31 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Millî Eğitim Bakanlığından:
OKUL ONCESİ EĞİTİM KURUMLARI YONETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 8/6/2004 tarihli ve 25486 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Okul Oncesi Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (r) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki (v) bendi eklenmiştir.
?r) Oğretmen: Okul oncesi eğitim kurumlarında gorevli okul oncesi eğitimi oğretmenini,?
?v) Normal eğitim: Ana sınıflarında sabah ve oğleden sonrayı kapsayacak şekilde gunde 6 eğitim saati sureyle yapılan eğitimi,?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesinin giriş cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Okul oncesi eğitimde;?
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesinin beşinci fıkrasının (d) bendinin son cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Yaz eğitimi doneminde yapılan eğitim calışmalarının sonucları, değerlendirildikten sonra rapor hÂlinde il millî eğitim mudurluklerince Eylul ayı icerisinde elektronik ortamda Bakanlığa bildirilir.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 9 ? Okul oncesi eğitim kurumuna kayıtlar, ilkoğretim kurumları kayıtları ile birlikte Haziran ayında başlar ve calışma takviminde belirtilen zamanlarda e-okul sistemi uzerinden aday kayıt bolumune yapılır. Kayıt işlemi sırasında cocuğun, 5490 sayılı Nufus Hizmetleri Kanunu hukumlerince oluşturulan Ulusal Adres Veri Tabanındaki bilgileri kontrol edilir. Aday kayıtları, Eylul ayının sonuna kadar kesin kayda donuşturulur ve cocuklara okul numarası verilir. Cocukla ilgili işlemler e-okul sisteminde okul numarasıyla da takip edilebilir. Bu numara, cocuğun okuldan ilişkisi kesilinceye kadar başka bir cocuğa verilmez.?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan ?İl/ilce millî eğitim mudurleri, yapılan planlamayı okul oncesi eğitim kurumları ile muhtarlıklara yazılı olarak bildirir.?cumlesindeki ?mudurleri? ibaresi ?mudurlukleri? olarak değiştirilmiştir.
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?c) Varsa bu Yonetmeliğin 11 inci maddesinin (c) bendinde tercih sebebi sayılan belgeler,?
MADDE 7? Aynı Yonetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci fıkrasının (m) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?m) Okulun taşınırlarını, goreve başlama veya gorevden ayrılma durumunda 18/1/2007 tarihli ve 26407 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Taşınır Mal Yonetmeliği hukumlerine gore devir-teslim eder.?
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci fıkrasının (r) bendi, 41 inci maddesinin iki ve ucuncu fıkraları, 42 nci maddesinin birinci fıkrası, Anaokulu Tahminî Butce Tablosu (EK-7/a) ve İmza Sirkuleri (EK-7/b) nde yer alan ?ita amiri? ibareleri, ?harcama yetkilisi?, ?ita amirliği? ibareleri ?harcama birimi?, ?ita amirliğince? ibareleri ?harcama birimince? olarak; 18 inci maddesinin ikinci fıkrasının (g) ve 20 nci maddesinin ucuncu fıkrasının (k) bentleri, 41 inci maddesinin iki, uc ve dorduncu fıkraları, 42 nci maddesinin birinci fıkrası, Anaokulu Tahminî Butce Tablosu (EK-7/a) ve İmza Sirkuleri (EK-7/b) nde yer alan ?tahakkuk memuru? ibareleri ?gercekleştirme gorevlisi?, ?tahakkuk memurluğu? ibareleri ?gercekleştirme birimi? olarak değiştirilmiştir.
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 20 nci maddesinin ucuncu fıkrasının (a) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a) Eğitim programına uygun olarak yıllık ve gunluk planları hazırlar ve uygular, Oğretmen Calışma (Eğitim) Saatleri Devam Takip Defterini (EK-9) doldurur ve imzalar. Ayrıca Sınıf Ders Defteri doldurmaz.?
?c) Her cocuk icin kazanım değerlendirme dosyası tutar. Kazanım değerlendirme dosyasındaki bilgiler esas alınarak hazırlanan gelişim raporu ile oğrenci dosya bilgilerini e-okul sistemine işler.?
MADDE 10 ? Aynı Yonetmeliğin 26 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (f) bendinde yer alan ?vergi iadesi? ibaresi madde metninden cıkartılmıştır.
MADDE 11 ? Aynı Yonetmeliğin 40 ıncı maddesinin bir ve beşinci fıkralarındaki ?muayene ve teslim alma? ibareleri ?muayene ve kabul? olarak; aynı maddenin dorduncu fıkrasında yer alan ?Denetim Muayene ve Kabul İşlemlerine Dair Mevzuat? ibaresi, ?19/12/2002 tarihli ve 24968 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Mal Alımları Denetim, Muayene ve Kabul İşlemlerine Dair Yonetmelik? olarak; beşinci fıkrasında yer alan ?demirbaş eşya? ibaresi ise ?taşınırlar? olarak değiştirilmiştir.
MADDE 12 ? Aynı Yonetmeliğin 41 inci maddesinin birinci fıkrasının son cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Bu işlemler, Yonetmeliğin 39 uncu maddesinde belirtilen İhale Komisyonu ile 40 ıncı maddesinde belirtilen muayene ve kabul komisyonlarınca yapılır.?
MADDE 13 ? Aynı Yonetmeliğin 55 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Kazanım Değerlendirme Dosyası
MADDE 55 ? Okul oncesi eğitim kurumlarında, Okul Oncesi Eğitim Programına gore cocukların gelişim ve eğitim durumlarıyla ilgili olarak her cocuk icin kazanım değerlendirme dosyası tutulur.?
MADDE 14 ? Aynı Yonetmeliğin 56 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Oğrenci Dosyası, Gelişim Raporu ve Katılım Belgesi
MADDE 56 ? E-okul sisteminde her cocuk icin oğrenci dosyası tutulur.
Bu Yonetmeliğin 55 inci maddesindeki kazanım değerlendirme dosyası bilgileri doğrultusunda hazırlanan Gelişim Raporu (EK-10), her donem sonunda e-okul sistemine işlenerek bir orneği veliye verilir.
Okul oncesi eğitimini tamamlayan veya okul oncesi eğitim kurumlarına en az bir eğitim yılı devam eden cocuklara, e-okul sisteminde duzenlenen Katılım Belgesi (EK-11) verilir. Cocukları başarılı veya başarısız gosteren; karne, diploma ve benzeri adlar altında hicbir belge verilemez.
Oğrenci dosyası ile gelişim raporuna, pedagojik değeri olmayan ve gizliliği gerektiren bilgiler işlenmez.
Oğretmenler ile okul yonetimi bu bilgilerin sisteme zamanında işlenmesinden sorumludur.?
MADDE 15 ? Aynı Yonetmeliğin ekinde yer alan ?EK-1/a ve EK-1/b?, ?EK-1? olarak, EK-3 ile EK-8 ekteki şekilde değiştirilmiş; EK-2 yururlukten kaldırılmış ve aynı Yonetmeliğe ekteki EK-10 ve EK-11 eklenmiştir.
MADDE 16 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 17 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.