
2 Ekim 2009 CUMAResmî GazeteSayı : 27364
YONETMELİK
Dışişleri Bakanlığından:
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SINAV YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam ve Dayanak
Amac ve kapsam
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Dışişleri Bakanlığında gorev alacak Meslek Memuru, İdari Memur, Haberleşme Teknik Personeli, Hukuk Muşaviri ve Danışmanlarda aranacak nitelikleri ve Dışişleri Bakanlığı tarafından memuriyete girişte yapılan yazılı ve sozlu sınavlar ile Başkatiplik veya Konsolosluk Yeterlik Sınavına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2 ? (1) 24/6/1994 tarihli ve 4009 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Gorevleri Hakkında Kanuna dayanılarak hazırlanmıştır.
İKİNCİ BOLUM
Genel Şartlar ve Sınavlara İlişkin Genel Esaslar
Genel şartlar
MADDE 3 ? (1) Danışmanlar, Dışişleri Bakanlığının ihtiyac duyduğu ihtisas alanlarına oğretim programlarında ağırlıklı olarak yer verdiğine Dışişleri Bakanlığının takdiriyle karar verilen yurticindeki veya denkliği yetkili makamca onaylanmış yurtdışındaki yuksek oğretim kurumlarından mezun olanlar arasından secilir.
a) Kuzey Atlantik Antlaşması TeşkilÂtı nezdinde Turkiye Daimi Temsilciliğinde veya Dışişleri Bakanlığı merkez teşkilÂtında calıştırılacak olan NATO Uzman Danışmanlarının Dışişleri Bakanlığının ihtiyac duyacağı yabancı dillerden en az birini, uluslararası toplantılarda belirli bir goruşu tam ve yeterli şekilde anlatabilecek duzeyde bilmeleri gerekir. Dışişleri Bakanlığına alınmaları tarihinde, NATO uzman danışmanlığı icin 46, diğerleri icin ise 41 yaşından gun almamış olma şartı aranır.
(2) Haberleşme Teknik Personeli, fakultelerin elektronik ve bilgisayar muhendisliği ile bilgisayar eğitimi veren bolumlerini, Teknik Eğitim Fakulteleri'nin elektronik bolumlerini veya bunlara denkliği yetkili makamca onaylanmış yurtdışındaki yuksek oğretim kurumlarını bitirmiş olanlar arasından secilir. Bolumlerin tespitinde Dışişleri Bakanlığının takdiri esastır.
(3) Hukuk Muşavirleri, yurticindeki veya denkliği yetkili makamca onaylanmış yurtdışındaki hukuk fakultelerinden mezun olan ve Dışişleri Bakanlığının acacağı sınavın yazılı ve sozlu aşamalarında başarılı olan adaylar arasından eleme yontemiyle secilir.
(4) İdari Memurlar, yurticindeki veya denkliği yetkili makamca onaylanmış yurtdışındaki 4 yıl sureli eğitim veren yuksek oğretim kurumlarından mezun olanlar arasından secilir.
(5) Dışişleri Bakanlığı Meslek Memurları, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakultelerinden veya siyasal bilimler, hukuk ve ekonomi dallarına oğretim programlarında ağırlıklı olarak yer verdiğine Dışişleri Bakanlığının takdiriyle karar verilen yurticindeki yuksek oğretim kurumları ile denkliği yetkili makam tarafından onaylanmış yurtdışındaki yuksek oğretim kurumlarından mezun olanlar arasından secilir.
(6) Yukarıda belirtilen kadro unvanlarına atanacak personele ilişkin sınavlara başvuru icin, sınav duyurusunda belirtilen Kamu Personeli Secme Sınavındaki ilgili puan turunden, yine sınav duyurusunda ilan edilen asgari puanı almak gerekir.
(7) Anılan kadrolara personel alımlarında Dışişleri Bakanlığınca ayrıca sınav yapılır.
(8) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesi ile 4009 sayılı Kanunun 32 nci maddesi saklı kalmak uzere Dışişleri Bakanlığının yukarıdaki maddelerde sayılan memuriyetler icin acacağı sınavlara gireceklerde, sınavın yapılacağı tarihte Meslek Memurluğu, İdari Memurluk ve Haberleşme Teknik Personeli icin 31 yaşından, Hukuk Muşavirliği icin 36 yaşından gun almamış olmak şartı aranır. 36 yaşından gun almamış Dışişleri Bakanlığı mensupları Haberleşme Teknik Personeli ve İdari Memurluk Sınavlarına kabul edilebilirler.
