
YONETMELİK
Millî Savunma Bakanlığından:
SUBAY SİCİL YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 27/12/1998 tarihli ve 23566 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Subay Sicil Yonetmeliğinin 116 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a) Ustun başarı nedeniyle terfi usul, esas ve şartları aşağıda belirtilmiştir:
Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Guvenlik Komutanlığı Personel Başkanlıklarınca, 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 38 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan terfi şartlarını haiz olan usteğmen, yuzbaşı ve binbaşıların rutbelerine ait bekleme surelerinin bitiminden bir yıl once, bu rutbelere ait her yılki sicil notu, sicil tam notunun % 95 ve daha yukarısında ve sicil notu ortalaması da sicil tam notunun % 90 ve daha yukarısında olanlardan; bu rutbelerde en az iki ayrı birinci veya ikinci sicil ustunden, sicil notu alanlar veya rutbe bekleme suresinin bitiminden bir yıl once alacak olanlar, sicil notu ortalaması en ustun olandan başlanarak rutbelerine gore kendi sınıfları icerisinde; kurmay subaylar sınıflarına bakılmaksızın kendi aralarında, muharip sınıflarda mevcudu 12 ve daha az olan sınıflar, yardımcı sınıflarda mevcudu 24 ve daha az olan sınıflar, sınıflarına bakılmaksızın birleştirilerek sıralanırlar.
Bunlardan; sicil notu ortalaması aynı olanlar, hizmette bulundukları rutbedeki gecerli sicil notlarının ortalamasına gore kendi aralarında sıralanırlar. Bu durumda da eşitlik varsa eşitlik bozuluncaya kadar sıra ile bir onceki rutbelerine ait gecerli sicil notlarının ortalamalarına bakılarak sıralama tespit edilir. Eşitliğin yine bozulmaması hÂlinde bulundukları rutbede daha fazla sayıda ayrı birinci ve ikinci sicil ustunden sicil almış olanlar şeklinde sıralanırlar. Bu durumda dahi eşitlik bozulmaz ise bu Yonetmeliğin 93 uncu maddesi hukumleri uygulanır.
Bu şekilde, EK-4'de yer verilen "Ustun Başarılı Personel Sıralama Formu"na sıralanan subaylardan; sicil notu ortalaması en ustun olandan başlanmak suretiyle kuvvet komutanı, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Guvenlik Komutanınca uygun gorulenler, kendi sınıf mevcudunun muharip sınıf ve kurmaylar icin % 8'i, yardımcı sınıflar icin % 4'u oranında bir ust rutbeye yukseltilebilirler. Mevcudunun az oluşu nedeniyle birleştirilmek suretiyle değerlendirilen sınıflarda, sıralama sonucunda aynı sınıftan birden fazla personelin kontenjana girmesi hÂlinde, bu sınıftan sadece bir personel ustun başarı nedeniyle bir ust rutbeye yukseltilebilir. Kontenjanın geri kalan kısmı ise, sıralamadaki sıraya gore diğer sınıflarda kullanılabilir. Ancak mevcutlarının az oluşu nedeniyle birleştirilmek suretiyle değerlendirilen sınıfların toplam mevcudunun, muharip sınıflar icin % 8'i, yardımcı sınıflar icin % 4'u, bir tam sayının altında kusuratlı cıkması hÂlinde bu sayı, bir tam sayıya tamamlanarak dikkate alınabilir. Ustun başarı nedeniyle ust rutbeye yukseltilmede, bulunduğu rutbede daha fazla sure fiili olarak kıta komutanlığı gorevi yapan personele, komando ihtisas kursu gormuş ve komando birliklerinde gorev yapmış olan personele, ic guvenlik harekÂtında gorev yapan ve şerit rozet, madalya veya odul ile taltif edilen personele veya subaylıkta gecen hizmet suresi fazla olan personele Kuvvet Komutanı, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Guvenlik Komutanınca oncelik verilebilir.
Mustakilen veya birleştirilerek hesaplanan sınıfların kontenjan tespitinde;
a) Muharip sınıfların % 8'i, yardımcı sınıfların % 4'u tam sayı cıkmadığı takdirde, kusuratın ust tama cevrilmesi,
b) Rutbelerine gore muharip sınıfların ve yardımcı sınıfların kusuratının toplamı sonucu ortaya cıkan kontenjan artışının ilgili kategorideki sınıflara taksimi,
Kuvvet Komutanı ve Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Guvenlik Komutanınca sınıf ozellikleri ve hizmet ihtiyacı dikkate alınarak yapılır.
Ustun başarı nedeniyle terfi edenlerin toplamı, o yıl rutbe bekleme suresinin bitimine bir yıl kalan usteğmen, yuzbaşı ve binbaşılarda; kendi sınıf mevcudunun muharip sınıflar icin % 8'ini, yardımcı sınıflar icin % 4'unu; eğer bu oranlar kusuratlı cıktıysa ust tama cevrilmeleri sonucu bulunan tam sayıyı gecemez.
Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Guvenlik Komutanı yukarıdaki esaslara gore sıralanmış olan subaylardan mahkemelerce veya disiplin amirlerince cezalandırılmış olanları, askerî veya adli mahkemelerde herhangi bir suctan yargılanması devam edenleri secmeyebilirler.
Ustun başarı nedeniyle terfiden usteğmen rutbesinde bir defa, yuzbaşı rutbesinde bir defa ve binbaşı rutbesinde bir defa olmak uzere en fazla uc defa yararlanılır.?
MADDE 2 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 3 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Savunma ve İcişleri Bakanları birlikte yurutur.
YONETMELİK
Millî Savunma Bakanlığından:
ASTSUBAY SİCİL YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 28/12/1998 tarihli ve 23567 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Astsubay Sicil Yonetmeliğinin 73 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 73 ? Ustun başarı nedeniyle terfi usul, esas ve şartları aşağıda belirtilmiştir.
Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Guvenlik Komutanlığı Personel Başkanlıklarınca 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 85 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan terfi şartlarını haiz olan ustcavuş, kıdemli ustcavuş ve başcavuş rutbelerine ait bekleme surelerinin bitiminden bir yıl once, ustcavuşların, kıdemli cavuşluk ve ustcavuşluk; kıdemli ustcavuşların, ustcavuşluk ve kıdemli ustcavuşluk rutbelerine; başcavuşların ise, başcavuşluk rutbesine ait her yılki sicil notu, sicil tam notunun % 95 i ve daha yukarısında ve sicil notu ortalaması da sicil tam notunun % 90 ve daha yukarısında olanlardan; bu rutbelerde, en az iki ayrı birinci veya ikinci sicil ustunden sicil notu alanlar veya rutbe bekleme suresinin bitiminden bir yıl once alacak olanlar, sicil notu ortalaması en yuksek olandan başlanarak rutbelerine gore kendi sınıfları icersinde; muharip sınıflarda mevcudu 12 ve daha az olan sınıflar ile yardımcı sınıflarda mevcudu 24 ve daha az olan sınıflar, sınıflarına bakılmaksızın birleştirilerek sıralanırlar.
Bunlardan; sicil notu ortalaması aynı olanlar, hizmette bulundukları rutbedeki gecerli sicil notlarının ortalamasına gore kendi aralarında sıralanırlar. Bu durumda da eşitlik varsa eşitlik bozuluncaya kadar sıra ile bir onceki rutbelerine ait gecerli sicil notlarının ortalamalarına bakılarak sıralama tespit edilir. Eşitliğin yine bozulmaması hÂlinde ustcavuşlardan, kıdemli cavuşluk ve ustcavuşluk; kıdemli ustcavuşlardan, ustcavuşluk ve kıdemli ustcavuşluk rutbelerinde; başcavuşlardan ise, başcavuşluk rutbesinde daha fazla sayıda ayrı birinci ve ikinci sicil ustunden sicil almış olanlar şeklinde sıralanırlar. Bu durumda dahi eşitlik bozulmaz ise bu Yonetmeliğin 62 nci maddesi hukumleri uygulanır.
Bu şekilde EK-4'de yer verilen "Ustun Başarılı Personel Sıralama Formu"na sıralanan astsubaylardan; sicil notu ortalaması en yuksek olandan başlanmak suretiyle kuvvet komutanı, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Guvenlik Komutanınca uygun gorulenler, kendi sınıf mevcudunun, muharip sınıflar icin % 8'i, yardımcı sınıflar icin % 4'u oranında bir ust rutbeye yukseltilebilirler. Mevcudunun az oluşu nedeniyle birleştirilmek suretiyle değerlendirilen sınıflarda, sıralama sonucunda aynı sınıftan birden fazla personelin kontenjana girmesi hÂlinde, bu sınıftan sadece bir personel ustun başarı nedeniyle bir ust rutbeye yukseltilebilir. Kontenjanın geri kalan kısmı ise, sıralamadaki sıraya gore diğer sınıflarda kullanılabilir. Ancak, mevcutlarının az oluşu nedeniyle birleştirilmek suretiyle değerlendirilen sınıfların toplam mevcudunun, muharip sınıflar icin % 8'i, yardımcı sınıflar icin % 4'u, bir tam sayının altında kusuratlı cıkması hÂlinde bu sayı, bir tam sayıya tamamlanarak dikkate alınabilir. Ustun başarı nedeniyle ust rutbeye yukseltilmede, komando ihtisas kursu gormuş ve komando birliklerinde gorev yapmış olan personele, ic guvenlik harekÂtında gorev yapan ve şerit rozet, madalya veya odul ile taltif edilen personele, bulunduğu rutbede daha fazla sure kıta komutanlığı gorevi yapan personele veya astsubaylıkta gecen hizmet suresi fazla olan personele Kuvvet Komutanı, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Guvenlik Komutanınca oncelik verilebilir.
Mustakilen veya birleştirilerek hesaplanan sınıfların kontenjan tespitinde;
a) Muharip sınıfların % 8'i, yardımcı sınıfların % 4'u tam sayı cıkmadığı takdirde, kusuratın ust tama cevrilmesi,
b) Rutbelerine gore muharip sınıfların ve yardımcı sınıfların kusuratının toplamı sonucu ortaya cıkan kontenjan artışının ilgili kategorideki sınıflara taksimi,
Kuvvet Komutanı, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Guvenlik Komutanınca sınıf ozellikleri ve hizmet ihtiyacı dikkate alınarak tespit edilir.
Ustun başarı nedeniyle terfi edenlerin toplamı, o yıl rutbe bekleme suresinin bitimine bir yıl kalan ustcavuş, kıdemli ustcavuş ve başcavuşlarda; kendi sınıf mevcudunun muharip sınıflar icin % 8'ini, yardımcı sınıflar icin % 4'unu; eğer bu oranlar kusuratlı cıktı ise ust tama cevrilmeleri sonucu bulunan tam sayıyı gecemez.
Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Guvenlik Komutanı yukarıdaki esaslara gore sıralanmış olan astsubaylardan mahkemelerce veya disiplin amirlerince cezalandırılmış olanları, askerî veya adli mahkemelerde herhangi bir suctan yargılanması devam edenleri secmeyebilirler.
Ustun başarı nedeniyle terfiden, ustcavuşluk, kıdemli ustcavuşluk ve başcavuşluk rutbelerinde birer defa olmak uzere, en fazla uc defa yararlanılır.?
MADDE 2 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 3 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Savunma ve İcişleri Bakanları birlikte yurutur.