvuru tarihinin son gunu itibarıyla gorevlerine donmek istediklerine ilişkin dilekce vermeleri halinde duyurulan kadrolar icin başvuruda bulunabilir.
(3) Başvurular, ilanda belirtilmesi şartıyla elektronik ortamda da yapılabilir. Başvuruda bulunanların gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları gorevli birim tarafından incelenir ve eğitime katılması uygun gorulen adaylara bu Yonetmeliğin ekinde yer alan fotoğraflı EK?3'de duzenlenen Eğitime Katılma Belgesi verilir. Gorevde yukselme eğitimine katılması uygun gorulmeyenlere ise durumu yazı ile bildirilir.
(4) Gorevde yukselme eğitimine katılacakların sayısı, atama yapılacak boş kadro sayısının uc katını gecemez. Uc katından az istekli bulunması halinde durumu uygun olan butun personelin eğitime alınması sağlanır. Duyurulan kadro sayısının uc katından fazla personelin başvurması halinde, bu Yonetmeliğin ekinde yer alan EK?1'de duzenlenen Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak uzere kadro sayısının uc katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması halinde, sırasıyla oğrenim duzeyi yuksek, hizmet suresi fazla ve son sicil notu yuksek olana oncelik verilir.
(5) Daha once atanmak istediği kadro icin duzenlenen gorevde yukselme eğitimine katılan ve başarısız olan personel ile bu sınava katılmayan veya sınavda başarılı olup da muteakip sınava kadar atanmamış olan personel, yeniden gorevde yukselme eğitimi ve sınavına katılmadan ilan edilen boş kadrolara atanamaz.
Gorevde yukselme eğitimine katılacakların belirlenmesi
MADDE 11 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamında bulunan memurların, gorevde yukselme suretiyle atamalarının yapılması amacıyla, ilgili mahalli idareler her yılın Ocak ayı sonuna kadar gorevde yukselme eğitimine tabi tutmak istedikleri personelin niteliklerini ve sayısını valiliklere bildirir.
(2) Valiliklere gelen listeler birleştirilerek tek liste halinde en gec 15 Şubat tarihine kadar Bakanlığa gonderilir.
(3) Gorevde yukselme eğitiminin şekli, suresi, zamanı ve eğitim verecek kurum Bakanlık tarafından belirlenir.
(4) Eğitime katılacakların listesi Bakanlık tarafından eğitimi verecek kuruma bildirilir.
Gorevde yukselme eğitiminin konuları
MADDE 12 ? (1) Gorevde yukselme eğitimi aşağıdaki konuları kapsar:
a) Turkiye Cumhuriyeti Anayasası;
1) Genel esaslar,
2) Temel hak ve odevler,
3) Devletin temel organları,
b) Ataturk ilkeleri ve inkılÂp tarihi ve ulusal guvenlik,
c) Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat,
c) 657 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat,
d) Turkce dil bilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar,
e) Halkla ilişkiler ve davranış kuralları,
f) Atama yapılacak kadroya ilişkin olarak, 5393 sayılı Kanun, 23/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Buyukşehir Belediyesi Kanunu, 5302 sayılı Kanun, 11/6/2005 tarihli ve 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu, 7/4/1924 tarihli ve 442 sayılı Koy Kanunu, 24/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanunu, 10/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, 22/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 22/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sozleşmeleri Kanunu, 29/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu, 15/7/2008 tarihli ve 5779 sayılı İl Ozel İdarelerine ve Belediyelere Genel Butce Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun, Etik davranış ilkeleri ile atama yapılacak gorevin alanı ve niteliğiyle ilgili konular.
(2) Gorevde yukselme eğitim programlarının en az yuzde altmışı birinci fıkranın (f) bendinde belirtilen konulardan oluşur.
(3) Bu Yonetmelik kapsamında bulunan personelin, gorevde yukselme sınavına katılabilmesi icin, (75) saatten az olmamak uzere duzenlenecek gorevde yukselme eğitimine katılmaları zorunludur. Ancak, ilgili mevzuatı uyarınca, doğum, evlenme, olum ve hastalık sebebiyle verilmesi zorunlu olan izinlerde bu sure şartı aranmaz. Bu izinler dışında zorunlu olduğu belgelendirilen hallerde de toplam (10) saate kadar ayrıca izin verilebilir. Ancak, gorevde yukselme sınavına katılabilmek icin duzenlenecek gorevde yukselme eğitim programının yuzde altmışına katılmak şarttır.
DORDUNCU BOLUM
Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Sınavına İlişkin Esaslar
Gorevde yukselme sınavı
MADDE 13 ? (1) Gorevde yukselme sınavı, gorevde yukselme eğitim programının tamamlanmasından itibaren bir ay icinde Bakanlık tarafından, Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına veya yuksekoğretim kurumlarından birine yaptırılır.
(2) Bu sınavda başarılı sayılmak icin 100 puan uzerinden, en az 70 puan alınması zorunludur.
