18 Eylul 2009 CUMAResmî GazeteSayı : 27353
BAKANLAR KURULU KARARI
Karar Sayısı : 2009/15433
Ekli ?Bazı Duzey 2 Bolgelerinde Kalkınma Ajansları Kurulmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararlarında Değişiklik Yapılması Hakkında Karar?ın yururluğe konulması; Devlet Bakanlığının 14/9/2009 tarihli ve 3237 sayılı yazısı uzerine, 25/1/2006 tarihli ve 5449 sayılı Kanunun 3 uncu 8 inci ve gecici 2 nci maddelerine gore, Bakanlar Kurulu'nca 14/9/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Abdullah GUL
CUMHURBAŞKANI
BAZI DUZEY 2 BOLGELERİNDE KALKINMA AJANSLARI KURULMASINA DAİR
BAKANLAR KURULU KARARLARINDA DEĞİŞİKLİK
YAPILMASI HAKKINDA KARAR
MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 2006/10550 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Bazı Duzey 2 Bolgelerinde Kalkınma Ajansları Kurulmasına Dair Karara aşağıdaki ek madde eklenmiş ve aynı Karara ekte yer alan ?Kalkınma Ajansları Calışma Usul ve Esasları? Ek-1 olarak ilave edilmiştir.
?Calışma usul ve esasları
EK MADDE 1- Bu Kararla kurulan kalkınma ajanslarında kalkınma kurulunun, yonetim kurulunun ve genel sekreterliğin calışma usul ve esasları ile diğer hususlara ilişkin olarak Ek-1'de yer alan Kalkınma Ajansları Calışma Usul ve Esasları uygulanır.?
MADDE 2- 10/11/2008 tarihli ve 2008/14306 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Bazı Duzey 2 Bolgelerinde Kalkınma Ajansları Kurulması Hakkında Kararın 3 uncu maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
?(6) Kalkınma ve yonetim kurulu uyelikleri, aynı anda aynı kişide birleşemez.
(7) Kalkınma kurulu uyelerinden herhangi birinin izin, gecici hastalık, yurt dışında bulunma gibi sebeplerle gorevinin başında bulunamadığı durumlarda, soz konusu uyeye vekÂlet eden kişi, ilgili uyeye vekÂleten kurul toplantılarına katılamaz.
(8) Kalkınma kurulunda temsil edilen kurum ve kuruluşlar ile bunların temsilcilerine ve kurul toplantılarına katılım durumlarına ilişkin bilgiler, ajansın internet sitesinde guncel olarak yayınlanır.?
MADDE 3- 10/11/2008 tarihli ve 2008/14306 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Bazı Duzey 2 Bolgelerinde Kalkınma Ajansları Kurulması Hakkında Karara aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
EK MADDE 1- Bu Kararla kurulan kalkınma ajanslarında kalkınma kurulunun, yonetim kurulunun ve genel sekreterliğin calışma usul ve esasları ile diğer hususlara ilişkin olarak 31/5/2006 tarihli ve 2006/10550 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ekinde yer alan Kalkınma Ajansları Calışma Usul ve Esasları uygulanır.?
MADDE 4- 14/7/2009 tarihli ve 2009/15236 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Bazı Duzey 2 Bolgelerinde Kalkınma Ajansları Kurulması Hakkında Kararın 3 uncu maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
?(6) Kalkınma ve yonetim kurulu uyelikleri, aynı anda aynı kişide birleşemez.
(7) Kalkınma kurulu uyelerinden herhangi birinin izin, gecici hastalık, yurt dışında bulunma gibi sebeplerle gorevinin başında bulunamadığı durumlarda, soz konusu uyeye vekÂlet eden kişi, ilgili uyeye vekÂleten kurul toplantılarına katılamaz.
(8) Kalkınma kurulunda temsil edilen kurum ve kuruluşlar ile bunların temsilcilerine ve kurul toplantılarına katılım durumlarına ilişkin bilgiler, ajansın internet sitesinde guncel olarak yayınlanır.?
MADDE 5- 14/7/2009 tarihli ve 2009/15236 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Bazı Duzey 2 Bolgelerinde Kalkınma Ajansları Kurulması Hakkında Karara aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
EK MADDE 1- Bu Kararla kurulan kalkınma ajanslarında kalkınma kurulunun, yonetim kurulunun ve genel sekreterliğin calışma usul ve esasları ile diğer hususlara ilişkin olarak 31/5/2006 tarihli ve 2006/10550 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ekinde yer alan Kalkınma Ajansları Calışma Usul ve Esasları uygulanır.?
MADDE 6- Bu Karar yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 7- Bu Karar hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.
EK-1
KALKINMA AJANSLARI CALIŞMA USUL VE ESASLARI
BİRİNCİ BOLUM
Kalkınma Kurulu
Temel ilkeler
MADDE 1- (1) Kalkınma kurulunun işleyişinde demokratik ilkeler doğrultusunda adalet, eşitlik, duşunce ve ifade ozgurluğu ve katılımcılık ile iller ve kesimler arasında dayanışma ve uzlaşma esastır.
