10 Temmuz 2009 CUMAResmî GazeteSayı : 27284
YONETMELİK
Başbakanlık (Dış Ticaret Musteşarlığı)'tan:
DIŞ TİCARET MUSTEŞARLIĞI PERSONELİNİN YURT DIŞI SUREKLİ
GOREVE ATANMASINA İLİŞKİN YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Dış Ticaret Musteşarlığının yurt dışı teşkilatındaki daimi temsilci yardımcısı, ticaret başmuşaviri, ticaret muşaviri, ticaret muşavir yardımcısı ve ticaret ataşesi kadrolarına atanacak memurların secimi ve atamalarına ilişkin esas ve usulleri duzenlemektir.

Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, Dış Ticaret Musteşarlığı merkez ve yurt dışı teşkilatı kadrolarında calışan personeli kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 9/12/1994 tarihli ve 4059 sayılı Hazine Musteşarlığı ile Dış Ticaret Musteşarlığı Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar

MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakan: Dış Ticaret Musteşarlığının bağlı olduğu Devlet Bakanını,
b) Daimi temsilci yardımcısı: Dış Ticaret Musteşarlığı kadrolarından, ulkemizin yurt dışı teşkilatlarındaki Daimi Temsilciliklerde surekli olarak gorevlendirilen ve daimi temsilci yardımcısı kadrosunda bulunan diplomatik statuyu haiz personeli,
c) Komisyon: Musteşarlık yurt dışı teşkilatına surekli gorevle atanacak personelin tespiti amacıyla oluşturulan Yurt Dışı Surekli Gorev Personel Secim Komisyonunu,
c) Misyon şefi: Buyukelcilikte buyukelciyi, Daimi Temsilciliklerde daimi temsilciyi, Başkonsolosluklarda başkonsolosu veya bunların bulunmaması halinde ilgili temsilcilikte bu gorevleri vekaleten yuruten gorevliyi,

d) Musteşar: Dış Ticaret Musteşarını,
e) Musteşarlık: Dış Ticaret Musteşarlığını,
f) Personel: Yurt dışı teşkilatında surekli goreve atanacak/atanmış memurları,
g) Ticaret ataşesi: Dış Ticaret Musteşarlığının Başkonsolosluklar bunyesindeki yurt dışı teşkilatlarından, Ticaret Ataşeliklerinde surekli olarak gorevlendirilen ve ticaret ataşesi kadrosunda bulunan diplomatik statuyu haiz personeli,
ğ) Ticaret başmuşaviri: Dış Ticaret Musteşarlığının Buyukelcilikler veya Daimi Temsilcilikler bunyesindeki yurt dışı teşkilatlarından, Ticaret Muşavirliklerinde surekli olarak gorevlendirilen ve ticaret başmuşaviri kadrosunda bulunan diplomatik statuyu haiz personeli,
h) Ticaret muşavir yardımcısı: Dış Ticaret Musteşarlığının Buyukelcilikler veya Daimi Temsilcilikler bunyesindeki yurt dışı teşkilatlarından, Ticaret Muşavirliklerinde surekli olarak gorevlendirilen ve ticaret muşavir yardımcısı kadrosunda bulunan diplomatik statuyu haiz personeli,
ı) Ticaret muşaviri: Dış Ticaret Musteşarlığının Buyukelcilikler veya Daimi Temsilcilikler bunyesindeki yurt dışı teşkilatlarından, Ticaret Muşavirliklerinde surekli olarak gorevlendirilen ve ticaret muşaviri kadrosunda bulunan diplomatik statuyu haiz personeli,
i) Yurt dışı teşkilatı: Dış Ticaret Musteşarlığının yurt dışında gorev yapan ve dış temsilcilik niteliğini taşıyan butun temsilciliklerini,
j) Yurt dışında surekli gorev: Musteşarlığın yabancı ulkeler nezdinde ulkemizi temsil eden ve akredite butun personeli ile milletlerarası kurum ve kuruluş yetkilileriyle temaslarda bulunmak uzere yurt dışında surekli gorevli personelinin yaptığı gorevi
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Yurt Dışında Gorevlendirme Esasları
Genel şartlar
MADDE 5 ? (1) Personelde aşağıdaki genel şartlar aranır:
a) Yurt dışı teşkilatına surekli gorevle atanabilmek icin bu atamanın yapıldığı tarihte Musteşarlık merkez teşkilatı birimlerinde fiilen en az uc yıldan beri gorev yapmış olmak zorunludur. Ancak, hizmetin gerektirdiği hallerde, musteşar, musteşar yardımcısı ve genel mudur icin bu sure şartı aranmaz.
