28 Şubat 2010 PAZARResmî GazeteSayı : 27507
YONETMELİK
Ulaştırma Bakanlığı (Denizcilik Musteşarlığı)'ndan:
DENİZCİLERE MAHSUS KIYAFET YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Turk Bayraklı gemilerde calışan zabitan, yardımcı zabitan ve tayfa sınıfı, kılavuz kaptanlar, denizcilik programı uygulayan resmî ve ozel ortaoğretim ve yuksek oğretim kurumlarında okuyan oğrenciler ile bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen Denizcilik Musteşarlığının liman başkanlıklarında gorevli personelinin giyecekleri kıyafet ve alametlerine standart getirmek, renk, cins ve bicimi ile techizatını belirlemektir.
Kapsam

MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, Turk Deniz ticaret filosunda calışan zabitan, yardımcı zabitan ve tayfa sınıfı gemiadamları ile kılavuz kaptanlar ve denizcilik programı uygulayan resmî ve ozel ortaoğretim ve yuksek oğretim kurumlarında okuyan oğrenciler ile bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen Denizcilik Musteşarlığının liman başkanlıklarında gorevli personeli kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 10/8/1993 tarihli ve 491 sayılı Denizcilik Musteşarlığının Kuruluş ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname ile 21/3/1956 tarihli ve 4/7003 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe giren Denizcilere Mahsus Kıyafet Yonetmeliği hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;

a) Alamet: Bu Yonetmelik kapsamındaki kişilerin tanınmasını sağlayan işareti,
b) Apolet: Uniformaların omuzlarına takılan işaretli parcayı,
c) Brove: Bu Yonetmeliğin eklerinde şekli bulunan, Denizcilik Musteşarlığını temsil eden gorsel simgeyi,
c) İdare: Denizcilik Musteşarlığını,
d) Liman Başkanlığı: İdarenin liman başkanlıklarını,

e) Tayfa sınıfı gemiadamı: Gemide calışan gemici, usta gemici, guverte lostromosu, yağcı ve makine lostromosu yeterliğindeki gemiadamlarını,
f) Yardımcı zabitan sınıfı gemiadamı: Gemide calışan birinci sınıf telsiz elektronik operatoru, ikinci sınıf telsiz elektronik operatoru, genel telsiz operatoru, tahditli telsiz operatoru, gemi doktoru, sağlık memuru ve hemşire yeterliğindeki gemiadamlarını,
g) Zabitan sınıfı gemiadamı: Gemide gorevli sınırlı vardiya zabiti, sınırlı kaptan, vardiya zabiti, birinci zabit, kaptan, uzakyol guverte zabiti, uzakyol birinci zabiti, uzakyol kaptanı, sınırlı makinist, sınırlı baş makinist, makine zabiti, ikinci makinist, baş makinist, uzakyol vardiya muhendisi/makinisti, uzakyol ikinci muhendisi/makinisti, uzakyol baş muhendisi/makinisti yeterliğindeki gemiadamlarını
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
İdare Personeli Kıyafetleri ve Alametleri
Kıyafetlerin giyilmesi
MADDE 5 ? (1) Liman başkanlığında gorevli liman başkanı, denetleme şefi ve denetleme memuru kadrosundaki personel, 17/3/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayramlar ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 1 inci maddesi ile 2 nci maddesinin A fıkrasında belirtilen gunlerde yapılan torenlerde ve kabotaj bayramında yapılan torenlerde, bu Yonetmeliğin Ek-1 Şekil 1 ve Şekil 2'si ile Ek-2 Şekil 1'inde gosterilen toren kıyafetlerini giyerler ve alametleri taşırlar.
(2) Liman başkanlığında gorevli liman başkanı, denetleme memuru ve denetleme şefleri mesai saatleri icerisinde bu Yonetmeliğin Ek-1 Şekil 1 ve Şekil 2'si ile Ek-2 Şekil 2 ve Şekil 3'unde gosterilen gunluk ve işbaşı kıyafetlerini giyer ve alametlerini taşırlar. Turizm bolgelerindeki liman başkanlıklarında calışan liman başkanı, denetleme memuru ve denetleme şefleri, yaz doneminde bu Yonetmeliğin Ek-1 Şekil-3'unde gosterilen kıyafetleri giyebilir.
(3) Taşra teşkilatında gemi denetim gorevini yuruten personel, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Calışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yonetmeliğin 7 nci maddesi kapsamında gemi uzerinde yaptığı calışmalarda bu Yonetmeliğin Ek-4 Şekil 2 ve Şekil 3'unde gosterilen tulum, yağmurluk ve bareti giyerler.
