
BUTCE KANUNLARINDA YER ALAN BAZI HUKUMLERİN İLGİLİ KANUN VE KANUN HUKMUNDE KARARNAMELERE EKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HUKMUNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN
Kanun No. 5917 Kabul Tarihi: 25/6/2009
MADDE 1- 9/6/1930 tarihli ve 1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanununun 2 nci maddesinden sonra gelmek uzere aşağıdaki 2/A maddesi eklenmiştir.
?Kaymakam adaylığı yazılı sınavı, mulakatı ve atama
MADDE 2/A- Yazılı sınav; Bakanlıkca bu sınavı yapabilen kamu kurum ve kuruluşlarına, duzenlenecek protokole gore yaptırılan yarışma sınavıdır. Atama yapılacak boş kadro sayısı, atanacaklarda aranacak şartlar ile başvuruya ve sınava ilişkin hususların yer aldığı duyuru, muracaat suresinin bitiminden en az onbeş gun once Turkiye genelinde gunluk yayımlanan tirajı en yuksek beş gazetenin birinde bir defa ilan olunur, ayrıca İcişleri Bakanlığı internet sitesinde duyurulur. Yazılı sınav soruları, Ataturk İlkeleri ve İnkılÂp Tarihi, Turkce, Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Turkiye'nin İdari Yapısı, Turkiye'de Mahalli İdareler, Ekonomi, Turkiye'nin Sosyo-ekonomik Yapısı ile Turkiye'de Demokratikleşme ve İnsan Hakları konularından hazırlanır. Yazılı sınavda, yuz tam puan uzerinden yetmiş puanın altına duşulmemek kaydıyla en yuksek puandan başlamak uzere, sınav ilanında belirtilen kadronun dort katı aday mulakata cağrılır. Mulakata cağrılan en son adayla aynı puanı almış bulunan diğer adaylar da, kontenjan gozetilmeksizin mulakata cağrılır.
Mulakat, adayın;
a) Bir konuyu kavrayıp ozetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gucunun,
b) Temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu, liyakati ile genel ve fiziki gorunumunun,
c) Ozguveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığının,
d) Genel yetenek ve genel kulturunun,
e) Cağdaş, bilimsel ve teknolojik gelişmelere acıklığının,
puan vermek suretiyle değerlendirilmesi yontemidir.
Mulakat komisyonu; Personel Genel Mudurunun başkanlığında İcişleri Bakanının, Bakanlık Mudurler Encumeninin Mulki İdare Amiri sınıfından olan uyeleri arasından gorevlendireceği iki uyeden oluşur.
Adaylar, komisyon başkan ve uyeleri tarafından ikinci fıkranın (a) ila (e) bentlerinde yazılı ozelliklerin her biri icin yirmişer puan uzerinden değerlendirilir, verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa gecirilir. Bunun dışında mulakat ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz. Başarılı sayılmak icin, komisyon başkan ve uyelerinin yuz tam puan uzerinden verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az yetmiş olması şarttır. Mulakat sonucu; en yuksek puan alan adaydan başlamak uzere sıralama yapılarak mulakat başarı listesi hazırlanır ve bu liste mulakat komisyonu tarafından imzalanır.
Nihai başarı listesi, yazılı sınav puanı ile mulakat puanının aritmetik ortalaması tespit edilerek en yuksek puan alandan başlamak uzere hazırlanır. Bu sıralamaya tabi tutulanların nihai puanlarının eşit olması halinde, yazılı sınavda alınan puana oncelik tanınır. Yazılı sınav puanlarının da eşit olması halinde lisans diploması not ortalaması yuksek olan esas alınarak sıra belirlenir.
Nihai başarı listesindeki sıralama doğrultusunda sınav ilanında belirtilen kadro sayısı kadar adayın atama işlemleri yapılır.
Gerceğe aykırı beyanda bulunanların sınavları gecersiz sayılarak atamaları yapılmaz, yapılmış ise iptal edilir. Bu kişiler hicbir hak talebinde bulunamazlar.?
MADDE 2- 1700 sayılı Kanunun 3 uncu maddesinin (A) fıkrasında yer alan ?kaymakamlık vekÂletinde ve buralardaki? ibaresinden sonra gelmek uzere ?il ozel idareleri ile? ibaresi ve ?6 ayı gecmemek uzere kısaltmaya? ibaresinden sonra gelmek uzere ?veya uzatmaya? ibaresi ve aynı fıkraya aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
?Bu Kanunun kaymakam adaylarının yetiştirilmesi ile ilgili hukumlerinin uygulama usul ve esasları İcişleri Bakanlığı tarafından cıkarılan yonetmelikle duzenlenir.?
MADDE 3- 1700 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 3- 26/10/2008 tarihinde Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezine yazılı aşaması yaptırılan sınavın mulakatı, 20/11/2008 tarihinde yazılı sınavı kazandığı ilan edilen adayların tumunun mulakata cağrılması suretiyle tamamlanır.
Bu Kanunun 3 uncu maddesinde ongorulen yonetmelik en gec altı ay icerisinde cıkarılır.?
MADDE 4- 2/6/1934 tarihli ve 2489 sayılı Kefalet Kanununun 1 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yonetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bu idarelere bağlı doner sermayeli kuruluşlarda para, menkul kıymet ve ayniyatı alıp veren ve elinde tutan; memur, sozleşmeli personel ve işciler (gecici işciler haric) icin muteselsil kefalet usulu kabul edilmiş ve bu maksatla tuzel kişiliği haiz Kefalet Sandığı kurulmuştur. Bu Kanundaki memur ve mustahdem ibarelerinden bu fıkrada gecen kefalete tabi personel anlaşılır.
Sandık, Maliye Bakanlığının bağlı kuruluşudur. Sandık, Bakanlıkta gorevli yoneticilerden Maliye Bakanınca secilen uc kişiden oluşan idare heyeti tarafından yonetilir. İdare heyeti uyeleri, 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 34 uncu maddesi uyarınca kamu iktisadi teşebbusleri yonetim kurulu başkanı ve uyeleri icin Yuksek Planlama Kurulu tarafından belirlenen aylık ucretten aynı şekilde yararlandırılır.?
MADDE 5- 2489 sayılı Kanunun 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 2- Kefalet Sandığının sermayesi;
a) Kefalete bağlı gorev alanların maaş veya ucretlerinden kesilen kefalet aidatından,
b) 10 uncu maddede sayılan para cezalarından,
c) Sandık sermayesinin işletilmesinden elde edilen kazanclardan,
d) Kefalete tabi personel calıştıran kamu kurum ve kuruluşlarının gerektiğinde Sandığa yapacakları yardımlardan,
oluşur.
Kefalet aidatı; giriş aidatı ile aylık aidattan meydana gelir.