Sınava başvuru
MADDE 4 ? (1) Sınava girmek isteyenlerin başvuru formu, iki adet fotoğraf, Kamu Personeli Secme Sınavı Sonuc Belgesi, nufus cuzdanı ve yuksek oğretim kurumu diploması veya bitirme belgesinin asılları ile ilgili birime başvurmaları gerekir. Belgelerin asılları gosterilmek suretiyle, orneklerinin Dışişleri Bakanlığı Personel Dairesi Başkanlığınca onaylanması mumkundur.
(2) Dışişleri Bakanlığı, sınav başvurularının elektronik ortamda da alınmasına karar verebilir. Bu takdirde, başvurusunu elektronik ortamda yaparak sınava kabul edilen adayların, başvuru belgelerinin orneklerini yazılı sınavdan once Dışişleri Bakanlığına teslim etmeleri gerekir.
(3) Yazılı sınavı kazanan adayların ise, yazılı sınav sonuclarının ilÂnından sonra Dışişleri Bakanlığının belirleyeceği tarihte aşağıdaki belgeleri getirmeleri zorunludur:
a) Guvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu,
b) Erkek adaylar icin, askerlik durumuna ilişkin yazılı beyan,
c) Adli sicil durumuna ilişkin yazılı beyan,
d) Her turlu iklim şartında gorev yapılabileceğini belirtir tam teşekkullu hastaneden alınacak sağlık raporu,
e) (a) bendinde kayıtlı belge ile nufus cuzdanının aslı ya da Dışişleri Bakanlığınca onaylı sureti, evli olan adayların eşlerinden de talep edilir.
Duyuru
MADDE 5 ? (1) Sınav tarihleri son başvurma tarihinden en az on beş gun once ulke capında tirajı yuksek gazetelerden en az birinde ve Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde ilÂn edilir. İlÂnda sınav şartlarına ek olarak boş kadroların unvanı, sınıfı, derece ve sayısı, en son başvurma tarihi ile sınavın yapılacağı yer ve tarih, sınav konuları, sınavın iceriği ve değerlendirme yontemi de belirtilir.
Sınav kurulları
MADDE 6 ? (1) Meslek Memurluğu Yazılı ve Sozlu Sınavı ile BaşkÂtiplik veya Konsolosluk Yeterlik Sınavı Kurulları, Musteşar veya Musteşar İdari İşler Yardımcısı başkanlığında, merkezde gorevli Buyukelci ve Elciler arasından Dışişleri Bakanının onayıyla tayin edilecek uyelerden oluşur.
(2) İdari Memurluk, Hukuk Muşavirliği, Danışmanlık, Haberleşme Teknik Personeli Yazılı ve Sozlu Sınavları Kurulları, Musteşar İdari İşler Yardımcısı'nın veya tevkil edeceği merkezde gorevli bir Buyukelcinin başkanlığında, merkezde gorevli birinci derecedeki memurlar arasından secilecek uyelerden oluşur.
(3) Hukuk Muşavirliği Yazılı ve Sozlu Sınav Kurulu uyeleri arasında 1. Hukuk Muşaviri veya tevkil edeceği bir Hukuk Muşaviri de yer alır.
(4) Sınav Kurullarına Kurul Başkanı gerekli gorduğu takdirde, emekli buyukelciler, universite oğretim uyeleri, Dışişleri Bakanlığı Hukuk Muşavirleri ve sınava gore ilgili meslek memuru ve teknik personel ile diğer ilgili kuruluş mensupları da uye olarak davet edilebilirler.
(5) Sınav Kurulları yedi asil, beş yedek uyeden oluşur ve beş uyenin hazır bulunmasıyla gorev yaparlar. Sınavların duzenli şekilde yurutulmesinden Sınav Kurulu Başkanı sorumludur.
Sınavların yurutulmesi ve gecerliliği
MADDE 7 ? (1) Suresi Sınav Kurulu tarafından kararlaştırılan yazılı sınavlarda, sorular sınav gunu Sınav Kurulu tarafından hazırlanır. Yazılı sınavlarda koşesi kapalı muhurlu kağıtlar kullanılır.
