24 Temmuz 2009 CUMAResmî GazeteSayı : 27298
BAKANLAR KURULU KARARI
Karar Sayısı : 2009/15215
Ekli ?Diyanet İşleri Başkanlığınca Duzenlenen Eğitim Faaliyetlerinde Uygulanacak Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar?ın yururluğe konulması; Devlet Bakanlığının 16/6/2009 tarihli ve 1210 sayılı yazısı uzerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89 uncu maddesine gore, Bakanlar Kurulu'nca 14/7/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Abdullah GUL
CUMHURBAŞKANI

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINCA DUZENLENEN EĞİTİM
FAALİYETLERİNDE UYGULANACAK DERS VE

EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARAR
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Kararın amacı; Diyanet İşleri Başkanlığı merkez ve taşra teşkilatı bunyesinde duzenlenen hizmet ici eğitim, kurs ve seminer faaliyetleri ile Başkanlığa bağlı eğitim merkezleri ve Kur'an kurslarında gorev yapan yonetici, oğretmen, oğretici ve diğer gorevlilerin aylık ve ek ders ucreti karşılığında okutacakları haftalık ders saatlerinin sayısını, ders gorevi alacakların niteliklerini ve diğer hususlara ilişkin esas ve usulleri duzenlemektir.

Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Karar; Hac Dairesi Başkanlığı tarafından duzenlenen kurs ve seminer faaliyetleri dışında Diyanet İşleri Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatı bunyesinde duzenlenen hizmet ici eğitim, kurs ve seminer faaliyetleri ile eğitim merkezleri ve Kur'an kurslarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Karar; 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Gorevleri Hakkındaki Kanunun ek 3 uncu maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar

MADDE 4 ? (1) Bu Kararda gecen;
a) Aylık karşılığı ders gorevi: Aylık karşılığında okutulmak zorunda olunan dersleri,
b) Başkanlık: Diyanet İşleri Başkanlığını,
c) Camilerde acılan Kur'an oğretimi kursu: Kur'an kursu bulunmayan veya bulunup da ihtiyaca cevap veremeyen yerlerde, arzu eden vatandaşlara Kur'an-ı Kerim ve meali ile gerekli dini bilgileri oğretmek uzere camilerde ilgili muftuluğun teklifi ve mulki idare amirinin onayı ile acılan kursları,
c) Ek ders gorevi: Aylık karşılığı ders gorevi dışında ek ders ucreti karşılığında okutulan dersleri,
d) Kurs: Bilgi yenilemek, ust gorevlere eleman yetiştirmek ve onların yeni durumlara uyumlarını sağlamak amacı ile yapılan eğitim faaliyetlerini,
e) Oğretici: Kadrolu Kur'an kursu oğreticisini,
f) Oğretmen: Eğitim merkezlerindeki kadrolu oğretmeni,
g) Seminer: Personeli ceşitli konularda bilgilendirmek maksadıyla yapılan eğitim faaliyetlerini,
ğ) Yaz Kur'an kursu: İlkoğretimin 5 inci sınıfını bitirenler icin yaz tatilinde acılan kursları,
h) Yonetici: Kur'an kurslarında oğreticilik gorevi ile birlikte yonetim gorevi de verilen Kur'an kursu oğreticisini,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Ders ve Ek Ders Gorevi ile İlgili Hukumler
Eğitim vereceklerde aranacak nitelikler
MADDE 5 ? (1) Hizmet ici eğitim, kurs ve seminerlerde gorev verileceklerin yuksek oğrenim mezunu olması, yuksek oğrenim gormuş eleman bulunmaması halinde ise en az orta oğretim mezunu olmaları ve ayrıca;
a) Başkanlık personelinin, eğitim programında yer alan konularda gerekli bilgi, beceri ve oğretme yeteneğine sahip olması,
b) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından gorevlendirilen personelin, eğitim programında yer alan konularda gerekli bilgi, beceri ve oğretme yeteneğine sahip olması,
c) Universitelerden gorevlendirilen personelin, oğretim uyesi veya oğretim gorevlisi olması,
c) Uzerinde resmî gorev bulunmayanların, eğitim programında yer alan konularda tecrubeye dayalı bilgi, beceri ve oğretme yeteneğine sahip olması,
şartları aranır.
(2) Yaz Kur'an kurslarında gorev verileceklerin din hizmetleri sınıfında gorevli veya dinî yuksek oğrenim mezunu veya imam hatip lisesi mezunu hafız veya Kur'an kursu oğreticiliği, imam-hatiplik, muezzin-kayyımlık yeterlilik belgelerinden en az birine sahip olması gerekir.
