YONETMELİK
İcişleri Bakanlığından:
POLİS AKADEMİSİ GUVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTUSU LİSANSUSTU
EĞİTİM-OĞRETİM YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 25/4/2002 tarihli ve 24736 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Polis Akademisi Guvenlik Bilimleri Enstitusu Lisansustu Eğitim-Oğretim Yonetmeliğinin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 7 ? Yuksek lisansa kabul edilecek oğrenciler icin aşağıdaki şartlar aranır;
a) Adaylar bir lisans diplomasına sahip olmalıdır,
b) Adaylar Akademik Personel ve Lisansustu Eğitimi Giriş Sınavında (ALES) başvurdukları programın puan turunde en az ellibeş standart puan almış olmalıdır,
c) Başvuruda adayların, Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavında (KPDS) veya Universitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında (UDS) en az kırk puan almış olmaları gerekir.
d) Yuksek lisans programına oğrenci kabulunde ALES puanı, KPDS veya UDS puanı, lisans not ortalaması ve mulakat sonucu değerlendirilir. Değerlendirmede; ALES puanının %50'si, KPDS veya UDS puanının % 10'u, lisans not ortalamasının %15'i ve acılan yuksek lisans programı alanında yapılan mulakat sonucunun %25'i dikkate alınarak Anabilim Dalı onerisi ve Yonetim Kurulu kararıyla en az toplam elli beş puan alanlar arasında en yuksek puandan başlanarak sıralama yapılır.?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 8 ? Doktoraya kabul edilecek oğrenciler icin aşağıdaki şartlar aranır;
a) Doktora programına başvurabilmek icin adayların tezli yuksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Bu adayların yuksek lisans not ortalaması yuz tam not uzerinden en az yetmiş olması gerekir.
b) Adayların, KPDS veya UDS 100 tam puan uzerinden en az elli beş puan almış olduklarını gosterir belgenin aslı veya kurumca onaylı orneğini sunmaları gerekir.
c) Adaylar, ALES'de başvurdukları programın puan turunde en az ellibeş standart puan almış olması gerekir.
c) ALES'den en az ellibeş puan alarak lisansustu programına başlayan adaylardan lisansustu eğitimini tamamladıktan sonra en fazla bir yarıyıl ara vererek doktoraya başvurdukları takdirde, adaylarda ALES koşulu aranmaz.
d) Doktora programına oğrenci kabulunde; ALES puanı, KPDS veya UDS puanı, yuksek lisans not ortalaması ve mulakat sonucu değerlendirilir. Değerlendirmede; ALES puanının %50'si, KPDS veya UDS puanının %10'u, yuksek lisans not ortalamasının %15'i ve mulakat sonucunun %25'i dikkate alınarak, anabilim dalı onerisi ve Yonetim Kurulu kararıyla toplam en az altmış puan alanlar arasında en yuksek puandan başlanarak sıralama yapılır.?
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 10 ? Yuksek lisans veya doktora programına kabul edilen oğrencilerden gerekli gorulenler, daha onceki lisans ya da yuksek lisans derecesini aldığı alanlara bakılarak sınav komisyonunun onerisi ve yonetim kurulu kararıyla bilimsel hazırlık programına tabi tutulabilirler. Oğrencinin bilimsel hazırlık programından sonra yuksek lisans ya da doktora programına devam edebilmesi icin Yonetim Kurulunun belirleyeceği başarı kriterlerini bu program cercevesinde sağlaması gerekir.
Bilimsel hazırlık programına ilişkin usul ve esaslar Enstitu Kurulu tarafından belirlenir.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Adaylar, ilan edilen başvuru suresi icinde Enstitu Mudurluğune başvurarak girmek istedikleri programı belirtirler. Başvuruda, ALES sonuc belgesinin aslını veya kurumca onaylı orneğini, yabancı dil belgesinin aslını veya kurumca onaylı orneğini ve Enstitunun isteyebileceği diğer belgeleri verirler.?