(2) Yazılı sınavı kazananlar, sozlu sınava alınırlar. Sozlu sınavda, adaylar, muhakeme, kavrayış, ifade yetenekleri ile genel davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu acısından da değerlendirilir. Bu değerlendirmede yeterli gorulmeyenler başarısız sayılırlar. Sınav Kurulu, bu değerlendirmede dikkate alınmak uzere, sınava katılan adayların psikolojik teste tabi tutulmasını isteyebilir. Test sonucları Sınav Kuruluna sunulur.
İlÂn
MADDE 8 ? (1) Yazılı ve sozlu sınavı kazananların listesi Sınav Kurulu tarafından Dışişleri Bakanlığı internet sayfasında ilÂn edilir; sozlu sınavı kazanan adaylara sınav sonucu ayrıca yazılı olarak bildirilir. Atamalar boş kadro durumuna ve başarı sırasına gore yapılır.
Sınavlarda başarısız olanlar
MADDE 9 ? (1) Meslek Memurluğu, İdari Memurluk, Hukuk Muşavirliği, Haberleşme Teknik Personeli ve Danışmanlık sınavlarının sozlu aşamalarında uc kez başarılı olamayanlar bir daha aynı memurluk sınavına katılamazlar.
İtiraz
MADDE 10 ? (1) Sınava katılanlar sınav sonuclarına yazılı olarak itiraz edebilirler. Sınav sonuclarının yayımlanmasından itibaren on gun icinde bir dilekceyle Dışişleri Bakanlığı Personel Dairesi Başkanlığına yapılan bu itirazlar Sınav Kurulu tarafından on gun icinde incelenir. Bu ikinci incelemeden sonra verilen kararlar kesindir.
Başarı sıralaması
MADDE 11 ? (1) Dışişleri Bakanlığına giriş icin yapılan sınavlarda, adayların yazılı ve sozlu sınavlardan aldıkları puanların toplamı eşit olduğu takdirde, sozlu sınav puanı yuksek olan aday, başarı sıralamasında one gecer. Sozlu sınav puanlarının eşit olması halinde, adayların giriş sınavına muracaat edebilmek icin almaları gereken ilgili KPSS puan turunden aldıkları puana bakılır; puanı yuksek olan başarı sıralamasında one gecer. Bu puanların da eşit olması halinde, ilgili sınava once muracaat eden, başarı sıralamasında one gecer.
(2) Başkatiplik veya Konsolosluk Yeterlik Sınavında, adayların aldıkları nihai puanlar eşitse, sozlu sınavdan, sozlu sınav puanları da eşitse yazılı sınavdan daha yuksek puan alan aday başarı sıralamasında one gecer. Adayların yazılı ve sozlu sınav puanlarının eşit olması halinde ise; sıralama, Aday Meslek Memurluğu Giriş Sınavındaki başarı sıralaması dikkate alınarak yapılır.
Değerlendirme
MADDE 12 ? (1) Yazılı ve sozlu sınavlarda uyelerce verilen notların aritmetik ortalaması alınır. Bu notlar arasındaki fark 20'den fazla ise, bu fark Sınav Kurulunca giderilir. Not ortalamalarındaki ondalık artanlar adayların lehine olarak tam sayıya cevrilir.
UCUNCU BOLUM
Meslek Memurluğu Yazılı ve Sozlu Sınavları
Sınav aşamaları
MADDE 13 ? (1) Yazılı sınav aşağıda kayıtlı bolumlerden oluşur:
a) Turkce kompozisyon,
b) İngilizce veya Fransızca veya Almanca kompozisyon,
c) İngilizceden veya Fransızcadan veya Almancadan Turkceye ceviri,
d) Turkceden İngilizceye veya Fransızcaya veya Almancaya ceviri.
(2) Yazılı sınav bolumlerinde sozluk veya başka bir kaynaktan yararlanılamaz. Bu sınavlarda adayın yabancı dil bilgisi ve verilecek konuyu işleyebilme yeteneği değerlendirilir.
(3) Yazılı sınava biri esas, diğeri ikinci yabancı dil olmak uzere iki yabancı dilden girilebilir. Esas yabancı dil olarak Almancadan sınava girenlerin diğer iki yabancı dilden birinden de sınava girmeleri zorunludur.