(3) Yapılan sınav sonucunda başarılı bulunanlar arasından, başarı sıralamasına gore iki ay icinde ilan edilen kadro sayısı kadar atama yapılır. Gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavları sonucunda puanların eşit olması halinde, bu Yonetmeliğin ekinde yer alan EK?1'de duzenlenen Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak uzere atama yapılır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması halinde, sırasıyla oğrenim duzeyi yuksek, hizmet suresi fazla ve son sicil notu yuksek olana oncelik verilir.
(4) İlan edilen kadrolardan;
a) Atanma şartlarını taşımadıkları icin sınavların gecersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi; atanılan goreve gecerli bir mazeret olmaksızın suresi icinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgecilmesi,
b) Emeklilik, olum, memurluktan cekilme veya cıkarılma; başka unvanlı kadrolara ya da diğer kurumlara naklen atanma,
sebebiyle boş kalan veya boşalan kadrolara, sınavı kazandıkları halde daha once ataması yapılamayan personelin, aynı unvanlı kadrolar icin yapılacak muteakip sınava kadar, başarı sırasına gore atamaları yapılabilir.
Gorevde yukselme sınavının şekli ve konuları
MADDE 14 ? (1) Gorevde yukselme sınavı yazılı olarak yapılır.
(2) Gorevde yukselme sınavı soruları, bu Yonetmeliğin 12 nci maddesinde yer alan konulardan oluşur.
Sınav kurulu ve gorevleri
MADDE 15 ? (1) Gorevde yukselme ve unvan değişikliği sınavına ilişkin kurumunda işlemleri yurutmek uzere beş kişiden oluşacak sınav kurulu teşkil edilir. Sınav kurulu; atamaya yetkili amir veya gorevlendireceği kişinin başkanlığında, personel birimi ve eğitim birimi temsilcileri ile atamaya yetkili amirce belirlenecek diğer uyelerden teşekkul eder.
(2) Sınav kurulunu teşkil eden uyeler, gorevde yukselme eğitimi ve sınavı ile unvan değişikliği sınavına alınacak personelden oğrenim, gorev veya unvan bakımından daha duşuk seviyede olamaz.
(3) Sınav kurulunun başkan ve uyeleri eşlerinin, ucuncu derece dÂhil kan ve ikinci derece dÂhil kayın hısımlarının katıldıkları sınav icin oluşturulan sınav kurulunda gorev alamazlar.
(4) Sınav kurulu; gorevde yukselme eğitimi ve/veya unvan değişikliği sınavına alınacakları tespit etmek, sınavla ilgili işlemleri duzenli şekilde yurutmek, sınav sonuclarının değerlendirilmesi sonucu başarı listesini duzenlemek, tutanakları duzenleyip imzalamak, başarı listesini ilan etmek ve ilgililere tebliğde bulunmak, itirazları inceleyip karara bağlamak ve sınavla ilgili diğer işleri yurutmekle gorevlidir.
(5) Sınav kurulu, mahalli idarenin kendi bunyesinde calışanlardan oluşturulamadığı takdirde, ilgili mahalli idarenin talebi uzerine, mahalli mulki idare amiri tarafından gorevlendirilecek uyelerin katılımı suretiyle oluşturulur.
(6) Gorevde yukselme sınavı, Bakanlık tarafından, Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına veya yuksekoğretim kurumlarından birine yapılacak protokol hukumleri cercevesinde ilgili kurumun tabi olduğu mevzuat hukumlerine gore yaptırılır.
Unvan değişikliği sınavı
MADDE 16 ? (1) Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen unvan değişikliğine tabi kadrolara; bu unvanları en az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz etmiş bulunan personelin ataması, bu Yonetmelikte belirtilen usul ve esaslar cercevesinde, unvan değişikliği sınavı sonucuna gore yapılır. Unvan değişikliği sınavı yazılı olarak yapılır ve eğitim programı uygulanmaz.
(2) Unvan değişikliği sınavı; Bakanlık tarafından Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına veya yuksekoğretim kurumlarından birine yaptırılır. Unvan değişikliği sınavı, buyukşehir belediyesi sınırları icinde bulunan belediyeler icin buyukşehir belediyeleri tarafından; buyukşehir belediye teşkilatı bulunan ozel idarelerde ise il ozel idareleri tarafından, Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına veya yuksekoğretim kurumlarından birine yaptırılabilir.
(3) Bu sınavlara katılacaklarda, kurumda veya oğrenim durumları ile ilgili bulunmayan gorevlerde belirli sure hizmet yapmış olma şartı aranmaz.
(4) Yapılacak sınavda başarılı olabilmek icin 100 uzerinden 70 puan alınması şarttır.