Gorev ve yetkiler
MADDE 2- (1) Bolgesel gelişme hedefine yonelik olarak; bolgedeki kamu kurum ve kuruluşları, ozel kesim, sivil toplum kuruluşları, universiteler ve yerel yonetimler arasında işbirliğini geliştirmek ve ajansı yonlendirmek uzere oluşturulan kalkınma kurulunun gorev ve yetkileri şunlardır:
a) Tek ilden oluşan bolgelerde yonetim kurulunda yer alacak ozel kesim ve/veya sivil toplum kuruluşları temsilcilerini ve iki katı yedeklerini sırasıyla secmek,
b) Ajansın yıllık faaliyet ve ic denetim raporlarını goruşmek, değerlendirmek ve yonetim kuruluna onerilerde bulunmak,
c) Bolgenin sorunlarına ve cozum onerilerine, tanıtımına, potansiyeline ve onceliklerine yonelik olarak yonetim kuruluna tavsiyelerde bulunmak,
c) Toplantı sonuclarını Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığına raporlamak ve toplantıya ilişkin bir sonuc bildirisi yayımlamak.
(2) Kalkınma kurulu, ozellikle bolge kalkınma stratejisinin, bolgenin potansiyellerini ortaya cıkaracak ve bolgenin kalkınması yonunde etkili ve verimli bir bicimde kullanılmasını sağlayacak, bolgenin sorunlarına makul ve etkili cozumler uretecek ve bolgenin geleceğine yonelik guclu bir perspektif sunacak şekilde hazırlanması yonunde aktif ve yoğun olarak calışır. Bu calışmaların yurutulmesi sırasında, alt komisyon ve benzeri mekanizmaları kullanarak, bolgenin tum toplum kesimlerinin goruş ve onerilerini azami duzeyde alır.
İlk toplantı
MADDE 3- (1) Kalkınma kurulu, kuruluş kararnamesinin yayımlandığı tarihten itibaren en gec bir ay icinde, ajans merkezi olarak tespit edilen ilde ve ajans merkezi olarak tespit edilen ilin valisinin başkanlığında ilk toplantısını yapar.
(2) Kalkınma kurulunun ilk toplantı tarihi ve yeri, başkan tarafından tespit edilerek, temsilci gonderecek ilgili kuruluşlara toplantı gununden en az bir hafta once yazılı olarak bildirilir ve kalkınma kurulu ilk toplantıya cağrılır.
(3) Başkan tarafından yoklama yapılarak coğunluğun olduğu tespit edildikten sonra kurulun en genc iki uyesi gecici kÂtip olarak davet olunur ve toplantı gundemi başkan tarafından okunur.
(4) İkisi yedek olmak uzere dort kÂtip uye oy cokluğuyla secilir ve gecici kÂtipler yerlerini secilen asıl kÂtip uyelere bırakırlar. KÂtip uyeliği icin yeterli sayıda aday cıkmaması halinde başkan, boş olan kÂtip uyeliği sayısının iki katı oranında aday belirler ve bu kişiler uzerinden aynı usulde secime gidilerek geri kalan uyeler belirlenir. KÂtip uyeler iki yıl icin gorev yapar.
(5) Kalkınma kurulu, asıl kÂtip uyelerin secimini muteakiben, kendi uyeleri arasından bir başkan ve bir başkan vekili ile tek ilden oluşan bolgelerde yonetim kurulunda gorev yapmak uzere, ozel kesim ve/veya sivil toplum kuruluşlarından uc asıl temsilci ve sıralı olarak altı yedek temsilci secer.
(6) Kalkınma kurulu başkan ve başkan vekilinin seciminde aday sayısının ikiden fazla olması halinde secim iki turlu yapılır. İlk turda adaylar arasından en fazla oyu alan iki kişi ikinci turdaki oylamaya katılır. İkinci turda, toplantıya katılanların coğunluğunun oyunu alan aday başkan, diğer aday ise başkan vekili olarak secilir. İkinci turda katılanların coğunluğu sağlanamazsa, tekrar ikinci tur oylama yapılır ve bu oylamada en cok oyu alan kişi başkan, diğer aday ise başkan vekili secilir.
(7) Kalkınma kurulu başkan ve başkan vekilinin gorev suresi iki yıl olup, başkan veya başkan vekilinin temsil ettiği kurum ile mensubiyeti sona erdiğinde ya da olum, istifa, iflas, kısıtlanma ile bir yılı aşan hurriyeti bağlayıcı mahkûmiyet cezası alması durumlarında, bunların kuruldaki gorevleri de sona erer ve takip eden ilk toplantıda yeniden bu pozisyonlar icin secim yapılır.
(8) Bir ilden oluşan bolgelerde yonetim kurulunda asıl uye olarak gorev alacak ozel kesim ve/veya sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin her birisi icin ayrı ayrı secim yapılır. Bu secimlerde toplantıya katılanların coğunluğundan az olmamak uzere en fazla oyu alan adaylar yonetim kuruluna secilirler. Toplantıya katılanların coğunluğunun sağlanamadığı durumlarda, en fazla oy olan iki aday arasında yeniden secime gidilir ve bu turda en fazla oy alan aday yonetim kuruluna secilir. Yedek uyeler icin ise ayrı ve tek bir secim yapılır ve bu secimde katılanların coğunluğunun oyunu almış olmak şartı aranmaz. Yedek uye seciminde eşit oy cıkması halinde kuraya başvurulur.