(4) Sozlu sınav aşağıda kayıtlı bolumlerden oluşur:
a) Siyasi Tarih: Osmanlı Siyasi Tarihi, 1789'dan zamanımıza kadar Dunya Siyasi Tarihi, Turkiye Cumhuriyeti Tarihi, Uluslararası Politika,
b) Anayasa Hukuku, Siyasal Sistemler ve İnsan Hakları, Uluslararası Hukuk, Turkiye'nin Yonetim Yapısı, Hukukun Temel Kavramları ve Medeni Hukuk, Devletler Ozel Hukuku,
c) Ekonomi, Uluslararası Ekonomi, Turkiye Ekonomisi, Kamu Maliyesi,
d) Genel Kultur.
(5) Sozlu sınav aşamasında adayların yabancı dil bilgisi de olculur.
(6) Sozlu sınav aynı zamanda, adayın, muhakeme, kavrayış, ifade yetenekleri ile genel davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluk acısından değerlendirildiği bir mulÂkat niteliğini taşır. Bu değerlendirmede yeterli gorulmeyenler, başarısız sayılırlar.
Değerlendirme
MADDE 14 ? (1) Yazılı ve sozlu sınavlarda tam not 100 olup, gecer not 70'tir. Yazılı sınavda her bolum icin ayrı ayrı değerlendirme yapılır.
(2) Almancadan yazılı sınava gireceklerin başarılı kabul edilebilmeleri icin, aynı zamanda ikinci yabancı dil olarak İngilizce veya Fransızcadan en az 50 puan almaları gereklidir.
(3) İkinci yabancı dilden de sınava giren adayların, ikinci yabancı dilden aldıkları notların ortalamasının 60'tan fazlası yazılı sınav notları toplamına eklenir.
DORDUNCU BOLUM
Başkatiplik veya Konsolosluk Yeterlik Sınavı
Aranan şartlar
MADDE 15 ? (1) İkinci KÂtiplikte gerekli sureyi dolduran ve her derecedeki memurlara uygulanan yontem ve duzenlemelere gore yukselmelerine ve sınava girmelerine engel durumları gorulmediğine Bakanlık Komisyonunca karar verilen meslek memurları, BaşkÂtiplik veya Konsolosluk Yeterlik Sınavına kabul edilirler.
(2) Sınav, gerekli koşulları taşıyan aday veya adayların var olması halinde acılır. Gerekli sureyi 1 Ocak ? 30 Haziran doneminde dolduran adaylar 30 Haziran tarihinden once, 1 Temmuz ? 31 Aralık doneminde dolduranlar ise 1 Temmuz tarihinden sonra duzenlenecek sınavlara alınırlar. Sınav yazılı ve sozlu olarak yapılır.
Sınav aşamaları
MADDE 16 ? (1) BaşkÂtiplik veya Konsolosluk Yeterlik Sınavı, aşağıda belirtilen konularda uc yazılı ve bir sozlu sınavdan oluşur.
(2) Yazılı sınavların soruları, her sınavın başlamasından yarım saat once Sınav Kurulunca saptanarak, sınav saatinde adaylara bildirilir.
(3) Yazılı sınavlar aşağıdaki bolumlerden oluşur:
a) Belirli bir konuda, nota, muhtıra, mektup, nutuk ve benzeri turde İngilizce veya Fransızca veya Almanca bir metin hazırlanması. Sozkonusu metin, boyle bir metnin ozu, bicimi, dili ve gideceği makama verilip verilemeyeceği bakımlarından değerlendirilir. Bu bolumde sozlukten yararlanılabilir. Aday, İngilizce, Fransızca ve Almanca arasından belirleyeceği ikinci bir yabancı dilden de sınava girebilir. Birinci yabancı dili Almanca olanların, İngilizceden veya Fransızcadan da sınava girmeleri zorunludur.
b) Belirli siyasi veya iktisadi bir konu uzerinde Turkce goruş veya değerlendirme. Bu yazılı goruş veya değerlendirme, icindeki bilgi, fikirlerin tutarlılığı ve savunulması ile anlatımın acıklığı bakımlarından değerlendirilir.
c) Konsolosluk, protokol ve idari işlerle ilgili sorulara Turkce veya sınava girilen yabancı dilde yanıt.
