6 Ocak 2010 CARŞAMBAResmî GazeteSayı : 27454
YONETMELİK
Karar Sayısı : 2009/15692
Ekli ?Ozel Oğrenci Yurtları Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik?in yururluğe konulması; Milli Eğitim Bakanlığının 25/8/2009 tarihli ve 6390 sayılı yazısı uzerine, 5661 sayılı Yuksek Oğrenim Oğrenci Yurtları ve Aşevleri Hakkındaki Kanuna Ek Kanunun 1 inci maddesi ile 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanunun 42 nci ve 59 uncu maddelerine gore, Bakanlar Kurulu'nca 15/12/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Abdullah GUL
CUMHURBAŞKANI
OZEL OĞRENCİ YURTLARI YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1- 3/11/2004 tarihli ve 2004/8106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Ozel Oğrenci Yurtları Yonetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Madde 2- Bu Yonetmelik, Turkiye Cumhuriyeti uyruklu gercek kişiler ile ozel hukuk tuzel kişilerine ait ortaoğretim ve yuksekoğretim yurtlarının acılması, yonetilmesi, işletilmesi, devri, nakli, denetlenmesi, kapatılması ile oğrenci disiplin işlerine ilişkin hukumleri kapsar.?
MADDE 2- Aynı Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile (c) bendinin (6), (9), (14) ve (16) numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin son fıkrasında yer alan ?kitaplık? ibaresinden sonra gelmek uzere ?ve internet odası? ibaresi eklenmiştir.
?b) Binanın kagir, prefabrik, celik veya betonarme olması, giriş ve servis kapılarının bulunması ve tamamının veya kontenjana yetecek bir kısmının yurda tahsis edilmiş olması gerekir.?
?6) Oğrencilerin seviyesine uygun bir kitaplık ve internet odası,?
?9) Her bir oğrenci icin en az ½ metrekare alanı olan, yurt yatak kapasitesinin en az 1/5'i oranında lokal/kantin/dinlenme odası,?

?14) Sağlık ve guvenlik şartlarına uygun aydınlatma ve ısıtma sistemi,?
?16) İlgili mevzuata uygun yangın merdiveni, yangına karşı sondurme malzemesi ve tesisatı,?
MADDE 3- Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendi ve (c) bendinin (1) numaralı alt bendi ile (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (l) bendinden sonra gelmek uzere (m) bendi eklenmiştir.
?2) Diğer ozel hukuk tuzel kişileri icin yonetim kurulu veya yetkili organının kurucu temsilcisi olarak sectiği gercek kişiyi gosteren karar orneği ve kurucu temsilcisinin adli sicil beyanı,?
?1) Turkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,?

?h) Yapı kullanma izin belgesinde kullanım amacı yurt olan binalar haricindeki binalar icin, depreme ilişkin mevzuata uygun olduğuna dair belge,?
?m) Yetkili kuruluştan alınan, binanın yangına karşı yeterli guvenliğe sahip olduğuna dair rapor,?
MADDE 4- Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 8- Yurt acmak veya işletmek icin muracaatta bulunan gercek kişilerin veya ozel hukuk tuzel kişilerinin şartları taşımaları ve istenilen belgeleri sunmaları halinde, ilgili dosya il milli eğitim mudurluğunce incelenir ve insan sağlığı acısından sağlık mudurluğunden alınacak rapordan sonra yurdun acılmasına esas teşkil edecek olan sonuc raporu duzenlenir.?
MADDE 5- Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 9- Yurt acma muracaatları, sonuc raporuna gore valilikce en gec bir ay icinde sonuclandırılır. Yurt acma izin belgesini alan yurt sahipleri, en gec uc ay icinde yurdu faaliyete gecirir. Bu sure icinde faaliyete gecirilmeyen yurtların acılma izin sureleri, uc aylık sure bitmeden başvurulması halinde, uc ay daha uzatılabilir.
Yurt acma izin belgesi alınmadan yurda oğrenci kaydı yapılamaz. İzinsiz acılan yurtlar, İşyeri Acma ve Calışma Ruhsatlarına İlişkin Yonetmeliğin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen yetkili idareden otel, motel, pansiyon ve benzeri konaklama tesisi ruhsatı aldığı halde sadece oğrenci barındıran ve oğrenci yurdu gibi calıştırılan yerler ile oğrenci evi, oğrenci pansiyonu, oğrenci apartı gibi isimlerle tabela bulunduran ve calışmalarını bu şekilde yuruten yerler hakkında valilikce kapatma işlemi yapılır. ?
MADDE 6- Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 11- Bina, blok, kat ilavesi veya mevcut binada değişiklik yapılmak suretiyle kapasite değişikliği; il milli eğitim mudurluğunce yapılan inceleme sonucunda hazırlanan rapora gore valiliğin izniyle yapılır. Bina değişikliklerinde sadece değişiklikten etkilenen kısımlar incelemeye tabi tutulur.?