Giriş aidatı; (1500) gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucu bulunan tutardır. Giriş aidatı, ilk taksiti kefalete bağlı gorevde tam olarak alınan ilk maaş veya ucretten başlamak uzere dort eşit taksitte kesilir.
Aylık aidat; (100) gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucu bulunan tutardır. Aylık aidat, giriş aidatının tamamının kesilmesini izleyen aydan itibaren her ay maaş veya ucretten kesilir.
Kendisine dort ayı aşmamak kaydıyla gecici olarak veya vekÂlet suretiyle kefalete bağlı gorev verilenler, bu madde hukmune bağlı olmayıp (1500) gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucu bulunan tutarı kefalet gosterirler. Şu kadar ki, gecici olarak veya vekÂlet suretiyle tayin olunanlar kefalete bağlı memurlardan iseler, ayrıca kefalet aranmaz. Ancak, bunlar aylık aidatı odemeye devam ederler.?
MADDE 6- 2489 sayılı Kanunun 5 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 5- Kefalete tabi personelden, kefalete tabi olmayan bir hizmete gecen veya vefat edenlerle herhangi bir nedenle kefaletli hizmetten ayrılmış olanların Sandıktan ilişkileri aşağıdaki şekilde kesilir:
a) Bunların 2 nci maddeye gore kesilmiş olan aidatları toplamından 4 uncu maddeye gore mahsup edilen tutarlar duşuldukten sonra kalanın ilk yarısı son uc yıllık faiziyle birlikte; vefat edenlerin varisleri ile emekli olanlara bir ay icinde, bunlar dışındaki nedenlerle kefaletli hizmetten ayrılmış olanlara ise izleyen yılın Mart ayı sonuna kadar geri verilir. Kefaletli hizmette uc yıldan daha az gorev yapılması halinde gorev suresi kadar faiz uygulanır.
b) Kalanın diğer yarısı ise uc yıl icinde tahakkuk eden şahsına ait zimmetlerle sandıktan ayrılmadan onceki surelere ait ve 4 uncu maddeye gore kendine duşen zararlar karşılığı olarak alıkonulur. Uc yılın sonunda varsa yukarıda yazılı zimmetler mahsup edildikten sonra kalan tutar, uc yıllık faiziyle birlikte alacaklıya iade edilir.
Sandıkca verilen faiz haddi, Sandığın son uc yıl icinde sermayesine aldığı faizlerin nispetini gecemez.
İlk yarı tutarı odenmeden once tekrar kefaletli hizmete gecenlere, yukarıda belirtilen odemeler yapılmaz. Ancak, ilk yarı tutarını aldıktan sonra uc yıl icinde tekrar kefaletli hizmete gecenlerin Sandıkta kalan diğer yarı tutarı, bu hizmetleri suresince sermaye olarak bunlar hesabına Sandıkta kalır.?
MADDE 7- 2489 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 3- 1/1/2009 tarihinden once Sandıkla ilişkileri kesilmiş olanların aidatlarının geri verilmesinde, 5 inci maddenin değiştirilmeden onceki hukumleri uygulanır.
Bu Kanun, Tutun, Tutun Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş. Genel Mudurluğu ve bağlı ortaklıklarında, bu maddenin yururluk tarihi itibarıyla mevcut statuleri devam ettiği surece uygulanır.?
MADDE 8- 4/6/1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 13 uncu maddesinde belirtilen gorev unvanlarına; 2 ve 3 uncu meslek derecelerine ?Ucuş Kıymetlendirme Kurulu Uyesi?, 3 uncu meslek derecesine ?Havacılık Muduru? ile 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 9 uncu meslek derecelerine ?Pilot? unvanları eklenmiş ve anılan Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
?EK MADDE 27- Ekli (I) sayılı listede gosterilen kadrolar, 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulu Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Emniyet Genel Mudurluğune ait bolumune eklenmiş, ekli (II) sayılı listede gosterilen kadrolar iptal edilerek anılan cetvelin Emniyet Genel Mudurluğune ait bolumunden cıkarılmıştır.?
MADDE 9- 13/6/1945 tarihli ve 4759 sayılı İller Bankası Kanununun 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 19- Genel Kurul tarafından onanan bilancoya gore ortaya cıkan safi kazancın;
a) % 10'u adi ihtiyat akcesine,
b) % 30'u koy sermayesi payı olarak sermaye hesabına,
c) % 60'ı koyler ve nufusu 10.000'in altında olan belediyelerin icmesuyu, atıksu, katı atık ve benzeri kentsel alt yapı tesislerinin yapımının finansmanı ile koyler ve nufusu 100.000'e kadar olan belediyelerin harita, imar planı, icmesuyu, atıksu, katı atık, kent bilgi sistemi ve benzeri kentsel altyapı projelendirme hizmetlerinin finansmanına,
ayrılır.?
MADDE 10- 2/3/1950 tarihli ve 5584 sayılı Posta Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
?EK MADDE 1- PTT İdaresi; denetlemeye ilişkin hukumleri saklı kalmak kaydıyla, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununa tabi olmaksızın, anılan Kanun kapsamında belirtilen faaliyet konuları ile ilgili olarak bankalarla yapacağı sozleşmeler doğrultusunda bankalara destek hizmeti verebilir.?
MADDE 11- 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
?EK MADDE 2- Duzenleyici ve denetleyici kurumlarda harcırah odemeleri bu Kanuna gore yapılır.
Bu kurumların personelinden mevzuatı uyarınca inceleme, on araştırma, denetim veya soruşturma goreviyle yetkili olanların, bu gorevleri nedeniyle memuriyet mahalli dışına yurt ici gecici gorevlendirmelerinde 33 uncu maddenin (b) fıkrası hukumleri uygulanır.
Bu kurumların başkan ve uyeleri ile personelinden memuriyet mahalli dışına yapılan yurt ici gecici gorevlendirilmelerinde, konaklama gideri icin odedikleri ucretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak ve 33 uncu maddenin (a) fıkrasına gore mustahak oldukları gundelik tutarının, ikinci fıkra kapsamındaki gorevlendirmelerde beş katını, diğerlerinde dort katını gecmemek uzere gorevlendirme suresince konaklama gideri odenir.
İkinci fıkra kapsamındaki gorevlerin yerine getirilmesi sırasında kurumlarınca gorev mahalli icinde taşıt aracı sağlanamaması halinde kullanılan taşıtlara ilişkin ulaşım giderleri, ilgili kurumların goruşleri alınarak Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslara gore odenir.?
MADDE 12- 6245 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 6- Duzenleyici ve denetleyici kurumların başkan ve uyeleri ile diğer kurum personeline, usulune ve ilgili mevzuatına uygun olarak yapılan gecici gorevlendirmelerinde 1/1/2006?27/3/2009 tarihleri arasında gundelik, konaklama ve ulaşım giderleri olarak fazla yapılan odemeler hakkında borc cıkarılamaz, cıkarılmış olan borc tutarlarının tahsilinden vazgecilerek borc takibi işlemine son verilir.?
