31 Aralık 2009 PERŞEMBEResmî GazeteSayı : 27449 (4. Mukerrer)
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DERS KİTAPLARI VE
EĞİTİM ARACLARI YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı orgun ve yaygın eğitim kurumlarında okutulacak ders kitabı, oğrenci calışma kitabı, oğretmen kılavuz kitabı, bilgi iş ve işlem yaprakları ile ders kitabı yerine okutulmak uzere Bakanlıkca hazırlanacak, satın alınacak veya hibe yoluyla sağlanacak diğer eğitim arac ve gereclerinin Turk millî eğitiminin genel amac ve temel ilkelerine uygun olarak niteliklerinin belirlenmesi, hazırlanması, incelenmesi, değerlendirilmesi, kabulu, uygunluk suresi, ilanı, yayımlanması, dağıtımı, inceletme ve inceleme ucretleri ve ders kitapları ureten yayınevlerinde aranacak kriterlerle ilgili usul ve esasları duzenlemektir.

Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı orgun ve yaygın eğitim kurumlarında okutulacak ders kitabı, oğrenci calışma kitabı, oğretmen kılavuz kitabı, bilgi iş ve işlem yaprakları ile ders kitabı yerine okutulmak uzere Bakanlıkca hazırlananacak, satın alınacak veya hibe yoluyla sağlanacak diğer eğitim arac ve gereclerinin niteliklerinin belirlenmesi, hazırlanması, incelenmesi, değerlendirilmesi, kabulu, uygunluk suresi, ilanı, yayımlanması, dağıtımı, inceletme ve inceleme ucretleri ve ders kitabı ureten yayınevlerinde aranacak kriterlerle ilgili hususları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun 55 inci maddesi ile 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının TeşkilÂt ve Gorevleri Hakkında Kanuna dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar

MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Alan uzmanı/Yazar: Taslak ders kitabıyla ilgili Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına oğretmen olarak atanacakların, atamalarına esas olan alanda en az lisans duzeyinde oğrenim gormuş veya alanla ilgili en az doktora duzeyinde akademik kariyeri bulunan ya da bu alanda daha once yayımlanmış ders kitabı olan kişiyi,
b) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
c) Başkanlık: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığını,
c) Başvuru sahibi: Ders kitabı ureten birim veya yayınevini,

d) Bilgi iş ve işlem yaprakları: Mesleki ve teknik oğretim okullarının atolye ve laboratuvar derslerinde veya uygulamalarında kullanılmak, mesleki bilgi ve becerileri pekiştirmek amacıyla hazırlanan yayınları,
e) Birim: Orgun ve yaygın eğitim kurumlarında okutulan derslere ait oğretim programlarına uygun olarak ders kitabı ile eğitim kurumlarında okutulacak diğer eğitim arac ve gereclerini hazırlayan veya kullanılmasına ihtiyac duyularak satın alınması ongorulen eğitim arac ve gereclerini sağlayan Bakanlık birimlerini,
f) Daire Başkanlığı: Yayımlar Dairesi Başkanlığını,
g) Ders kitabı: Taslak ders kitaplarından Kurulca okullarda okutulması uygun bulunan kitabı,
ğ) Dil uzmanı: Turkce veya Turk Dili ve Edebiyatı alanında en az lisans duzeyde oğrenim gormuş kişiyi,
h) Doner sermaye işletmesi: Oğretim Materyallerini Geliştirme, İnceleme Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Mudurluğu Doner Sermaye İşletmesini,
ı) Editor: Kitabın yazıldığı alanda en az lisans duzeyde oğrenim gormuş ve eserin uretim surecinin koordinasyonunu sağlayan kişiyi,
i) Eğitim aracı: Orgun ve yaygın eğitim kurumlarında kullanılacak ders kitabı, oğrenci calışma kitabı, oğretmen kılavuz kitabı, bilgi iş ve işlem yaprakları ile oğretmen ve oğrencilere kaynak ve yardımcı olacak basılı eğitim malzemesini, millî eğitimin genel amaclarının gercekleşmesine yararlı olacak diğer eserleri,
j) Gorsel tasarım uzmanı: Resim veya grafik alanında en az lisans duzeyinde oğrenim gormuş kişiyi,
k) İnceleme ucreti: Ozel kesimce hazırlanan taslak ders kitapları ile diğer eğitim araclarını inceleyenlere odenen ucreti,
l) İnceletme ucreti: Ozel kesimce hazırlanan taslak ders kitapları ile diğer eğitim araclarının incelenmesi icin Doner Sermaye İşletmesi hesabına yatırılan ucreti,
m) Kurul: Talim ve Terbiye Kurulunu,
n) Mudurluk: Oğretim Materyallerini Geliştirme, İnceleme Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Mudurluğunu,
o) Oğrenci calışma kitabı: İlgili oğretim programlarında yer alan kazanım ve acıklamalar doğrultusunda dersin oğrenilmesini kolaylaştıracak oğrencilere yardımcı olacak ceşitli ornek, alıştırma, işlenen unitelerle ilgili internet adresleri, okuma kaynakları ve diğer etkinlikleri kapsayan yaprakları ayrı ayrı da kullanılabilen basılı eser ile uniteleri gorsel ve işitsel yonden destekleyen kaset, disket, CD gibi elektronik kayıt ortamlarını kapsayan seti,
o) Oğretmen kılavuz kitabı: İlgili oğretim programlarında yer alan kazanım ve acıklamalar doğrultusunda ders kitabının daha etkili kullanımını sağlayacak ceşitli ornek, alıştırma, işlenen unite, konu, tema, oğrenme alanlarıyla ilgili internet adresleri, okuma kaynakları ve diğer etkinlikleri kapsayan, oğretmenlerin yararlanması icin hazırlanan basılı eseri,
p) Olcme ve değerlendirme uzmanı: Olcme ve değerlendirme alanında en az lisans veya farkı alandan olup olcme değerlendirme alanında lisansustu duzeyde oğrenim gormuş kişiyi,
r) Program geliştirme uzmanı: Program geliştirme alanında en az lisans veya farkı alandan olup program geliştirme alanında lisansustu duzeyde oğrenim gormuş kişiyi,
s) Program uygulama kılavuzu: İlgili dersin oğretim programlarının uygulanmasında oğretmene yardımcı olmak amacıyla hazırlanan eseri,
ş) Rehberlik veya gelişim uzmanı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Cocuk Gelişimi ve Eğitimi veya Psikoloji alanında en az lisans duzeyinde oğrenim gormuş kişiyi,
t) Taslak ders kitabı: Orgun ve yaygın eğitim kurumlarında kullanılmak uzere, iceriği oğretim programları doğrultusunda hazırlanmış, gerektiğinde fasikul hÂlinde de uretilebilen, cizgisiz, beyaz kÂğıda bilgisayar veya benzeri araclarla sınıf seviyesine uygun punto ve standartta yazılmış, ciltlenmiş, ders kitabı veya takım hÂlindeki ders kitabı ve/veya oğrenci calışma kitabı, oğretmen kılavuz kitabı, program uygulama kılavuzu ile bilgi iş ve işlem yaprakları taslaklarından oluşan baskıya hazır eseri,
u) Yayınevi: Ders kitabı ureten, tuzel kişiliğe sahip ticaret odalarına kayıtlı ve bu Yonetmelikte belirtilen şartları taşıyan yayıncılık faaliyetinde bulunan kuruluşları
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Yayınevlerinde Aranacak Kriterler, Ders Kitaplarının Nitelikleri ve Hazırlanması
Yayınevlerinde aranacak kriterler
MADDE 5 ? (1) Ders kitabı ureten yayınevleri; ders kitabı ureteceği alanlar icin yazar/yazarlar ile en az birer editor, dil uzmanı ve gorsel tasarım uzmanı calıştırdığını belgelendirir. Dil uzmanı ve gorsel tasarım uzmanı birden fazla taslak ders kitabının hazırlanmasında gorev alabilir. Soz konusu personelden fikir ve sanat eserleri ile ilgili kanuna aykırı iş ve işlemler ile yuz kızartıcı suclardan hukum giyenler calıştırılamaz.
