Millî Eğitim Bakanlığı denklik yonetmeliğini değiştirdi. Buna gore; denklik işlemi icin başvuruda bulunanlarca, Denklik Belgesi Alacaklar İcin Başvuru Formu'na, aşağıdaki belgelerin asılları ve birer fotokopisi eklenecektir.
a) İlkoğretim okullarına alınacaklardan, yurt dışında oğrenim gordukleri okullardan aldıkları son ders yılına ait karneler veya oğrenim belgesi ile varsa ayrılma belgesi.
b) Ortaoğretim kurumlarına alınacaklardan, yurt dışında oğrenim gordukleri son ders yılına ait karneler veya oğrenim belgesi ile varsa ayrılma belgesi.
c) Ortaoğretim kurumlarını bitirenlerden, yurt dışında oğrenim gordukleri oğretim kurumundan aldıkları son ders yılına ait karneler veya oğrenim belgesi ile diploma veya diploma almaya hak kazandığına dair belge.
d) Yurt dışındaki oğrenimleri sırasında kullandıkları pasaportun aslı veya giriş-cıkış tarihlerinin ve işlem goren sayfalarının yeminli mutercimlerce yapılan tercumesi.
e) Denklik işlemini yapacak kurumda alan oğretmeni veya uzmanının bulunmaması hÂlinde, yabancı dildeki belgelerin yeminli mutercimlerce yapılmış Turkce tercumeleri veya Turk Dış Temsilcilikleri tarafından onaylanmış tercumeleri.
İŞTE RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN DUZENLEME
Resmî Gazete: 12 Ağustos 2009 Sayı : 27317
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DENKLİK YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 5/3/2004 tarihli ve 25393 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yonetmeliğinin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 1 ? Bu Yonetmeliğin amacı, yurt dışındaki ilkoğretim veya ortaoğretim kurumları ile uluslararası okullarda oğrenim gorenlerin denklik işlemlerinin yapılmasına ilişkin iş ve işlemleri duzenlemektir.?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 2 ? Bu Yonetmelik, yurt dışındaki ilkoğretim ve ortaoğretim kurumları ile uluslararası okullarda oğrenim gorenlerin denklik işlemi ile ilgili iş ve işlemleri kapsar.?

MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 3 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 3 ? Bu Yonetmelik, 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının TeşkilÂt ve Gorevleri Hakkında Kanunun 2 nci ve 8 inci, 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlkoğretim ve Eğitim Kanununun 4 uncu, 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanununun 2 nci ve 5 inci maddeleri ile 27/11/2007 tarihli ve 5718 sayılı Milletlerarası Ozel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunun 4 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 6 ? Denklik işlemi icin başvuruda bulunanlarca, Denklik Belgesi Alacaklar İcin Başvuru Formu (EK-1)'na, aşağıdaki belgelerin asılları ve birer fotokopisi eklenir.
a) İlkoğretim okullarına alınacaklardan, yurt dışında oğrenim gordukleri okullardan aldıkları son ders yılına ait karneler veya oğrenim belgesi ile varsa ayrılma belgesi.

b) Ortaoğretim kurumlarına alınacaklardan, yurt dışında oğrenim gordukleri son ders yılına ait karneler veya oğrenim belgesi ile varsa ayrılma belgesi.
c) Ortaoğretim kurumlarını bitirenlerden, yurt dışında oğrenim gordukleri oğretim kurumundan aldıkları son ders yılına ait karneler veya oğrenim belgesi ile diploma veya diploma almaya hak kazandığına dair belge.
d) Yurt dışındaki oğrenimleri sırasında kullandıkları pasaportun aslı veya giriş-cıkış tarihlerinin ve işlem goren sayfalarının yeminli mutercimlerce yapılan tercumesi.
e) Denklik işlemini yapacak kurumda alan oğretmeni veya uzmanının bulunmaması hÂlinde, yabancı dildeki belgelerin yeminli mutercimlerce yapılmış Turkce tercumeleri veya Turk Dış Temsilcilikleri tarafından onaylanmış tercumeleri.
Yabancı uyrukluların başvurularında, bu maddenin (e) bendinde sayılan belgelere ek olarak aşağıda sayılan belgelerden en az birinin başvuru formuna eklenmesi zorunludur.
a) Oğrenim Meşruhatlı Vize.
b) Turkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına gecmek uzere başvuruda bulunanların başvurularının kabul edildiğine dair İcişleri Bakanlığı yazısı.
c) Herhangi bir kurum veya kuruluşun, denkliği yapılacak kişinin baba veya annesinin calışma izni icin başvurduğunu ve bu nedenle denklik belgesine gerek olduğunu belirten yazısı.