MADDE 13- 3/1/1961 tarihli ve 205 sayılı Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanununun 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 18- Kurumun gelirleri;
a) Aylık (ek gosterge dÂhil), taban aylığı ve kıdem aylığı toplam tutarına, 657 sayılı Kanuna tabi en yuksek Devlet memuru aylığı (ek gosterge dÂhil) brut tutarının,
1) Ek gostergesi 8400 ve daha yuksek olanlar icin % 240'ının,
2) Ek gostergesi 7600 (dÂhil)8400 (haric) arasında olanlar icin % 200'unun,
3) Ek gostergesi 6400 (dÂhil)7600 (haric) arasında olanlar icin % 180'inin,
4) Ek gostergesi 4800 (dÂhil)6400 (haric) arasında olanlar icin % 150'sinin,
5) Ek gostergesi 3600 (dÂhil)4800 (haric) arasında olanlar icin % 130'unun,
6) Ek gostergesi 2200 (dÂhil)3600 (haric) arasında olanlar icin % 70'inin,
7) Diğerlerine % 40'ının,
ilave edilmesi suretiyle bulunan matrah uzerinden; muvazzaf subay ve astsubay, sozleşmeli subay ve astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar icin % 10 oranında, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Guvenlik Komutanlığı kadrolarında calışan memur ve sozleşmeli personel icin % 10 oranında, yedek subaylar icin % 5 oranında yapılan kesintilerden,
b) Ordu Yardımlaşma Kurumunda veya bu Kurumun % 50 sermayesinden fazlasına sahip olduğu veya iştirak ettiği şirketlerde calışanlardan daimi olarak Kurum uyesi olmayı kabul edenlerin sigorta primine esas aylık ucretlerinden % 10 oranında yapılan kesintilerden,
c) Kurum mevcutlarının işletilmesinden elde edilen gelirlerden,
d) Gercek ve tuzel kişiler tarafından yapılan her turlu nakdi ve ayni menkul ve gayrimenkul bağışlarından,
e) (a) ve (b) bentlerinde sayılan daimi uyelerden Konut On Biriktirim Fonundan yararlanmak isteyenler icin (a) ve (b) bentlerinde belirtilen matrahlar uzerinden % 10 oranında yapılan ek kesintilerden,
oluşur. Askeri hÂkim ve savcılar icin yapılacak kesinti tutarı, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa ekli (I) sayılı Ek Gosterge Cetvelinde belirlenen ek gostergeler esas alınmak suretiyle, bulundukları rutbe, derece ve kademelere gore (a) bendinde belirtilen odeme unsurları uzerinden hesaplanan miktara gore tespit olunur.?
MADDE 14- 4/1/1961 tarihli ve 209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Doner Sermaye Hakkında Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 4- Universite hastanelerince (vakıf universiteleri haric) ve Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarınca; sağlık hizmeti verildiği donemde herhangi bir nedenle ilgili mevzuatı kapsamında sosyal guvenlik sağlık yardımından yararlanamayan gercek kişilere sunulan tedavi hizmeti karşılığı olarak 1/1/2009 tarihinden once duzenlenmiş olan fatura bedellerinden, bu maddenin yururluğe girdiği tarihten once tahsil edilememiş alacak tutarlarının % 50'sinin altı ay icinde ilgililerce defaten veya taksitle odenmesi halinde, geri kalan kısmı fer'ileriyle birlikte terkin edilir. Tahsil edilemeyen fatura bedeli 100 Turk Lirasından az ise doğrudan terkin edilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir.?
MADDE 15- 16/8/1961 tarihli ve 351 sayılı Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununa aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 4 ? Bu Kanun ile 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunundan doğan ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun hukumlerine gore bu maddenin yururluğe girdiği tarihten once takibe alınmış olan borcunu uc ay icerisinde Kuruma başvurarak odeme taahhudunde bulunanların, borcunun tamamını;
a) Başvuru suresi icinde defaten odemesi durumunda bu maddenin yururluğe girdiği tarihe kadar hesaplanan gecikme zammının yuzde yetmişbeşi,
b) Oniki ay icinde aylık eşit taksitler halinde odemesi durumunda bu maddenin yururluğe girdiği tarihe kadar hesaplanan gecikme zammının yuzde ellisi,
c) Yirmidort ay icinde aylık eşit taksitler halinde odemesi durumunda bu maddenin yururluğe girdiği tarihe kadar hesaplanan gecikme zammının yuzde yirmibeşi,
c) Otuzaltı ay icinde aylık eşit taksitler halinde odemesi durumunda bu maddenin yururluğe girdiği tarihe kadar hesaplanan gecikme zammının yuzde onu,
terkin edilir.
Taksitli odemeler başvuru tarihini takip eden aydan itibaren başlar. Aylık taksitlerin aksatılmadan odenmesi halinde bu maddenin yururluk tarihinden itibaren gecikme zammı uygulanmaz. Aylık taksitlerin suresinde odenmemesi halinde bu madde hukumleri uygulanmaz. Bu maddenin yururluğe girdiği tarihten once odenen tutarlar red ve iade edilmez. Bu madde kapsamına giren alacaklara karşılık yapılmış hacizler odemeler nispetinde kaldırılır. Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının goruşu alınarak Kurum tarafından belirlenir.?
MADDE 16- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek gecici 13 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Sanatcı, stajyer sanatcı, sanat uygulatıcısı ve sahne uygulatıcılarının sozleşmeli personel olarak istihdamı icin kullanılacak olan pozisyonların unvanı ve sayısı ile tip sozleşmeleri ve ucretleri icin Maliye Bakanlığından vize alınması yonunde yılı butce kanunları dÂhil ilgili mevzuatında duzenlenmiş olan hukumler, bu madde kapsamına girenler hakkında uygulanmaz.?
MADDE 17- 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 16 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?XIIIEğitim kampusleri ve okul ile ailenin işbirliği:
MADDE 16- Aynı alan icinde birden fazla orgun ve/veya yaygın eğitim kurumunun bir arada bulunması halinde eğitim kampusu kurulabilir ve bunların ortak ihtiyaclarını karşılamak uzere eğitim kampusu yonetimi oluşturulabilir. Eğitim kampusu bunyesindeki ortak acık alan, kantin, salon ve benzeri yerlerin işlettirilmesi veya işletilmesi kampus yonetimince yerine getirilir. Bu şekilde elde edilen gelirler, kampusun ortak giderlerinde kullanılır. Eğitim kampuslerinin kuruluşu, yonetiminin oluşumu, gelirlerinin harcanması ve denetlenmesi ile bu fıkrada belirtilen diğer hususlar Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca muştereken hazırlanan yonetmelikle duzenlenir.