(2) Yayınevlerince yapılan başvuruda verilen herhangi bir belgenin veya yazılı beyanın gercek dışı olduğunun idari ve/veya adli makamlarca tespit edilmesi hÂlinde belgenin/beyanın ait olduğu baskıya hazır nusha veya nushalara ait Kurul Kararı iptal edilir. Başvuru sahibinin yeni başvurusu iki yıl sureyle kabul edilmez.
Ders kitaplarının nitelikleri
MADDE 6 ? (1) Ders kitapları;
a) Anayasa ve kanunlara aykırı hususları icermez.
b) 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununda yer alan Turk Millî Eğitiminin Genel Amaclarında belirtilen Ataturk İnkılÂp ve İlkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Ataturk milliyetciliğine bağlı; Turk Milletinin millî, ahlaki, insani, manevi ve kulturel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yuceltmeye calışan; insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Turkiye Cumhuriyeti'ne karşı gorev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış hÂline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek hukmune, Turk Millî Eğitiminin Temel İlkelerine uygun olarak hazırlanır.
c) İnsan haklarına aykırılık, cinsiyet, ırk, din, dil, renk, siyasi duşunce, felsefi goruş ve benzeri ayrımcılık icermez.
c) Bilimsel ilke ve yontemlere uygun olarak hazırlanır.
d) Reklam niteliğinde ogeleri icermez.
e) Yayınevlerini, kitabı hazırlayanları ve bunların birinci derece yakınlarını tanıtan ve kimliğini ortaya cıkaran herhangi bir bilgi, kenar susu, sayfa numarası, benzeri simge ve işaret gibi gorsel unsur icermez.
f) İceriğinde yer alan okuma metinleri oğrencileri, millî, ahlaki, insani, manevi ve kulturel değerleri besler, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Turkiye Cumhuriyeti'ne karşı gorev ve sorumluluklarını yerine getirmede onlara yol gosterir ve bu değerleri benimsetir.
g) Turk Millî Eğitiminin Genel Amacları ve Temel İlkeleri ile dersin programına ve hitap ettiği eğitim kurumunun amaclarına uygun olur.
ğ) Oğretim programlarında belirtilen Ataturk ilke ve inkılÂpları ile ilgili kazanımları icerir.
h) Diyalog, hoşgoru, uzlaşma kulturu, empati, farklılıklara ve insan haklarına saygı, eşitlik, katılım, coğulculuk, hukukun ustunluğu gibi değerlerin gelişimine katkı sağlar.
ı) Bilgiye ulaşım, ulaşılan bilginin sorgulanması ve bilginin nasıl uretileceğine ilişkin vurgu yapar.
i) Bilişim teknolojisinin etkin ve verimli kullanımını teşvik eder.
j) Oğretim programının kazandırmayı amacladığı bilgi, beceri, tavır, tutum, değer ve yetkinlikleri kapsar.
k) On yargı ve normatif onermelerden uzak olarak konuyla ilgili farklı bakış acıları icerir.
l) Kişi, kurum ve kuruluşları yıpratıcı ve kucuk duşurucu unsurları taşımaz.
m) İşlenişte, oğretmenin rehberliğinde oğrencinin aktif olmasını on plana alır. Oğrencilerin farklı ilgi, yetenek ve ihtiyaclarına yonelik ceşitliliğe yer verir.
Ders kitaplarının sağlanma usulleri
MADDE 7 ? (1) Ders kitapları aşağıda belirtilen usullerle sağlanır:
a) Yarışma;
1) İhtiyac duyulan alanlarda Bakanlıkca taslak ders kitabı hazırlanmasıyla ilgili olarak odullu veya odulsuz yarışma acılabilir.
2) Yarışmaya, şartları taşıyan yayınevleri katılır.
3) Yarışmaya katılacak eserler, bu Yonetmelikte belirtilen hukumlere gore hazırlanır ve şartnamesinde belirlenen esaslara gore incelenir. Kurulca uygun bulunanlar ders kitabı olarak kabul edilir.
b) Sipariş; Bakanlık, komisyon, kurum veya kuruluşlar ile yayınevlerine şartname hukumlerine gore taslak ders kitabı yazdırabilir.
c) Satın alma; Bakanlık, okutulmasına ihtiyac duyulması hÂlinde, yurt icinde veya dışında yazılmış ya da tercume edilmiş olan kitaplar satın alma yoluyla temin edebilir.
c) Yazdırma;
1) Bakanlık, bu Yonetmelik hukumlerince Başkanlığın koordine veya rehberliğinde kuracağı bir komisyona kitap hazırlatabilir.
2) Ders kitabı hazırlayanların isimleri ilgili birimce alınan onayda yer alır. Ancak, kitaplarda yazar/yazarların sayısının uc veya daha fazla olması durumunda yazarların isimleri yerine komisyon ifadesine yer verilir.
d) Ozel kesimce hazırlama; Yayınevleri bu Yonetmelikte belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda taslak ders kitabı hazırlayabilir.
(2) Bakanlıkca yarışma, sipariş ve yazdırma usuluyle temin edilecek ders kitaplarının yazım ve hazırlanmasında gorevlendirilecek kişilerin şartlarının, bu Yonetmelik hukumlerine uymadığının tespiti durumunda taslak ders kitapları incelenmez ve ilgili birim veya yayınevine iade edilir.
(3) Bakanlıkca yarışma, sipariş, satın alma ve yazdırma usulleriyle temin edilen kitapların incelenmesi de Başkanlıkca yapılır.
(4) Yarışma, sipariş, satın alma ve yazdırma usulu ile hazırlanacak taslak ders kitaplarının başvuru şekli, katılım şartları ile diğer hususlara ilişkin usul ve esasları iceren şartname ilgili birimlerce hazırlanarak Kurula sunulur. Kurulca uygun gorulen şartnamenin bir orneği ilgili birime gonderilir ve Başkanlığın ve ilgili birimin elektronik ortamı ile Tebliğler Dergisinde duyurulur.
(5) Taslak ders kitabının hazırlanmasında yararlanılan kaynaklar kaynakcada belirtilir. Başka bir ders kitabından alıntı yapılmaz ve bir ders kitabı diğerine kaynak olarak gosterilmez. Bu hukme aykırı bir durumun tespiti hÂlinde taslak ders kitabı ilgili birim veya yayınevine iade edilir. Yayınevi bir yıl sureyle iade edilen eserin alan ve seviyesinde ders kitabı başvurusunda bulunamaz. Alıntılarla ilgili doğabilecek ihtilaflardan da ilgili birim veya yayınevi sorumludur.
Ders kitaplarının hazırlanması
MADDE 8 ? (1) İlgili birim veya yayınevleri tarafından hazırlanacak ders kitabı, alan uzmanı/uzmanları, editor, dil uzmanı, gorsel tasarım uzmanı, olcme ve değerlendirme uzmanı, program geliştirme uzmanı, rehberlik veya cocuk gelişimi ve eğitimi uzmanlarınca icerik; dil, anlatım ve uslup; oğrenme, oğretme, olcme ve değerlendirme; teknik, tasarım ve duzenleme yonlerinden aşağıdaki hususlara gore hazırlanır:
a) İcerik;
1) Dersin oğretim programını kapsayacak şekilde duzenlenir. Dersin kazanımlarının tumunun işe koşulup koşulmadığına dikkat edilir. Kitapların homojen bir yapıya burunmemesi acısından kazanımlara ve yeterliliklere bire bir aynı ifadeyle değil dolaylı olarak yer verilir.