(9) Başkan ve başkan vekili seciminde kÂtip uyeler, tek ilden oluşan bolgelerde yonetim kurulunda gorev yapmak uzere yapılacak temsilci seciminde ise başkan ve başkan vekili ile kÂtip uyeler de aday olabilirler. Başkan ve başkan vekili seciminde kÂtip uyeler, tek ilden oluşan bolgelerde yonetim kurulunda gorev yapacak temsilcinin seciminde ise başkan ve başkan vekili ile kÂtip uyeler de oy kullanır.
Toplantı zamanı ve toplantı ve karar yeter sayısı
MADDE 4- (1) Kalkınma kurulu, kurul başkanının daveti uzerine yılda en az iki defa toplanır. Kurulun toplantı tarihleri kurul başkanı tarafından belirlenir. Kurulun toplantı tarihi ve yeri, ajansın kurulu olduğu bolgeye dÂhil illerin her birindeki en az bir yerel gazetede, ajansın ve valiliklerin internet sitelerinde ilan edilir.
(2) Kurul, yonetim kurulunun isteği, toplam uye sayısının en az beşte birinin yazılı talebi uzerine, kurul başkanı tarafından olağanustu gundemle toplantıya cağrılır. Bu toplantıda, cağrıda belirtilen konuların dışında başka bir husus goruşulemez.
(3) Birden fazla ilden oluşan bolgelerde kurul toplantıları, zorunlu haller dışında, alfabetik sıraya gore bolge illerinde yapılır.
(4) Kalkınma kurulu, uye tam sayısının yarıdan bir fazlası ile toplanır. Toplantı yeter sayısı sağlanamayan hallerde onbeş gunu aşmayacak şekilde yeni toplantı tarihi başkan tarafından belirlenir ve bu yeni toplantıda toplantı yeter sayısı aranmaz. Yapılacak ikinci toplantıda uye tam sayısının yarıdan bir fazlası sağlanamadığı takdirde bu durum Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığına bildirilir.
(5) Kalkınma kurulu, katılanların coğunluğu ile karar alır. İşaretle ve acık oylamalarda eşitlik halinde başkanın kullandığı oy yonunde karar alınmış sayılır. Başkan cekimser oy kullanamaz. Toplantı ve karar yeter sayılarının hesabında kesirli sayılar tam sayıya yukseltilir. Katılanların coğunluğunun sağlanamadığı durumlarda yeniden oylama yapılır ve bu turda cekimser oy kullanılamaz.
Toplantı gundemi ve cağrı usulu
MADDE 5- (1) Toplantının tarihi, yeri, saati ve gundemi, toplantının yapılacağı gunden en az bir hafta once uyelere bildirilir. Toplantının tarihi, yeri, saati ve gundemine ilişkin bilgilerde meydana gelen değişiklikler uygun vasıtalarla uyelere derhal bildirilir ve ilan olunur. Toplantının yeri ve saatinde yapılan değişikliklerde en az bir hafta onceden bildirim zorunluluğu uygulanmaz.
(2) Kalkınma kurulu toplantılarının tarihi, saati, yeri ve gundemi ile bunlarda meydana gelen değişiklikler, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen sureler icinde İcişleri Bakanlığına ve Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığına bildirilir.
(3) Olağanustu toplantının, buna ilişkin talebin başkanlığa intikalinden itibaren en gec on gun icinde yapılması zorunludur.
(4) Toplantı gundemi, bir onceki kalkınma kurulu toplantısında kararlaştırılabilir. Bunun yanı sıra toplantıdan once kurul başkanı gundeme konu ekleyebileceği gibi, toplam uye sayısının beşte birinin yazılı talebi uzerine de gundeme konu eklenir. Ayrıca yonetim kurulunun veya Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığının goruşulmesini istediği konular, takip eden ilk kalkınma kurulu toplantısında gundeme alınarak oncelikle goruşulur.
(5) Kalkınma kurulunda gundeme bağlılık esastır. Toplantı sırasında, gundem değişikliği yapmak, gundemden konu cıkarmak veya gundeme konu eklemek, toplantıya katılan uyelerin coğunluğunun kararı ile mumkundur.
(6) Kalkınma kurulu uyelerinin toplantılara iştiraki ile ilgili ulaşım, iaşe ve ibate giderleri genel sekreterlikce karşılanır.
Başkanlık divanı
MADDE 6- (1) Başkanlık divanı, başkan ve iki kÂtip uyeden oluşur. Başkanın bulunmadığı durumlarda başkan vekili kurula başkanlık eder. Başkan vekilinin de bulunmaması durumunda, varsa kÂtip uyeler, yoksa hazır bulunan en az iki kurul uyesi tarafından imzalanmış tutanakla durum tespit edilerek toplantı yapılmaksızın kurul kapatılır ve durum en gec bir hafta icerisinde Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığına bildirilir.
Goruşmeler ve yonetim
MADDE 7- (1) Gundeme gecilmeden once, başkan tarafından gorevlendirilen kÂtip uye, bir onceki birleşimde alınan kararları kurula okur. Ayrıca başkan, kurula sunulacak konular varsa bildirir, uyelerce kurul başkanlığına hitaben verilmiş olan dilekceleri kurula sunar.
(2) Toplantıda gundem maddeleri sırasıyla okunur ve goruşmeye başlanır. Ancak kurul başkanı gundemin sırasında değişiklik yapabilir. Goruşmelerde konuşmak icin onceden başkanlıktan soz istenmesi gerekir.