Eğitim kurumlarının amaclarının gercekleştirilmesine katkıda bulunmak icin okul ile aile arasında işbirliği sağlanır. Bu amacla okullarda okul-aile birlikleri kurulur. Okul-aile birlikleri, okulların eğitim ve oğretim hizmetlerine etkinlik ve verimlilik kazandırmak, okulların ve maddi imkÂnlardan yoksun oğrencilerin zorunlu ihtiyaclarını karşılamak uzere; aynî ve nakdî bağışları kabul edebilir, maddi katkı sağlamak amacıyla sosyal ve kulturel etkinlikler ve kampanyalar duzenleyebilir, okulların bunyesinde bulunan acık alan, kantin, salon ve benzeri yerleri işlettirebilir veya işletebilirler. Oğrenci velileri hicbir surette bağış yapmaya zorlanamaz. Okul-aile birliklerinin kuruluş ve işleyişi, birlik organlarının oluşturulması ve secim şekilleri, sosyal ve kulturel etkinliklerden sağlanan maddi katkılar, bağışların kabulu, harcanması ve denetlenmesi ile acık alan, kantin, salon ve benzeri yerlerin işlettirilmesi veya işletilmesinden sağlanan gelirlerin dağıtım yerleri ve oranları, harcanması ve denetlenmesine dair usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca muştereken hazırlanan yonetmelikle duzenlenir.
Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar cercevesinde, gerekli gorulen hallerde il milli eğitim mudurlukleri; il sınırları icerisinde bulunan bir veya birden fazla eğitim kampusu yonetiminin veya okul-aile birliğinin işlettirebileceği veya işletebileceği yerlere ilişkin ihaleleri bunlar adına yapmaya yetkilidir.
Eğitim kampusleri ve okul-aile birliklerinin gelirleri, genel butce gelirleri ile ilişkilendirilmeksizin eğitim kampusu yonetimi ve okul-aile birliği adına bankalarda acılan ozel hesaplarda tutulur.
Eğitim kampusu yonetimleri ve okul-aile birlikleri, bu madde kapsamında yapacakları işlemler ve duzenlenen kÂğıtlar yonunden damga vergisi ve harclardan muaf; bunlara ve bunlar tarafından yapılan bağış ve yardımlar ise veraset ve intikal vergisinden mustesnadır.?
MADDE 18- 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununa aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 6- 31/12/2009 tarihine kadar tahakkuk eden elektrik ve havagazı tuketim vergileri icin; bu Kanunun 35 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ?ilgili belediyeye? ibaresi ?kurumlar vergisi yonunden bağlı bulundukları vergi dairesine? şeklinde, 39 uncu maddesinde yer alan ?belediyeye bir beyanname ile bildirmeye ve vergiyi aynı surede odemeye mecburdurlar.? ibaresi ?kurumlar vergisi yonunden bağlı bulundukları vergi dairesine, Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslara gore bir beyannameyle bildirmeye ve vergiyi aynı surede, genel butcenin (B) işaretli cetveline gelir kaydedilmek uzere odemeye mecburdurlar; verginin tarh, tahakkuk ve tahsiline ilgili vergi daireleri yetkilidir.? şeklinde uygulanır.?
MADDE 19- 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 10 uncu maddesinin son iki fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
?Soz konusu hizmet ve faaliyetlere ilişkin olarak Yuksekoğretim Kurulunca uygun gorulen tutarlar, ilgili yuksekoğretim kurumlarına tahakkuk ettirilmek suretiyle odenir. Yurt ici ve yurt dışında oğretim uyesi ve araştırmacı yetiştirilmesi amacıyla yuksekoğretim kurumlarına odenen tutarlar karşılığını bir yandan ilgili yuksekoğretim kurumunun (B) işaretli cetveline oz gelir, diğer yandan (A) işaretli cetveline odenek kaydetmeye ilgili yuksekoğretim kurumu yetkilidir.
Bilimsel araştırma projeleri ile yurt ici ve yurt dışı oğretim elemanı ve oğrenci değişim programlarının desteklenmesi amacıyla yuksekoğretim kurumuna aktarılan tutarlar, ilgili yuksekoğretim kurumunun butcesine gelir kaydedilmeksizin, acılacak ozel hesaplarda izlenir.
Yurt ici ve yurt dışı oğretim elemanı ve oğrenci değişim programlarının desteklenmesi amacıyla program yurutucusu yuksekoğretim kurumunun ozel hesaplarda izlediği tutarlardan, programlardan yararlanan oğrencilere burs verilebilir. Burs tutarı, 5102 sayılı Yuksek Oğrenim Oğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanuna gore, lisans oğrenimi goren oğrencilere odenmekte olan burs tutarının uc katını gecemez. Oğretim elemanlarına ise bu Kanun, 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanunu ve ilgili diğer mevzuatta yer alan kısıtlamalara bağlı olmaksızın 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesindeki unvanlar itibarıyla belirlenen ek ders ucretinin on katını gecmemek uzere ek ders ucreti odenebilir. Ayrıca, program suresi ile sınırlı olmak kaydıyla program kapsamında yapılan her turlu harcamalar ozel hesaptan karşılanır.
Bilimsel araştırma projelerinin desteklenmesi icin ozel hesaba aktarılan tutarların harcanması ve muhasebeleştirilmesi ile yurt ici ve yurt dışı oğretim elemanı ve oğrenci değişim programlarının desteklenmesi amacıyla ozel hesaba aktarılan tutarların kullanımı, bu kapsamda yapılacak odemeler ile diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ile Yuksekoğretim Kurulunca muştereken belirlenir. Bu kapsamda yapılan harcamalar 5018 sayılı Kamu Malî Yonetimi ve Kontrol Kanununa gore denetlenir.?
MADDE 20- 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından burs verilmekte olan veya burs alma şartlarını taşıyanlara oncelik verilmek suretiyle hizmetlerine ihtiyac duyulan oğrenciler, oğrenim gordukleri yuksekoğretim kurumlarında kısmi zamanlı olarak gecici işlerde calıştırılabilir. Bu şekilde kısmi zamanlı olarak calıştırılan oğrenciler, bu calışmalarından dolayı işci olarak kabul edilmez. Kısmi zamanlı olarak calıştırılan oğrencilere bir saatlik calışma karşılığı odenecek ucret, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince 16 yaşından buyuk işciler icin belirlenmiş olan gunluk brut asgari ucretin dortte birini gecmemek uzere, universite yonetim kurulu tarafından belirlenir. Kısmi zamanlı calışma karşılığı odenen ucret, Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilmekte olan burs veya oğrenim kredisinin kesilmesini veya aynı Kuruma ait yurtlardan yararlanma hakkının kaldırılmasını gerektirmez. Kısmi zamanlı olarak oğrenci calıştırılmasına ilişkin haftalık calışma sureleri ile diğer usul ve esaslar Maliye Bakanlığının goruşu uzerine Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenir.?