2) Konu ve uniteler, sınıf seviyesine gore gunluk hayatla bağlantılı ve uygulamalı olarak ele alınır.
3) Konular ve uniteler problemleri belirtme, inceleme ve gozlem yolu ile gerekli deneyleri yapma, deneylerden sonuc cıkarma ve bu sonucları kontrol ederek bilimsel duşunme yontemini guclendirecek şekilde işlenir.
4) Dersin ozelliğine gore unite, bolum ve konular arasında hacim bakımından programında belirtildiği şekilde uygun bir denge kurulur.
5) Kazandırılacak bilgi, beceri, tavır ve tutumlar ile değerler sınıf seviyesine uygun kavram ve orneklerden hareket edilerek verilir.
6) Konuların işlenişinde, aynı sınıfta okutulan diğer derslerle olan ilişkisi goz onunde bulundurulur. Ayrıca bir onceki sınıfın konularıyla bilgi, kavram, ilke ve beceri bakımından bağlantısı kurulur ve bir ust sınıfla ilgili hazırlayıcı acıklamalara yer verilir.
7) Konular, oğretime yardımcı unsurlarla desteklenerek anlaşılır hÂle getirilir.
8) Dersin ozelliğine gore yeri geldikce deyim, atasozu, destan, turku, resim, fotoğraflar, minyatur ve benzeri kaynaklar kulturumuzun gelişmesini ve devamlılığını sağlayacak şekilde işlenir.
9) Konuların işlenişinde gereksiz bilgi ve ayrıntıya yer verilmez.
10) Konular oğrenciyi sorgulama, araştırma, inceleme ve başka kaynaklara yonlendirmeye teşvik edecek şekilde işlenir.
11) İstatistiki ve bilimsel bilgiler guncellenmiş olarak verilir.
12) Konuların işlenişinde, yakından uzağa, basitten karmaşığa, kolaydan zora ve somuttan soyuta giden bir yontem izlenir.
13) Oğrencilerin, kitaplardan verimli bir şekilde yararlanmasını sağlayacak unsurlara yer verilir.
14) Kitaplarda metinleri acıklamak, pekiştirmek veya yorumlamak icin kullanılan gorsel unsurlar metin ile uyumlu olacak bicimde verilir.
b) Dil, anlatım ve uslup;
1) Yaşayan Turkce doğru, guzel ve etkili kullanılır.
2) Turkceleşmiş kelimeler, yaşayan Turkcenin bir parcası olarak değerlendirilir.
3) Oğrencilerin seviyelerine uygun, kelime hazinelerini geliştirmelerine fırsat veren zengin ve akıcı Turkcenin kullanılmasına ozen gosterilir.
4) Cumleler, oğrencinin zihnindeki bilgilerin yapılandırılmasına yonelik olarak kurulur.
5) Paragraf duzenleme kurallarına uyulur ve paragraflar arasındaki anlam ve mantık ilişkisine dikkat edilir.
6) Cumle uzunlukları, sınıf seviyesine uygun olarak duzenlenir.
7) Turkcenin kullanımında, Turk Dil Kurumunun son yayımladığı son Turkce Sozluk ve Yazım Kılavuzu esas alınır.
8) Konuların işlenişinde doğru, acık, anlaşılır yalın bir dil ve anlatım kullanılır.
9) Kelimeler, nuanslara dikkat edilerek titizlikle secilir.
10) Metinlerde akıcılık, mantık dokusu ve fikir butunluğu sağlanır.
11) İlkoğretimin ilk uc sınıfında soyut kavramların kullanılmasından kacınılır.
c) Oğrenme, oğretme, olcme ve değerlendirme;
1) Konular, oğrencileri muhakemeye, bağımsız ve yaratıcı duşunmeye, kıyaslamaya ve edinilen bilgilerden hareketle sonuclar cıkarmaya yoneltecek şekilde işlenir.
2) Konularla ilgili hazırlık calışmalarının oğrenciyi duşunmeye ve araştırmaya yoneltecek nitelikte olmasına dikkat edilir.
3) Oğrencinin yeni bilgileri ezberlemesi değil, zihninde yapılandırması hedeflenir.
4) Oğrenme yontemleri ve stratejileri dikkate alınır ve ust duzey duşunme becerileri geliştirilir.
5) Konular, programın ilgili temel becerileri ile alt becerilerini kazandıracak şekilde duzenlenir ve oğrencinin etkin rol almasına imkÂn verecek bicimde işlenir.
6) Değerlendirmeye ilişkin unsurlar, olcme ve değerlendirmenin ilke ve teknikleri dikkate alınarak duzenlenir.
7) Her unite veya bolumun sonunda oğrenciye konularla ilgili bilgi, beceri, değer, tutum ve yeterliklerin kazandırılıp kazandırılmadığını olcmeye yarayan değerlendirme sorularına yer verilir. Kazanılan bilginin kullanılması, yorumlanması, analiz ve sentezinin yapılmasını sağlayan sorulara yer verilir.
8) Acık uclu, coktan secmeli, doğru-yanlış, boşluk doldurma, eşleştirme, yazılı yoklama ve benzeri sonuc değerlendirme teknikleri ile urun dosyası değerlendirme, performans değerlendirme, gozlem formu gibi surec değerlendirme tekniklerine yer verilir.
c) Teknik, tasarım ve duzenleme;
1) Sayfa tasarımlarında resim, fotoğraf, grafik, şema, plan, harita ve benzeri gorsel unsurların yerleştirilmesinde gorsel algının yanı sıra, bunların eğiticilik ve oğreticilik niteliğine de onem verilir.
2) Gorsel unsurlar, oğrencilerin gelişim basamaklarına uygun, gorsel algı yonunden renk uyumuna dikkat edilerek acık, temiz ve net bir baskıyla hazırlanır.
3) Her turlu yazı, resim, fotoğraf ve benzeri materyallerden telif hakları gozetilerek alıntı yapılabilir.
4) Konuların daha iyi oğrenilebilmesi icin acıklayıcı, tamamlayıcı ve eğitici nitelikteki oğretime yardımcı harita, kroki, fotoğraf, şema, grafik, resim ve benzeri gorsel unsurlara yeterince yer verilir. Ancak, taslak ders kitabında şartlı kabul aşamasından once kitabın, yazarın ve yayınevinin tanınmasına yol acacak kenar susu, sayfa numaraları ve benzeri simge ve işaretlere yer verilmez.
5) Kitaplarda yer alan başlıklar sistematik bicimde duzenlenir ve ikonografik bir sistem oluşturulur.
6) Kitaplarda yer alacak Turk Bayrağına, Turk Bayrağı Kanunu ve Turk Bayrağı Tuzuğune uygun olarak yer verilir.
7) Ders kitabı veya ders kitabı yerine okutulacak kitapların on kapağında kitabın adı, okul turu, sınıfı, ilgili birim veya yayınevinin varsa pedagojik esaslara aykırı olmayan amblemi ve dersin ozelliğini yansıtan kapak duzeni; ic kapağın on yuzunde, kitabın adı, okul turu, sınıfı, yazarı/yazarların adı ve soyadı varsa akademik unvanı, başvuru sahibinin adı veya adresi varsa pedagojik esaslara aykırı olmayan amblemi; ic kapağın arka yuzunde, yazar/yazarların dışındaki kitabı hazırlayanların adı ve soyadı; arka kapakta sınıf seviyesi dikkate alınarak sağlık, beslenme, trafik ve cevre ile ilgili yazılı ve gorsel tasarımlar sayfayla uygunluk sağlayacak şekilde yer alır. Ancak, ilgili birimlerce hazırlanan taslak ders kitaplarında yazarların uc veya daha fazla olması durumunda yazarların adı ve soyadı yerine komisyon ifadesi yer alır.