Ortaoğretim kurumlarına ait diploma almaya hak kazanmış olmakla birlikte diplomasını ibraz edemeyenlerin gecici denkliği yapılır. Diploma ibraz edildiğinde kesin denklik belgesi duzenlenir.?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile ucuncu ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?b) Belgeyi duzenlemekle yetkili kurum, başlıklı kÂğıda dilekceyi veren şahsa veya kuruma hitaben adresi ile birlikte denkliği yapılacak şahsın T.C. Kimlik No'su, adı ve soyadı, baba adı, ana adı, doğum yeri ve doğum tarihi bilgilerine de metin kısmının baş tarafında yer verir.?
?Denklik belgesine itirazda bulunulması hÂlinde yeniden değerlendirme yapılır. İtiraz, denklik belgesini duzenleyen kuruma yapılır. Ancak, ikinci defa itirazda bulunulması hÂlinde itiraz başvurusu, denklik belgesini duzenleyen kurumca ilgili Bakanlık birimine gonderilir.?
?Bu Yonetmelikte ve Denklik Kılavuzunda yer almayan hususlarda, sağlık alanıyla ilgili denkliklerde Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığının; kalfalık, ustalık ve meslek kurslarıyla ilgili denkliklerde Cıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Mudurluğunun; diğer denklikler icin Başkanlığın goruşu alınır.?
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesinde yer alan ?Millî Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Sınıf Gecme Yonetmeliği? ibaresi, ?Millî Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Sınıf Gecme ve Sınav Yonetmeliği? olarak değiştirilmiştir.
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Turkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında acılan okullardan ve Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'nden gelen oğrenciler
MADDE 11 ? Turkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında acılan okullardan ve Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'nden gelen oğrenciler denklik işlemine tabi tutulmaz. Bu oğrencilerin, duzenlenen tasdikname, diploma ve diğer oğrenim belgelerine gore aynı turdeki okullara kayıtları yapılır ve dosyaları okulundan istenir. Ulkemizde merkezi sınavla ve yetenek sınavıyla oğrenci alan okullara kayıt-kabul ve nakiller ise soz konusu okulların ozel yonetmelik hukumlerine gore yapılır.
İlkoğretim okullarında bir ust sınıfa sorumlu olarak gectiği belirtilen oğrenciler, sorumluluktan muaf tutulur.?
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?Buyukelcilikler Bunyesindeki Okullar ile Uluslar arası Okullar ve İnternet Ortamında Verilen Eğitim?
?Elektronik ortamda uzaktan eğitim yontemiyle yapılan eğitim icin verilen belgeler ile ulkemizde karşılığı bulunmayan meslekler icin yapılan eğitimlere ilişkin alınan belgelerle ilgili denklik işlemi yapılmaz.?
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?Hazırlık sınıfına kaydı yapıldıktan sonra yurt dışındaki dil kurslarına devam eden oğrenciler, aynı ders yılında yurda donmeleri hÂlinde hazırlık sınıfına devam ettirilir. Bu oğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Sınıf Gecme ve Sınav Yonetmeliği hukumleri uygulanır. ?
MADDE 10 ? Aynı Yonetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 16 ? Seviye tespit sınavı; oğrencinin denklik belgesinde, seviye tespit sınavı ile alınacağı belirlenen sınıfa uyum sağlayıp sağlayamayacağını belirlemek ve denklik icin gerekli belgeleri temin edemeyenlerin durumlarını tespit etmek amacıyla bir onceki sınıfın, aşağıda okul turlerine gore adları belirlenen derslerden, okul mudurunun başkanlığında ilgili oğretmenlerden kurulan komisyonca yazılı, sozlu/uygulamalı olarak yapılan bir sınavdır.
Denklik belgelerinde; herhangi bir sınıfa doğrudan, bir ust sınıfa seviye tespit sınavı ile alınabilecekleri belirtilen oğrenciler ile savaş ve benzeri olağanustu nedenlerle belgelerini ibraz edemeyenler icin, millî eğitim mudurluğunce belirlenen okul/okullarda seviye tespit sınavı yapılır.
İlkoğretimin 1-8 inci sınıflarına alınacak oğrenciler icin seviye tespit sınavı yapılmaz.