MADDE 21- 2547 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
?EK MADDE 28- Yuksekoğretim kurumları butcelerinde bilimsel ve teknolojik araştırma hizmetleri icin tefrik edilen bilimsel araştırma projelerine ilişkin odenekler, proje ozel hesaplarına aktarılmak suretiyle kullanılır. Bu odenekleri, tahakkuka bağlamak suretiyle proje ozel hesaplarına aktarmaya, Maliye Bakanlığınca belirlenen esaslar dÂhilinde yuksekoğretim kurumları yetkilidir. Proje ozel hesaplarına aktarılan tutarların kullanımı, muhasebeleştirilmesi ve ozel hesapların işleyişine ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığı ve Yuksekoğretim Kurulu tarafından muştereken belirlenir. Bu kapsamda yapılan harcamalar 5018 sayılı Kanuna gore denetlenir.?
MADDE 22- 6/1/1982 tarihli ve 2575 sayılı Danıştay Kanununa aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 23- Bu maddenin yururluğe girdiği tarihten itibaren on yıl sure ile Danıştay tetkik hÂkimliğine yapılacak atamalarda, 11 inci maddenin birinci fıkrasındaki beş yıllık hizmet suresi aranmaz.?
MADDE 23- 5/4/1983 tarihli ve 2813 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Kuruluşuna İlişkin Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 10- 27/1/2000 tarihli ve 4502 sayılı Kanunun yururluğe girdiği 29/1/2000 tarihi ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Kanunun yururluğe girdiği tarihler arasında Kurum kadrolarında gorev yapan Kurul Başkanı ve uyeleri ile Kurum personeli sosyal guvenlik yonunden 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Kanunun hukumlerine tabidir. 5510 sayılı Kanunun yururluğe girdiği tarih ile 10/11/2008 tarihleri arasında Kurum kadrolarında gorev yapan Kurul Başkanı ve uyeleri ile Kurum personelinden 5510 sayılı Kanunun gecici 4 uncu maddesi kapsamına girenler, soz konusu gecici 4 uncu madde hukumleri dikkate alınarak 5510 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılır. 5510 sayılı Kanunun yururluğe girdiği tarih ile 10/11/2008 tarihleri arasında Kurum kadrolarında gorev yapan Kurul Başkanı ve uyeleri ile Kurum personelinden 5510 sayılı Kanunun gecici 4 uncu maddesi kapsamında bulunmayanlar ise 5510 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılır.
Birinci fıkra kapsamına girenlerin belirtilen tarihler arasındaki sosyal guvenlik hak ve yukumlulukleri, Kurul Başkanı icin bakanlık musteşarı, Kurul uyeleri icin musteşar yardımcısı, Kurum başkan yardımcıları icin bakanlık genel muduru, mustakil daire başkanları ve bolge mudurleri icin bakanlık genel mudur yardımcısı kadro unvanları, diğer personel icin ise genel hukumler cercevesinde belirlenir.?
MADDE 24- 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kultur ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?f) Sit alanı ilan edilen ve 1/1000 olcekli onanlı koruma amaclı imar planında kesin inşaat yasağı getirilen korunması gerekli taşınmaz kultur ve tabiat varlıklarının bulunduğu parseller, aynı ada icerisindeki butun parsel maliklerinin başvurusu ve karşılığında onerilen parsellerin tamamının kabulu koşuluyla, başka Hazine arsa veya arazileri ile mustakil veya hisseli olarak değiştirilebilir. Sit alanı ilan edildiği tapu kutuğune şerh edilen taşınmazları, miras ve olume bağlı tasarruflar dışında, sonradan edinenlerin talepleri değerlendirilmez. Ancak, Bakanlık izniyle gercekleştirilen kazıların yapıldığı alanlarda bulunan parsellerde, maliklerin başvurusu ve kabulune ilişkin koşul parsele yonelik uygulanır ve 1/1000 olcekli onanlı koruma amaclı imar planı şartı aranmaz. Bu parsellerin uzerinde bina veya tesis varsa malikinin başvurusu uzerine rayic bedeli, 2942 sayılı Kanunun 11 inci maddesi hukumlerine gore belirlenerek odenir. Bu bentle ilgili usul ve esaslar Maliye Bakanlığının uygun goruşu alınarak Bakanlıkca cıkarılan yonetmelikle belirlenir.?
MADDE 25- 13/12/1983 tarihli ve 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin;
a) 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (m) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?m) Genel ekonomik politika ve stratejiler cercevesinde kamu alımlarına ilişkin temel politikaları oluşturmak, bu konudaki kanun tasarılarının hazırlanmasında ilgili kurumlar arasında koordinasyonu sağlamak,?
b) 43 uncu maddesinin (a) fıkrasında yer alan ?Butce ve Mali Kontrol,? ibaresi madde metninden cıkarılmıştır.
MADDE 26- 178 sayılı Kanun Hukmunde Kararnameye aşağıdaki gecici maddeler eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 8- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun gecici 12 nci maddesinin ikinci fıkrası gereğince ilgili kayıt ve işlemlerin Sosyal Guvenlik Kurumu tarafından devralınacağı tarihe kadar; kamu idarelerinde 5510 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olarak istihdam edilenlerden (bunlardan aylıksız izinli olup, ilgili mevzuatı gereğince tedavi yardımı hakkı devam edenler dahil) sigorta primleri aynı Kanunun gecici 4 uncu maddesine gore odenmekte olanlar ile
bunların bakmakla yukumlu olduğu aile fertlerinin, 18/6/1992 tarihli ve 3816 sayılı Kanun kapsamındaki yeşil kart sahiplerinin ve ilgili mevzuatında 3816 sayılı Kanun hukumlerine gore tedavilerinin sağlanması hukme bağlanmış olanların; sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılan tedavilerine (diş tedavileri dahil) ilişkin ucretlerle sağlık kurumlarınca verilen raporlar uzerine kullanılması gerekli gorulen ortez, protez ve diğer iyileştirme arac bedellerinin kurumlarınca odenecek kısmını ve bu konuya ilişkin usul ve esasları aşağıda belirtilen temel ilkeler cercevesinde Sağlık Bakanlığının goruşunu almak suretiyle tespit etmeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
a) 5510 sayılı Kanunun 63 uncu maddesinde belirtilen sağlık hizmetlerinin verilmesi nedeniyle oluşacak bedellerin, ilgililerin kurumlarınca odenmesi esastır.
b) 5510 sayılı Kanunun 64 uncu maddesinde belirtilen sağlık hizmetlerinin bedeli ilgililerin kurumlarınca odenmez.
c) Tıp eğitimi, hizmet basamağı, alt yapı ve kaynak kullanımı ile maliyet unsurları dikkate alınarak sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlar, verdikleri sağlık hizmetlerinin fiyatlandırılmasına esas olmak uzere sınıflandırılabilir ve bu sınıflandırmalar dikkate alınarak sağlık hizmetleri icin farklı fiyat tespit edilebilir.