(3) Uyelerin gundem dışı konuşma isteği yazılı olarak başkana bildirilir. Uyelere soz verilip verilmemesi ile konuşma suresi ve zamanını belirleme yetkisi başkana aittir.
(4) Kurul, ajansı ilgilendirmeyen konular ile şahsi, etnik veya siyasi konularda dilek ve temennilerde bulunamaz, goruşme yapamaz ve karar alamaz.
(5) Kalkınma kurulu, başta strateji geliştirme ve planlama calışmaları olmak uzere, detaylı olarak ele alınması gereken hususlarda, uyeleri arasından komisyonlar veya araştırma grupları kurabilir. Bunların yapısı ve calışma usulleri kurul tarafından belirlenir.
(6) Kurul goruşmeleri herkese acık olup toplantı yeri seciminde bu husus da goz onune alınır. Ancak kurul goruşmelerini olumsuz yonde etkilemekte ısrar eden kişiler toplantı salonundan cıkarılır ve haklarında suc duyurusunda bulunulur.
(7) Kalkınma kurulu, yurt icinde veya yurt dışında eğitim, meslek yahut iş kariyeri acısından onemli başarılar elde edenlerden bolgenin kalkınmasına katkı sağlayacağı duşunulen kişileri, goruş ve onerilerini almak uzere toplantılarına davet edebilir. Kalkınma kurulu gerek gorduğu takdirde, gundemdeki konularla ilgili olarak, uzman kişi veya kuruluş temsilcilerini davet edip goruşlerine başvurabilir.
(8) Kalkınma kurulu, gundemiyle ilgili olmak ve ajansın tarafsızlık ve gizlilik kurallarını ihlal etmemek kaydıyla, ajans faaliyetleriyle ilgili bilgi ve belgeleri yonetim kurulundan veya genel sekreterden isteyebilir.
(9) Kalkınma kurulunun sekretarya işlemleri, genel sekreterlik tarafından yurutulur.
(10) Yonetim kurulunu temsilen en az iki uye ile ajans genel sekreteri, kalkınma kurulu toplantılarına katılırlar ve alınacak kararlar hakkında goruş bildirirler; ancak oylamalara katılmazlar. İcişleri Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığı gerek gorduğu takdirde kalkınma kurulu toplantılarına temsilci gonderebilir.
Kurulda duzenin sağlanması
MADDE 8- (1) Kurul başkanı, kurul calışmalarında duzeni sağlamakla yukumludur. Kurul goruşmeleri sırasında; soz alan uyeler konu dışına cıkamaz, şahsi, etnik veya siyasi konularda dilek ve temenniler dile getiremez, kişilik haklarını zedeleyici ifadeler kullanamaz ve kurulun duzenini bozacak davranışta bulunamazlar. Bu şekilde davranışta bulunmakta ısrar eden uye toplantıdan cıkarılır.
Oylama usulleri
MADDE 9- (1) Kalkınma kurulunda acık sayım kuralları gecerli olup oylama usulleri gizli oylama, işaretle oylama ve acık oylama olmak uzere uc turludur.
a) Gizli oylama; kurul uyelerinin oy pusulasına sececeği kişi veya kişilerin adlarını veya kabul, ret veya cekimser kelimelerini yazıp, tanıtıcı hicbir işaret koymadan sandığa atmasıdır. Gizli oylamalarda kullanılacak oy pusulaları zarfla birlikte başkanlıkca muhurlu şekilde duzenlenir. Uyeler, secimlerde oy pusulasına isim yazmak, oylama konusu goruşler hakkında ise kabul, ret veya cekimser kelimesini yazmak suretiyle oylarını kullanırlar. Bundan sonra kÂtip uyeler tarafından başkanın gozetimi altında sandıktaki oy pusulaları sayılır ve uye adedince olduğu tespit edildikten sonra zarflar acılır. Bunlarda yazılı isimler veya kabul, ret veya cekimser kelimeleri sayı olarak tespit edilir. Sonuc başkan tarafından kurula bildirilir. Gizli oylamalarda, oylarda eşitlik halinde oylama bir defa daha tekrarlanır, yine eşitlik olursa kuraya başvurulur. Kura birbirinin aynı olan ve uzerinde adlar veya kabul veya ret kelimeleri yazılı bulunan kÂğıtlar bir torbaya konularak kÂtip uyelerden biri tarafından cekilir. Torbadan cekilen isim veya goruş kazanmış olur.
b) İşaretle oylama; kurul uyesinin elini kaldırarak veya ayağa kalkarak oyunu kullanmasıdır. İşaretle oylamada alınan oyları tespit etmek başkanlık divanına aittir. Coğunluk olup olmadığından şuphe ve tereddut edilirse, bir defa daha oya başvurulur. Yine şuphe giderilemediği takdirde ad okunmak suretiyle acık oya başvurulur.
c) Acık oylama; uzerinde uyelerin ad ve soyadları yazılı oy pusulalarının sandığa atılması veya varsa elektronik oylama mekanizmasının calıştırılması ya da uyelerin adlarının okunması uzerine, adı okunan uyenin ayağa kalkarak oyunu beyan etmesi suretiyle yapılan oylamadır. Sandığa atılmak suretiyle yapılan oylamalarda sandık, başkanın gozetiminde ve kurul onunde kÂtip uyeler tarafından acılır. Oy pusulaları sayılır ve ceşitleri ayrı ayrı tutanaklara gecirildikten sonra başkan sonucu kurula bildirir.