Sınav sonuclarının acıklanması ve belgelerin saklanması
MADDE 17 ? (1) Yazılı sınav sonucları, sınavı yapan kurum tarafından Bakanlığa bildirildiği tarihten itibaren en gec on gun icinde Mahalli İdareler Genel Mudurluğunun resmi internet sitesinde ilan edilir. Ayrıca sınav sonucları ilgilisine yazılı olarak tebliğ edilmek uzere ilgili mahalli idarelere gonderilir.
(2) Sınav sonucları aynı gorev ve unvan icin yapılacak bir sonraki sınava kadar gecerlidir.
(3) Sınava katılanların sınav sonuc belgeleri, ilgililerin ozluk dosyalarında saklanır.
Gorevde yukselme ve unvan değişikliği sınavlarına itiraz
MADDE 18 ? (1) Gorevde yukselme ve unvan değişikliği sınavının yurutulmesine ilişkin işlemlere karşı ilgililer, işlemin tebliğ edildiği tarihten itibaren on gun icinde yazılı olarak sınav kuruluna itiraz edebilir.
(2) Sınav kurulu, itirazları en gec on beş gun icerisinde karara bağlar ve ilgililere yazılı olarak bildirir. İtiraz uzerine sınav kurulunca verilen kararlar kesindir.
(3) Sınavın, Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına veya yuksekoğretim kurumlarından birine yaptırılması durumunda sınav sonuclarına yapılacak itiraz, yetkili kılınan kurum tarafından kendi mevzuatı cercevesinde karara bağlanır ve ilgililere bildirilir.
Sınav sonuclarının izlenmesi
MADDE 19 ? (1) Sınav sonucuna gore yapılan atamalar, atamanın yapıldığı tarihten itibaren en gec bir ay icinde, Yonetmeliğin ekinde yer alan ve EK?2'de duzenlenen Gorevde Yukselme Formuna işlenmek suretiyle Bakanlığa gonderilir.
BEŞİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Hizmet grupları arasında gecişler
MADDE 20 ? (1) Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinde duzenlenmiş olan hizmet grupları arasındaki gecişler aşağıdaki esaslar cercevesinde yapılır.
a) Aynı hizmet grubunun alt hizmet grubu icinde kalmak kaydıyla, sınav yapılmaksızın ilgili personelin isteği ve atanılacak kadronun gerektirdiği ozellikleri taşımak şartıyla diğer gorevlere atama yapılabilir.
b) Gruplar arası gorevde yukselme niteliğindeki gecişler ve alt gruptan ust gruplara gecişler gorevde yukselme eğitimi ve sınavına tabidir. Mahalli idarelerde ve diğer kamu/kurum ve kuruluşlarında, daha once bulunulan gorevler ile bu gorevlerle aynı duzey gorevlere veya alt gorevlere, gorevde yukselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir.
c) Bu Yonetmelik kapsamı dışında bulunan daha ust gorevlerde, en az altı ay sureyle calışmış olanlar, aranan şartları taşımaları kaydıyla, bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinde yer alan ?yonetim?, ?araştırma?planlama? ve ?hukuk? hizmetleri gruplarında gosterilen kadrolara sınavsız atanabilir. Bu Yonetmelik kapsamındaki diğer kadrolara sınavsız atanmak icin altı ay calışmış olmak şartı aranmaz.
c) İstisnai memurluklarda calışanlar veya calışmış olanlar, bu Yonetmelik kapsamındaki kadrolara, atanacakları kadro icin ongorulen şartları taşımaları kaydıyla sınavsız atanabilir.
Zabıta ve itfaiye personeli
MADDE 21 ? (1) Zabıta ve itfaiye personelinin gorevde yukselme işlemleri, ilgili mevzuat hukumlerine gore yurutulur.
Kazanılmış haklar
MADDE 22 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamında bulunan unvanları, daha once ilgili mevzuat hukumlerine uygun olarak kazananların ve bu kadrolara atananların hakları saklıdır.
Yururlukten kaldırılan mevzuat
MADDE 23 ? (1) 2/2/2000 tarihli ve 23952 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İl Ozel İdareleri, Belediyeler ve İl Ozel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Muessese ve İşletmeler ile Bunlara Bağlı Doner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yonetmelik yururlukten kaldırılmıştır.
Gecici hukumler
GECİCİ MADDE 1 ? (1) Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmeliğin yururluğe girdiği 18/4/1999 tarihinde gorevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yuksekoğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde 7 nci maddenin uygulanması bakımından dort yıllık yuksekoğrenim mezunu kabul edilir.
(2) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği 2009 yılı icin ilgili mahalli idareler, Temmuz ayının sonuna kadar gorevde yukselme eğitimine tabi tutmak istediği personelin niteliklerini ve sayısını valiliklere bildirir. Valiliklere gelen başvurular, tek liste halinde en gec 15 Ağustos 2009 tarihine kadar Bakanlığa gonderilir. Bakanlık bu listeleri birleştirerek eğitim verecek kuruma iletir.
Yururluk
MADDE 24 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 25 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini İcişleri Bakanı yurutur.
Ekler icin 4 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazeteye bakınız.