?Yuksek lisans programına başvuran adaylar, dilekcelerine lisans, doktora programına başvuran adaylar, yuksek lisans diploması ile bu diplomalara esas teşkil eden not cizelgesini eklerler. Ayrıca, yabancı ulkelerden alınmış olan diplomalar icin Yuksekoğretim Kurulundan denklik belgesi alınır.?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 13 ? Başka bir yuksekoğretim kurumunun lisansustu programından Enstitudeki lisansustu programlarına yatay geciş yoluyla oğrenci kabul edilebilir. Ancak yuksek lisansta tez aşamasında, doktorada ise, yeterlik sınavından sonra yatay geciş yapılamaz. Bu Yonetmelikte belirtilen başarı koşullarına aykırı olmayan yatay geciş başvuruları, ilgili Anabilim Dalı Başkanlığının olumlu ve gerekceli goruşu alınarak Yonetim Kurulunca karara bağlanır.
Ayrıca Yonetim Kurulu, oğrencinin daha once kayıtlı olduğu lisansustu eğitim programında aldığı derslerin kabul edilmesi ve toplam krediden duşulmesi hususları hakkında da karar verebilir.?
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesinde yer alan ?Lisansustu Eğitimi Giriş Sınavı (LES)? ibareleri ?Akademik Personel ve Lisansustu Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Yuksek Lisans ve doktora başvurularını değerlendirmek ve mulakat yapmak uzere, Yonetim Kurulu tarafından ilgili anabilim dalı başkanınca onerilen beş oğretim uyesi arasından ucer kişilik juriler oluşturulur.?
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (d) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (f) bendi yururlukten kaldırılmıştır.
?a) Yuksek lisans programına kabul edilen adaylardan lisans diploması veya mezuniyet belgesinin aslı veya kurumca onaylı orneği; doktora programına kabul edilen adaylardan yuksek lisans diplomasının veya mezuniyet belgesinin aslı veya kurumca onaylı orneği veya yabancı ulkelerden alınan diplomalar icin Yuksekoğretim Kurulundan denklik belgesi,?
?b) ALES veya eşdeğer sınav sonuc belgesinin aslı veya kurumca onaylı orneği,?
?d) Yabancı dil belgesinin aslı veya kurumca onaylı orneği,?
?e) T.C. Kimlik numarasının yazılı beyanı,?
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 19 ? Lisansustu programlara kayıtlı oğrenciler, Bakanlar Kurulunun belirlemiş olduğu katkı paylarını veya oğretim ucretini guz, bahar yarıyılları ile yaz okulu başında oderler. Katkı payı veya oğretim ucretini odemeyenlerin kaydı yenilenmez.
Enstitu Yonetim Kurulu tarafından haklı ve gecerli kabul edilen bir nedeni olmadan bir yarıyıl kaydını yenilemeyen oğrenciler, o yarıyıl sorumlu oldukları derslerden başarısız sayılırlar. Tez aşamasında ise, danışman/tez izleme komitesi tarafından o yarıyıl değerlendirme dışı bırakılarak başarısız sayılırlar. Bu gibi hallerde gecen sureler, azami surelerin hesaplanmasında dikkate alınır ve iki defa kaydını yenilemeyen oğrencilerin, enstitu ile ilişiği kesilir. Bu arada, herhangi bir nedenle kayıt yenileme işleminin yapılmaması halinde odenmeyen katkı payı, sonraki kayıt yenileme sırasında birlikte odenir.?
MADDE 10 ? Aynı Yonetmeliğin 20 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Oğrencilerin sınavlara girebilmeleri icin teorik derslerin %70'i, uygulamalı derslerin ise %80'ine devam etmiş olmaları gerekir. Bir dersten devamsızlık nedeni haricinde başarısız olan oğrenci, aynı dersi tekrar aldığında devam şartı aranmaz.?
