
26 Kasım 2009 PERŞEMBEResmî GazeteSayı : 27418 (Mukerrer)
KANUN
SAYIŞTAY KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 5924 Kabul Tarihi: 19/11/2009
MADDE 1 ? 21/2/1967 tarihli ve 832 sayılı Sayıştay Kanununun 9 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Denetcilerin nitelikleri, mesleğe alınmaları, atanmaları ve yukseltilmeleri:
MADDE 9 ? Denetciler, denetci yardımcılığından yetişirler.
Denetci yardımcılığına, hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakultelerinden veya bunlara denkliği Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt ici veya yurt dışındaki en az dort yıllık fakulte veya yuksek okullardan birini bitirmiş olanlar arasından acılacak giriş sınavını kazananlar Birinci Başkan tarafından aday olarak atanır. Sınava girebilmek icin sınavın yapıldığı yılın Ocak ayının ilk gunu itibariyle 31 yaşını bitirmemiş olmak ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel nitelikleri taşımak şarttır.
Giriş sınavı; eleme sınavı, yazılı sınav ve mulakattan oluşur. Eleme ve yazılı sınavları, Sayıştay Başkanlığı ile imzalanacak protokole gore Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılır.
Eleme sınavı; alan bilgisi, genel kultur ve genel yetenek sorularından oluşur ve test usulune gore yapılır. Eleme sınavı sonucunda, yetmiş puandan az olmamak uzere en yuksek puandan başlayarak sınav ilanında belirtilen kadronun beş katına kadar aday yazılı sınava cağrılır.
Yazılı sınav; zorunlu olan; İktisat, Maliye, Hukuk, Kompozisyon ile secimlik olan Ticaret Hukuku veya Muhasebe konularından oluşur. Yazılı sınav sonucunda, yetmiş puandan az olmamak uzere, en yuksek puandan başlayarak eleme sınavı ilanında belirtilen kadronun uc katına kadar aday mulakata cağrılır.
Mulakat, adayın;
a) Bir konuyu kavrayıp ozetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gucu,
b) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,
c) Ozguveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
c) Genel yetenek ve genel kulturu,
d) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere acıklığı,
yonlerinden değerlendirilerek, ayrı ayrı puan verilmek suretiyle gercekleştirilir. Adaylar, komisyon tarafından (a) ila (d) bentlerinde yazılı ozelliklerin her biri icin yirmişer puan uzerinden değerlendirilir ve verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa gecirilir. Bunun dışında mulakat ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz.
Mulakat komisyonu; Birinci Başkanın veya gorevlendireceği bir daire başkanının başkanlığında, iki uye ve uc uzman denetci olmak uzere altı kişiden oluşur. Mulakatta başarılı sayılmak icin, komisyon başkan ve uyelerinin yuz tam puan uzerinden verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az yetmiş olması şarttır.
Giriş sınav sonuc listesi; eleme sınav puanı ve yazılı sınav puanı ile mulakat puanının aritmetik ortalaması tespit edilerek en yuksek puan alandan başlamak uzere hazırlanır. Giriş sınav sonuc listesindeki sıralama doğrultusunda eleme sınav ilanında belirtilen kadro sayısı kadar adayın atama işlemleri yapılır.
Denetci yardımcılarının mesleki eğitim ve staj suresi en az iki en cok uc yıldır. Adaylık suresi en az bir en cok iki yıldır. Adaylık suresi sonunda; olumlu sicil alanlar Memurlar Secim ve Disiplin Kurulunun kararı ve Birinci Başkanın onayıyla denetci yardımcılığına atanırlar. Olumlu sicil alamayanların gorevine Memurlar Secim ve Disiplin Kurulu kararı ve Birinci Başkanın onayıyla son verilir.
Denetci yardımcılarının denetciliğe atanabilmeleri icin mesleki eğitim ve staj sonunda yapılacak sınavda başarılı olmaları ve olumlu sicil almaları şarttır. Yeterlik sınavında başarılı olamayanların meslek mensupluğu ile ilişiği kesilir. Bunlardan yazılı olarak talepte bulunanlar, Sayıştay Birinci Başkanının onayıyla yonetim mensubu olarak atanır.
Sayıştay meslek mensupları ile savcı ve yardımcılarının yukselme sureleri iki yıldır.
Denetci yardımcılığı adaylığına giriş sınavı esas ve usulleri, mesleki eğitimde okutulacak derslerle staj şekli ve şartları ile suresi, eğitim ve staj sonundaki sınav usulleri ve diğer hususlar yonetmelikle duzenlenir.?
MADDE 2 ? 832 sayılı Kanuna aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?GECİCİ MADDE 11 ? 2/2/2009 ? 6/2/2009 tarihleri arasında yapılan Sayıştay denetci yardımcısı adaylığı sozlu sınavında başarısız sayılanlar, bu Kanun hukumlerine gore mulakata alınırlar. Bu Kanunun 9 uncu maddesinin yedinci fıkrasındaki ?yetmiş? ibaresi, bu mulakatta ?elli? olarak uygulanır.
2/2/2009 ? 6/2/2009 tarihleri arasında yapılan sınav sonucuna gore atananların, sınav sonucuna ilişkin hakları saklıdır. Bu adayların eğitimleri ve stajları kaldığı yerden devam eder.
Bu Kanunun 9 uncu maddesinde ongorulen yonetmelik bu maddenin yururluğe girdiği tarihten itibaren en gec uc ay icerisinde cıkarılır.?
MADDE 3 ? Bu Kanun yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 4 ? Bu Kanun hukumlerini Turkiye Buyuk Millet Meclisi Başkanı yurutur