Seviye Tespit Sınavına Konu Olan Dersler;
a) Ortaoğretim kurumlarının 9 uncu sınıfına seviye tespit sınavıyla alınacaklar icin 8 inci sınıfın;
Turkce
Matematik
Fen ve Teknoloji
b) Genel ortaoğretim programı uygulayan okulların 10 uncu sınıfına seviye tespit sınavıyla alınacaklar icin 9 uncu sınıfın;
Dil ve Anlatım
Matematik
Fizik
Kimya
Biyoloji
c) Genel ortaoğretim programı uygulayan okulların 11 inci veya 12 nci sınıflarına seviye tespit sınavıyla alınacaklar icin bir alt sınıfın;
Dil ve Anlatım
İlgili alanın dersleri
d) Mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarının 10 uncu sınıfına seviye tespit sınavıyla alınacaklar icin 9 uncu sınıfın;
Dil ve Anlatım
Matematik
Fizik
Kimya
Biyoloji
Meslek dersleri (Sağlık meslek lisesi, İmam-hatip lisesi gibi liselerin 9 uncu sınıflarında okutulan meslek derslerini)
e) Mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarının 11 inci veya 12 nci sınıflarına seviye tespit sınavıyla alınacaklar icin bir alt sınıfın;
Dil ve Anlatım
Alan/dal dersleri
Yurt dışında 8 inci sınıf Turkce ve Turk Kulturu dersine devam eden oğrencilerin bu derse katıldıklarını belgelendirmeleri hÂlinde, 8 inci sınıfın seviye tespit sınavı icin belirlenen derslerinden muaf tutularak seviye tespit sınavıyla alınabilecekleri belirtilen 9 uncu sınıfa doğrudan alınırlar. 10,11 ve 12 nci sınıflara alınacaklarda bu muafiyet sağlanmaz. Seviye tespit sınavı, orgun oğretim kurumlarında ders yılının ilk 30 gunu icinde yapılabilir.
Seviye tespit sınavını yapan okul mudurluğunce, oğrencinin denklik belgesinin ve yurt dışından aldığı oğrenim belgelerinin arka yuzune "Okulumuzda .........tarihinde seviye tespit sınavına girmiştir." acıklaması yapılarak onaylanır.?
MADDE 11 ? Aynı Yonetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 18 ? Seviye tespit sınavı sonunda;
a) Ortaoğretim kurumlarının 9 uncu sınıfına kayıtlarının yapılabilmesi icin ilkoğretimin 8 inci sınıfından seviye tespit sınavına girilen derslerin;
1) Tamamından başarılı olanlar, bir ust sınıfa doğrudan,
2) Tamamından başarısız olanlar, denklik belgelerinde doğrudan alınacakları belirtilen sınıfa,
3) Bir kısmından başarılı olanlar, soz konusu ders oğretmenlerinden oluşan komisyonun kararı doğrultusunda ya denklik belgelerinde doğrudan alınacakları belirtilen sınıfa veya seviye tespit sınavıyla alınabilecekleri belirtilen sınıfa alınırlar.
b) Orta oğretim kurumlarının ilgili sınıfına seviye tespit sınavı ile alınabilecekleri belirtilenlerin durumu, seviye tespit sınavı sonucundaki başarıları dikkate alınarak, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Sınıf Gecme ve Sınav Yonetmeliği hukumlerine gore sınıf tekrarı/doğrudan sınıf gecme/sorumlu olarak sınıf gecme olcutleri doğrultusunda değerlendirilir.?
MADDE 12 ? Aynı Yonetmeliğin ekinde yer alan EK-1, ekteki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 13 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 14 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.

?EK
(EK-1)
Denklik Belgesi Alacaklar İcin Başvuru Formu
Oğrencinin
1. T.C. Kimlik No'su : ?????????????????????.
2. Adı ve soyadı : .................................................. ............................................
3. Baba adı : .................................................. .................................................. .
4. Ana adı ?????????????????????????????.
5. Doğum yeri ve tarihi (gun-ay-yıl): .................................................. ................
6. Başvuruda bulunanın oğrenciye yakınlığı : .................................................. .
7. Yurt dışında oğrenim gorduğu ulke : .................................................. ..........
8. Oğrenci bu ulkeye gitmeden once Turkiye'de oğrenim gordu mu?
Evet 5 Hayır 5
9. Cevabınız evet ise, adı gecenin son olarak bitirdiği okul veya ayrıldığı okul ve sınıfı gosterir belge: .................................................. .................................................. ......................
.................................................. .................................................. .....................
10. Yurt dışında okuduğu okullar ve bu okullarda gecen oğrenim suresi (Yıl olarak) :
a) ........................................... ........................
b) ........................................... ........................
c) ........................................... ........................
d) ........................................... ........................
11. Daha once denklik belgesi alınmış ise :
a. Denklik belgesini veren kurum: .................................................. ........
.................................................. .................................................. ...............
b. Denklik belgesinin tarihi ve sayısı: ........................./.............................
Yukarıdaki bilgilerin ve ekte sunduğum belgelerin doğruluğunu, sorumluluğun bana ait olduğunu beyan ve arz ederim.
?./?./?.

ADRES :
İMZA
Adı Soyadı
EKLER:
EK-1
EK-2
EK-3
EK-4
?