21 Ekim 2009 CARŞAMBAResmî GazeteSayı : 27383
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OZEL DERSHANELER YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, ozel dershanelerde eğitim ve oğretim, yonetim, oğrenci kaydı, oğretim programlarının uygulanması, calışma sureleri ve işleyişle ilgili usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam

MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, ozel dershaneleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanunun 22 nci maddesi ile 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;

a) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
b) Dershane: Oğrencileri; bir ust okulun veya yuksek oğretime giriş sınavlarına hazırlamak, istedikleri derslerde yetiştirmek ve bilgi duzeylerini yukseltmek amacıyla faaliyet gosteren ozel oğretim kurumlarını,
c) Donem: Dershanede eğitim ve oğretim programının uygulandığı sureyi,
c) Eğitim personeli: Dershanede gorevli yonetici, oğretmen, uzman oğretici ve benzeri gorevlileri,
d) Diğer personel: Dershanede eğitim personeli dışındaki gorevlileri,

e) Genel mudur: Gercek veya tuzel kişiye ait birden fazla ozel oğretim kurumunun yoneticisini,
f) Genel Mudurluk: Ozel Oğretim Kurumları Genel Mudurluğunu,
g) Grup: Bilgi duzeylerine gore oluşturulan oğrenci grubunu,
ğ) Kurucu: Dershanenin sahibi olan ve adına kurum acma izin belgesi duzenlenen gercek veya tuzel kişiyi,
h) Kurucu temsilcisi: Ozel hukuk tuzel kişileri veya ozel hukuk hukumlerine gore yonetilen tuzel kişiler tarafından secilen ve kurum acma, kapatma, devretme ve benzeri işlemleri yapma yetkisine sahip olan kişiyi,
ı) Millî eğitim mudurluğu: Ozel dershanenin bağlı bulunduğu il/ilce millî eğitim mudurluğunu,
i) Mudur: Dershane mudurunu,
j) Oğrenci: Dershaneye kayıt olan kişiyi,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Kurumun Amacı, Personel, Gorev Yetki ve Sorumluluklar
Dershanenin amacı
MADDE 5 ? (1) Dershanenin amacı Millî Eğitim Temel Kanununun genel ve ozel amaclarıyla temel ilkelerine uygun olarak oğrencileri;
a) İstedikleri ders veya derslerde yetiştirmek onların bilgi, beceri, yetenek ve deneyimlerine katkıda bulunarak duzeylerini yukseltmek,
b) Bir ust oğretim kurumuna girişle ilgili sınavlara hazırlamak
icin gerekli calışmaları yapmaktır.
Dershanede gorevlendirilecek personel
MADDE 6 ? (1) Dershanelerde;
a) Mudur,
b) Kontenjanı 400'u aşan kurumlarda mudur yardımcısı,
c) Oğretmen,
c) Rehber oğretmen,
d) Aynı branşta uc oğretmenden fazla olması hÂlinde zumre başkanı,
e) Buro personeli
zorunlu olarak gorevlendirilir.
(2) Dershanelerde, isteğe bağlı olarak;
a) Olcme ve değerlendirme servisi elemanı,
b) Uzman oğretici,
c) Hizmetli, guvenlik personeli ve benzeri personel,
c) Aynı kurucuya ait birden fazla ozel oğretim kurumunun bulunması durumunda, genel mudur ve genel mudur yardımcısı
gorevlendirilebilir.
Gorevlerin birleştirilmesi
MADDE 7 ? (1) Dershane muduru, rehber oğretmeni olcme değerlendirme ve rehberlik gorevlerini birlikte yurutmek uzere gorevlendirebilir.
(2) İl sınırları icinde aynı kurucuya ait birden fazla dershane icin genel mudur gorevlendirilmesi durumunda, olcme ve değerlendirme servisi elemanı ve zumre başkanı genel mudure bağlı dershanelerde gorevlendirilebilir. Bu hizmetlerin yurutulmesinde ve zumre calışmalarında koordinasyon genel mudurce sağlanır.
Gorevlendirmeler
MADDE 8 ? (1) Kurumda calışacak personelin gorevlendirilmesi, 8/3/2008 tarihli ve 26810 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği hukumlerine gore yapılır.
Kurucu veya kurucu temsilcisinin gorev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 9 ? (1) Kurucu veya kurucu temsilcisi, dershanede eğitim ortamının gerektiği şekilde sağlanması, gerekli maddî imkÂnların hazırlanması, yeterli personelin istihdamı, arac ve gerecin temini ve binanın yeterli duruma getirilmesi gibi hususlardan birinci derecede sorumludur. Bu sorumluluğunu yerine getirmek icin aşağıda belirtilen gorevleri yapar:
a) Her yıl dershanenin malî butcesini duzenler.
b) Dershane mudurunce talep edilen eğitim ve oğretimle ilgili arac ve gerecle diğer ihtiyacları sağlar.
c) Hizmetlerin yurutulebilmesi icin, ilgili mevzuat hukumlerine gore personelin gorevlendirilmesini sağlar.
c) Gerektiğinde oğretmenler kurulu toplantısına katılarak eğitim personelinin sorunlarını ve isteklerini tespit ederek gereğini yapar.
d) Eğitim personeli ile diğer personelin aylık ve ucretlerinin zamanında odenmesini; sigorta ve vergi ile ilgili işlerin usulune uygun ve zamanında yapılmasını sağlar.
e) Dershanede gorevlendirilecek eğitim personelinin calışma izni ve calışma izni uzatma onaylarının zamanında alınması icin gerekli onlemleri alır.
f) Dershanenin gelir ve giderleriyle ilgili iş ve işlemleri izler; muhasebeyle ilgili defter, dosya ve kayıt makbuzlarının tutulmasını sağlar.
g) Yangın, doğal afet ve kazalara karşı ilgili mevzuatına gore gerekli onlemleri alır.