(4) Sozlu sınavda aday, Sınav Kurulunca yoneltilecek sorulara cevaben sunuş yapar. Bu sınav, aynı zamanda, adayın oncelikle mesleki birikimi, kultur duzeyi, anlatım yeteneği ile genel davranış ve tepkilerinin de olculduğu bir mulakat niteliği taşır. Sınavda, adayların yabancı dil bilgisi de olculur.
Değerlendirme
MADDE 17 ? (1) Her yazılı sınav ve sozlu sınav icin ayrı ayrı not verilir. Yazılı ve sozlu sınavlarda tam not 100, gecer not 70'tir.
(2) Sınavda başarılı olan adayların, ikinci yabancı dilden aldıkları notun 60'tan fazlası sınav notları toplamına eklenir.
(3) Almancadan yazılı sınava gireceklerin başarılı kabul edilebilmeleri icin, aynı zamanda, ikinci yabancı dil olarak Fransızca veya İngilizceden de en az 60 almaları gereklidir.
(4) Sınavda başarılı olan adayların başarı sıralaması, adayların dort bolumun toplamından oluşan notlarına son 6 yılda aldıkları sicil notları ortalamasının da eklenmesi suretiyle belirlenir.
(5) Sınavda başarılı olamayanlara birer sene aralıkla iki hak daha tanınır. Sonuncu sınavda da başarılı olamayanlar, kadro durumu uygun olduğunda, idari memur kadrosuna alınırlar. Ancak bunlar İkinci KÂtip veya Muavin Konsolos gorev ve unvanlarını korurlar.
BEŞİNCİ BOLUM
Meslek Memurluğu Dışında Kalan Diğer Memuriyetlere Ait Sınavlar
Sınavların niteliği
MADDE 18 ? (1) Dışişleri Bakanlığı meslek memurluğu dışında kalan, aday memur yazılı ve sozlu sınavları, memuriyetleri icabı yurtdışında gorevlendirilecekler icin yurtdışında gorevlendirileceklerin tabi oldukları yabancı dil ve mesleki ehliyet sınavı niteliğini de taşıyacak bicimde tanzim olunur. Bu sınavları kazanarak memuriyete kabul edilenler ayrıca yurtdışına atanmak icin sınava tabi tutulmazlar.
Sınavlar
MADDE 19 ? (1) Dışişleri Bakanlığı memur ihtiyacının karşılanması amacıyla memuriyet ceşitlerine gore ayrı ayrı olmak uzere giriş sınavları acar. Giriş sınavları yazılı ve sozlu olarak yapılır.
(2) Dışişleri Bakanlığı'na girişte yazılı ve sozlu sınavlarda tam not 100 olup, gecer not 70'tir. Yazılı sınavlarda her sınav icin ayrı ayrı değerlendirme yapılır.
(3) Giriş sınavlarında hangi yabancı dillerden aday kabul edileceği ve bu dillerden hangileri icin başvuru sırasında, bu Yonetmeliğin 4 uncu maddesinde sayılan belgelere ilaveten, adayın Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az C duzeyinde yeterliliğe sahip olduğunu belgelemesinin isteneceği, Dışişleri Bakanlığı tarafından sınav ilanlarında belirtilir. Giriş sınavlarında başarı gosterenler arasından, kadro imkÂnlarının elverdiği sayıda aday, başarı sıralarına gore memuriyete kabul edilir.
İdari Memurluk yazılı ve sozlu sınavları
MADDE 20 ? (1) Yazılı sınav şu bolumlerden oluşur:
a) Turkce kompozisyon,
b) Yabancı dilden Turkceye ceviri,
c) Turkceden yabancı dile ceviri,
d) Matematik.
(2) Dışişleri Bakanlığı yabancı dil bilgisinin olculduğu sınavı kendisi yapabileceği gibi, sınavın Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılmasını da kararlaştırabilir. Dışişleri Bakanlığı, Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi sınavında başarılı olmuş adayları, goreve uygun duzeyde yabancı dil bilgisine sahip olup olmadıklarının tespiti amacıyla, ayrıca yazılı sınava tabi tutabilir.