(2) Kalkınma kurulunda, tek ilden oluşan bolgelerde yonetim kurulunda yer alacak ozel kesim ve/veya sivil toplum kuruluşları temsilcilerini ve iki katı yedeklerini sırasıyla secmek işleri gizli oylama ile karara bağlanır. Bunun dışındaki işlem ve kararlarda oylama usulune karar vermek yetkisi başkana aittir.
Tutanak duzenlenmesi ve birleşime son verilmesi
MADDE 10- (1) Kurul goruşmeleri ve karara bağlanan konular, kÂtip uyeler tarafından tutanağa gecirilir. Tutanak duzenlenmesinde, goruşmelerin doğru ve zamanında tutanağa gecirilmesini teminen her turlu teknik arac ve gerecten faydalanılır.
(2) Alınan kararlara ilişkin tutanaklar toplantı sonunda başkanlık divanınca kurula bildirilir. Tutanaklarda esası etkileyen hatalar kurul kararı ile esası etkilemeyen hatalar ise başkanın onayıyla duzeltilir. Tutanaklar toplantı sonunda başkan ve kÂtip uyelerce imzalanır.
(3) Birleşime son verme yetkisi başkana aittir.
Kurul kararları
MADDE 11- (1) Kalkınma kurulu kararları, ajansın internet sitesinde kamuoyuna duyurulur ve toplantıya ilişkin bir sonuc bildirgesi yayımlanır. Toplantı sonucları, karar ozetleri ile birlikte en gec bir hafta icerisinde İcişleri Bakanlığına ve Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığına gonderilir.
İKİNCİ BOLUM
Yonetim Kurulu
Yapısı ve oluşumu
MADDE 12- (1) Yonetim kurulu, ajansın karar organıdır.
(2) Yonetim kurulu, tek ilden oluşan bolgelerde vali, buyukşehir belediye başkanı, il genel meclisi başkanı, sanayi odası başkanı, ticaret odası başkanı ile kalkınma kurulu tarafından ozel kesim ve/veya sivil toplum kuruluşlarından secilecek uc temsilciden; birden fazla ilden oluşan bolgelerde il valileri, buyukşehir belediye başkanları veya buyukşehir olmayan illerde il merkez belediye başkanları, il genel meclisi başkanları ve her ilden birer kişi olmak kaydıyla ticaret ve sanayi odası başkanlarından oluşur.
(3) Birden fazla ilden oluşan bolgelerdeki illerde, ticaret ve sanayi odalarının ayrı ayrı kurulmuş bulunması halinde, yonetim kurulunda yer alacak temsilci, her iki yılda bir Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yonetim Kurulu tarafından belirlenir ve ilgili ajans ile Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığına bildirilir. Gorevi sona eren uyeler tekrar secilebilir.
(4) Ajansı, yonetim kurulu başkanı temsil eder. Yonetim kurulunun başkanı validir. Yonetim kurulu ilk toplantısında uyeleri arasından bir başkan vekili secer.
(5) Birden fazla ilden oluşan bolgelerde yonetim kurulu başkanlığı; ilk yıl ajans merkezi olarak tespit edilen ilin valisi tarafından, muteakip yıllarda illerin alfabetik sırasına gore bolgedeki valiler tarafından birer yıl sureyle donuşumlu olarak yurutulur.
Yonetim kurulu uyeliği
MADDE 13- (1) Tek ilden oluşan bolgelerde kalkınma kurulu tarafından secilen yonetim kurulu uyelerinin gorev suresi iki yıldır. Gorevi sona eren uyeler tekrar secilebilir. Bu uyelerden birinin olumu, istifası, iflası, kısıtlanması, bir yılı aşan hurriyeti bağlayıcı bir ceza alması, temsil ettiği kuruluşun kalkınma kurulu uyeliğinin sona ermesi veya temsil ettiği kuruluşa mensubiyetinin herhangi bir şekilde ortadan kalkması halinde, uyelik kendiliğinden sona erer. Ayrıca gecerli bir mazereti olmaksızın ust uste uc defa ve her halukarda toplam altı defa yonetim kurulu toplantısına katılmayan uyelerin uyelikleri de kendiliğinden duşer. Bu durumda soz konusu uyenin kalan gorev suresi sırasına gore yedek uyelerce tamamlanır.
(2) Yonetim kurulu uyeliği, uyelerin temsil ettikleri kurum ve kuruluşlardaki gorevlerini surdurmelerine engel teşkil etmez. Ancak yonetim kurulu uyeliği, kalkınma kurulu uyeliği ile birleşemez. Tek ilden oluşan bolgelerde yonetim kuruluna secilen kalkınma kurulu uyesi uyelikten istifa etmiş sayılır. Bununla birlikte yonetim kurulundaki gorev suresi dolan uye, ilgili kuruluş tarafından kalkınma kuruluna yeniden temsilci olarak gonderilebilir.