ğ) İlgili mevzuata gore ilk yardım ve ozel guvenlik onlemlerini alır.
h) Ozel oğretim kurumlarıyla ilgili diğer mevzuatla verilen gorevleri yapar.
ı) Dershanenin uye olması hÂlinde oda, vakıf, dernek, birlik ve benzeri sivil toplum orgutleri ile ozel ve resmi kurum ve kuruluşlarda kurumunu temsil eder veya gorevlendireceği kişi tarafından temsil edilmesini sağlar.
(2) Mudurluk gorevi bulunmayan kurucu veya kurucu temsilcisi, dershanenin eğitim ve oğretim işlerine karışmaz.
(3) Mudurun izinli veya raporlu olduğu surelerde millî eğitim mudurluğunun onayı ile mudur yardımcısı veya mudur yardımcısı bulunmayan kurumlarda, yonetici olma şartlarını taşıyan bir oğretmen veya uzman oğreticinin bu goreve vekÂleten gorevlendirilmesini sağlar.
Genel mudurun gorev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 10 ? (1) Genel mudur, dershanede eğitim ve oğretim kalitesinin yukseltilmesi, oğrencilerin en iyi şekilde yetiştirilmesi, başarının artırılması icin gerekli onlemleri almak ve uygulatmaktan Bakanlık ve diğer resmî makamlar ile kurucuya karşı sorumludur.
(2) Genel mudur, aşağıdaki gorevleri yapar:
a) Gerektiğinde kendisine bağlı dershanelerde yapılacak toplantılara başkanlık eder.
b) Dershanede branşında ders bulunması durumunda haftada 6 saate kadar derse girebilir.
c) Dershanede gorevli eğitim personeli ve diğer personelin bilim, teknik ve eğitim alanlarındaki gelişmeleri takip edebilmeleri icin gerekli onlemleri alır.
c) Dershanede eğitim, oğretim ve yonetim işlerinin verimli şekilde yapılmasını sağlar.
d) İzin kullanacak personele, dershane muduruyle birlikte izin belgesi duzenler.
e) Yonetim ve eğitim personeli arasındaki koordineyi sağlar.
f) Eğitim personelinin gorevlerini gerektiği gibi yapmaları icin onlem alır.
g) Dershanede gorevlendirilecek eğitim personelinin calışma izni ve calışma izni uzatma onaylarının zamanında alınması icin gerekli onlemleri alır.
ğ) Dershanenin uye olması hÂlinde oda, vakıf, dernek, birlik ve benzeri sivil toplum orgutleri ile ozel ve resmi kurum ve kuruluşlarda dershaneyi temsil eder.
h) Dershanede gorevli eğitim personelinin kanaat raporlarını usulune uygun olarak doldurur.
(3) Genel mudur, ayrıca ozel oğretim kurumlarıyla ilgili diğer mevzuatla verilen gorevleri de yapar.
(4) Genel mudur aynı zamanda kurucu veya kurucu temsilcisi ise dershanenin mali işlerinden de sorumludur.
Genel mudur yardımcısının gorev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 11 ? (1) Genel mudur yardımcısı, genel mudurun verdiği gorevleri yapar. Genel mudurun izinli veya raporlu olduğu surelerde genel mudurluğe vekalet eder.
Mudurun gorev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 12 ? (1) Dershane muduru; dershanenin yonetiminden, eğitim ve oğretim etkinliklerinin planlanması ile yurutulmesinden kurucu veya kurucu temsilcisine, varsa genel mudure, Bakanlığa ve diğer resmî makamlara karşı sorumludur.
(2) Sorumluluk her ikisinde de kalmak uzere yonetim veya eğitim ve oğretim hizmetlerinin yurutulmesi ile ilgili gorevlerinin bir kısmını mudur yardımcısına devredebilir.
(3) Dershaneye genel mudur atanmadığında bu Yonetmelikte genel mudure verilen yetkileri kullanır.