8) İkinci yaprak ve devamında; ilkoğretimin 1, 2 ve 3 uncu sınıflarına ait kitaplarda, yaprağın on yuzunde Turk Bayrağı ile birlikte İstiklal Marşı'nın ilk iki kıtası; yaprağın arka yuzunde Oğrenci Andı; ucuncu yaprağın on yuzunde Ataturk resmi ve resmin alt kısmında Mustafa Kemal Ataturk yazısı bulunur. İcindekiler bolumu, ilgili sınıf icin on gorulen puntoda olup beş sayfayı gecmez.
9) İlkoğretimin 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflar ile ortaoğretim ve yaygın eğitim kitaplarında; ikinci yaprağın on yuzunde Turk Bayrağı ile İstiklal Marşı; yaprağın arka yuzunde Ataturk'un Gencliğe Hitabesi, ucuncu yaprağın on yuzunde, Ataturk resmi ile resmin alt kısmında Mustafa Kemal Ataturk yazısı bulunur. İcindekiler, ilgili sınıf icin on gorulen puntoda olup beş sayfayı gecmez.
10) Diğer yapraklarda metin kısımlarının başlıkları dışında kalan bolumlerinde resim altı yazıları, dipnotlar ve benzeri kullanılan yazılar haric ilkoğretim 1 inci sınıflar icin yirmi, 2 nci sınıflar icin onsekiz, 3 uncu sınıflar icin ondort, 4 uncu sınıflar icin oniki, 5 inci sınıflar icin onbir, daha ust sınıflar icin ise on puntodan daha kucuk harfler kullanılmaz.
11) Yaygın eğitim kurumları icin yazılan kitaplarda punto buyuklukleri ve satır aralıkları, yukarıdaki olculer ile kursiyerlerin eğitim seviyeleri ve yaş durumları dikkate alınarak belirlenir.
12) Metinler arasında paragraf boşluğu bulunmayan 100 mm'lik kısmında, 1 inci sınıflar icin on, 2 nci sınıflar icin ondort, 3 uncu sınıflar icin onsekiz, 4 ve 5 inci sınıflar icin yirmi, 6 ncı ve daha ust sınıflar icin yirmiiki den fazla satır bulunmaz.
13) Dipnotlar, bolum veya unite sonlarında verilir.
14) Ders kitaplarının son bolumunde yer alan yapraklarda sozluk ve kaynakca, Sosyal Bilgiler ve Tarih kitaplarında ayrıca kronoloji yer alır.
15) Turk Edebiyatı kitabında edebiyat terimleri sozluğu bulunur. Ancak oğrencilere sozluk kullanma alışkanlığı kazandırmak ve farklı sozluklere yonlendirmek icin Turkce, Dil ve Anlatım ile Turk Edebiyatı ders kitaplarında sozluk bolumune yer verilmez.
16) Turkce, Sosyal Bilgiler, Hayat Bilgisi, Dil ve Anlatım, Turk Edebiyatı, Turkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Ataturkculuk ile Tarih ve Coğrafya kitaplarında Turkiye haritası; Turkce, Sosyal Bilgiler, Turkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Ataturkculuk, Dil ve Anlatım, Turk Edebiyatı, Tarih, Cağdaş Turk ve Dunya Tarihi kitaplarında Turk dunyası haritası yer alır.
(2) İlkoğretim Turkce, ortaoğretim Dil ve Anlatım ile Turk Edebiyatı derslerinde; eserin hazırlanmasında kullanılan orijinal metinler dosyası, başvuru esnasında taslak ders kitabı ile birlikte 5 nusha olarak Başkanlığa teslim edilir.
(3)Yabancı dil ders kitapları, dinleme becerisini kazandırmaya yonelik kaset ve elektronik kayıt ortamlarında verilen materyallerle birlikte takım hÂlinde hazırlanır ve değerlendirmeleri birlikte yapılır.
(4) Takım hÂlinde hazırlanması gereken diğer ders kitapları, ilgili dersin oğretim programına ait Kurul kararında belirtilir.
(5) Ozel eğitim gerektiren oğrenciler icin hazırlanan ders kitapları ile engelli oğretmenler icin hazırlanacak oğretmen kılavuz kitabında bunların engel durumu dikkate alınır.
Oğrenci calışma kitabının hazırlanması
MADDE 9 ? (1) Oğrenci calışma kitabında;
a) Oğretim programlarında yer alan amaclar doğrultusunda oğrencilere bilgi ve beceri kazandırılmasında yardımcı olacak ve oğrenmeyi pekiştirecek unsurlara yer verilir.
b) Oğrenmeyi kolaylaştırmak amacıyla oğrencinin ilgisini cekecek ceşitli orneklere yer verilir.
c) Konularla ilgili oğrenmeyi destekleyici ve gunluk hayatla ilgisini kurabileceği calışmalara ağırlık verilir.
c) Dersin ozelliğine gore her konu işlendikten sonra o konuda amaclanan bilgi, beceri, değer ve tutumların kazandırılıp kazandırılmadığını olcen calışmalara ve değerlendirmelere yer verilir.
d) Konular, oğrencinin oğrenmesini kolaylaştıracak ve ilgisini cekecek grafik, şekil, resim, fotoğraf, harita, karikatur gibi gorsel ogelerle desteklenir.
e) Oğrencilerin yeteneklerini geliştirmede yardımcı olacak ceşitli ornek, alıştırma, işlenen konular ve unitelerle ilgili elektronik posta adresleri ve okuma kaynaklarına yer verilir.
f) Dersin ozelliğine gore uygulama ve işlem sonucunun yazılacağı cizelgelere, bilgi ve veri tablolarına, şekil, grafik, kroki, şablon, harita, plan, resim, levha, fotoğraf ve benzeri oğretime yardımcı unsurlara; bazı unite konularında kullanılmak uzere ek olarak video kaseti, ses kaseti, slayt, CD, DVD, VCD, disket ve benzeri oğretimi destekleyici materyallere yer verilebilir.
g) Dersin ozelliğine gore soru-cevap, doğru-yanlış, coktan secmeli, eşleştirme, boşluk doldurma, bireysel ve grup calışmaları, canlandırma, tablo tamamlama, cumle tamamlama gibi yontem, teknik ve etkinliklere de yer verilir.
ğ) Dersin ozelliğine gore inceleme, gezi, gozlem, deney ve uygulamalarla ilgili yapılacak on hazırlıklara, alınacak sağlık ve guvenlik tedbirlerine, izlenecek iş ve işlem basamaklarına, zaman ve malzeme tasarrufu bakımından uyarılara, her işlem basamağında oğrencilerle oğretmenin kuracağı iletişime, sonuca ulaşmak acısından onemli yonlendirici tedbirlere ve hangi unsurların ozellikle irdeleneceğiyle ilgili bilgilere yer verilir.
