31 Aralık 2009 PERŞEMBEResmî GazeteSayı : 27449
YONETMELİK
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığından:
DOKTORLUK, HEMŞİRELİK, EBELİK, DİŞ HEKİMLİĞİ, VETERİNERLİK,
ECZACILIK VE MİMARLIK EĞİTİM PROGRAMLARININ ASGARİ EĞİTİM
KOŞULLARININ BELİRLENMESİNE DAİR YONETMELİKTE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 2/2/2008 tarihli ve 26775 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Doktorluk, Hemşirelik, Ebelik, Diş Hekimliği, Veterinerlik, Eczacılık ve Mimarlık Eğitim Programlarının Asgari Eğitim Koşullarının Belirlenmesine Dair Yonetmeliğin 5 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki sekizinci fıkra eklenmiştir.
? (1) Ebelik eğitimine kabul edilebilmek icin aşağıdaki şartlardan birine sahip olmak gerekir.

a) Asgari lise mezunu olmak,
b) Genel bakımdan sorumlu hemşirelerin resmi yeterlilik belgesine sahip olmak.?
?(2) Ebelik eğitimi, lise mezunları icin tam gun esasına dayalı en az 4 yıl sureli teorik ve pratik eğitimden oluşur, resmi yeterlilik belgesine sahip genel bakımdan sorumlu hemşireler icin 18 aylık veya 3000 saatlik eğitimden oluşur.?
?(8) Ebelerin resmi yeterlilik belgelerinin tanınması icin aşağıdaki kriterlerden birini karşılaması gerekir.
a) Resmi yeterlilik belgesine sahip genel bakımdan sorumlu hemşireler icin en az 2 yıl veya 3600 saatlik tam gun sureli eğitim,

b) Resmi yeterlilik belgesine sahip genel bakımdan sorumlu hemşireler icin 18 ay veya 3000 saatlik eğitim ve yetkili kurum tarafından duzenlenen, bir yıl meslekî uygulama yapıldığını gosteren sertifikaya sahip olmak. Bu sertifika, ebe olarak resmî yeterlilik belgesi alındıktan sonra tekabul eden surede bir hastanede veya bu amacla kurulmuş bir tıbbî bakım kuruluşunda bir ebe olarak tum faaliyetlerin yeterli bir şekilde icra edildiğini gosterir.?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci ve ucuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(2) Eczacılık eğitimi bir universitede tam gun uzerinden en az beş yıllık eğitimden oluşur. En az beş yıllık eğitimi gosteren eczacılık resmi eğitim belgesinin alınabilmesi icin;
a) Tam gun uzerinden en az dort yıllık teorik ve pratik eğitimin
b) Kamuya acık bir eczanede veya hastanede bir eczacının denetiminde asgari 6 ay olan zorunlu stajın tamamlanması gerekir.?

?(3) Eczacılık eğitimi sonunda mezun olan eczacıların;
a) İlaclar ve ilacların uretiminde kullanılan maddeler hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları,
b) Farmasotik teknoloji ile ilac ve tıbbi urunlerin fiziksel, kimyasal, biyolojik ve mikrobiyolojik analizleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları,
c) İlac ve tıbbi urunlerin metabolizması ve etkileri, toksik maddelerin etkisi ve ilac ve tıbbi urunlerin kullanımı hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları,
c) İlac ve tıbbi urunler hakkında gereken bilgileri verebilmek icin bilimsel verileri değerlendirebilecek yeterli bilgiye sahip olmaları,
d) Eczacılık uygulamaları ile ilgili yeterli hukuki ve diğer gerekli bilgiye sahip olmaları gerekmektedir.?
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Sayılı Cetvel bolumu aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Eczacılık Programında Okutulması Gereken Teorik ve Pratik Konular:
Bitki ve Hayvan Biyolojisi
Fizik
Genel ve Anorganik Kimya
Organik Kimya
Analitik Kimya
Farmasotik Kimya (Medisinal urunlerin analizi dahil)
Genel ve Uygulamalı Biyokimya (Klinik Biyokimya)
Anatomi ve Fizyoloji; Tıbbi Terminoloji
Mikrobiyoloji
Farmakoloji ve Farmakoterapi
Farmasotik Teknoloji
Toksikoloji
Farmakognozi
Ulusal Mevzuat (Eczacılık Mevzuatı) ve Mesleki Etik?
MADDE 4 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 5 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.