(4) Mudur, aşağıda belirtilen gorevleri yapar:
a) Oğrenci başarısının artırılması, eğitimin nitelik ve kalitesinin yukseltilmesi icin gerekli onlemleri alır ve uygulanmasını sağlar.
b) Dershanede, eğitim personeli ve diğer personelin gorevlendirilmesiyle ilgili iş ve işlemleri yurutur.
c) Dershanede gorevli personelle yapılacak toplantılara başkanlık eder.
c) Dershanenin uye olması hÂlinde oda, vakıf, dernek, birlik ve benzeri sivil toplum orgutleri ile ozel ve resmî kurum ve kuruluşlarda dershaneyi temsil eder.
d) Dershanede gorevli aday oğretmen ve uzman oğreticilerin adaylıklarının kaldırılmasıyla ilgili işleri yurutur.
e) Dershanede gorevlendirilecek eğitim personelinin calışma izni ve calışma izni uzatma onaylarını zamanında alır.
f) Dershane personelinden gelen raporları inceler, gereğini yapar.
g) Her oğretim yılı başından bir ay once oğretim yılına ait gerekli hazırlıkları ve eğitim ve oğretim etkinliklerini planlar, gerekli gorev bolumunu yapar, ders dışı etkinlikler icin gerekli izinleri alır.
ğ) Defter, dosya ve kayıtların tutulmasını, yazışmaların gecikmeye meydan verilmeden usulune gore yapılmasını sağlar.
h) Dershanede gorevli eğitim personelinin bilim, teknik ve eğitim alanındaki gelişmeleri takip edebilmesi icin gerekli onlemleri alır ve yetiştirilmelerini sağlar.
ı) Personelin hizmet ici eğitimi ile ilgili iş ve işlemlerini yurutur.
i) Eğitim personelinin calışmalarını planlı olarak yapmaları icin yıllık planlar ile haftalık ders programlarının yapılmasını sağlar ve onaylar.
j) Kitaplık ve diğer bolumlerin gerekli arac ve gerecle donatılmasını ve eğitim personeli ile oğrencilerin yararlanmasını sağlar.
k) Yonetim gorevlerini aksatmamak şartıyla branşında haftada aylık karşılığı 6, isteğe bağlı ek ders gorevi karşılığı ise 6 saat olmak uzere toplam 12 saat derse girebilir.
l) Eğitim ve oğretim yılı başlamadan once yıllık calışma takvimini hazırlar ve kurumun bağlı bulunduğu il veya ilce millî eğitim mudurluğune onaylatır.
m) Her eğitim ve oğretim yılı icin dershanede uygulanan programa gore, oğrenci davranışlarını değerlendirme kurulu veya odul ve disiplin kurulunu oluşturur.
n) Eğitim personelinin nobet cizelgesini duzenler.
o) Eğitim ve oğretimle ilgili yururluğe giren mevzuatın personelce okunmasını ve bilgi edinilmesini sağlar.
o) Genel mudur bulunması hÂlinde izin kullanacak personele, genel mudurle birlikte izin verir.
p) Mudur kurucu veya kurucu temsilcisi olduğunda dershanenin mali işlerinden de sorumludur.
r) Dershanede gorevli eğitim personeli icin usulune uygun olarak kanaat raporu doldurulur.
s) Ozel oğretim kurumlarıyla ilgili diğer mevzuatla verilen gorevleri yapar.
Mudur yardımcısının gorev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 13 ? (1) Mudur yardımcısı, mudurunun vereceği gorevleri yapar. Mudurun izinli veya raporlu olması hÂlinde mudurluğe vekÂlet eder.
Eğitim personelinin gorev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 14 ? (1) Eğitim personeli, kendilerine verilen dersin oğretiminden sorumludur. Eğitim personeli aşağıda belirtilen gorevleri yapar:
a) Oğrenci başarısının artırılması, eğitimin nitelik ve kalitesinin yukseltilmesi icin gerekli calışmaları yapar.
b) Oğrencilerin devam takiplerini yapar, her derste işlenen konuları ders defterine yazıp imzalar.
c) Oğretmenler kurulu toplantıları, zumre oğretmenleri kurulu toplantıları ile gorevlendirildiği diğer kurul ve toplantılara katılır.
c) Derslere hazırlıklı ve planlı olarak girer.
d) Derslerin dışında dershanenin eğitim, oğretim ve yonetim işlerine katkıda bulunur.
e) Oğrencilere oğrenimlerinde yardımcı olur ve rehberlik yapar, tutum ve davranışlarıyla ornek olur.
f) Planlandığı şekilde nobet tutar.
g) Dershane mevzuatıyla ilgili bilgi edinir.
ğ) Ders yılı sonunda işlediği konular, yapılan etkinlikler, oğretimde karşılaşılan guclukler ve cozumu ile ilgili bir rapor hazırlar ve zumre başkanına verir.
h) Gorevinde mudure, mudur yardımcısına ve zumre başkanına karşı sorumludur.
(2) Dershane oğretmenleri, resmî okullarda ders veremezler. Dershane oğretmenleri ozel oğretim kurumlarında ders saati ucretli olarak derse girebilir. Ancak, bir haftada girebilecekleri toplam ders saati sayısı, mevzuatta belirtilen haftalık ders saat sayısını aşamaz.
Zumre başkanının gorev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 15 ? (1) Başkanı bulunduğu ders veya derslerle ilgili eğitim ve oğretim etkinliklerinin planlı bir şekilde yapılmasından sorumludur.