Oğretmen kılavuz kitabının hazırlanması
MADDE 10 ? (1) Oğretmen kılavuz kitabında;
a) Konuların işlenişinde ulaşılmak istenen hedefler belirtilir.
b) Oğretim programlarında yer alan amac ve acıklamalar doğrultusunda oğrencilere bilgi, beceri, tavır ve tutumların kazandırılmasında oğretmene yardımcı olacak ve oğretmeyi kolaylaştıracak acıklayıcı bilgilere yer verilir.
c) Oğretmeyi ve oğrenmeyi kolaylaştırmak amacıyla ilgi cekici değişik ornek ve uygulamalara yer verilir.
c) Bilgi, beceri, tavır ve tutumlar ile değerlerin oğrencilere kazandırılabilmesi icin kullanılabilecek arac, gerecle birlikte oğretim yontem ve teknikleri ile ayrıca;
1) Konu ile ilgili zaman analizine ve konunun işleniş planına,
2) Oğretmenin konu ile ilgili yapacağı on hazırlıklara,
3) Konuya girerken daha once işlenen konularla ilişkisini sağlayacak ve oğrencinin ilgisini cekecek hatırlatmalara, sorulara ve benzeri unsurlara,
4) Ders kitabında yer alan ve acıklama gerektiren şekil, şema, cizelge ve benzeri oğretime yardımcı unsurlara
yer verilir.
d) Oğrencilerin gelişim farklılıkları dikkate alınarak seviye gruplarına gore hangi hususların vurgulanması gerektiği belirtilir.
e) Konular işlenirken yeri geldikce, diğer derslerle bağlantı kurulur ve konuların gunluk hayatla ilgisini kurmak icin orneklere yer verilir.
f) Dersin ozelliğine gore konu işlendikten sonra bu konuda amaclanan bilgi, beceri, tavır ve tutumlar ile değerlerin kazandırılıp kazandırılmadığını anlamak icin bunları değerlendiren yeterli sayıda ornek soru yer alır. Oğrencilerin cevaplandıramadığı soruların ozelliğine gore ne yapılacağı konusunda oğretmene yol gosteren alternatif değerlendirme calışmalarına yer verilir.
g) Oğrencileri araştırmaya, bilgi ve teknoloji uretmeye yoneltecek odev, proje ve benzeri ornek calışmalara yer verilir.
ğ) Dersin ozelliğine gore oğrencilerde, standartlara uygun, ucuz, kaliteli mal ve hizmet uretme, kullanma ve geliştirme bilinci ve alışkanlıkları kazandıracak ornek calışmalara yer verilir.
h) Oğretmen kılavuz kitabının başında, sonunda veya unite/ tema başlarında ait olduğu dersin unitelendirilmiş yıllık plan taslağı; Turkce dersi icin kazanımların metinlere/temalara ve dağılım plan taslağına yer verilir.
ı) Konuların sonunda, verilen kavramlarla ilgili sozluk bulunur.
i) Konu ile ilgili olarak oğretmenlerin ayrıntılı bilgi elde edebileceği kaynaklara yer verilir.
(2) Turkce dersinin dinleme/izleme oğrenme alanına yonelik kazanımları gercekleştirmek uzere oğretmen kılavuz kitabında yer alan dinleme metinlerinin doğru, guzel ve etkili Turkce ile seslendirildiği kaset ve elektronik kayıt ortamlarında verilen sesli ve goruntulu materyaller oğretmen kılavuz kitabı ekinde verilir.
(3) Yabancı dil ve Turkce derslerinde verilen ek materyallerde yazar/yazarlar veya yayınevini tanıtıcı unsurlara yer verilmez.
UCUNCU BOLUM
Taslak Ders Kitaplarının Başvurusu, On İnceleme, İnceletme ve İnceleme Ucretinin
Tespiti ve Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar
Taslak ders kitaplarının başkanlığa teslimi
MADDE 11 ? (1) Taslak ders kitapları;
a) Dersin oğretim programının Kurul kararında belirtildiği şekilde ilgili birim veya yayınevince hazırlanan taslak ders kitapları, beş takım olarak yılın her iş gunu mesai saatleri icinde Başkanlığa teslim edilebilir. Ancak, ders kitabının yeniden yazılmasını gerektiren program değişikliklerinde taslak ders kitaplarının Başkanlığa ilk başvurusu, gerekli hÂllerde ilk kabul ve duyurusuna dair takvim Kurul kararında belirtilir.
b) Azınlık okulları, kendi dillerinde okutulmak uzere hazırladıkları/hazırlattıkları kitapları yeminli mutercimlerce tercume edilmiş bir nushası ile birlikte ilgili birim kanalıyla incelenmek uzere Başkanlığa iletir. Bu kitaplar, Başkanlıkca oluşturulacak komisyonca bu 35 inci madde hukumlerine gore eğitim aracı gibi incelenir. Başvuru sahibi tarafından hazırlanmış ve okutulmakta olan ders kitap/kitaplarının azınlık okullarınca kendi dillerine cevrilerek gonderilmesi hÂlinde ilgili birim ile iş birliği yapılarak Başkanlıkca belirlenen usullere gore incelenir.
c) Yabancılar tarafından acılmış ozel okullar, kendi dillerinde okutulmak uzere hazırladıkları/hazırlattıkları kitapları yeminli mutercimlerce tercume edilmiş bir nushası ile birlikte ilgili birim kanalıyla incelenmek uzere Başkanlığa iletir. Bu kitaplar, Başkanlıkca oluşturulacak komisyonca 35 inci madde hukumlerine gore eğitim aracı gibi incelenir.
Başvuruda istenecek belgeler
MADDE 12 ? (1) Taslak ders kitabının Başkanlığa tesliminde;
a) Dilekce,
b) İlk başvuruda 5 adet renkli taslak ders kitabı,
c) Taslak ders kitabını hazırlayan yazar/yazarların fotoğraflı oz gecmişleri ve diploma ornekleri,
c) Editor, dil uzmanı, gorsel tasarım uzmanı, program geliştirme uzmanı, olcme ve değerlendirme uzmanı, rehberlik veya cocuk gelişimi ve eğitimi uzmanlarının oz gecmişleri ve diploma ornekleri,
d) Taslak ders kitabının inceletme ucretinin, doner sermaye işletmesi hesabına yatırıldığına dair banka dekontu,
e) Yayınevlerinin taslak ders kitabını hazırlattığı yazar, editor, dil uzmanı ve gorsel tasarım uzmanının herhangi bir sosyal guvenlik kurumunda kayıtlı bulunduklarına dair belgeleri
istenir.
On inceleme komisyonu ve on inceleme
MADDE 13 ? (1) Başkanlıkca uc kişiden oluşturulan on inceleme komisyonu/komisyonları kurulur. Komisyon, başvuruları bu Yonetmelik hukumlerine gore değerlendirir. On incelemede uygun gorulenler incelemeye alınır, uygun gorulmeyenler iade edilir. Komisyon, taslak ders kitaplarını başvuru sırasına gore;
a) İnceletme ucretinin tam yatırılıp yatırılmadığına,
b) Başvuruların, Yonetmelik hukumlerine gore yapılıp yapılmadığına,
c) Ebat ve forma sayısının uygun olup olmadığına (7 sayfa ve altındaki sayfalar forma olarak hesaplanmaz, kapaklar formaya dÂhil edilmez),
c) İnceleme sırasında kitabın, yazarın ve yayınevinin tanınmasına yol acacak kenar susu, sayfa numaraları ve benzeri simge ve işaretlerin bulunup bulunmadığına,
d) Sınıf seviyesi icin belirlenen punto buyukluklerine uyup uymadığına,
e) Taslak ders kitaplarının beşinin de aynı olup olmadığına,
f) Kitabın başında ve sonunda yer alması gerekenlerin bulunup bulunmadığına,
g) Taslak ders kitabının; yazar/yazarlar, editor, dil uzmanı, gorsel tasarım uzmanı, olcme ve değerlendirme uzmanı, program geliştirme uzmanı ile rehberlik veya cocuk gelişimi ve eğitimi uzmanlarınca hazırlanıp hazırlanmadığına, ayrıca belirtilen uzmanların Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına oğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlarda en az lisans duzeyinde oğrenim gormuş olup olmadığına,
ğ) Takım hÂlinde hazırlanması gereken taslak ders kitaplarının bu hususa uyup uymadığına, ayrıca Turkce ve yabancı dil derslerine ait kaset ve elektronik kayıt ortamlarında verilen sesli ve goruntulu materyallerin oğretmen kılavuz kitabı ekinde bulunup bulunmadığına
bakarak inceler.