b) Daimi temsilci yardımcısı, ticaret başmuşaviri, ticaret muşaviri ve ticaret muşavir yardımcısı kadrolarına atanabilmek icin, 4059 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen dallarda en az dort yıl eğitim veren fakulte ve yuksek okullardan veya bunlara denkliği Yuksek Oğretim Kurulu tarafından onaylanmış yabancı fakulte veya yuksek okullardan mezun olmak.
c) Ticaret ataşesi kadrosuna atanabilmek icin dort yıllık yuksek oğretim kurumlarından veya bunlara denkliği Yuksek Oğretim Kurulu tarafından onaylanmış yabancı fakulte ve yuksek okullardan mezun olmak.
c) Yabancı dil bilmek.
d) Musteşarlıkca yurt dışına lisansustu oğrenime gonderilenler icin eğitimden dondukleri tarihten itibaren Musteşarlık merkez teşkilatı birimlerinde fiilen en az uc yıldan beri gorev yapmış olmak.
e) Son uc yılda olumlu sicil almış olmak.
f) Aylıktan kesme veya daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak.
g) Hizmetin gerektirdiği temsil yeteneğine sahip olmak.
(2) Daimi temsilci yardımcısı, ticaret başmuşaviri, ticaret muşaviri ve ticaret muşavir yardımcısı kadrolarına yapılacak atamalarda dış ticaret uzmanı veya merkez denetim elemanı olmak tercih sebebidir.
(3) Ancak bu nitelikleri taşımak mutlaka yurt dışı goreve atanmayı gerektirmez.
Ozel şartlar
MADDE 6 ? (1) Personelde aranacak ozel şartlar aşağıda belirtilmiştir:
a) Daimi temsilci yardımcısı kadrolarına atanabilmek icin;
1) Musteşar, musteşar yardımcısı veya genel mudur kadrolarında asaleten gorev yapmış olmak veya genel mudur yardımcısı kadrolarında en az iki yıl asaleten gorev yapmış olmak,
b) Ticaret başmuşaviri kadrolarına atanabilmek icin;
1) Daire başkanı kadrolarında en az iki yıl asaleten gorev yapmış olmak veya daha ust unvanlı kadrolarda asaleten gorev yapmış olmak
şarttır.
Atama yapılacak kadrolar ve bilgi formu
MADDE 7 ? (1) Personel Dairesi Başkanlığınca, ilgili atama doneminde boşalacak gorev yerlerini gosteren gecici bir liste ile personelin belgelere dayalı sağlık ve ozel durumlarının Komisyonca değerlendirilebilmesi amacıyla doldurulması isteğe bağlı bir bilgi formu, merkezden yurt dışına atanma şartlarını taşıyan personele duyurulmak uzere birimlere yazılı olarak gonderilir.
(2) Kendilerine duyuru yapılmış olması, bu personel icin kazanılmış hak doğurmaz.
Yurt dışına atanacak personelin sağlık durumu
MADDE 8 ? (1) Yurt dışına atanması ongorulen personelden, sağlık durumlarının yurtdışı gorevi yerine getirmeye elverişli olduğuna dair yazılı beyan alınır.
Personel secimi
MADDE 9 ? (1) Personel, Musteşarlık bunyesinde oluşturulan Komisyon tarafından secilir.
Yabancı dil bilgisi yeterliliği
MADDE 10 ? (1) Personelin, Almanca, Fransızca veya İngilizce dillerinden birini ya da gorevlendirileceği ulkenin resmi dilini bilmesi şarttır. Yabancı dil bilgisi yeterliliği icin Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az yetmiş puan alınması zorunludur.
(2) Yabancı dil yeterlilik belgeleri beş yıl gecerlidir.
(3) Resmi dili, Turkce veya Turkce'nin lehcelerinden biri olan ulkelere gorevlendirilecekler hakkında birinci fıkrada ongorulen yabancı dil yeterliliği belgesine sahip olma şartı aranmaz.