MADDE 11 ? Aynı Yonetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının ilk paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Lisansustu derslerin ara ve donem sonu sınavları, sınavı yapan oğretim elemanı veya elemanları tarafından yuz tam puan uzerinden değerlendirilir. Yuksek lisans oğrencilerinin bir dersten başarılı sayılmaları icin ara ve donem sonu sınav notlarının toplamının aritmetik ortalaması yuz uzerinden en az yetmiş, doktora oğrencileri icin ise en az yetmiş beş puan olması gerekir. Ayrıca, oğrencilerin bir dersten başarılı sayılmaları icin, yuz puan uzerinden değerlendirilen donem sonu sınavından yuksek lisans oğrencileri en az yetmiş, doktora oğrencileri ise en az yetmişbeş puan almaları gerekir. Lisansustu derslerinde butunleme sınavı acılmaz. Başarısız olunan bir dersi, oğrenci azami ders alma suresi icinde tekrar alabilir veya o dersin yerine aynı kredi değerinde başka bir dersi de alabilir. Oğrenciler Yonetim Kurulu kararı ile genel not ortalamalarını yukseltmek amacıyla başarılı oldukları dersleri de tekrarlayabilir. Puanlar Enstituye teslim edilip kesinleştikten sonra, aşağıdaki cizelgede gosterilen değerler dikkate alınarak harf notu haline cevrilir.?
MADDE 12 ? Aynı Yonetmeliğin 24 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (i) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (j) bendi eklenmiştir.
?b) Bu Yonetmelikle belirlenen en az ders yukunu yuksek lisans programında dort ve doktora programında dort yarıyılda tamamlayamayan oğrencilerin,?
?i) Haklı ve gecerli bir nedeni olmadan aynı programda kayıt yenileme işlemini iki defa yerine getirmeyen oğrencilerin,?
?j) Ders yukunu suresinde (4 yarıyıl) tamamladığı halde, altıncı yarıyıl sonuna kadar yeterlik sınavına girmeyen doktora oğrencilerin, kayıtları silinerek Enstitu ile ilişiği kesilir.?
MADDE 13 ? Aynı Yonetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?b) İlgili Anabilim Dalı Başkanının onerisi ve Yonetim Kurulunun onayı ile, diğer yuksekoğretim kurumlarından ders secilebilir. Her yarıyılın ilk iki haftası icerisinde ders değişikliği, ders ekleme ve ders bırakma yapılabilir.?
MADDE 14 ? Aynı Yonetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan ?akademik kurulunun? ibaresi ?başkanının? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 15 ? Aynı Yonetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a)Yuksek lisans programında, Enstitu Anabilim Dalı Başkanı, her oğrenci icin bir tez konusu ve/veya projesi ile tez danışmanını en gec ikinci yarıyılın sonuna kadar Enstituye onerir. Tez danışmanı, oğretim uyeleri veya doktora derecesine sahip oğretim gorevlileri arasından onerilir ve Yonetim Kurulu onayı ile atanır. Tez calışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda, ikinci tez danışmanı atanabilir. Danışman atanmasında, bir danışmana duşecek lisansustu oğrenci sayısı, Enstitu anabilim dalının ozelliği dikkate alınarak, Yonetim Kurulu tarafından belirlenir.?
MADDE 16 ? Aynı Yonetmeliğin 32 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?b) Oğrencinin alacağı derslerin en cok ikisi, yuksek lisans oğrenimi sırasında alınmamış ve her donem en fazla bir ders olması koşuluyla yuksek lisans derslerinden secilebilir. Doktora dersleri, ilgili Anabilim Dalı Başkanının onerisi ve Yonetim Kurulu onayı ile diğer yuksekoğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden de secilebilir. Her yarıyılın ilk iki haftası icerisinde ders değişikliği, ders ekleme ve ders bırakma yapılabilir.?
MADDE 17 ? Aynı Yonetmeliğin 33 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 33 ? Doktora programı, esasları aşağıda belirtilen surelere gore tamamlanır;
a) Bir oğrencinin doktora programını tamamlama suresi sekiz yarıyıldır. Oğrenci, doktora programıyla ilgili şartları yerine getirdiği takdirde, bu sureden once de mezun olabilir. Bu Yonetmelik uyarınca başarısız olan oğrencinin Enstitu ile ilişiği suresinden once de kesilebilir.
b) Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez onerisi kabul edilen, ancak tez calışmasını sekiz yarıyıl sonuna kadar tamamlayamadığı icin tez sınavına giremeyen bir oğrenciye, tez danışmanının onerisi, Enstitunun ilgili anabilim dalı başkanının uygun gormesi ve Yonetim Kurulu onayı ile tezini juri onunde savunması icin en fazla dort yarıyıl ek sure verilebilir.?