d) Sağlanacak sağlık hizmetleri nedeniyle oluşacak bedelin ilgililerin kurumlarınca ve kendileri tarafından karşılanacak kısmının belirlenmesinde sağlık hizmetinin niteliği itibarıyla hayati oneme sahip olup olmaması, kanıta dayalı tıp uygulamaları, maliyet-etkililik olcutleri ve Devletin mali kaynaklarının yeterliliği dikkate alınır.
e) İlgililer, sağlık hizmetlerini Maliye Bakanlığınca sozleşme yapılan sağlık kurum ve kuruluşlarından alırlar. Alınan bu hizmetlerin bedelleri Maliye Bakanlığı ile bu sağlık kurum ve kuruluşları arasında yapılan sozleşmeler cercevesinde kurumlarınca odenir. İlgililer almış oldukları sağlık hizmetleri karşılığında ilgili mevzuatında duzenlenen katılım payları haric kurumlarına herhangi bir bedel veya ucret odemezler. Ancak ortez, protez ve diğer iyileştirme araclarının sağlık kurum ve kuruluşlarınca temin edilemediği hallerde, ilgililerce temin edilerek odenen bedellerden Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen kısmı katılım payı kesintisi haric kurumlarınca kendilerine odenir.
GECİCİ MADDE 9- Kamu idarelerinde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olarak istihdam edilenlerden (bunlardan aylıksız izinli olup, ilgili mevzuatı gereğince tedavi yardımı hakkı devam edenler dÂhil) sigorta primleri aynı Kanunun gecici 4 uncu maddesine gore odenmekte olanlar ile bunların bakmakla yukumlu olduğu aile fertlerinin, 18/6/1992 tarihli ve 3816 sayılı Kanun kapsamındaki yeşil kart sahiplerinin ve ilgili mevzuatında 3816 sayılı Kanun hukumlerine gore tedavilerinin sağlanması hukme bağlanmış olanların ayakta tedavilerinde hekim ve diş hekimi muayenelerinden 2 Turk Lirası katılım payı alınır. Katılım payı tutarını birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılan muayenelerde almamaya ya da daha duşuk tutarlarda belirlemeye veya tekrar aynı tutarlara getirmeye, ikinci ve ucuncu basamak sağlık kurumlarında yapılan muayenelerde ise muracaat edilen sağlık kurumunun yer aldığı basamak, sağlık kurumunun resmi ve ozel sağlık kurumu niteliğinde olup olmaması, onceki basamaklardan sevkli olarak başvurulup başvurulmadığı gibi hususları goz onunde bulundurarak on katına kadar artırmaya ve sağlık kurumları icin farklı belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir. Bu fıkrada belirlenen katılım payının tutarı, her takvim yılı başından gecerli olmak uzere o yıl icin 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mukerrer 298 inci maddesi hukumleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.
Birinci fıkra kapsamına girenlerin, tedavileri nedeniyle kullanmalarına gerek gorulen vucut dışı protez ve ortez bedelleri uzerinden, sağlık hizmetlerinin niteliği acısından hayati onemi haiz olup olmaması, kişilerin gelir ve aylıklarının tutarı ve benzeri olcutler dikkate alınarak % 10 il % 20 arasında Maliye Bakanlığınca belirlenen oranlarda katılım payı alınır. Bu şekilde alınacak katılım payının tutarı, sağlık hizmetinin alındığı tarihteki asgari ucretin % 75'ini gecemez.
Birinci fıkra kapsamına girenlerden, Maliye Bakanlığınca belirlenen hastalık gruplarına gore yatarak tedavide sağlanan sağlık hizmetleri icin hizmet bedelinin %1'ine kadar katılım payı alınabilir. Yatarak tedavide katılım payını almamaya, yarısına kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmaya, gerektiğinde bu tutarları kanuni tutarlarına getirmeye veya indirmeye Maliye Bakanlığı yetkilidir. Yatarak tedavide alınan katılım payının tutarı, bir takvim yılında asgari ucret tutarını gecmemek kaydıyla her bir yatarak tedavi icin asgari ucretin dortte birini gecemez.
3816 sayılı Kanun kapsamındaki yeşil kart sahiplerinin ve ilgili mevzuatında 3816 sayılı Kanun hukumlerine gore tedavilerinin sağlanması hukme bağlanmış olanların, odemiş oldukları katılım payları, talepleri halinde 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu hukumlerine gore kendilerine geri odenir.
Bir hastalığın tedavisinin başka tıbbi bir yontemle tedavisinin mumkun olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı ureme yontemi tedavisi dışındaki, yardımcı ureme yontemi tedavisinde, birinci fıkra kapsamına girenler icin ilk denemede % 30, ikinci denemede % 25 oranında katılım payı alınır. Bu fıkra gereğince alınacak katılım payının hesabında, ikinci fıkrada belirtilen ust limit dikkate alınmaz.
Katılım payının gerektiğinde ilgililerin aylık ve ucretlerinden kesilmesine veya eczaneler ile diğer kurum ve kuruluşlar aracılığıyla tahsiline ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
5510 sayılı Kanunun 69 uncu maddesinde belirtilen sağlık hizmetleri ile aynı maddede sayılan kişilerden bu maddenin birinci fıkrası kapsamına girenlerden katılım payı ve ilac katılım payı alınmaz. Bu şekilde katılım payı alınmayacak sağlık hizmetlerini tek tek veya gruplandırarak tespit etmeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Birinci fıkra kapsamına girenlerden, gorevleri gereği kurumları tarafından talep edilen sağlık kurulu raporları veya sağlık raporları icin katılım payı alınmaz.
Sağlık kurum ve kuruluşları, kamu idarelerinde 5510 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olarak istihdam edilenlerden (bunlardan aylıksız izinli olup, ilgili mevzuatı gereğince tedavi yardımı hakkı devam edenler dahil) sigorta primleri aynı Kanunun gecici 4 uncu maddesine gore odenmekte olanlar ile bunların bakmakla yukumlu olduğu aile fertlerinden, vermiş oldukları sağlık hizmetleri icin anılan Kanunun 73 uncu maddesi gereğince genel sağlık sigortalısı hak sahiplerinden alabilecekleri ilave ucretlerin dışında ilave ucret talep edemez. Maliye Bakanlığı ilave ucret alınamayacak sağlık hizmetlerini yeniden tespit etmeye yetkilidir.
5510 sayılı Kanunun gecici 12 nci maddesinin dokuzuncu fıkrası kapsamına girenlerden, aynı fıkrada hukme bağlanan iki yıllık geciş donemi suresince; bu madde ve 27/12/2008 tarihli ve 5828 sayılı 2009 Yılı Merkezi Yonetim Butce Kanununun 28 inci maddesi hukumlerine gore herhangi bir katılım payı alınmaz.