(2) Zumre başkanı aşağıdaki gorevleri yapar:
a) Zumre oğretmenleri kuruluna başkanlık eder.
b) Sorumlu bulunduğu derslerle ilgili yıllık planların yapılmasını ve uygulanmasını sağlar.
c) Sınavlarda; olcme ve değerlendirme, teknik, metot ve benzeri yonlerden birliğin sağlanması icin gerekli calışmaları yapar. Bu amacla sınavlarda sorulacak soruların gecerli, guvenilir ve amaca uygun olcme yapılması yonunde oğretmenlerle ve ilgili servislerle iş birliği yapar.
c) Bu zumredeki aday oğretmen ve aday uzman oğreticilerin yetişmeleri icin gerekli onlemleri alır.
d) Ders yılı sonunda zumre başkanı olarak sorumlu bulunduğu derslerde işlenen konular, yapılan calışmalar, oğretimde karşılaşılan guclukler ve bunların cozumuyle ilgili olarak zumre oğretmenler kurulu raporu doğrultusunda hazırladığı raporu mudure verir.
Rehber oğretmenin gorevleri
MADDE 16 ? (1) Rehber oğretmen, 17/4/2001 tarihli ve 24376 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yonetmeliğinde belirtilen gorevlerle birlikte aşağıda belirtilen gorevleri de yerine getirir.
a) Oğrencilere bir ust oğretim kurumunun tespitiyle ilgili konuda meslekî rehberlikte bulunur.
b) Oğrencilerin başarılarını artırmak icin onlara rehberlikte bulunur.
c) Oğrencilere gerekli rehberlikte bulunabilmek icin bilgi duzeylerini tespit etmek amacıyla ceşitli test ve teknikler uygular ve değerlendirir.
c) Oğrenciye rehberlikte velilerle işbirliği yapar.
d) Oğrencilerde oluşan sınav stresi ve karşılaştıkları diğer gucluklerle başa cıkmalarına yardımcı olur.
e) Etkili oğretim ortamı hazırlanması icin onerilerde bulunur.
f) Her donem icin rehberlik etkinlik programını hazırlar.
g) Yonetim, oğretmenler kurulu veya servisce yapılması yararlı ve gerekli gorulen işleri ve etkinlikleri yapar.
Olcme ve değerlendirme servisi elemanının gorevleri
MADDE 17 ? (1) Olcme ve değerlendirme dersini verme nitelik ve şartlarını taşıyanlar olcme ve değerlendirme servisi elemanı olarak gorevlendirilir ve aşağıda belirtilen gorevleri yapar;
a) Test tekniğine uygun soruların hazırlanabilmesi icin oğretmen ve uzman oğreticilere acıklayıcı dokuman temin eder.
b) Test sorularının derslere, konulara, olcmek istediği amaca gore duzenlenmesini sağlar ve soru bankası oluşturur.
c) Her sorunun uygulama tarihlerine gore analizlerini yapar. Soruların gucluk derecelerini goz onunde bulundurup uygun olmayan soruları tespit eder ve soru bankasından cıkarır.
c) Olcme ve değerlendirme sonuclarına gore program geliştirme ihtiyaclarını tespit eder.
d) Oğretime başlamadan once oğrencilerin duzeylerini duzey belirleme sınav sonuclarına gore tespit eder, oğretim etkinlikleri sırasında verimi olcmek amacıyla her donem icin sınav programlarının yapılmasına katkı verir.
e) Olcme ve değerlendirme sonuclarına gore oğrencilerin; oğretim programlarında ulaşılması beklenen amac ve kazanımlara gore başarı veya başarısızlıklarını tespit ederek sonuclarını onerilerle birlikte oğrencilere, ilgili oğretmenlere veya usta oğreticilere verir.
f) Yapılan duzey belirleme, duzey kontrol ve deneme sınavları sonuclarına gore oğrencilere sınav sonuc belgesi/karne verir.
g) Yonetim, oğretmenler kurulu veya servisce yararlı ve gerekli gorulen etkinlikleri yapar.
Diğer personel
MADDE 18 ? (1) Dershanede buro personeli, hizmetli, guvenlik gorevlisi ve benzeri personel, dershane mudurunun vereceği gorevleri yapar.
UCUNCU BOLUM
MADDE 19 ? (1) Zorunlu oğrenim cağında olup ilkoğretime devam etmeyen cocukların, dershaneye kaydı yapılmaz. Ancak ilkoğretimini zamanında tamamlayamayan yetişkinlerden, Acık İlkoğretim Okuluna devam ettiklerini belgelendirenlerin dershaneye kaydı yapılabilir.
(2) Dershaneye kayıt sırasında oğrencilerden aşağıdaki belgeler istenir;
a) Oğrencinin T.C. kimlik numarası ve okulundan aldığı, ?Oğrenci Olduğuna İlişkin Belge? veya ?Diploma?nın aslı veya dershanece onaylı bir orneği.
b) Yabancı uyruklu oğrencilerden, 14/10/1983 tarihli ve 2922 sayılı Turkiye'de Oğrenim Goren Yabancı Uyruklu Oğrencilere İlişkin Kanun ile 15/4/1985 tarihli ve 85/9380 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Turkiye'de Oğrenim Goren Yabancı Uyruklu Oğrencilere İlişkin Yonetmelikte belirtilen belgeler.
Kayıt zamanları ve oğrenci sayılarının bildirimi
MADDE 20 ? (1) Dershaneye oğrenci kaydı, ucret ilanıyla birlikte başlar.
