7 Temmuz 2009 SALIResmî GazeteSayı : 27281
KANUN
KAT MULKİYETİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN
Kanun No. 5912 Kabul Tarihi: 23/6/2009
MADDE 1 ? 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mulkiyeti Kanununun 3 uncu maddesinin ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak ceşidi olup, yapının tamamı icin duzenlenecek yapı kullanma izin belgesine dayalı olarak, bu Kanunda gosterilen şartlar uyarınca kat mulkiyetine resen cevrilir. Bu işlem, arsa malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin istemi ile dahi gercekleştirilebilir.?
MADDE 2 ? 634 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (c) bendi yururlukten kaldırılmıştır.
?a) Anagayrimenkulde, yapı veya yapıların dış cepheler ve ic taksimatı bağımsız bolum, eklenti, ortak yerlerinin olculeri ve bağımsız bolumlerin konum ve buyukluklerine gore hesaplanan değerleriyle oranlı arsa payları, kat, daire, iş burosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numarası ve bağımsız bolumlerin yapı inşaat alanı da acıkca gosterilmek suretiyle, proje muellifi mimar tarafından yapılan ve anagayrimenkulun maliki veya butun paydaşları tarafından imzalanan, yetkili kamu kurum ve kuruluşlarınca onaylanan mimarî proje ile yapı kullanma izin belgesi.?
MADDE 3 ? 634 sayılı Kanunun 14 uncu maddesinin birinci ve ucuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dorduncu fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.

?Henuz yapı yapılmamış veya yapısı tamamlanmamış bir arsa uzerinde kat irtifakının kurulması ve tapu siciline tescil edilmesi icin o arsanın malikinin veya butun paydaşlarının buna ait istem ile birlikte 12 nci maddenin (a) bendine uygun olarak duzenlenen proje ile (b) bendindeki yonetim plÂnını tapu idaresine vermeleri lazımdır. Kat mulkiyetine gecişte ayrıca yonetim plÂnı istenmez.?
?Yapının tamamlanmasından sonra kat irtifakının kat mulkiyetine cevrilmesi, kat irtifakının tesciline ait resmi senede ve 12 nci maddede yazılı belgelere dayalı olarak, yetkili idarece yapı kullanma izin belgesinin verildiği tarihten itibaren altmış gun icinde ilgili tapu idaresine gonderilmesi uzerine resen yapılır.?
MADDE 4 ? 634 sayılı Kanunun gecici 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?GECİCİ MADDE 1 ? Bu Kanunun yururluğe girmesinden once kat irtifakı kurulmuş ve uzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma izin belgesi alınmış yapılarda, kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya yapı kullanma izin belgesinin yetkili idarece tapu idaresine gonderilmesi uzerine zorunlu deprem sigortası policesi dÂhil başkaca hicbir belge aranmaksızın kat mulkiyetine resen gecilir.?
MADDE 5 ? 634 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.

?GECİCİ MADDE 2 ? Bu Kanunun yururluk tarihinden once kurulan toplu yapılara ait yonetim planlarının, bu Kanun hukumlerine uyarlanması amacıyla yapılacak ilk değişiklik icin mevcut kat malikleri kurulunun salt coğunluğu yeterlidir. Mevcut toplu yapı yonetimleri, değiştirilen yonetim planına gore yeni yoneticiler secilinceye kadar gecici yonetim olarak gorevini surdurur. Toplu yapı yoneticisi secimi, en gec yonetim planının değiştirilmesini takip eden uc ay icinde yapılır.?
MADDE 6 ? Bu Kanun yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 7 ? Bu Kanun hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.