Aylık karşılığı ders gorevi
MADDE 6 ? (1) Eğitim merkezleri ile Kur'an kurslarında gorev yapan;
a) Eğitim merkezi mudur yardımcısı haftada 6 saat,
b) Eğitim merkezi oğretmeni haftada 12 saat,
c) Yuksekokul mezunu Kur'an kursu yoneticisi haftada 12 saat,
c) Yuksekokul mezunu olmayan Kur'an kursu yoneticisi haftada 15 saat,
d) Yuksekokul mezunu Kur'an kursu oğreticisi haftada 15 saat,
e) Yuksekokul mezunu olmayan Kur'an kursu oğreticisi haftada 18 saat,
f) Oğrenci sayısı 100'un uzerinde olan gunduzlu Kur'an kursundaki yonetici ile yatılı oğrenci sayısı 50'den fazla olan yatılı Kur'an kursunda kurs ve yurt yoneticiliğini birlikte yapan yoneticiler haftada 6 saat,
aylık karşılığı ders okutmakla yukumludur.
Kur'an kursu ve diğer kurslarda ek ders gorevi
MADDE 7 ? (1) Kur'an kurslarında aylık karşılığı haftalık ders gorevini tamamlayan gorevlilerden;
a) Yuksekokul mezunu Kur'an kursu yoneticilerine istemeleri halinde haftada 18 saate,
b) Yuksekokul mezunu olmayan Kur'an kursu yoneticilerine istemeleri halinde haftada 15 saate,
c) Kur'an kurslarında tek gorevli olup yoneticilik ve oğreticiliği birlikte yuruten yuksekokul mezunu oğreticilere 12 saati zorunlu olmak uzere haftada 18 saate,
c) Kur'an kurslarında tek gorevli olup yoneticilik ve oğreticiliği birlikte yuruten yuksekokul mezunu olmayan oğreticilere 9 saati zorunlu olmak uzere haftada 15 saate,
d) Yuksekokul mezunu Kur'an kursu oğreticilerine 9 saati zorunlu olmak uzere haftada 20 saate,
e) Yuksekokul mezunu olmayan Kur'an kursu oğreticilerine 6 saati zorunlu olmak uzere haftada 17 saate,
kadar ek ders gorevi verilebilir.
(2) Oğretici sayısının yetersiz olması halinde Kur'an kurslarında;
a) Başkanlık personeli ile diğer kurumlarda calışan personele haftada 8 saate,
b) Uzerinde resmî gorev bulunmayıp ek ders ucreti karşılığında gorevlendirilenlere gunduzlu kurslarda haftada 25, yatılı kurslarda haftada 30 saate,
(3) Kur'an kurslarında en az 5 oğrenciyi hafızlığa calıştırması nedeniyle yarıyıl ve yaz tatillerinde gorev yapan ve fiilen derse giren oğreticilere, anılan donemlerde bu maddede belirtilen ek ders saatlerini aşmamak uzere ek ders gorevi verilebilir.
(4) Yatılı Kur'an kurslarında oğrencilerin ders calışma, yeme, yatma, dinlenme ve benzeri hizmetlerinin yurutulmesinde kendilerine gorev verilenlere, fiilen gorev yaptıkları her gun karşılığında 2 saat ek ders ucreti odenir. Bu şekilde ek ders ucreti odenecek oğretici sayısı; oğrenci sayısı 100'e kadar olan yerlerde gun başına bir oğreticiyi, 100 ve daha fazla olan yerlerde ise gun başına iki oğreticiyi gecemez.
(5) En az 15 kursiyeri bulunan ve bu Kararın 5 inci maddesinde aranan niteliklere haiz olanlardan yaz Kur'an kurslarında gorevlendirilenlere, yılda iki ayı aşmamak uzere, haftada 15 saate kadar ek ders gorevi verilebilir.
(6) En az 15 kursiyeri bulunan camilerde acılan Kur'an oğretimi kurslarında gorev yapan din hizmetleri sınıfındaki personele; yılda 100 saati gecmemek uzere, haftada 3 gun ve gunde 2 saate kadar ek ders gorevi verilebilir.
Hizmet ici eğitim, kurs ve seminer faaliyetlerinde ek ders gorevi
MADDE 8 ? (1) Bu Karar uyarınca Başkanlık merkez ve taşra teşkilatı ile eğitim merkezleri bunyesinde acılan hizmet ici eğitim, kurs ve seminer faaliyetlerinde, aylık karşılığı haftalık ders gorevini tamamlayan gorevlilerden;
a) Eğitim merkezi mudurune ihtiyac halinde haftada 15 saate,
b) Mudur yardımcısına 10 saati zorunlu olmak uzere haftada 18 saate,
c) Eğitim merkezi oğretmenlerine 10 saati zorunlu olmak uzere haftada 20 saate,
(2) Anılan faaliyetlerde;
a) Başkanlık personeline; haftada 25 ve yılda 250 saati,
b) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından gorevlendirilecek yuksekoğrenimli personele, haftada 15 ve yılda 250 saati,
c) Uzerinde resmî gorev bulunmayanlara, haftada 25 saati,
c) Universite oğretim elemanlarına, 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununda belirtilen zorunlu ve isteğe bağlı ek ders saatini,
d) Eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfına dahil personele, calışmakta oldukları kurumun ek ders gorevi ile ilgili mevzuatında belirtilen zorunlu ve isteğe bağlı ek ders saatini,
aşmayacak şekilde, eğitim programlarında yer alan konularda gerekli bilgi, beceri ve oğretme yeteneğine sahip olanlara ek ders gorevi verilebilir.