MADDE 7- Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesine ucuncu cumlesinden sonra gelmek uzere aşağıdaki cumle eklenmiştir.
?Ancak, yurtta kayıtlı oğrenci kalmaması halinde, kapatma veya faaliyete ara verme işlemi ders yılı icerisinde de yapılabilir.?
MADDE 8- Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ?Devlet İstatistik Enstitusunce? ibaresi ?Turkiye İstatistik Kurumunca? olarak değiştirilmiştir.
MADDE 9- Aynı Yonetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinden sonra gelmek uzere aşağıdaki bent eklenmiştir.
?n) Ziyaretci defteri.?
MADDE 10- Aynı Yonetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a) Muracaat dilekcesi,
b) Turkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
c) Oğrencinin oğrenimine devam ettiğini gosteren belge ile sağlık durumunun yurtta kalmasına elverişli olduğunu belirten ve tek hekim tarafından duzenlenen sağlık raporu,?
?e) Yurt yonetimince sonradan doğruluğu teyit edilmek uzere, 18 yaşını doldurmuş olanların adli sicil beyanı.?
MADDE 11- Aynı Yonetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 21- Ortaoğretim veya yuksekoğretim kurumlarında sınavlara girmek veya bu kurumlara kayıtlarını yaptırmak, acıkoğretim lisesi veya acıkoğretim fakultesinde yuz yuze eğitimi gerektiren derslere katılmak ya da yuksekoğrenime hazırlayıcı dershanelere devam etmek icin yurtta barınma ihtiyacı duyan oğrenciler ile Kamu Personeli Secme Sınavı ve acıkoğretim sınavlarına hazırlık dershanelerine devam edenler, yurt yonetimince belirlenen şartları kabul etmek ve durumlarını belgelendirmek kaydıyla yurtta barındırılabilir.
İhtiyac olması ve acık kapasite bulunması hallerinde, ders yılı ile sınırlı olmak uzere, yuksekoğretim yurtlarında ortaoğrenim oğrencileri, ortaoğretim yurtlarında ise yuksekoğrenim oğrencileri barındırılabilir. Ancak, bunun icin yurdun faaliyet gostereceği binanın fiziki durumunun hizmete uygun olması, her oğrenci grubunun aynı binanın ayrı kat veya bloklarında yerleştirilmeleri, giriş ve cıkış kapıları ile banyo ve tuvaletlerin her oğrenci grubu icin ayrı olması gerekir.
Gecici olarak barındırılanların kimlik, okul veya kurum ve dershane bilgileri, yurt mudurluğunce en gec beş gun icinde il veya ilce milli eğitim mudurluğune bildirilir.?
MADDE 12- Aynı Yonetmeliğin 25 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Yurt yonetimi personeli ve belleticiler dışındakilere nobet gorevi verilmez.?
MADDE 13- Aynı Yonetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 26- Yurtlarda gorevlendirilen personelde, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesindeki genel şartlara ilave olarak;
a) Mudur ve mudur yardımcısı icin yuksekoğretim mezunu olmak şartı aranır. Yatak kapasitesi yuz ve daha fazla olan yurtlarda yeterli sayıda mudur yardımcısı gorevlendirilir. Kurucu, genel ve ozel şartları taşıdığı takdirde kendi yurdunda mudurluk yapabilir.
b) Belleticilik icin yuksekoğretim mezunu olmak şartı aranır ve oğretmen olma şartlarını taşıyanlar tercih edilir. Belleticiler, sadece ortaoğretim yurtlarında gorevlendirilir ve sayıları ihtiyaca gore yurt yonetimince belirlenir.
c) Yonetim memurluğu icin en az ortaoğretim kurumlarından mezun olmak şartı aranır.
c) Yurtlarda oğrenci sayısı, binanın fiziki durumu ve diğer donanımları dikkate alınarak ihtiyaca gore yeterli sayıda hizmetli gorevlendirilir.
d) Yemek hizmeti veren yurtlarda aşcı ve ihtiyaca gore aşcı yardımcısı ile kaloriferle ısıtılan yurtlarda yetki belgesi olan personel gorevlendirilir. Yemek, temizlik ve binanın guvenliği ile ilgili hizmetler, hizmet satın alınarak yurutulebilir. Bu takdirde sozleşme yapılan kuruluş yurt yonetimine karşı sorumludur. Aynı tuzel veya gercek kişiye ait birden fazla yurt olması halinde, yemek hazırlanan yurt veya kuruluş, hizmet goturulen yurt yonetimine karşı sorumlu olmak uzere, bağlantılı bulunduğu diğer yurtlara da yemek hizmeti verebilir. Bu hizmetin yurutulmesinde 27/5/2004 tarihli ve 5179 sayılı Gıdaların Uretimi, Tuketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hukmunde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulu Hakkında Kanun hukumlerine uyulur.