(3) Yonetim kurulu başkan ve uyelerinin butun toplantılarda hazır bulunmaları esastır. Ancak uyelerden herhangi birinin izin, gecici hastalık, yurt dışında bulunma gibi sebeplerle gorevinin başında bulunamadığı durumlarda, soz konusu uyeye vekÂlet eden kişi, ilgili uyeye vekÂleten kurul toplantılarına katılamaz. Bununla birlikte yonetim kurulu uyelerinden herhangi birinin olum, emeklilik, istifa, azil, başka yere tayin, gecici olarak gorevden uzaklaştırılma gibi sebeplerle gorevinin sona erdiği veya yeni atanmış olmakla birlikte henuz goreve başlamamış olduğu durumlarda, soz konusu uyeye vekÂlet eden kişi kurul toplantılarına katılabilir. Yonetim kurulu uyelerinden mazeretleri nedeniyle toplantıya katılamayacak olanlar, mazeretlerini toplantıdan once yazılı olarak yonetim kuruluna sunar. Acele hallerde, yazılı bildirim sonradan yapılmak kaydıyla, diğer iletişim araclarıyla durum başkan veya başkan vekiline bildirilebilir.
(4) Yonetim kurulu uyeleri, ajans ile ilgili gizlilik taşıyan bilgileri ve ajansla ilgili calışmaları sırasında oğrendikleri calışma alanlarındaki sırları, gorevlerinden ayrılmış olsalar bile ifşa edemezler, kendilerinin veya başkalarının menfaatine kullanamazlar.
(5) Yonetim kurulu uyeleri, kendileri, eşleri ve ikinci dereceye kadar kan ve kayın hısımlarını doğrudan ilgilendiren konular ile sahibi ya da ortağı oldukları ticari işletmelere veya temsil ettikleri kuruluşa verilecek desteklere ilişkin toplantıya ve oylamaya katılamazlar. Boyle bir durumda soz konusu uye, durumunu en kısa sure icerisinde yonetim kuruluna bildirmek zorundadır.
Gorev ve yetkileri
MADDE 14- (1) Yonetim kurulunun gorev ve yetkileri şunlardır:
a) Yıllık calışma programını kabul etmek ve Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığının onayına sunmak,
b) Yıl icinde ihtiyaclara gore butceyi revize etmek,
c) Yıllık malî raporu ve kesinleşen butce sonuclarını onaylamak,
c) Taşınır ve taşınmaz mal alımı, satımı ve kiralanması ile hizmet alımına karar vermek,
d) Altı aylık ara rapor ile yıllık faaliyet raporunu Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığına gondermek,
e) Ajans butcesini onaylamak ve Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığına gondermek,
f) Genel sekreterlik tarafından sunulan program, proje ve faaliyetlerin desteklenmesine ilişkin teklifler ile kişi ve kuruluşlara yapılacak yardımları onaylamak,
g) Ajansa yapılacak bağış ve hibeleri kabul etmek,
ğ) Personelin işe alınması ve işine son verilmesi konularında karar vermek,
h) Genel sekreterce belirlenen calışma birimlerini, bunlar arasındaki işbolumunu onaylamak,
ı) Genel sekreteri belirlemek ve Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığının onayına sunmak,
i) Taşıt dışındaki taşınır malların alımı, satımı ve kiralanması ile hizmet alımı konularında genel sekreterin yetkili olacağı sınırları tespit etmek,
j) Ozel kesimdeki yatırımcıların, kamu kurum ve kuruluşlarının gorev ve yetki alanına giren izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idari iş ve işlemlerini ilgili mevzuatta belirtilen sure icerisinde, ilgili mevzuatta bir sure belirtilmemişse oncelikle ve ivedilikle sonuclandırmak uzere tek elden takip ve koordine etmek ve bunun icin ajansın kurulu olduğu bolge illerinde yatırım destek ofisleri teşkil etmek.
(2) Yonetim kurulu, gerekli gorduğu hallerde, yukarıda sayılan gorev ve yetkilerinden bir kısmını, sınırlarını acıkca belirlemek şartıyla genel sekretere devredebilir. Bu cercevede, ajans faaliyetlerinin hızlı, etkili ve verimli bir şekilde yurutulmesi amacıyla, taraflarca en kısa surede gerekli işlemler yapılır.
İlk toplantı
MADDE 15- (1) Yonetim kurulu, bir ilden oluşan bolgelerde ilk kalkınma kurulu toplantısından itibaren, birden fazla ilden oluşan bolgelerde ise kuruluş kararnamesinin yayımlandığı tarihten itibaren en gec onbeş gun icerisinde ilk toplantısını yapar.
Toplantı ve karar yeter sayısı
MADDE 16- (1) Yonetim kurulu, uye tam sayısının yarısından en az bir fazlası ile her ay asgari bir kez toplanır. Yonetim kurulu tarafından mutat bir toplantı zamanı belirlenmişse kurul davete ihtiyac olmaksızın kendiliğinden toplanır. Boyle bir toplantı gunu ongorulmemişse toplantı tarihi, yonetim kurulu başkanı veya onun yokluğunda başkan vekili tarafından tespit edilir ve toplantıdan en az bir hafta once uyelere genel sekreterlik tarafından bildirilir.
(2) Yonetim kurulu, ajans merkezinin bulunduğu il dışındaki bolge illerinde de toplantı yapar. Buna gore, yonetim kurulunun ajans merkezinin bulunduğu il dışındaki bolge illerinin her birinde; iki ilden oluşan bolgeler icin yılda en az dort defa, uc ilden oluşan bolgeler icin yılda en az uc defa, dort ve beş ilden oluşan bolgeler icin yılda en az iki defa ve altı ilden oluşan bolgeler icin yılda en az bir defa toplanması gerekir.
(3) Yonetim kurulu toplantılarına başkanın yokluğunda başkan vekili başkanlık eder.