(2) On inceleme komisyonunda bunlardan en az birine uyulmadığının tespiti hÂlinde taslak ders kitabı, ilgili birim veya yayınevine iade edilir. Komisyonca uygun bulunan taslak ders kitaplarına ise on inceleme raporu hazırlanır ve yayınevince hazırlanan taslak ders kitapları ilgili şubece kodlandırılır. Taslak ders kitabına ait tum kapaklar, dilekceler, taslak ders kitabını hazırlayanların fotoğraflı oz gecmişleri, diploma ornekleri ve on inceleme raporu bir zarfa konulup muhurlenerek Ozel Sektor Kitapları Şubesi Mudurluğunde muhafaza edilir. Taslak ders kitabı ise incelenmek uzere Mudurluğe teslim edilir.
(3) İnceleme sonucunda taslak ders kitabı, ilgili birim veya yayınevine gonderileceği zaman muhurlu zarf ilgili şubede, taslak ders kitabı olarak uygun bulunanların muhurlu zarfı ise Kurulda acılır. Kurulca karar verilmesi hÂlinde inceleme sureclerinin herhangi bir aşamasında da muhurlu zarf acılabilir. Duzeltme işlemlerinde de aynı yol izlenir.
On inceleme sureleri
MADDE 14 ? (1) On inceleme komisyonunca bu Yonetmelik cercevesinde; ders kitabı, oğrenci calışma kitabı ve oğretmen kılavuz kitabının her biri icin yapılacak inceleme suresi birer saattir. İnceleme, başvuru sırasına gore en gec 10 gun icinde yapılır. Gerekli gorulmesi hÂlinde bu sure uzatılabilir.
İnceletme ve inceleme ucreti
MADDE 15 ? (1) Ozel kesim tarafından hazırlanan taslak ders kitapları ile Bakanlıkca satın alınacak eğitim aracları ucret karşılığında incelenir. Bu ucret; eserin forma sayısı uzerinden hesaplanır. Taslak ders kitabının bir formasının inceletme ucreti 3000, Bakanlıkca satın alınacak eğitim aracının bir formasının inceletme ucreti ise 1500 gosterge rakamının, ucretin yatırıldığı tarihteki devlet memurları aylık katsayısıyla carpılması suretiyle bulunur. Forma sayısı sayfa sayısının on altıya bolunmesiyle tespit edilir, 7 sayfa ve altındakiler forma olarak hesaplanmaz ve kapakları formaya dÂhil edilmez. Kitaplar dışındaki satın alınacak eğitim araclarının inceleme ucretinin hesaplanmasında, 36 ncı maddede belirtilen inceleme surelerinin her bir saati bir forma olarak kabul edilir.
(2) Taslak ders kitaplarına ait inceletme ucreti, Mudurluğun doner sermaye işletmesi hesabına yatırılır.
(3) Bakanlıkca satın alınacak eğitim araclarının inceletme ucreti, eseri uretenler tarafından doner sermaye işletmesi hesabına yatırılır. Hibe edilen eğitim araclarının incelenmesi icin herhangi bir ucret alınmaz.
(4) Taslak ders kitabı ve okutulacak diğer eğitim arac ve gereclerinin incelenmesinde gorevlendirilenlerden calışma saatleri dışında fiilen calışanlara, yılları Butce Kanunlarına ekli (K) işaretli cetvelde Milli Eğitim Bakanlığı icin belirlenen esas ve usuller cercevesinde inceleme ucreti odenir.
(5) Taslak ders kitabı ve Bakanlıkca satın alınacak diğer eğitim arac ve gereclerinin incelettirilmesi icin yatırılan ucretin, yasal kesintiler yapıldıktan sonra kalan miktarın en cok yuzde 65'i on inceleme, komisyonda inceleme ve değerlendirme yapanlara inceleme ucreti olarak odenir.
(6) İnceleme ve değerlendirme yapanlara ucret odemesi, inceleme ve değerlendirme raporlarının ilgili şubeye teslim edilmesinden sonra puantaja dayalı olarak yapılır.
İnceletme talebinden vazgecilmesi ve inceleme ucretinin iadesi
MADDE 16 ? (1) On inceleme yapılmadan inceletme talebinden vazgecilmesi hÂlinde, yatırılan inceletme ucreti ilgili birim veya yayınevine iade edilir.
(2) On incelemenin yapılmasından sonra eserlerin incelettirilmesinden vazgecilmesi hÂlinde, eser kodlanmamış ise inceleme masrafları karşılığı olarak inceletme ucretinin yuzde 10'u kesilir, geri kalan miktar başvuru sahibine iade edilir. Eserin uzmanlara verilmesinden sonra incelemeden vazgecilen veya inceleme komisyonlarınca oğretim programına uygun bulunmayarak başvuru sahibine surec tamamlanmadan iadesine Kurulca karar verilen taslak ders kitapları icin yatırılan inceletme ucreti iade edilmez.
(3) On incelemesi tamamlanmış ders kitabının oğretim programında, Kurulca kitabın yeniden yazımını gerektirecek oranda değişiklik yapılması hÂlinde inceletme ucreti kesinti yapılmaksızın başvuru sahibine iade edilir.
İnceleme ve değerlendirme
MADDE 17 ? (1) Ders kitaplarının incelenmesinde, puanlamaya esas olacak kriterler Kurulca belirlenerek duyurulur.
(2) Bakanlıkca yarışma, sipariş, satın alma ve yazdırma usulleriyle temin edilen veya yayınevlerince hazırlanan taslak ders kitapları, dersin ozelliği ve sınıf seviyesi dikkate alınarak Mudurlukce gorevlendirilecek en az uc alan uzmanı, bir dil uzmanı ve bir gorsel tasarımcı ile gerekli gorulmesi hÂlinde olcme ve değerlendirme, program geliştirme, rehberlik, cocuk gelişimi ve/veya eğitim teknolojisi uzmanlarından oluşan komisyon/komisyonlar oluşturulur.
(3) Komisyonlarda gorev alacak komisyon başkan ve uyelerinin isim, unvan ve branşları gorevlendirme emrinde yer alır ve gorevlendirme emri, ilgili komisyon başkanı ve uyelerine tebliğ edilir.
(4) Gorevlendirme emrinde incelemenin toplam suresi ile mesai saatleri icinde mi yoksa dışında mı yapılacağı ve bunların sureleri ile benzeri hususlar belirtilir. İnceleme ucretleri Doner Sermaye İşletmesi tarafından odenir.
(5) Başkanlık, ihtiyac durumuna gore universitelerin ana bilim dallarında gorevli oğretim uyeleri ile diğer kamu kuruluşları ve ozel kuruluşlarda gorevli olan diğer alan uzmanlarını, yapılacak protokol gereğince inceleme işlemlerinde gorevlendirebilir.
(6) Turkce, Dil ve Anlatım, Turk Edebiyatı dersleri ile yabancı dil ders kitaplarında ayrıca dil uzmanı, resim alanı ile ilgili ders kitaplarında da gorsel tasarımcı gorevlendirilmez.
(7) İnceleme komisyonunda zorunlu olarak bulundurulması gereken dil uzmanı ve gorsel tasarımcının alanlarına giren incelemelerde komisyon, en az dort kişiden oluşabilir.