(4) Valiliklerce yazlık kıyafet uygulamasına gecildiği tarihten itibaren yazlık elbise giyilir.
Kıyafetlerin ozellikleri
MADDE 6 ? (1) Bu Yonetmeliğin Eklerinde belirtilen kıyafetlerin ozellikleri aşağıdaki şekildedir:
a) Yazlık bay toren kıyafeti: Duz beyaz alpaka kumaştan tek onlu, dik yakalı beş adet ay ve capalı, parlak sarı duğmeli ceketle aynı kumaştan duz pacalı pantolon, beyaz kumaş dokuma kemer ve beyaz ayakkabı şeklindedir. Ceketin omuzlarına yaka yonunde bir ufak sarı duğmesi bulunan koyu lacivert kumaştan apolet takılır. Apoletler Ek-7'de gosterilen alametleri taşır. Kıyafetin şekli Ek-1 Şekil 1'de gosterilmiştir.
b) Yazlık bay kısa kollu gunluk kıyafet: Gomlek; beyaz renkte, kısa kollu, yakası acık, sol ust kısmında kapaksız bir cep bulunacak şekilde olur. Gomleğin omuzlarına yaka yonunde bir ufak sarı duğme ile koyu lacivert kumaştan apolet takılır. Apoletler Ek-7'de gosterilen alametleri taşır. Gomlekle beraber duz pacalı beyaz pantolon, beyaz kumaştan dokuma kemer ve beyaz ayakkabı giyilir. Kıyafetin şekli Ek-1 Şekil 1'de gosterilmiştir.
c) Yazlık bayan toren kıyafeti: Duz, beyaz alpaka kumaştan tek onlu, dik yakalı altı adet ay ve capalı, duğmeleri ceketin on sol, ilikleri on sağ tarafında olan parlak sarı duğmeli ceketle aynı kumaştan yapılmış etek ve beyaz ayakkabı şeklindedir. Ceketin omuzlarına, yaka yonunde bir ufak sarı duğmesi bulunan koyu lacivert kumaştan apolet takılır. Apoletler Ek-7'de gosterilen alametleri taşır. Kıyafetin şekli Ek-1 Şekil 2'de gosterilmiştir.
c) Yazlık bayan kısa kollu gunluk kıyafet: Beyaz renkte kısa kollu, yakası acık, sol ust kısımda kapaksız bir cebi bulunan, duğmeleri on sol, ilikleri on sağ tarafta bulunan ve yaka yonunde bir ufak sarı duğme ile koyu lacivert kumaştan apolet bulunan gomlekle duz pacalı beyaz pantolon, beyaz dokuma kumaştan kemer ve beyaz ayakkabı şeklindedir. Apoletler Ek-7'de gosterilen alametleri taşır. Kıyafetin şekli Ek-1 Şekil 2'de gosterilmiştir.
d) Kışlık bay toren kıyafeti: İki onu dorder adet ay ve capalı, iki sıra sarı duğmeli, devrik yakalı, koyu lacivert gabardin kumaştan ceket, ceketle aynı kumaştan duz parcalı pantolon, kemer ve siyah ayakkabı şeklindedir. Ceketin her iki yanında kapaklı iki ve sol tarafın ust kısmında kapaksız bir cep bulunur. Kışlık kıyafette beyaz gomlek ve yaka giyilir, koyu lacivert kravat kullanılır. Ceketin kollarına yalnız on kısımlarına dikişten dikişe gelmek uzere sırma şerit takılır. Sırma şerit Ek-5 ve Ek-7'de gosterilen şekil ve olculerde olur. Kıyafetin şekli Ek-2 Şekil 1'de gosterilmiştir.
e) Kışlık bayan toren kıyafeti: Onunde dort adet ay ve capalı duğmeler ceketin on sol, ilikleri on sağ tarafında olacak şekilde, devrik yakalı, koyu lacivert gabardin kumaştan ceket, ceketle aynı kumaştan yapılmış etek ve siyah ayakkabı şeklindedir. Ceketin her iki yanında kapaklı iki ve sol tarafın ust kısmında kapaksız bir cep bulunur. Kışlık kıyafette beyaz gomlek ve yaka giyilir, koyu lacivert kravat kullanılır. Ceketin kollarına yalnız on kısımlarına dikişten dikişe gelmek uzere sırma şerit takılır. Sırma şerit Ek-5 ve Ek-7'de gosterilen şekil ve olculerde olur. Kıyafetin şekli Ek-2 Şekil 1'de gosterilmiştir.