5510 sayılı Kanunun gecici 12 nci maddesinin ikinci fıkrası gereğince ilgili kayıt ve işlemlerin Sosyal Guvenlik Kurumu tarafından devralınması halinde devir tarihinden sonra anılan Kanunun ilgili hukumleri uygulanır.
GECİCİ MADDE 10- Bu maddenin yururluğe girdiği tarihte; Butce Başkontroloru kadrosunda bulunanlar halen bulundukları kadro dereceleriyle Muhasebat Başkontroloru kadrolarına, Butce Kontroloru kadrosunda bulunanlar halen bulundukları kadro dereceleriyle Muhasebat Kontroloru kadrolarına başka bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılırlar. 190 sayılı Genel Kadro ve Usulu Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Maliye Bakanlığına ait bolumunde yer alan Butce Başkontroloru ve Butce Kontroloru kadrolarından bu madde cercevesinde yapılan atama nedeniyle boşalacak olanlar, sırasıyla Muhasebat Başkontroloru ve Muhasebat Kontroloru kadrolarıyla değiştirilmiş ve bu maddenin yururluğe girdiği tarihte boş bulunan Butce Başkontroloru ile Butce Kontroloru ve Stajyer Butce Kontroloru kadroları herhangi bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır.
Bu maddenin yururluğe girdiği tarihten once Butce Kontroloru unvanını kazanmış olup, kamu kurum ve kuruluşlarında başka gorevlerde bulunanlar, daha sonra talep etmeleri halinde durumlarına gore Muhasebat Başkontroloru veya Muhasebat Kontroloru kadrolarına atanabilirler.?
MADDE 27- 16/5/1984 tarihli ve 3007 sayılı Gumruk Mevzuatına Gore Tasfiye Edilecek Eşya Hakkında Doner Sermaye Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
?EK MADDE 1- Bu Kanunun 1 inci maddesiyle tahsis edilen ve 6 ncı maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararları ile artırılmış olan sermayeye 6 milyon Turk Lirası eklenmiştir. Eklenen bu tutar 2009 yılı Merkezi Yonetim Butcesi odenekleri ile karşılanır.?
MADDE 28- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
?EK MADDE 7- 190 sayılı Genel Kadro ve Usulu Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kamu idare, kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuatı uyarınca kadro karşılıksız, 657 sayılı Kanunun ek gecici 16 ncı maddesi ile yuksekoğretim mevzuatı uyarınca sozleşme ile calıştırılacak personelin belirlenmesine ilişkin herhangi bir işlem yapılmadan once Maliye Bakanlığından izin alınması şarttır. Bu idare, kurum ve kuruluşlarda mali yılla sınırlı olmak uzere sozleşmeyle calıştırılacak personel pozisyonlarına ilişkin birim, unvan, nitelik, sayı ve/veya isim, ucret ile sozleşme orneği; kadro karşılığı calıştırılan sozleşmeli personel icin sadece sozleşme orneği Maliye Bakanlığının vizesine tabidir. Soz konusu vize işlemlerine ilişkin iptal ve değişiklikler de aynı usule tabidir.
Ozel kanunlarındaki hukumler saklı kalmak kaydıyla birinci fıkra kapsamında sozleşmeyle calıştırılan personel hakkında 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uygulanır.?
MADDE 29- 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 8- Bakanlığa bağlı her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorev yapan yonetici ve oğretmenlerden Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile Bakanlığa verilmiş bir gorevi yurutmek uzere diğer kurumlarda ilgili mevzuatına gore gecici olarak gorevlendirilenlere, 1/7/2006 ile 23/1/2009 tarihleri arasında 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin ek 3 uncu maddesi kapsamında yapılmış olan ek odemeler nedeniyle borc cıkarılmaz, cıkarılmış olan borc tutarlarının tahsilinden vazgecilerek borc takibi işlemine son verilir.?
MADDE 30- 25/4/2001 tarihli ve 4652 sayılı Polis Yuksek Oğretim Kanununun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve gecici 4 uncu maddesi yururlukten kaldırılmıştır.
?c) Başkan, başkan yardımcıları, dekan yardımcısı, enstitu sekreteri, bolum başkanları, şube mudurleri, polis meslek yuksek okulu mudurleri, mudur yardımcıları ve şube mudurleri ile emniyet hizmetleri sınıfından olup polis yuksek oğretim kurumlarında gorevlendirilen oğretim elemanlarına, almakta oldukları emniyet hizmetleri tazminatının, kadrolu oğretim elemanlarına da almakta oldukları universite odeneğinin % 30'u oranında ayrıca odeme yapılır. Bu odeme damga vergisi haric herhangi bir vergiye tabi tutulmaz.?
MADDE 31- 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3 uncu maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinden sonra gelmek uzere aşağıdaki bent eklenmiştir.
?o) Elektrik uretimi, iletimi, ticareti ve dağıtımı alanında faaliyet gosteren kamu iktisadi teşebbuslerinin, bu faaliyetlerinin yurutulmesine yonelik olarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları enerji ve yakıt alımları,?
MADDE 32- 28/3/2002 tarihli ve 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borc Yonetiminin Duzenlenmesi Hakkında Kanuna aşağıdaki gecici maddeler eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 22- 5 inci maddede duzenlenen net borc kullanımı tutarı 2009 yılı icin, 1/1/2009 tarihinden gecerli olmak uzere Bakan ve Bakanlar Kurulu tarafından artırılan net borc kullanım tutarının beş katı olarak uygulanır.
GECİCİ MADDE 23- Devlet Yatırım Bankası (21/8/1987 tarihinden itibaren Turkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.) tarafından butce dışı avans ve kredi olarak Hazine Musteşarlığından alınıp Turkiye Komur İşletmeleri (TKİ) Genel Mudurluğune kredi olarak kullandırılan ve TKİ tarafından 1977-1996 doneminde Devlet Yatırım Bankasına odenmek suretiyle kapatılan; ancak Devlet Yatırım Bankası ya da Turkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.
tarafından Hazineye aktarılmayan ve halihazırda Diğer Hazine Alacağı olarak 140-Kişilerden Alacaklar hesabında takip edilen 755,50 TL (1977 yılındaki anapara tutarı) miktarındaki borc, 1977 yılındaki tutar uzerinden odenmek suretiyle kapatılır.?
MADDE 33- 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununun 26 ncı maddesinin (a), (e) ve (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a) 5 inci maddesine gore yetki belgesi almadan taşıma işinde faaliyette bulunanlara ikibin Turk Lirası,
5 inci maddesinin beşinci fıkrasına aykırı davranan taşımacılara beşyuz Turk Lirası,
5 inci maddesinin altıncı fıkrasına gore taşıma hizmetini yapmaktan kacınan taşımacılara dortyuz Turk Lirası,
5 inci maddesinin yedinci fıkrasına aykırı davranan bir taşımacının diğer bir taşımacının taşıma faaliyetini engellemesi halinde ikibin Turk Lirası,?