(2) Programların oğretimine başlandığı tarihi takip eden en gec 30 gun icinde her program icin sınıflara gore oğrenci sayılarını belirten liste il/ilce millî eğitim mudurluklerine gonderilir.
DORDUNCU BOLUM
Eğitim ve Oğretim
Oğretim programları
MADDE 21 ? (1) Dershanede, oğrencilerin oğrenim gordukleri okullardaki sınıflarına uygun oğretim programlarının uygulanması esastır.
(2) Ayrıca, dershanece geliştirilmiş oğretim programları Bakanlığın izniyle uygulanabilir.
Yıllık plan
MADDE 22 ? (1) Dershanede ilgili zumre oğretmenler kurulunca, donemler başlamadan once her donem ve her ders icin yıllık plan yapılır.
Yazılı kaynaklar
MADDE 23 ? (1) Dershanede oğrencinin kendi kendine oğrenmesine veya oğrendiklerini pekiştirmesine yardımcı olmak amacıyla yazılı kaynaklar hazırlanır.
(2) Yazılı kaynaklarda belli unite veya konular esas alınarak konu veya uniteye ilişkin temel bilgilerle birlikte geliştirilmesi beklenen amac ve kazanımlarla ilgili ceşitli olcme tekniklerine de yer verilir.
(3) Dersler; konuya uygun, goze ve kulağa hitap eden arac ve gerec kullanılarak işlenir.
Sınavlar
MADDE 24 ? (1) Oğrencilerin devam ettikleri programa gore dershanede;
a) Duzey Belirleme,
b) Duzey Kontrol,
c) Deneme
sınavları yapılır.
(2) Dershanede yapılan butun sınavlara ait evrak dosyalanarak veya elektronik ortamda bir yıl sureyle saklanır.
(3) Dershanede yapılan sınavlar icin dershane oğrencilerinden ayrıca ek ucret alınmaz.
(4) Sınav sonucları, gerekli onerilerle birlikte oğrenci ve velilere dershanece bildirilir.
Duzey belirleme sınavları
MADDE 25 ? (1) Dershaneye kaydolan oğrencilerin, oğretime başlamadan once bilgi duzeylerini tespit etmek amacıyla duzey belirleme sınavı yapılır.
(2) Sınavlar, butun oğrencilerin katılımıyla aynı gunde yapılacağı gibi, ayrı gun ve saatlerde de grup veya bireysel olarak yapılabilir.
Duzey kontrol sınavları
MADDE 26 ? (1) Dershaneye devam eden oğrencilerin, işlenen konulara gore bilgilerinin kontrolu icin her konunun bitiminde duzey kontrol sınavları yapılabileceği gibi, belli uniteler esas alınarak da yapılır.
(2) Alt grupların yetiştirilebilmeleri icin takviye programlar uygulanarak oğrencilerin grupları değiştirilebilir.
Deneme sınavları
MADDE 27 ? (1) Deneme sınavları, bir ust okula girişle ilgili sınavlara veya Bakanlıkca yapılacak diğer sınavlara hazırlık amacıyla acılan programları takip eden oğrencilerin bilgi duzeylerini belirlemek icin yapılır.
(2) Deneme sınavları, bir ust okula girişle ilgili sınav sistemine uygun olarak yazılı veya test usulu ile yapılır, ust okula girişle ilgili sınav sistemine uygun olarak puanlanır ve değerlendirilir.
(3) Dershanenin ilgili programına devam eden oğrenciler, program suresince, oğretmenler kurulunca belirlenen tarihlerde ikiden az olmamak uzere deneme sınavına tabi tutulurlar.
Grupların oluşturulması
MADDE 28 ? (1) Dershanede oğrenciler, devam ettikleri programın ozelliği dikkate alınarak;
a) Duzey belirleme sınavı sonuclarına,
b) Uygulanacak programın ozelliğine
gore gruplara ayrılırlar.
(2) Yuksek oğretime giriş sınavı programlarına devam eden oğrencilerin gruplarının tespitinde ayrıca;
a) Rehber oğretmen tarafından yapılacak olan meslekî rehberlik sonucları,
b) Oğrencilerin tercih ettikleri dallar,
c) Sınav sistemindeki esaslar
dikkate alınır.
Sınıfların oluşturulması
MADDE 29 ? (1) Sınıflar, bu Yonetmeliğin 28 inci maddesi dikkate alınarak oğrencilerin derslerini aynı sınıflar yerine farklı sınıflarda almalarına fırsat verecek ve aynı duzeydeki oğrencilerin bir sınıfta toplanmasını sağlayacak şekilde oluşturulabilir.
(2) Sınıfların her birindeki oğrenci sayısı valilikce belirlenen kontenjanı gecemez.
Ders kitabı ve eğitim aracı
MADDE 30 ? (1) Dershanede oğrencilerin oğrenim gordukleri okullardaki sınıflarına uygun ders kitabı ve eğitim araclarının kullanılması esastır. Ancak, geliştirilmiş programlara paralel olarak, dershane yonetimi tarafından hazırlanan diğer eğitim materyalleri de kullanılabilir.