MADDE 18 ? Aynı Yonetmeliğin 34 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan ?akademik kurulu? ibaresi ?başkanı? şeklinde değiştirilmiş ve (b) bendinin sonuna aşağıdaki cumle eklenmiştir.
?İkinci tez danışmanı atanması gerektiğinde, danışmanın doktora derecesine sahip olması gerekir.?
MADDE 19 ? Aynı Yonetmeliğin 35 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (d) bendi yururlukten kaldırılmıştır.
?c) Yeterlik sınavları, Yonetim Kurulu tarafından belirlenen beş kişilik Doktora Yeterlik Komitesi tarafından duzenlenir ve yurutulur. Komitenin gorev suresi bir yıldır. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jurileri kurabilir.?
MADDE 20 ? Aynı Yonetmeliğin 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan ?Akademik Kurulunun? ibaresi ?Başkanının? şeklinde ve (c) bendinde yer alan ?akademik kurulunun onerisi ve Yonetim Kurulu onayı? ibaresi ?başkanının onerisi ve Yonetim Kurulu onayı ile? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 21 ? Aynı Yonetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan ?akademik kurulunun? ibaresi ?başkanının? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 22 ? Aynı Yonetmeliğin 50 nci maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki (f) bendi eklenmiştir.
?f) Kurumlarınca onaylanmış mesleki nedenlerle gorevine ara vermiş olanlar izinli sayılabilir.?
MADDE 23 ? Aynı Yonetmeliğin 51 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?İzin istekleri, gerekceli bir dilekce ve belgelerle birlikte ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı vasıtasıyla Enstitu Mudurluğune bildirilir.?
MADDE 24 ? Aynı Yonetmeliğin 52 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?b) Diğer nedenlerle izin almış oğrenciler izinlerinin bitiminde normal donem kayıtlarını yaptırarak oğrenimlerine devam ederler.?
MADDE 25 ? Aynı Yonetmeliğin 57 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Ucretli izinli sayılma
MADDE 57 ? Lisansustu programlara devam edecek emniyet hizmetleri sınıfına mensup oğrenciler, talep etmeleri halinde, yuksek lisans programına kabul edilenler on sekiz ay, doktora programına kabul edilenler de otuz ay ucretli izinli sayılırlar.
Ancak, yuksek lisans programı ile doktora programına kabul edilenlerden kredi yuklerini ilk iki yarıyılda tamamlayamayanlar ucretli izinli sayılma hakkından yararlanamazlar.
Yuksek lisans suresince tez danışmanından ve doktora tez yazım suresince tez izleme komitesinden herhangi bir yarıyıl sonunda Olumsuz (OZ) notu alan oğrencinin de ucretli izinli sayılma hakkı sona erer.
Zorunlu derslere devam suresi sonunda, ucretli izinli sayılan oğrenciler, Guvenlik Bilimleri Enstitusu Mudurluğu emrinde, Emniyet Genel Mudurluğunun ihtiyac duyduğu alanlarda, araştırma ve tez yazma faaliyetine devam ederler.?
MADDE 26 ? Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
?Araştırma merkezlerinde gorevlendirilme
EK MADDE 2 ? Polis Akademisi Başkanlığı Araştırma Merkezleri tarafından yurutulen projeler cercevesinde Enstitu bunyesinde yuksek lisans veya doktora calışması yapan lisansustu oğrencileri, Araştırma Merkezleri Başkanlığının teklifi ve Enstitu Yonetim Kurulunun onayı ile bu merkezlerde gorevlendirilebilirler.?
MADDE 27 ? Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
?Lisansustu ihtisas sertifikası
EK MADDE 3 ? Lisansustu ihtisas sertifika programları, 27 nci maddesi uyarınca bir yılda alınması gereken asgari ders sayısının dort ders olabileceği esasına gore duzenlenebilir. Bir yılda alınması gereken asgari ders saat sayısı olan 168 saat sayısı programın niteliğine gore daha kısa bir surede verilebilir. Bu programa ilişkin usul ve esaslar Enstitu tarafından belirlenir.?
MADDE 28 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 29 ? Bu Yonetmelik hukumlerini İcişleri Bakanı yurutur.