e) Yurtlarda doktor, gıda muhendisi veya teknikeri, sağlık memuru, memur, şofor, ayniyat saymanı, bekci ile benzeri personel gorevlendirilebilir. Doktor, gıda muhendisi veya teknikeri, sağlık memuru, ayniyat saymanı ve teknisyen dışındaki personelin gorevlendirilebilmesi icin en az ilkoğretim mezunu olma şartı aranır. Ancak, aşcı, aşcı yardımcısı ve hizmetli unvanıyla calıştırılacak personelin temininde gucluk cekilmesi halinde ilkokul mezunu olanlar da gorevlendirilebilir.
f) Yurt personelinin calıştırılmaya başlamadan once sağlık muayenesinden gecirilmesi zorunludur. Mutfak ve yemekhane hizmetlerinde gorevli personelin sağlık muayeneleri periyodik olarak devam eder. Yurt personelinin, Sosyal Guvenlik Kurumunca belirlenen sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası esaslarına bağlı olarak, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu cercevesinde en az bir yıl sureli ve yazılı sozleşme ile calıştırılmaları zorunludur. Sozleşme suresi sona erenlerden goreve devamı uygun gorulen personelin sozleşmeleri zamanında yenilenir. Herhangi bir sebeple gorevinden ayrılanlar ile sozleşmesi karşılıklı veya tek taraflı feshedilenlere, altı ay gecmeden ayrıldıkları kurumda gorev verilemez.
g) Personel hakkında disiplin hukumleri ile bu Yonetmelikte hukme bağlanmayan hususlar icin sozleşmelerinde de acıkca belirtilmek kaydıyla, 4857 sayılı İş Kanunu ve 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hukumleri uygulanır. Yurt sahibi gercek kişinin aynı zamanda yurt muduru olması halinde bağlı olduğu sosyal guvenlik kuruluşunun tabi olduğu mevzuat hukumleri uygulanır.?
MADDE 14- Aynı Yonetmeliğin 27 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Yurt mudurluğune gorevlendirme; yurt sahibinin veya kurucu temsilcisinin muracaatı, il milli eğitim mudurunun teklifi ve valiliğin onayı ile gercekleşir.
Yurt mudur yardımcıları, belleticiler, yonetim memurları ile diğer personelin gorevlendirilmeleri; yurt mudurunun muracaatı, il/ilce milli eğitim mudurluğundeki ilgili şube mudurunun teklifi ve il/ilce milli eğitim mudurunun onayı ile gercekleşir.?
MADDE 15- Aynı Yonetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?g) Yurt kitaplığının ve internet odasının amacına uygun hizmet vermesini sağlamak,?
MADDE 16- Aynı Yonetmeliğin 34 uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?e) Yurtta sigara icmek,?
MADDE 17- Aynı Yonetmeliğin 46 ncı maddesinin ikinci, beşinci ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Yurtlar acılış izinlerindeki adlarını, Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Tanıtma Yonetmeliği esaslarına uygun olarak binanın dışında giriş kapısı ustunde veya daha uygun bir yerde bulundurmak zorundadır.?
?Ortaoğrenim oğrencilerinin fikri, ruhi ve bedeni gelişimlerini sağlayabilmeleri amacıyla her turlu imkan araştırılarak sportif, kulturel ve sosyal calışmalara katılmaları sağlanır. Bu tur faaliyetlerin yapılabilmesi icin yurtta cok amaclı bir salon tahsis edilebilir veya yurt imkanlarının yetersiz olması halinde mahallin diğer kurum ve kuruluşlarına ait tesislerinden yararlanmak icin gerekli calışmalar yapılır.
Yurt personelinin hizmet verimliliğini artırmak, mesleki gelişimlerini sağlamak amacıyla Bakanlıkca seminer ve benzeri faaliyetler yurutulur. Ozel oğrenci yurdu mudurlerinin goreve başladıkları tarihten itibaren en gec iki yıl icinde yurt yonetimiyle ilgili hizmetici eğitim faaliyetlerine katılmaları gereklidir.?
MADDE 18- Aynı Yonetmeliğin 1 inci maddesi, 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi, 5 inci maddesinin birinci fıkrası, 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile (c) bendinin (3) numaralı alt bendi, 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi, 23 uncu maddesinin ucuncu fıkrası, 24 uncu maddesinin ikinci fıkrası ile 37 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan ?orta oğrenim? ve ?orta oğretim? ibareleri, ?ortaoğrenim? ve ?ortaoğretim? olarak; ?yuksek oğrenim? ve ?yuksek oğretim? ibareleri ise ?yuksekoğrenim? ve ?yuksekoğretim? olarak değiştirilmiştir.
MADDE 19- Sayıştayın goruşu alınarak hazırlanan bu Yonetmelik, yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 20- Bu Yonetmelik hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.