Sınav sonuc belgesi
MADDE 31 ? (1) Dershaneye devam eden oğrencilere; suresi iki ayı gecmeyen donemlerde bir defa, suresi iki aydan fazla olan donemlerde ise konu veya unite bitiminde sınav yapılır ve sınavlardan sonra en gec bir hafta icinde sınav sonuc belgesi verilir.
(2) Sınav sonuc belgelerinde, oğrencilerin katıldığı sınavlar ve bu sınavlarda aldıkları puanlar yazılır. Sınav sonuc belgelerinin oğrenci velilerince gorulmesi icin dershane muduru gerekli onlemleri alır.
(3) Sınav sonuc belgeleri; rehber oğretmen ve varsa olcme ve değerlendirme servisi elemanınca hazırlanır.
Oğrenci izleme dosyası
MADDE 32 ? (1) Oğrencilerin dershaneye devam ettiği surece aldıkları sınav sonuc belgelerinde yer alan hususlar, başarı durumları ve yapılan rehberlik hizmetlerinin ayrıntılarıyla yazıldığı oğrenci izleme dosyası, rehberlik, olcme ve değerlendirme servisince tutulur.
(2) Oğrenci izleme dosyası elektronik ortamda da tutulabilir.
BEŞİNCİ BOLUM
Kurullar
Oğretmenler kurulu
MADDE 33 ? (1) Oğretmenler kurulu; yoneticiler, dershanenin butun oğretmenleri, uzman oğreticileri, rehberlik, olcme ve değerlendirme servisi elemanlarından oluşur. Oğretmenler kurulu bir oğretim yılında en az iki defa toplanır. Dershanede takip edilecek eğitim ve oğretimle ilgili temel uygulamalar oğretmenler kurulunda belirlenir.
(2) Oğretmenler kurulunda alınan kararlar, dershane mudurunun onayından sonra uygulanır.
(3) Kurul toplantılarında yapılan goruşmeler ve alınan kararlar, tutanakla tespit edilerek butun uyeler tarafından imzalanır.
(4) Zumre oğretmenler kurulunca hazırlanan değerlendirme raporları, oğretmenler kurulunda da goruşulur.
Zumre oğretmenler kurulu
MADDE 34 ? (1) Zumre oğretmenler kurulu her donemin başında en az bir defa toplanır.
(2) Zumre oğretmenler kurulu; mudurun ve zumre başkanının vereceği gorevlerle birlikte aşağıda belirtilen gorevleri yapar:
a) Oğretmenlerin uygulamada birlik icinde hareket etmelerini sağlar.
b) Sınav sorularının, tekniğine uygun olarak hazırlanmasını sağlar.
c) Duzey belirleme, duzey kontrol ve deneme sınavları sonunda değerlendirme yapmak amacıyla toplanır. Bu toplantılarda, oğrencilerin başarı durumlarını değerlendirerek başarısızlık gorduğu alanlarda başarısızlığın nedenlerini araştırarak cozum yollarını belirler ve başarıya goturecek etkinlikleri planlar. Gerektiğinde elde edilen sonuclara gore oğrencilerin grup etkinliklerine katılmalarını sağlar.
c) Uygulanan ders programı ve yapılan planların olumlu veya olumsuz yonlerini tespit eder ve programın geliştirilmesi icin ilgili makamlara teklifte bulunur.
d) Oğrencilerin başarısızlık sebeplerini araştırarak cozum yollarını belirler.
e) Değerlendirme raporu hazırlar.
(3) Zumre oğretmenler kurulunca yapılan değerlendirme toplantılarına rehberlik, varsa olcme ve değerlendirme servisi elemanları da katılır.
(4) Hazırlanan değerlendirme raporları, gerek gorulmesi hÂlinde oğretmenler kurulunda da goruşulur.
(5) Zumre oğretmenler kurulu toplantılarında yapılan goruşmeler ve alınan kararlar, tutanakla tespit edilerek zumre başkanı ve uyeler tarafından imzalanır.
Disiplin kurulu
MADDE 35 ? (1) Disiplin kurulu, dershane mudurunun gorevlendireceği bir mudur yardımcısının başkanlığında dershanedeki kadrolu oğretmen ve uzman oğreticiler arasından oğretmenler kurulunca gizli oyla secilecek uc asıl ve uc yedek uyeden oluşur.
(2) Oy tasnifi, oğretmenler kurulunda yapılarak sonucları ilan edilir.
(3) Mudur yardımcısının bulunmadığı dershanede, disiplin kurulu uyeleri kendi aralarından birini başkan secer.
(4) Disiplin kurulu bir yıllık sure icin secilir. Dershaneye devam eden ortaoğretim oğrencilerinin disiplin işlemleri, 19/1/2007 tarihli ve 26408 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Orta Oğretim Kurumları Odul ve Disiplin Yonetmeliği hukumlerine gore yurutulur.
(5) Dershaneye devam eden ancak okulda oğrenci olmayanların disiplin işlemleri Bakanlıkca duzenlenecek yonergeye gore yurutulur.
(6) Oğrenci olmayan yetişkinlerden dershaneye devam edenler, Bakanlıkca belirlenen esaslarda suc sayılan davranışlarda bulundukları takdirde, sucun niteliğine gore once uyarılır, bu tur davranışlarda ısrar edenlerin dershaneyle ilişkileri kesilir.