Mesleki niteliklerin değerlendirilmesi
MADDE 11 ? (1) Yurt dışı surekli goreve atanacak personelin, yurt dışı teşkilatında hizmetin gerektirdiği mesleki niteliklerinin tespiti icin Komisyonca, yabancı dil bilgisi, temsil yeteneği ve mesleki yeterlilikleri (sicil, onceki gorevleri, yoneticilik deneyimleri) bakımından mesleki nitelik değerlendirmesi yapılır.
UCUNCU BOLUM
Yurt Dışı Surekli Gorev Personel Secim Komisyonu
ve Yurt Dışına Atanma
Komisyonun kuruluşu
MADDE 12 ? (1) Komisyon, Musteşar başkanlığında Musteşar Yardımcıları ile Musteşarın gorevlendireceği bir Genel Mudur ve Personel Dairesi Başkanından oluşur.
(2) Başkan ve uyeler, komisyon toplantılarının, kendilerinin yurt dışına atanmak uzere teklif edilmesine ilişkin bolumlerinde gorev alamazlar.
(3) Komisyonun sekretarya hizmetleri Personel Dairesi Başkanlığınca yerine getirilir.
Komisyonun gorevleri
MADDE 13 ? (1) Komisyonun gorevleri şunlardır:
a) Bu Yonetmeliğin 11 inci maddesine gore yurt dışı surekli goreve atanacak personele ilişkin mesleki niteliklerin değerlendirmesini yapmak suretiyle yurt dışı surekli goreve atanacak personeli gorev yerleri itibarıyla secmek,
b) Musteşarlık Disiplin Kurulu kararı ile dış goreve devam etmesi sakıncalı gorulenler veya dış gorevde olumsuz sicil alan ya da atandığı gorevde yetersiz olduğu tespit edilen personelin suresinden once geri cekilmesini onermek.
Yurt dışı surekli gorevlere secilen personelin eğitimi
MADDE 14 ? (1) Personel, atandığı gorevin gereklerine uygun hizmet ici eğitime tabi tutulur.
Atama
MADDE 15 ? (1) Komisyon tarafından yapılan değerlendirme sonucunda gorev yerleri ile birlikte belirlenen adaylar Musteşarlıkca yurt dışı surekli goreve atanmak uzere teklif edilirler.
(2) Ancak, haklarında ceza soruşturması veya aylıktan kesme ya da daha ağır bir cezayı gerektirecek disiplin soruşturması acılanların dış goreve atanmaları, soruşturma sonucuna gore ertelenir.
Yurt dışında gorev suresi
MADDE 16 ? (1) Bu Yonetmelik hukumleri uyarınca usulune uygun olarak yurt dışı gorevlere atananların yurt dışı gorev suresi uc yıldır. Bu sure, hizmetin gerektirdiği hallerde Başbakan veya Musteşarlığın bağlı bulunduğu Devlet Bakanının onayı ile en cok bir yıla kadar uzatılabilir.
(2) İki yıl sonunda başka bir ulkeye yapılacak naklen tayinlerde, yeni gorev yerinde gorev suresi iki yıldır.
DORDUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Merkezde gorev suresi
MADDE 17 ? (1) Yurt dışındaki surekli gorevlerinden yurt icindeki gorevlerine donenlerin tekrar yurt dışına surekli goreve atanabilmeleri icin, Musteşarlık merkez teşkilatı birimlerinde fiilen en az uc yıldan beri gorev yapmış olmaları şarttır. Ancak, hizmetin gerektirdiği hallerde musteşar, musteşar yardımcısı ve genel mudur icin bu sure şartı aranmaz.
(2) Yurt dışı gorev suresini tamamlamadan kendi isteği ile merkeze alınan memurlar ile bulundukları yurt dışı gorevlerinde yetersiz olduğu Komisyon kararıyla tespit edilerek merkeze alınan memurlar, haklarında yapılabilecek disiplin kovuşturması saklı kalmak kaydıyla, bu Yonetmelikte belirtilen merkezde bekleme surelerine ek olarak uc yıl daha merkezde gorev yapmadan yurt dışı goreve atanamazlar.
(3) Ancak, bulunduğu ulkedeki Misyon Şefliğince tam teşekkullu ve yetkili sağlık kuruluşu olduğu kabul edilen sağlık merkezlerince verilen heyet raporu ile goreve devamının sağlık acısından mumkun olamayacağı belirlenen personel, bu hukme tabi değildir.
Yururluk
MADDE 18 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 19 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Dış Ticaret Musteşarlığının bağlı olduğu Bakan yurutur.