(4) Yonetim kurulu, toplantıya katılanların oy cokluğu ile karar alır. Eşitlik durumunda, başkanın kullandığı oy yonunde karar alınmış sayılır. Karara karşı goruşte olan uyeler bunun sebeplerini acıkca ve detaylı olarak yazarlar ve imza ederler.
(5) Ajans genel sekreteri, oy hakkı olmamak kaydı ile yonetim kurulu toplantılarına katılır. Yonetim kurulu gerek gorduğu takdirde, başta kalkınma kurulu başkan ve başkan vekili olmak uzere, belli bir konuda uzman kişileri, gundemdeki konu ile ilgili kimseleri veya kuruluş temsilcilerini toplantılara davet edip goruşlerine başvurabilir. Ayrıca İcişleri Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığı da gerekli gorduğu durumlarda yonetim kuruluna temsilci gonderebilir.
Yonetim kurulunun calışma usulleri
MADDE 17- (1) Yonetim kurulu calışmalarını aşağıdaki usul ve esaslara gore yurutur:
a) Yonetim kurulu toplantılarında gundem, genel sekreterin goruşu alınmak suretiyle başkan tarafından belirlenir ve toplantı tarihinden en az uc gun once ekleri ile birlikte yonetim kurulu uyelerine bildirilir. Genel sekreterliğin gundemdeki konulara ilişkin inceleme, sonuc ve onerilerini iceren raporlar da gundemle birlikte uyelere dağıtılır.
b) Kalkınma kurulunun ve Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığının goruşulmesini istediği konular, ilk yonetim kurulu toplantısında gundeme alınarak oncelikle goruşulur. Yonetim kurulu, kalkınma kurulu tarafından alınan tavsiye niteliğindeki kararlara katılmadığı takdirde bunun gerekcesini acık ve detaylı bir bicimde kararında gosterir.
c) Yonetim kurulu tarafından alınan kararlar yazılır ve birbirini izleyen sayfa numaralı bir deftere tarih ve numara sırasıyla gecirilir. Ayrıca toplantıda goruşulen konuları ve alınan kararları ozetleyen toplantı tutanağı tutulur ve toplantı sonunda uyeler tarafından imzalanır.
d) Yonetim kurulunun sekretarya işlemleri genel sekreterlikce yurutulur. Karar orneklerinin aslına uygunluğu yonetim kurulu başkanı veya başkan vekili tarafından onaylanır.
(2) Yonetim kurulu toplantısında goruşulen konular ve alınan kararlar hakkında basın ve yayın organlarına yonetim kurulu başkanı ya da yetkilendirdiği durumlarda yonetim kurulu uyelerinden birisi veya genel sekreter tarafından acıklama yapılabilir.
(3) Yonetim kurulu toplantısında alınan kararlar, en gec bir hafta icerisinde Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığına ve kalkınma kuruluna gonderilir.
UCUNCU BOLUM
Genel Sekreterlik
Genel sekreter
MADDE 18- (1) Genel sekreter, genel sekreterliğin en ust amiridir. Genel sekreterin gorevde bulunmadığı durumlarda, genel sekreterin uygun gorduğu calışma birimi başkanlarından birisi vekaleten gorev yapar.
(2) Genel sekreter, yonetim kuruluna karşı sorumludur.
Genel sekreterin gorev ve yetkileri
MADDE 19- (1) Genel sekreterin gorev ve yetkileri şunlardır;
a) Yonetim kurulu kararlarını uygulamak,
b) Yıllık calışma programı ile butceyi hazırlamak ve yonetim kuruluna sunmak,
c) Ajans gelirlerini toplamak, 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Gorevleri Hakkında Kanunun 4 uncu maddesine gore belirlenen usul ve esaslar ile ilgili diğer mevzuata ve butce ve yonetim kurulu kararlarına uygun olarak harcamaları yapmak,
c) Yonetim kurulu tarafından tespit edilecek sınırlar icerisinde, taşıt dışındaki taşınır malların alımına, satımına, kiralanmasına ve hizmet alımına karar vermek,
d) Bolgedeki kişi, kurum ve kuruluşların proje uretme ve uygulama kapasitesini geliştirici faaliyetlerde bulunmak,
e) Ozel kesim, sivil toplum kuruluşları ve yerel yonetimlerin proje ve faaliyet tekliflerini değerlendirerek, malî destek sağlamak uzere yonetim kuruluna oneri goturmek,
f) Desteklenen proje ve faaliyetleri izlemek, değerlendirmek, denetlemek ve raporlamak,
g) Bolgesel kalkınmayla ilgili yurt icindeki ve dışındaki ajans ve kuruluşlarla işbirliği yapmak ve ortak projeler geliştirmek,
ğ) Yerel yonetimlerin plÂnlama calışmalarına teknik destek sağlamak,
h) Personelin performans olcutlerini belirlemek ve performansını değerlendirmek,
ı) Personelin işe alınması ve işine son verilmesini yonetim kuruluna teklif etmek,
i) Ajans genel sekreterliğini temsilen, bolgesel gelişme ile ilgili ulusal ve uluslararası toplantılara katılmak ve yurt dışı temaslarda bulunmak,
j) Ajansın sekreterya işlerini ve gorev alanına giren diğer hizmetleri yurutmek,
k) Yonetim kurulunun devrettiği yetkileri kullanmak,
l) Yonetim kurulu toplantılarına katılmak,
m) Program, proje ve faaliyetlerin desteklenmesi ile kişi ve kuruluşlara yapılacak yardımlara ilişkin olarak yonetim kuruluna teklif sunmak,
n) Butce sonuclarını butce doneminin bitiminden sonraki Mart ayı icinde yonetim kuruluna sunmak,
o) Ajansın faaliyetleri, hesapları, işlemleri ve performansını denetlemek ve kalkınma kuruluna ve yonetim kuruluna ic denetim raporu sunmak.