(7) Disiplin cezası alan oğrencilerin aldıkları ceza, belgeleriyle birlikte oğrenim gordukleri okula ve oğrencinin velisine bildirilir. Bu durum okul disiplin kurulunda değerlendirilir. Disiplin kurulu kararına gore işlem yapılır.
(8) Disiplin kurulu kararı ile dershaneden uzaklaştırma cezası alan oğrencilerin yatırdıkları ucretin iadesinde oğrenci ve dershane arasındaki sozleşme hukumleri gecerlidir.
(9) İlkoğretim duzeyindeki oğrencilere, 27/8/2003 tarihli ve 25212 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlkoğretim Kurumları Yonetmeliği hukumlerine gore işlem yapılır.
Kılık-kıyafet
MADDE 36 ? (1) Dershanelerdeki eğitim personeli, diğer personel ve oğrencilerin kılık ve kıyafetlerinde ilgili mevzuat hukumleri uygulanır. Ancak dershanelerde, oğrencilerin forma ve benzeri tek tip kıyafet giymeleri zorunlu değildir.
Karma eğitim
MADDE 37 ? (1) Dershanelerde, karma eğitim yapılır.
ALTINCI BOLUM
Calışma Takvimi ve Programlar
Calışma saatleri
MADDE 38 ? (1) Dershanelerde gunluk oğretimin, saat 08:00 ile 21:00 arasındaki sure icinde yapılması esastır. Okul oğrencisi olmayanlar icin bu sure saat 22:30'a kadar uzatılabilir.
(2) Ders saatinin suresi, 40 dakikadır.
(3) Grupların haftalık ders programlarına, okula devam eden oğrenciler icin hafta icinde bir gunde 4, hafta sonunda bir gunde 6 saatten fazla ders konulmaz.
(4) Okula devam etmeyen oğrenciler icin hafta icinde ve hafta sonunda bir gunde 6 saatten fazla ders konulmaz. Sadece bir ortaoğretim grubu oluşturan dershaneler bir gunde 8 saate kadar ders verebilirler.
Calışma takvimi
MADDE 39 ? (1) Dershanelerde eğitim ve oğretim yılı suresini belirleyen calışma takvimi, her program icin okulların eğitim ve oğretim yılı başlangıc ve bitiş tarihleri dikkate alınarak dershane mudurunce hazırlanır.
(2) Calışma takvimi, dershanenin doğrudan bağlı bulunduğu il veya ilce millî eğitim mudurluğunce 5 gun icinde onaylanır ve onay tarihinden itibaren uygulanır.
Sınavlara hazırlık ve takviye programı
MADDE 40 ? (1) İlkoğretim okullarından sonra bir ust okulun giriş sınavları ile Seviye Belirleme Sınavına hazırlık programları 200 ders saatinden az olamaz. Bu programın uygulanmasında okutulacak dersler, oğrencilerin hazırlandığı bir ust okulun giriş sınav sistemine veya devam ettiği sınıfın Seviye Belirleme Sınavına uygun olarak belirlenir.
(2) Yuksek oğretime oğrenci secme sınavına hazırlık programları 250 ders saatinden az olamaz. Butun derslerden program duzenlenebileceği gibi, yalnız bir veya birkac dersten de yuksek oğretime oğrenci secme sınavına hazırlık programları duzenlenebilir. Bu programın uygulanmasında okutulacak dersler, oğrencilerin hazırlandığı yuksek oğretime oğrenci secme sınav sistemine uygun olarak belirlenir.
(3) İlkoğretim kurumlarının ara sınıflarında oğrencilerin eksikliklerini gidermek amacıyla takviye programları; 6, 7 ve 8 inci sınıflar icin 100, ortaoğretim kurumlarının 9, 10, 11 ve 12 nci sınıflar icin 150 ders saatinden az olamaz.
(4) Takviye programlarının yalnız bir veya birkac ders icin acılan programların ders saati, yukarıda belirtilenlerden daha az olabilir.
(5) Sınavlara hazırlık ve takviye programlarının donemleri, okullardaki oğretim yılının başlangıc ve bitiş tarihleri arasında dershane yonetimince belirlenir ve oğretim yılı sonuna kadar devam eder. Dershane yonetimi bu programa katılacak oğrencilerin ders saat sayısını, oğrencinin okuldaki ders durumuna ve oğrencinin okulda bulunması gereken zamanları da dikkate alarak belirler.
YEDİNCİ BOLUM
Meslekî Calışmalar
Aday eğitim personeli
MADDE 41 ? (1) Aday eğitim personelinin adaylıklarının kaldırılmasıyla ilgili iş ve işlemler, Genel Mudurlukce duzenlenecek esaslara gore yurutulur.
Hizmet ici eğitim
MADDE 42 ? (1) Dershane, eğitim personelini yetiştirmek icin gerekli onlemleri alır. Eğitim personeli valilik veya Bakanlıkca acılacak hizmet ici eğitim kurslarına katılabilirler. Kurucu ve tum uyeleri ozel oğretim kurumlarının kurucusu olan oda, dernek, birlik veya vakıflarca da dershanelerdeki personele valilikten izin alınarak hizmet ici eğitim faaliyeti duzenlenebilir. Bakanlıktan izin almış olan ozel hizmet ici eğitim merkezlerinden de bu hizmet satın alınabilir.