(8) İnceleme komisyonları, taslak ders kitaplarını ilgili dersin oğretim programları ile bu Yonetmeliğin ders kitaplarının nitelikliği ve ders kitaplarının hazırlanmasına ilişkin hukumler doğrultusunda icerik; dil, anlatım ve uslup; oğrenme, oğretme, olcme ve değerlendirme; teknik, tasarım ve duzenleme yonlerinden inceler ve ilgili dersin Kurul tarafından belirlenen puanlamaya esas olan olcutler doğrultusunda değerlendirir.
(9) Taslak ders kitabının incelenmesi sonucunda, komisyonca rapor duzenlenir. Bu raporda, icerik; dil, anlatım ve uslup; gorsel tasarım varsa olcme ve değerlendirme ile ilgili tespitler acık, anlaşılır ve yeni hatalara yol acmayacak şekilde belirtilir.
(10) Takım hÂlinde hazırlanan taslak ders kitapları varsa ek materyal ile birlikte incelenir. Oğrenci calışma kitabı ekinde yer alabilecek eğitim materyallerinin inceletme ucreti 2 forma ucreti uzerinden hesaplanır. Bu eğitim materyali icin ayrı bir rapor duzenlenir. 75 puanın altında almış ise ek eğitim materyali incelenmez. 75 ve uzerinde puan almış ise ek eğitim materyali de incelenir, ?Uygun bulundu.? veya ?Uygun bulunmadı.? hukumlerinden biri ile değerlendirilir. Uygun bulunmayanların rapor doğrultusunda duzeltilmesi istenir. İnceleme sonucuna bakılmaksızın bu eğitim materyalinin yabancı dil dersi icin hazırlanananları haric olmak uzere ders kitabı takımının değerlendirilmesinde puantaja herhangi bir etkisi olmaz. Ancak ek materyal taslak ders kitabı ile birlikte incelenmeyecekse bu durum kriterlerde belirtilir.
(11) Taslak ders kitaplarının incelenmesi ve değerlendirilmesi sonucunda, inceleme komisyonunca rapor duzenlenir ve taslak ders kitabı, 100 tam puan uzerinden değerlendirilir. Aynı şekilde takım hÂlinde başvurusu yapılan taslak ders kitapları da birlikte incelenerek 100 tam puan uzerinden değerlendirilir.
(12) İnceleme sonucunda 75'in altında puan alan taslak ders kitapları reddedilmiş sayılır, inceleme raporu başvuru sahibine gonderilir.
(13) İlk incelemede 90 ve uzeri puanla değerlendirilen taslak ders kitapları, inceleme komisyonunun raporu ile birlikte değerlendirme komisyonuna gonderilir. Değerlendirme komisyonu tarafından raporları ile birlikte incelenip değerlendirilen taslak ders kitapları, Projeler ve İnceleme Dairesi Başkanlığınca inceleme ve değerlendirme komisyonu raporları ile birlikte Kurula sunulur. Taslak ders kitabının Kurulda; ders kitabı olması, yeniden incelenmesi veya duzeltilmek uzere başvuru sahibine gonderilmesi uygun bulunur ya da uygun bulunmaz. Duzeltilmek uzere başvuru sahibine gonderilen taslak ders kitabı ile ilgili tespit edilen hataların 10 gun icinde duzeltilmesi istenir.
(14) İnceleme komisyonlarınca 75-89,99 arasında puanla değerlendirilen taslak ders kitapları ve raporları, Mudurlukten Projeler ve İnceleme Dairesi Başkanlığına gonderilir. Projeler ve İnceleme Dairesi Başkanlığı bunyesinde en az iki alan uzmanı, bir dil uzmanı ve bir gorsel tasarım uzmanından oluşan değerlendirme komisyonu kurulur. Değerlendirme komisyonu taslak ders kitabını inceleme raporu ile birlikte inceleyerek, inceleme komisyonunun tespitlerinin yerinde olup olmadığını ve varsa yeni tespit edilen hataları da ekleyerek değerlendirir. Değerlendirme komisyonu, inceleme komisyonunca yapılan incelemenin soncuna katılıp katılmadığına karar verir. İnceleme komisyonunun kararına katılınmaması hÂlinde taslak ders kitabı değerlendirme komisyonunun gerekceli raporu ile birlikte Kurula sunularak alınan karar doğrultusunda işlem yapılır. Kurul, taslak ders kitabının yeniden incelenmesine, 30 gun icinde duzeltilmesine veya ders kitabı olmasının uygun bulunmamasına karar verir.
(15) Değerlendirme komisyonunun, inceleme komisyonu raporunu uygun bulması hÂlinde değerlendirme raporu başvuru sahibine gonderilir. 30 gun icinde tekrar incelenmek uzere Başkanlığa başvurusu yapılmayan taslak ders kitaplarının ders kitabı olması uygun bulunmamış sayılır.
(16) Duzeltilerek başvurusu yapılan taslak ders kitapları, Başkanlıkta on incelemesi yapılarak Mudurluğe gonderilir. Bu inceleme sonucunda komisyonca, tespitlerin giderilip giderilmediği ve yeni hataların yapılıp yapılmadığı, inceleme sırasına bakılmaksızın incelenir ve yeniden değerlendirilen taslak ders kitapları, duzenlenecek bir raporla birlikte değerlendirme komisyonuna gonderilir.
(17) İnceleme komisyonunca taslak ders kitaplarından 90'dan aşağı puanla değerlendirilenlerin, değerlendirme komisyonu tarafından da aynı şekilde değerlendirilmesi hÂlinde yapılan başvuru uygun bulunmamış sayılır. Taslak ders kitaplarından 90 ve uzeri puan alanlarla; değerlendirme komisyonunun inceleme komisyonunun goruşune katılmadıkları durumlarda taslak ders kitapları, gerekceli bir rapor ile Kurula sunulur ve Kurulda alınan karar doğrultusunda işlem yapılır.
(18) 13 ve 14 uncu fıkralara gore Kurulca, goruşulen eserin bilimsel hata sayısının eserin sayfa sayısının 1/16 sını gecmemesi hÂlinde tespit edilen hataların duzeltilmesi şartıyla ders kitabı olarak kabul edilen taslak ders kitabının raporu başvuru sahibine gonderilir ve en gec 7 gun icinde tespitlerin taslak ders kitabına yansıtılması istenir. Yapılan tespitlerle ilgili duzeltmelerde yeni hataların belirlenmesi durumunda da, dort iş gunu ek duzeltme suresi verilir. Tespitlerin belirtilen surede yerine getirilmemesi durumunda taslak ders kitabının, ders kitabı olması uygun bulunmamış sayılır.
(19) Kurulca, taslak ders kitabının, inceleme usul ve esaslarına uyulmadan incelendiğinin tespit edilmesi veya gerekli gorulmesi hÂlinde, eserin yeniden incelenip değerlendirilmesi istenebilir. Değerlendirme sonuclarının, taslak ders kitabı ders kitabının olma vasfını etkileyecek bicimde farklı olması hÂlinde, universitelerin ilgili ana bilim dalı oğretim uyelerinden goruş alınabilir. Projeler ve İnceleme Dairesi Başkanlığı, eseri inceleme ve değerlendirme raporlarıyla varsa alınan goruşu ile birlikte Kurula sunar. Kurulca alınan karar doğrultusunda işlem yapılır.
(20) Mudurlukten 75 ve uzeri puan almış taslak ders kitaplarının Projeler ve İnceleme Dairesi Başkanlığına gonderilmesi, bir sonraki oğretim yılında okutulmak uzere kabul edilecek ders kitapları icin son kabul tarihinden 10 iş gunu once durdurulur.
(21) İnceleme ve değerlendirme surecleriyle ilgili uygulamalar konusunda tereddude duşulmesi hÂlinde konu, gerekceleri ile birlikte Kurula sunulur ve Kurulca alınan karar doğrultusunda işlem yapılır.