Sınav ucreti
MADDE 9 ? (1) Eğitim merkezlerine kursiyer secimi ve bu merkezlerde yapılan kursların donem başı ve donem sonu ile bitirme sınavlarında ve Kur'an kurslarında gercekleştirilen hafızlık tespit, yarışma ve yıl sonu sınavları ile eğitim hizmetlerine yonelik projeler ve ozellik arz eden faaliyetler kapsamındaki komisyonlarda gorevlendirilenlere; her bir komisyon uyeliği ve her bir sınav gozculuğu icin gunde 5 saat ek ders ucreti odenir. Bir sınavda aynı kişiye hem komisyon uyeliği hem de sınav gozculuğu gorevleri icin ek ders ucreti odenemez.
UCUNCU BOLUM
Ceşitli Hukumler
Gorevlendirme
MADDE 10 ? (1) Asli gorevinden alınarak eğitim merkezleri veya Kur'an kurslarında eğitim-oğretim hizmetlerini yurutmek uzere gorevlendirilen personele, aylık karşılığı ders ve ek ders ucretlerinin odenmesinde oğretmen/oğreticilerin tabi oldukları hukumler uygulanır.
Ek ders birim ucreti ve gorevin fiilen yapılması
MADDE 11 ? (1) Bu Karar kapsamında kendilerine ek ders gorevi verilenlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176 ncı maddesi uyarınca ek ders ucreti odenir.
(2) Bu Karar kapsamındaki personele ek ders ucreti odenebilmesi icin, ek ders gorevinin fiilen yapılmış olması şarttır. Ek ders odemelerinden harcama yetkilisi, odeme emri belgesini duzenleyen gercekleştirme gorevlisi ve bu Kararda belirtilen usul ve esaslar cercevesinde ek ders gorevinin gercekleştiğine ilişkin belgeyi duzenleyen ve onaylayan diğer gercekleştirme gorevlileri muteselsilen sorumludur.
(3) Yapılan inceleme sonucunda ek ders gorevi fiilen yapılmadan ve gerekli koşullar oluşmadan odendiği anlaşılan ek ders ucretleri ilgililerden yasal faizi ile birlikte geri alınır.
Diğer hukumler
MADDE 12 ? (1) Hizmet ici eğitim, kurs ve seminer faaliyetleri ile Kur'an kurslarında okutulacak derslerin ceşitleri ve sayısı Başkanlıkca tespit edilir. Yaz Kur'an kursları ile camilerde acılan Kur'an oğretimi kurslarının acılışı, eğitim-oğretim ve denetimleri, okutulacak derslerin ceşitleri ve sayısı ile bu kurslara ilişkin diğer hususlar Başkanlık tarafından belirlenir.
(2) Bu Kararda belirtilen nitelikleri taşıyanlardan Karar kapsamında kendilerine ek ders gorevi verilecekler; Başkanlık merkez teşkilatı bunyesindeki her turlu faaliyetlerde Başkanlık onayı, taşra teşkilatı bunyesindeki faaliyetlerde Başkanlık veya ilgili muftuluğun teklifi uzerine mulki idare amirinin onayı ve eğitim merkezlerindeki faaliyetlerde ise Başkanlık veya eğitim merkezi mudurluğunun teklifi uzerine mulki idare amirinin onayıyla tespit edilir. Alınacak onayda ders gorevi verilen personelin adı ve soyadı, unvanı, girecekleri dersler ile saat sayısı gibi hususlar belirtilir.
Yururlukten kaldırılan hukumler
MADDE 13 ? (1) 27/9/1974 tarihli ve 7/8980 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan "Diyanet İşleri Başkanlığı ve Muftulukler Tarafından Acılacak Kurs ve Seminerlerde Ucretle Okutulacak Ders Saatlerinin Sayısı ve Ders Gorevi Alacakların Niteliklerine İlişkin Esaslar" ile 29/8/1984 tarihli ve 84/8502 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan "Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an Kurslarında Okutulacak Ders Saatleri ile Ek Ders Ucretlerine Dair Esaslar" yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 14 ? (1) Maliye Bakanlığı ve Sayıştayın goruşleri alınarak hazırlanan bu Karar, yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 15 ? (1) Bu Karar hukumlerini Diyanet İşleri Başkanlığının bağlı olduğu Bakan yurutur.