20 Kasım 2009 CUMAResmî GazeteSayı : 27412
BAKANLAR KURULU KARARI
Karar Sayısı : 2009/15577
Ekli ?Elektrik İşleri Etut İdaresi Genel Mudurluğunce Duzenlenen Hizmet İci Eğitim, Kurs ve Seminerlerde Ucretle Okutulacak Ders Saati Sayısı, Ders Gorevi Alacakların Nitelikleri ve Diğer Hususların Tespitine İlişkin Esaslar?ın yururluğe konulması; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 23/9/2009 tarihli ve 12250 sayılı yazısı uzerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89 uncu maddesine gore, Bakanlar Kurulu'nca 19/10/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Abdullah GUL
CUMHURBAŞKANI
ELEKTRİK İŞLERİ ETUT İDARESİ GENEL MUDURLUĞUNCE DUZENLENEN
HİZMET İCİ EĞİTİM, KURS VE SEMİNERLERDE UCRETLE OKUTULACAK
DERS SAATİ SAYISI, DERS GOREVİ ALACAKLARIN NİTELİKLERİ VE

DİĞER HUSUSLARIN TESPİTİNE İLİŞKİN ESASLAR
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Esasların amacı, Elektrik İşleri Etut İdaresi Genel Mudurluğunce duzenlenen hizmet ici eğitim, kurs ve seminerlerde ders vermekle gorevlendirilenlerin niteliklerini, ucretle okutacakları haftalık ders saati sayısını ve diğer hususları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Esaslar, Elektrik İşleri Etut İdaresi Genel Mudurluğunce duzenlenen hizmet ici eğitim, kurs ve seminerleri kapsar.

Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Esaslar, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Esaslarda gecen;
a) Eğitim gorevlisi: Hizmet ici eğitim, kurs ve seminerlerde ucretli ders gorevi verilenleri,

b) Genel Mudur: Elektrik İşleri Etut İdaresi Genel Mudurunu,
c) Genel Mudurluk: Elektrik İşleri Etut İdaresi Genel Mudurluğunu,
c) Hizmet ici eğitim, kurs ve seminer: Aday Memurların Yetiştirilmelerine Dair Genel Yonetmelik, Elektrik İşleri Etut İdaresi Genel Mudurluğu Personelinin Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Yonetmeliği, Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yonetmelik ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 214 uncu maddesine gore yurutulen etkinlikleri,
d) Ucretli ders gorevi: Hizmet ici eğitim, kurs ve seminerlerde ders vermekle gorevlendirilen eğitim gorevlilerine verilecek haftalık ucretli ek ders saatlerini,
ifade eder.
Eğitim gorevlilerinde aranacak nitelikler
MADDE 5 ? (1) Hizmet ici eğitim, kurs ve seminerlerin laboratuvar uygulamalarında gorev alacakların en az teknik lise veya endustri meslek lisesi, teorik kısımlarında gorev alacakların ise yuksek oğrenim duzeyinde oğrenim gormuş olmaları yanında;
a) Genel Mudurluk personelinin, eğitim programında yer alan konularda gerekli bilgi, beceri ve oğretme yeteneğine sahip olması,
b) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından gorevlendirilen personelin, eğitim programında yer alan konularda gerekli bilgi, beceri ve oğretme yeteneğine sahip olması,
c) Universite oğretim elemanlarından gorevlendirilen personelin, oğretim uyesi veya oğretim gorevlisi olması,
c) Eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfından gorevlendirilen personelin, oğretmenlik formasyonuna sahip olması,
d) Uzerinde resmî gorev bulunmayanların, eğitim programında yer alan konularda tecrubeye dayalı bilgi, beceri ve oğretme yeteneğine sahip olması,
şartları aranır.
Ucretle okutulacak ders saati sayısı ve ders ucreti
MADDE 6 ? (1) Hizmet ici eğitim, kurs ve seminerlerde ucretli ders gorevi alacak olanlardan;
a) Genel Mudurluk personeline; gunde (4), haftada (15) ve yılda (180) saati,
b) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından gorevlendirilecek personele, haftada (15) ve yılda (180) saati,
c) Universite oğretim elemanlarına, 2914 sayılı Yuksek Oğretim Personel Kanununda belirtilen zorunlu ve isteğe bağlı ek ders saatini,
c) Eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfına dahil personele, calışmakta oldukları kurumun ek ders gorevi ile ilgili mevzuatında belirtilen zorunlu ve isteğe bağlı ek ders saatini,
d) Uzerinde resmî gorev bulunmayanlara, haftada (15) saati,
aşmayacak şekilde ek ders gorevi verilebilir.
(2) Bu şekilde ek ders gorevi verilenlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176 ncı maddesi uyarınca ek ders ucreti odenir.
Ders gorevinin fiilen yapılması
MADDE 7 ? (1) Bu Esaslar kapsamında ders ucreti odenebilmesi icin ders gorevinin fiilen yapılmış olması şarttır.
(2) Hizmet ici eğitim, kurs ve seminerlerde yonetici olarak gorevlendirilenlerin, fiilen yerine getirdikleri ders gorevleri haric, bu gorevleri ek ders gorevinden sayılmaz.
Diğer hukumler
MADDE 8 ? (1) Bu Esasların 5 inci maddesinde aranan nitelikleri taşıyanlardan kendilerine ucretli ders gorevi verilecekler Genel Mudur onayı ile tespit edilir. Alınacak onayda ders gorevi verileceklerin adları ve unvanları, girecekleri ders ve saat sayısı belirtilir.
Yururluk
MADDE 9 ? (1) Maliye Bakanlığı ve Sayıştay'ın goruşleri alınarak hazırlanan bu Esaslar, yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 10 ? (1) Bu Esasları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yurutur.