(22) Değerlendirme komisyonunun taslak ders kitabı ve raporu değerlendirme suresi tek eserde en fazla 27 saat, takım hÂlinde alınan eserlerde 45 saattir. Taslak ders kitabının başvuru sahibince duzeltilmesinde ve yeniden incelenmesinde değerlendirme komisyonunca hazırlanan rapor esas alınır.
(23) İnceleme ve değerlendirme sonucları, inceleme raporları ve puanları ile birlikte ilgilisine gonderilir.
(24) Taslak ders kitabının Kurulca ders kitabı olmasının uygun bulunmaması hÂlinde gerekceli rapor duzenlenir.
Taslak ders kitaplarının inceleme sureleri
MADDE 18 ? (1) Taslak ders kitaplarının inceleme surelerinin tespitinde forma sayısı esas alınır. Bir forma 16 sayfa olup incelenecek taslak ders kitabının turune gore esas alınacak inceleme sureleri aşağıda belirtilmiştir:
a) İlkoğretim okullarına ait taslak ders kitaplarından;
1) 1, 2 ve 3 uncu sınıflara ait olanların her forması icin 3,
2) 4 ve 5 inci sınıflara ait olanların her forması icin 5,
3) 6, 7 ve 8 inci sınıflara ait olanların her forması icin 6
saattir.
b) Ortaoğretim ve yaygın eğitim kurumlarına ait olanlardan;
1) Sosyal icerikli olanların her forması icin 6,
2) Fen, matematik ve mesleki grupta yer alanlar ile yabancı dilde yazılmış olanların her forması icin 7
saattir.
(2) İlk ve ortaoğretim taslak ders kitaplarının gorsel tasarım acısından inceleme suresi her forma icin 1 saattir.
(3) Taslak ders kitaplarının başvuru tarihinden itibaren bir yıl icinde ilk incelemesinin yapılması esastır. Bir yıl icinde ilk incelemesi yapılamayan taslak ders kitapları icin bu sure gerekceleri bildirilmek uzere altı ay uzatılır.
Sure ve inceleme esaslarına uyulmaması
MADDE 19 ? (1) İncelemede gorev verilen komisyon uyelerinden kabul edilebilir mazeretleri dışında belirlenen surede gorevini yerine getirmeyenler hakkında, ilgili mevzuat hukumleri doğrultusunda gerekli işlem yapılır ve belirlenen sure dışında kalan calışmaları icin inceleme ucreti odenmez.
(2) Belirlenen inceleme surelerinin kasıtlı olarak gecirilmesi, Anayasanın temel ilkeleriyle Millî Eğitimin genel amac ve temel ilkelerini dikkate almadan inceleme yaptığı, inceleme esas ve usullerine uymadığı, idari veya adli inceleme/soruşturma sonucunda Kurulu veya Başkanlığı yanlış bilgilendirdiği, objektif değerlendirme yapmadığı tespit edilen komisyon başkanı ve uyelerinin mevcut komisyon veya komisyonlardaki gorevleri iptal edilir, haklarında yasal işlem yapılır. Kurumun bunların hata ve yanlış uygulamalarından uğrayabileceği maddi veya manevi zarar kendilerine rucu eder.
Komisyon başkanlarının gorev ve sorumlulukları
MADDE 20 ? (1) Komisyon başkanı ve uyeleri, ilgili Daire Başkanlığınca belirlenip Başkanlık onayına sunulur. Komisyon başkanları;
a) Başkanı bulundukları komisyonların duzenli ve verimli calışmasını sağlamak uzere gerekli tedbirleri alma, calışma alanları ile ilgili bilgi edinme ve komisyon uyelerini yetiştirme etkinliklerine katılma,
b) İncelemenin ongorulen sure icerisinde tamamlanmasını sağlama,
c) Komisyonun gorevlerini surdurmede ihtiyac duyduğu arac-gerec, kaynak kitap ve benzeri ile calışma koşullarındaki aksaklıkları Daire Başkanlığına bildirme,
c) İstenildiğinde komisyonunun calışmaları hususunda bağlı bulunduğu makama/makamlara bilgi verme,
d) İncelediği taslak ders kitabı ve eğitim aracıyla ilgili bilgilerin gizliliği konusunda gerekli hassasiyeti gosterme
gorevlerini yapar.
Uzman ve komisyon uyelerinin gorev ve sorumlulukları
MADDE 21 ? (1) Uzman ve komisyon uyeleri;
a) Taslak ders kitapları ile Bakanlıkca satın alınacak veya hibe edilecek diğer eğitim araclarını ilgili oğretim programı ile belirlenen inceleme olcutleri doğrultusunda oğrenci seviyesine uygun olarak hazırlanıp hazırlanmadığını inceleyerek değerlendirme,
b) Taslak ders kitaplarında yer alan oğretim teknik ve yontemleri ile olcme ve değerlendirme yontemlerini guncellik, oğrenci seviyesine uygunluk ve eğitim uygulamaları ile tutarlılık yonlerinden inceleyerek değerlendirme,
c) Gerektiğinde diğer ulkelere ait ders konularını, unitelerini, bolumleri, ders kitaplarını ve oğretim programlarını inceleme,
c) İncelediği taslak ders kitabı ve eğitim aracıyla ilgili bilgilerin gizliliği konusunda gerekli hassasiyeti gosterme,
d) Tespitleri acık, anlaşılır, yeni hatalara yol acmayacak şekilde hata tespit fişinde belirtme ve rapor duzenleyerek birlikte imzalama,
e) Alanla ilgili hizmet ici eğitim faaliyetlerine katılma ve bilgilerini guncelleme
gorevlerini yapar.
Tespitlere itiraz
MADDE 22 ? (1) Başvuru sahibi, inceleme ve değerlendirme sonucunda iade edilen taslak ders kitapları icin yapılan tespitlerle ilgili olarak bir defaya mahsus olmak uzere gerekcesi ile birlikte yeniden incelenmek uzere 15 gun icerisinde itirazda bulunabilir.
(2) İtiraz, Başkanlıkca oluşturulacak komisyonca incelenerek puanla değerlendirilir. İtirazların değerlendirilip incelenmesi ilk başvurudaki usul ve esaslara gore yapılır.
(3) İtirazda bulunan başvuru sahibi, Doner Sermaye İşletmesi hesabına ilk başvuruda olduğu gibi o doneme ait katsayı esasına gore belirlenen inceletme ucretini yatırır.
Kurul uyelerinin rehberliği
MADDE 23 ? (1) İlgili Kurul uyelerinden en az ikisi, komisyonlarca incelenip değerlendirilen taslak ders kitabı veya ders kitabı yerine kullanılacak oğretim materyalini incelenme ve değerlendirme surecinde ilgili komisyona rehberlik eder ve komisyon raporu ile taslak ders kitabını gordukten sonra tespit ve goruşlerini takip formuna yazarak imzalar.
(2) İlgili Kurul uyelerinden ikisinin uzun sureli izinli, raporlu veya gorevli olması durumunda bu işlemler bir uye ile de yapılabilir.
Ders kitaplarının yayımlanması
MADDE 24 ? (1) Kurulca kabul edilen ders kitaplarının yayımlanması aşağıdaki şekilde yapılır;
a) Kurulca kabul edilen ders kitabının karara bağlanmış orijinal nushasının baskısı yapılır. Kitapların baskısı acık, net, renkli, gorsel algıyı kolaylaştırıcı, kullanılabilir ve korunabilir nitelikte olur.
b) Beş formayı gecen kitaplara sırt verilir. Sırta kitabın adı ve sınıfı, kitabın on kapağı ustte ve yatay durumda iken soldan sağa doğru okunabilecek şekilde yazılır.
c) Arka kapakta; sağ alt koşede Barkod ve ISBN'ye yer verilir.
c) İc k