3 Aralık 2009 PERŞEMBEResmî GazeteSayı : 27421
TEBLİĞ
Maliye Bakanlığından:
TAŞINIR MAL YONETMELİĞİ GENEL TEBLİĞİ
(SAYI: 2)
1. Amac
(1) Bu Tebliğ, 5018 sayılı Kamu Malî Yonetimi ve Kontrol Kanununun 44 uncu maddesi gereğince 28/12/2006 tarihli ve 2006/11545 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Taşınır Mal Yonetmeliğinin 6 ncı maddesi uyarınca gorevlendirilen taşınır kayıt ve kontrol yetkililerinin gorevlendirilmesinde ve 5018 sayılı Kanuna ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bu idarelere bağlı doner sermayeli kuruluşlarda gorevlendirilen taşınır kayıt ve kontrol yetkililerinin kefalete bağlanmasında ortaya cıkan tereddutlerin giderilmesi ve kamu idareleri arasında uygulama birliğinin sağlanması amacıyla hazırlanmıştır.
2. Taşınır kayıt ve kontrol yetkililerinin gorevlendirilmesi
(1) Bilindiği uzere; Taşınır Mal Yonetmeliği hukumleri gereğince taşınır kayıtlarının harcama birimleri itibarıyla tutulması ve taşınır yonetim hesabının da harcama birimleri itibarıyla verilmesi esastır. Harcama birimi, kamu idaresi butcesinde odenek tahsis edilen ve harcama yetkisi bulunan merkez birimleri ve odenek gonderme belgesiyle harcama yetkisi verilen merkez dışı birimlerdir.

(2) Harcama birimine ait taşınır kayıtlarının tutulmasını sağlamaktan harcama yetkilileri sorumlu, kayıtları usulune uygun olarak tutmaktan ise taşınır kayıt ve kontrol yetkilileri gorevli ve sorumludur. Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında, taşınır kayıt ve kontrol yetkililerinin, harcama yetkililerince, memuriyet veya calışma unvanına bağlı kalmaksızın, taşınır kayıt ve işlemlerini Yonetmelikte belirtilen usule uygun şekilde yapabilecek bilgi ve niteliklere sahip personel arasından gorevlendirileceği, taşınır işlemleri yoğun olan harcama birimlerinde birden fazla taşınır kayıt ve kontrol yetkilisinin gorevlendirilebileceği hukme bağlanmıştır. Ayrıca, taşınır kayıt ve kontrol yetkilisinin, harcama birimince edinilen taşınırları cins ve niteliklerine gore sayarak, tartarak, olcerek teslim almak, doğrudan tuketilmeyen ve kullanıma verilmeyen taşınırları sorumluluğundaki ambarlarda muhafaza etmekle gorevli ve sorumlu olduğu vurgulanmıştır.
(3) Buna gore, harcama yetkililerince yapılacak taşınır kayıt ve kontrol yetkilisi gorevlendirmelerinde aşağıda belirtilen hususların goz onunde bulundurulması gerekmektedir.
a) Birden fazla fiziki ambarı/deposu bulunup, işlemleri tek bir taşınır kayıt ve kontrol yetkilisi tarafından yurutulemeyecek kadar yoğun olan harcama birimlerinde birden fazla taşınır kayıt ve kontrol yetkilisi gorevlendirilebilecektir.
b) Ayrıca, bir butun oluşturmakla birlikte ayrı bina ve yerlerde konuşlanmış harcama birimine bağlı alt birimlerden atolyesi veya makine parkı bulunan alt birimlerde de iş yoğunluğuna bağlı olarak ayrı taşınır kayıt ve kontrol yetkilisi gorevlendirilebilir.
c) Birden fazla fiziki taşınır ambarı/deposu olsa dahi, taşınır işlemleri tek bir taşınır kayıt ve kontrol yetkilisi tarafından yurutulmesi mumkun olan harcama birimlerinde ve taşınırların muhafaza edileceği birer fiziki ambarı olmamasına rağmen, kayıtların ayrıntılı izlenebilmesi icin elektronik ortamda harcama birimine bağlı birer ambar olarak tanımlanmış bulunan ilkoğretim okulu, eğitim kursu, sağlık ocağı, dispanser gibi alt birimlerde, ayrıca taşınır kayıt ve kontrol yetkilisi gorevlendirilmesi zorunlu değildir.

3. Taşınır kayıt ve kontrol yetkililerinin kefalete bağlanması
(1) 2/6/1934 tarihli ve 2489 sayılı Kefalet Kanununun 1 inci maddesinin 25/6/2009 tarihli ve 5917 sayılı Kanunun 4 uncu maddesiyle değişik birinci fıkrasında; "10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yonetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bu idarelere bağlı doner sermayeli kuruluşlarda para, menkul kıymet ve ayniyatı alıp veren ve elinde tutan; memur, sozleşmeli personel ve işciler (gecici işciler haric) icin muteselsil kefalet usulu kabul edilmiş ve bu maksatla tuzel kişiliği haiz Kefalet Sandığı kurulmuştur. Bu Kanundaki memur ve mustahdem ibarelerinden bu fıkrada gecen kefalete tabi personel anlaşılır" hukmu mevcuttur.
(2) Buna gore kamu idarelerinde gorevlendirilen taşınır kayıt ve kontrol yetkililerinin de kefalete bağlanarak aylık ve ucretlerinden 2489 sayılı Kanunun değişik 2 nci maddesinde belirtilen tutarda kefalet aidatı kesilmesi ve Kefalet Sandığı hesabına gonderilmesi zorunludur.
(3) Kullanılmak uzere kişilere veya ortak kullanım alanlarına verilen dayanıklı taşınırların zimmetlendiği sorumlular ile ilkoğretim okulu, eğitim kursu, sağlık ocağı, dispanser gibi birimlerde ilgililere zimmetlenen malzeme, arac ve gereclerin sorumluları ve taşınır yonetim hesaplarının konsolide edilmesinden sorumlu konsolide gorevlilerinin kefalete tabi tutulmasına gerek bulunmamaktadır.
4. Yururluk ve yurutme

(1) Bu Tebliğ, yayımı tarihinde yururluğe girer.
(2) Tebliğ olunur.