(3) Sozlu sınavda aday Sınav Kurulunca yoneltilecek sorulara cevap verir. Bu sınav, aynı zamanda, adayların kabul edilecekleri goreve uygunluklarının olculduğu bir mulÂkat niteliği taşır. Sınavda ayrıca, adayların yabancı dil bilgileri olculur.
Hukuk Muşavirliği yazılı ve sozlu sınavları
MADDE 21 ? (1) Yazılı sınav aşağıda yer alan mesleki konulardan oluşur:
a) Turkce hukuki goruş bildirme: Adaydan, Sınav Kurulunun belirleyeceği bir konuda hukuki goruş bildirmesi istenir. Aday, sınavda, Sınav Kurulunun vereceği kaynaklar dışında bir kaynağa bakamaz.
b) Yabancı dilde hukuki goruş bildirme: Adaydan, Sınav Kurulu'nun belirleyeceği bir konuda, sınava girdiği dilde hukuki goruş bildirmesi istenir.
c) Turkceden yabancı dile ceviri.
d) Yabancı dilden Turkceye ceviri.
e) (b), (c) ve (d) bentlerinde yer alan sınav aşamalarında, aday, sozluk veya başka bir esere bakamaz.
(2) Sozlu sınavda adayın;
a) Genel Hukuk,
b) Uluslararası Hukuk,
c) Devletler Ozel Hukuku,
d )Anayasa Hukuku,
e) İdare Hukuku,
f) İnsan Hakları,
g) Ceza Genel Hukuku,
h) Ceza Yargılaması Hukuku dallarındaki bilgisi olculur. Sozlu sınavın bir kısmı yabancı dilde yapılır.
Danışmanlık sınavları
MADDE 22 ? (1) Yazılı sınav aşağıda yer alan mesleki konulardan oluşur:
a) Danışmanların ihtisas dallarına gore mesleki sorular,
b) Yabancı dilde kompozisyon,
c) Turkce Kompozisyon,
d) Aşağıdaki konu başlıklarından oluşan test sınavı:
1) Ataturk İlkeleri ve Turk İnkılÂp Tarihi,
2) Temel Yurttaşlık Bilgisi,
3) Turkiye ve Dunya Coğrafyası,
4) Turk Kultur ve Medeniyetleri,
5) Matematik.
(2) Sozlu sınav mulÂkat şeklinde yapılır. Sınavda adayların ihtisaslarına gore bilgileri olculur. MulÂkatın bir bolumu yabancı dilde yapılır.
Haberleşme Teknik Personeli sınavları
MADDE 23 ? (1) Yazılı sınav aşağıdaki konulardan oluşur:
a) Mesleki konular: Bu sınavda, adayların, programlama mantığı, işletim sistemleri, bilgisayar ağları, ağ guvenliği, yerel ve geniş alan ağları, .NET platformu, web uygulamaları, iletişim guvenliği, teorik elektrik ve temel sayısal elektronik alanlarındaki bilgileri olculur.
b) Ceviri: Teknik bir metnin yabancı dilden Turkceye cevirisi.
c) Turkce kompozisyon.
d) Aşağıdaki konu başlıklarından oluşan test sınavı:
1) Ataturk İlkeleri ve Turk İnkılÂp Tarihi,
2) Temel Yurttaşlık Bilgisi,
3) Turkiye ve Dunya Coğrafyası,
4) Turk Kultur ve Medeniyetleri,
5) Matematik.
(2) Sozlu sınav, adayın goreve yatkınlığı ve uzmanlık alanına hÂkimiyetini tespit etmek uzere mulÂkat şeklinde yapılır.
ALTINCI BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Yururlukten kaldırılan yonetmelikler
MADDE 24 ? (1) 28/9/1976 tarihli ve 15718 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Dışişleri Bakanlığı İdari Memur Sınav ve Atama Yonetmeliği; 18/11/1973 tarihli ve 14716 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Dışişleri Bakanlığı Hukuk Muşavirlerini Secme ve Atama Yonetmeliği; 8/8/1981 tarihli ve 17422 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Dışişleri Bakanlığı Meslek Memur Adayları Sınav Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 25 ? (1) Bu Yonetmeliğin,
(a) 9 uncu maddesi 1/1/2010 tarihinde,
(b) Diğer maddeleri Resmî Gazete'de yayımlandığı tarihte yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 26 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Dışişleri Bakanı yurutur.