SEKİZİNCİ BOLUM
Tutulacak Defter ve Dosyalar ile Diğer İşlemler
Tutulacak defter ve dosyalar
MADDE 43 ? (1) Dershanelerde tutulacak defterler şunlardır:
a) Gelen-giden evrak kayıt defteri
b) Oğrenci yoklama fişi ve defteri
c) Ders defteri
c) Oğretmenler kurulu karar defteri
d) Disiplin kurulu karar defteri (ortaoğretim)
e) Teftiş defteri
f) Evrak zimmet defteri
(2) Tum evraklar ilgisine gore dosyalarda muhafaza edilir.
(3) Defter, dosya ve kayıtların istenen bilgileri icermesi, yıl sonunda cıktısının alınması ve dershane mudurluğunce onaylanması şartıyla elektronik ortamda da tutulabilir.
Kimlik kartı
MADDE 44 ? (1) Eğitim personeli ile diğer personel, dershanede Millî Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliğinde belirtilen orneğe uygun kimlik kartını takar.
(2) Dershaneye kayıtlı ve devam eden oğrencilere istemeleri hÂlinde yonetimce kimlik kartı (EK-1) duzenlenir.
Reklam ve ilan
MADDE 45 ? (1) Dershaneler, reklam ve ilanlarında Millî Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği hukumlerine uyarlar.
(2) İlkoğretim okullarından sonra bir ust okulun giriş sınavı, Seviye Belirleme Sınavı ve Yuksek oğretime oğrenci secme sınavlarında sorulan sorular ve cevapları, sınavı yapan birimin izni alınmadan ilan edilmez.
Yıl sonu raporu
MADDE 46 ? (1) Dershane muduru her yıl ağustos ayı icinde oğrenci ve oğretmenlerle ilgili sayısal verileri ve kurumca yapılmış olan etkinlikleri kapsayan yıl sonu raporunu, kurumun doğrudan bağlı bulunduğu il veya ilce millî eğitim mudurluğune gonderir.
Toplu onay
MADDE 47 ? (1) Eğitim personelinden gorevine devam edecekler icin sozleşmenin bitiminden en gec 30 gun once calışma izinlerinin uzatılma onayı toplu olarak alınır.
Ders cizelgesi
MADDE 48 ? (1) Dershane muduru, eğitim personeli ve program donemleri hakkındaki bilgileri iceren ders cizelgelerini, doneminin başlama tarihinden itibaren bir ay icinde doğrudan bağlı bulunduğu il veya ilce millî eğitim mudurluğune gonderir. Bunlarla ilgili değişiklik olması hÂlinde, değişiklik de bir hafta icinde bildirilir.
DOKUZUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
İzinsiz etkinlikler
MADDE 49 ? (1) Dershanelerin dışında, bu Yonetmeliğin 40 ıncı maddesinde belirtilen programlar ile bunlara benzer konularda test burosu, test merkezi, sınav merkezi, sınav birimi veya benzer adlarla etkinliklerde bulunulamaz.
Sosyal ve kulturel etkinlikler
MADDE 50 ? (1) Dershaneler, etkinliğe katılacak oğrencilerin dershanede oğrenim gordukleri saatler dışında, 13/1/2005 tarihli ve 25699 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlkoğretim ve Ortaoğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yonetmeliğine gore sosyal ve kulturel etkinliklerde bulunabilirler.
Telif ucreti
MADDE 51 ? (1) Eğitim personeli tarafından hazırlanan eğitim materyalleri icin kurucu ile eğitim personeli arasında yapılacak sozleşmeye gore eğitim personeline ilgili mevzuata gore telif ucreti odenir.
Oğrenci ucretleri
MADDE 52 ? (1) Dershanede oğrenci ucretleriyle ilgili işlemler, 11/2/2009 tarihli ve 27138 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ozel Oğretim Kurumları Oğrenci ve Kursiyer Ucretleri Tespit ve Tahsil Yonetmeliği hukumleri doğrultusunda yapılır.
Ucretsiz oğrenciler ve burslar
MADDE 53 ? (1) Dershanedeki ucretsiz okuyacak oğrenciler ve burslarla ilgili işlemler, 11/2/2009 tarihli ve 27138 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ozel Oğretim Kurumlarında Ucretsiz veya Burslu Okutulacak Oğrenci ve Kursiyerler Hakkında Yonetmelik hukumleri doğrultusunda yapılır.
Uzaktan oğretim yapan dershaneler
MADDE 54 ? (1) Her turlu iletişim aracları kullanılarak uzaktan oğretim yontemiyle yapılacak dershane faaliyetlerine ilişkin hukumler Bakanlıkca duzenlenecek yonerge ile belirlenir.
Uygulanacak Diğer Mevzuat
MADDE 55 ? (1) Bu Yonetmelikte yer almayan hususlarda, 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanunu, Millî Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği ile dershaneleri ilgilendiren diğer mevzuat hukumleri uygulanır.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 56 ? (1) 22/7/2005 tarihli ve 25883 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ozel Dershaneler Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 57 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 58 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.

Eki icin tıklayınız.