Calışma birimleri
MADDE 20- (1) Genel sekreterin teklifi ve yonetim kurulunun onayı ile genel sekreterlik bunyesinde calışma birimleri kurulur ve Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığına bildirilir. Calışma birimlerinin sayısı beşten fazla olamaz.
(2) Calışma birimleri arasındaki işbolumu, genel sekreter tarafından belirlenerek, yonetim kurulunun onayına sunulur ve Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığına bildirilir.
(3) Calışma birimi başkanları, uzman personel arasından genel sekreterin teklifi ve yonetim kurulu kararı ile belirlenir.
DORDUNCU BOLUM
Diğer Hususlar
Ajansın sekretarya işlemleri
MADDE 21- (1) Genel sekreter gorevlendirilinceye kadar ajansın sekretarya işlemleri, ajans merkezi olarak gosterilen ilin valiliği tarafından yurutulur.
Ajansın ismi ve amblemi
MADDE 22- (1) Yonetim kurulu, kuruluş kararnamesinin yayımlandığı tarihten itibaren en gec uc ay icerisinde, kısaltması ile birlikte ajansın ismini ve amblemini belirler ve Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığının onayına sunar.
(2) İsim ve amblemin, kurumsal kimlik ve itibar ile bolgenin tanıtımı ve imajı acısından taşıdığı onemle uyumlu ve bolgenin tamamını temsil ve ifade edebilir nitelikte olması gozetilir. İsim ve amblem, siyasi veya etnik bir goruş veya duşunceyi ifade edemez, cağrıştıramaz. İsim ve amblemin tespitinde, başta kalkınma kurulu olmak uzere, ilgili tarafların katılımına, akademik ve uzmanlık kuruluşlarının goruş ve katkılarının alınmasına ozen gosterilir.
(3) Zorunlu haller dışında, kısaltması ile birlikte ajansın ismi ve amblemi, en az beş yıl gecmedikce değiştirilemez.
Kurum ve kuruluşlarla ilişkiler
MADDE 23- (1) Ajans, butun organlarıyla birlikte bolgedeki kurum ve kuruluşlar ile yakın işbirliği ve koordinasyon tesis eder ve bunun geliştirilmesi yonunde aktif olarak calışır.
(2) Ajansın, başta Turkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı olmak uzere, merkezi veya yabancı kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyonuna ilişkin ana faaliyetler Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığı koordinasyonunda yurutulur.
Yetkili makamlar
MADDE 24- (1) Ajansta izin ve disiplin işlemleri icin;
a) Uzman ve destek personeli bakımından ilgili calışma birimi başkanı,
b)Yatırım destek ofisi koordinatoru, calışma birimi başkanları, ic denetci ve hukuk muşavirliği hizmetinden sorumlu uzman personel bakımından genel sekreter,
c) Genel sekreter bakımından yonetim kurulu başkanı,
yetkilidir.
(2) Ajans personelinin gorev yaptığı il dışında bir yerde gorevlendirilmesi;
a) Uzman ve destek personeli bakımından bir haftayı gecmeyen yurt ici gorevlendirmelerde ilgili calışma birimi başkanının, bu sureyi gecen yurt ici gorevlendirmelerle yurt dışı gorevlendirmelerde genel sekreterin,
b)Yatırım destek ofisi koordinatoru, calışma birimi başkanları, ic denetci ve hukuk muşavirliği hizmetinden sorumlu uzman personel bakımından genel sekreterin,
izni ile mumkundur.
(3) Genel sekreter bakımından ise gorev amaclı bolge dışına seyahatlerde yonetim kurulu başkanına onceden bilgi verilmesi, gorev amaclı yurt dışına seyahatlerde yonetim kurulu başkanından izin alınması gerekir.
Gizlilik ve tarafsızlık beyanı
MADDE 25- (1) Yonetim kurulu uyeleri, kalkınma kurulu başkan ve başkan vekili ile genel sekreter, ajanstaki gorevlerine başlarken, ajans ile ilgili gizlilik taşıyan bilgileri ifşa etmeyeceklerine, gorevlerini yerine getirirken herkese eşit muamelede bulunacaklarına, liyakat esaslarına bağlı kalacaklarına, ajans menfaatlerini kendi menfaatleri veya başkasının menfaatlerinden ustun tutacaklarına dair gizlilik ve tarafsızlık beyanı belgesi imzalarlar.
Kalkınma Ajansları Yonetim Sistemi
MADDE 26- (1) Ajansların faaliyet ve işlemlerine ilişkin bilgiler, ajans organlarında gorev alanlara dair bilgiler ve Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığı tarafından gerekli gorulen diğer hususlar, ajanslar tarafından gecikmeye mahal vermeksizin Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığınca oluşturulan Kalkınma Ajansları Yonetim Sistemine kaydedilir.