?e) 10 uncu maddesine aykırı davranan acente ve taşıma işleri komisyoncularına ikibin Turk Lirası,?
?g) 13 uncu maddesine aykırı olarak yabancı plÂkalı taşıtların Turkiye sınırları dÂhilindeki iki nokta arasında taşıma yapması halinde, taşıt sahibine veya şoforune ikibin Turk Lirası,?
MADDE 34- 4925 sayılı Kanunun 27 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 27- Bu Kanunda yazılı idari para cezalarını uygulamaya Ulaştırma Bakanının yetkilendirdiği Bakanlık personeli, trafik polisi ve zabıtası, trafik polisinin gorev alanı dışında kalan yerlerde rutbeli jandarma personeli, sınır kapılarında gorev yapan gumruk muhafaza ve gumruk muayene memurları ile bunların amirleri, terminallerde gorevli belediye zabıtası yetkilidir.
Bu Kanun kapsamında faaliyet gosterenlere hangi hallerde uyarma, gecici durdurma ve iptal şeklinde idari mueyyideler uygulanacağına ilişkin hususlar yonetmelikle duzenlenir.
Bu Kanuna gore verilen idari para cezaları, yonetmelikte duzenlenen uyarma, gecici durdurma ve iptal şeklindeki idari mueyyidelerin uygulanmasına engel teşkil etmez.?
MADDE 35- 22/1/2004 tarihli ve 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
?EK MADDE 1- Turkiye Cumhuriyeti ile Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası arasında 5/4/1991 tarihinde imzalanan ve Bakanlar Kurulunun 14/6/1991 tarihli ve 91/1939 sayılı Kararı ile onaylanan milletlerarası andlaşma uyarınca kurulmuş olan Turkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, kurulduğu tarih itibariyle kanunla kurulmuş vakıf niteliğini haizdir.?
MADDE 36- 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı İl Ozel İdaresi Kanununa aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 4- Bu Kanunun 28 inci ve 63 uncu maddeleri gereğince, 4/3/2005 tarihinden bu maddenin yururluğe girdiği tarihe kadar ilgililere yapılan odemeler hakkında borc cıkarılmaz, cıkarılmış olan borc tutarlarının tahsilinden vazgecilerek borc takibi işlemine son verilir.?
MADDE 37- 25/1/2006 tarihli ve 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Gorevleri Hakkında Kanunun Anayasa Mahkemesince iptal edilen 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde yeniden duzenlenmiştir.
?MADDE 26- Ajans; alacaklarının tahsili, taşınır ve taşınmaz mallarının alım, satım, kiralama ve devri, mal ve hizmet alımları, proje ve faaliyet desteği kapsamında yapılacak işlemler ve duzenlenecek kÂğıtlar ile ilgili olarak damga vergisi, harc ve fondan; yapılacak bağış ve yardımlar nedeniyle veraset ve intikal vergisinden muaftır.?
MADDE 38- 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nufus Hizmetleri Kanununun 41 inci maddesinin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?(8) Nufus cuzdanının yerini alacak Turkiye Cumhuriyeti kimlik kartının pilot ve genel uygulamasında kişilerin parmak biyometri verisi yer alır. Parmak biyometri verisi kartta yer alan yonga ve yongaya nakledilmek uzere gecici belleğe kaydı dışında hicbir yerde kaydedilemez, bulundurulamaz ve saklanamaz. Parmak izi biyometri verisinin turu ve alınma yaşı yonetmelikle belirlenir.?
MADDE 39- 5490 sayılı Kanunun 65 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Katılma payı
MADDE 65- (1) Kimlik Paylaşımı Sisteminde ve Adres Paylaşımı Sisteminde yer alan bilgilerin genel yonetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ve diğer kişilerle paylaşılması karşılığında katılma payı alınır. Katılma payı, Kimlik ve Adres Paylaşımı Sisteminden yapılan her bir sorgu icin 2 kuruş olarak ve Bakanlık kayıtları esas alınmak suretiyle hesaplanır. Bakanlar Kurulu bu tutarı elli katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye ve yeniden kanuni tutarına getirmeye yetkilidir.
(2) Katılma payları, takvim yılının ucer aylık donemleri itibarıyla her bir donemde yapılan sorgulamalar uzerinden hesaplanır. Hesaplanan katılma payları, donemi takip eden ayın 15 inci gunu akşamına kadar sorgulama yapan kurumlara bildirilir ve bildirimin yapıldığı ayın sonuna kadar Bakanlık merkez muhasebe birimine odenir.
(3) Suresinde odeme yapmayanların sistemle bağlantısı kesilir. Suresinde odenmeyen katılma payları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun hukumlerine gore vergi dairelerince takip ve tahsil edilir. Katılma payları genel butceye gelir kaydedilir.
(4) Koy ve mahalle muhtarlıkları katılma payından muaftır.
(5) Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık ile Maliye Bakanlığınca muştereken belirlenir.?
MADDE 40- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ?Vucut dışı protez ve ortezler? şeklinde değiştirilmiş, fıkraya (d) bendi olarak ?d) Kurumca belirlenecek hastalık gruplarına gore yatarak tedavide finansmanı sağlanan sağlık hizmetleri.? ibaresi eklenmiş, ikinci, dorduncu ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Katılım payı, birinci fıkranın (a) bendindeki sağlık hizmetleri icin 2 Turk Lirası olarak uygulanır. Katılım payı, (b) ve (c) bentlerindeki sağlık hizmetleri icin gereksiz kullanımı azaltma, sağlık hizmetlerinin niteliği itibarıyla hayati oneme sahip olup olmaması, kişilerin prime esas kazanclarının, gelir ve aylıklarının tutarı ve benzeri olcutler dikkate alınarak % 10 il % 20 oranları arasında olmak uzere Kurumca belirlenir. Kurum, birinci fıkranın (a) bendi gereği belirlediği katılım payını; birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan muayenelerde almamaya ya da daha duşuk tutarlarda belirlemeye veya tekrar birinci fıkranın (a) bendi icin belirlenen tutara getirmeye, ikinci ve ucuncu basamak sağlık hizmet sunucularında yapılan muayenelerde ise muracaat edilen sağlık hizmeti sunucusunun yer aldığı basamak, sağlık hizmeti sunucusunun resmi ve ozel sağlık hizmeti sunucusu niteliğinde olup olmaması, onceki basamaklardan sevkli olarak başvurulup başvurulmadığı gibi hususları goz onunde bulundurarak on katına kadar artırmaya ve sağlık hizmeti sunucuları icin farklı belirlemeye yetkilidir. Birinci fıkranın (a) bendindeki sağlık hizmetleri icin belirlenen katılım payı tutarı, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca belirl