19 Eylul 2009 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 27354
YONETMELİK
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığından:
OĞRETİM UYESİ DIŞINDAKİ OĞRETİM ELEMANI KADROLARINA NAKLEN VEYA
ACIKTAN YAPILACAK ATAMALARDA UYGULANACAK MERKEZİ SINAV İLE
GİRİŞ SINAVLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA
YONETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 31/7/2008 tarihli ve 26953 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Acıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmeliğin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

? a) Giriş Sınavı: Bu Yonetmelikte belirtilen juri tarafından yapılan yazılı sınavı,?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Akademik Personel ve Lisansustu Eğitim Sınavına, bir lisans programından mezun olabilecek durumda olanlar, lisans mezunu olanlar ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurtdışında lisans oğrenimini tamamlamış olanlar muracaat edebilirler.?
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 7 ? (1) Araştırma Gorevlisi kadrosuna başvurabilmek icin 35 yaşından gun almamış olmak gerekir.

(2) On değerlendirme ve değerlendirme aşamalarında lisans mezuniyeti notunun hesaplanmasında kullanılacak, 4'luk not sisteminin 100'luk not sistemine eşdeğerliği Yuksekoğretim Kurulu kararıyla belirlenir.
(3) Tıpta uzmanlık ile yan dal uzmanlık sınavlarında başarılı olanların araştırma gorevlisi kadrolarına atanmalarında bu şartlar aranmaz.
(4) Oğretim Gorevlisi kadrosuna başvuru icin aranacak ozel şartlar şunlardır:
a) Lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektorluğe bağlı bolumler dahil) başvuracak oğretim gorevlisi adaylarında en az yuksek lisans mezunu veya lisans mezunu olmak şartıyla en az alanında on yıl tecrubeli olmak,
b) Guzel Sanatlar Fakulteleri, Eğitim Fakultelerinin Guzel Sanatlar Eğitimi Bolumleri, Konservatuarlar ile on lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak oğretim gorevlisi adaylarında en az lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanları ile ilgili iki yıl tecrubeli olmak.

(5) Okutman kadrosuna başvuru icin aranacak ozel şartlar şunlardır:
a) Yabancı dil okutmanları haric olmak uzere lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlerde (rektorluğe bağlı bolumler dahil) atanacak okutman adaylarında en az yuksek lisans mezunu olmak,
b) Yabancı dil okutmanı başvurularında Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) veya Universitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (UDS)'den en az 80 puan veya eşdeğerliliği Yuksekoğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olmak.
(6) Uzman, Cevirici ve Eğitim-Oğretim Planlamacısı kadrosuna başvuru icin aranacak ozel şartlar şunlardır:
a) En az lisans mezunu olmak,
b) Belgelendirmek kaydıyla alanlarında en az iki yıl tecrubeli olmak.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Giriş sınavları bu Yonetmelikte belirtilen juri tarafından yazılı olarak yapılır.?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 12 ? (1) Sınav jurisi değerlendirmesinde; ALES notunun %30'unu (merkezi sınavdan muaf tutulacak adayların değerlendirilmesinde; son iki yıla ait merkezi sınav notunun bulunmaması halinde ALES puanı 70 olarak kabul edilir), lisans mezuniyet notunun %30'unu, yabancı dil puanının %10'unu ve giriş sınavı notunun %30'unu; meslek yuksekokullarında ise ALES notunun %35'ini (merkezi sınavdan muaf tutulacak adayların değerlendirilmesinde; son iki yıla ait merkezi sınav notunun bulunmaması halinde ALES puanı 70 olarak kabul edilir), lisans mezuniyet notunun %30'unu ve giriş sınavı notunun %35'ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına gore belirler.?
MADDE 6 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 7 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.