f) Kışlık bay ve bayan gunluk kıyafet: Yunlu dokuma kumaştan koyu lacivert kazak, koyu lacivert mont, koyu lacivert kaşe kumaştan kaban, koyu lacivert duz pacalı pantolon ve siyah ayakkabı şeklindedir. Montun her iki tarafının ust kısmında kapaklı birer cep bulunur. Montun ve kazağın omuzlarına koyu lacivert kumaştan koprulu apolet takılır. Apoletler Ek-7'de gosterilen alametleri taşır. Kışlık elbisede beyaz gomlek ve yaka giyilir, koyu lacivert kravat kullanılır. Kaban, kapalı cift onlu, dorder adet ay ve capalı iki sıra parlak sarı duğmeli ve arkası yırtmaclıdır. Kabanın sağ ve sol omuzlarına yaka yonunde bir ufak sarı duğmesi bulunan koyu lacivert kumaştan apolet konulur. Apoletler Ek-7'de gosterilen alametleri taşır. Kıyafetin şekli Ek-2 Şekil 2'de gosterilmiştir.
g) Şapka: Beyaz kumaştan olup bu maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (c), (d), (e) ve (f) bentlerinde belirtilen kıyafetlerle birlikte kullanılır. Şapkanın şekli erkekler icin Ek-1 Şekil 1'de, bayanlar icin Ek-1 Şekil 2'de gosterilmiştir. Şapkanın onunde Ek-7/B ve Ek-7/C'de belirtilen unvanlar icin rugandan siperlik bulunur. Ek-7/A'da belirtilen unvan icin ise koyu lacivert kumaştan siperlik bulunur. Siperliğin ust kısmında Ek-7/A'da belirtilen unvanlar sarı sırmadan, Ek-7/B ve Ek-7/C'de belirtilen unvanlar icin rugandan ince bir bağ ve bağın iki ucunda sarı ufak birer duğme bulunur. Şapkanın beyaz ust kısmı ile siperliği arasına dort bucuk santimetre genişliğinde koyu lacivert yun şerit konulur. Bu şeridin uzerine, siperliğin on kısmında ve tam ortasına sarı sırma ile işlenmiş defne yapraklarından muteşekkil beyzi bir kokart ve bunun icine yine sarı sırmadan işlenmiş bir simis capa bulunur. Yaprakların her iki ucu arasında ve capanın anelesi uzerine gelen yere bir ay yıldız ilave edilir. Şapkanın uzerinde bulunan siperlik, bağ yun ve şerit kokartlar Ek-7'de gosterilmiştir.
ğ) Bay ve bayan işbaşı kıyafeti: Duz, haki renk alpaka kumaştan tek onlu, devrik yakalı beş adet duğmeli gomlekle gabardin kumaştan yapılmış pantolon, yunlu dokuma kumaştan haki renkli kazak, haki renk kumaş, dokuma kemer ve siyah ayakkabı şeklindedir. Gomlek duğmeleri bayanlarda gomleğin on sol, ilikleri on sağ tarafında olur. Gomleğin omuzlarına koyu lacivert kumaştan koprulu apolet konulur. Apolet Ek-7'de gosterilen alametleri taşır. Gomleğin sol ust tarafında bir cebi bulunur. Kazakta, goğus uzerinde sağ tarafta personelin unvanını belirtir goğus arması bulunur. Goğus arması Ek-17/D'de gosterilmiştir. Elbiseyle birlikte haki işbaşı kepi takılır. Kepin ust kısmına kokart takılır. Kokart Ek-7'de gosterilmiştir. Kıyafetin şekli Ek-2 Şekil 3'te gosterilmiştir.
h) Turizm bolgesi kıyafetleri: Turizm bolgelerinde gorev yapan personel, beyaz, %100 pamuklu tek iğneli pike kumaştan, polo yaka, kısa kollu, yaka ve kol uclarında kendinden 10 milimetre kalınlığında lacivert desenli bir tişort ve koyu lacivert vigure kumaştan kapri pantolon veya şort ile koyu lacivert keten ayakkabı ve koyu lacivert ve beyaz parcalı kep giyebilir. Tişortte goğus uzerinde sağ tarafta personelin unvanı belirten bir goğus arması bulunur. Goğus arması Ek-17/C'de gosterilmiştir. Tişortte goğus uzerinde sol tarafta idare brovesi bulunur. İdare brovesi Ek-17/C'de gosterilmiştir. Kıyafetin şekli Ek-1 Şekil 3'te gosterilmiştir.
ı) Tulum: % 100 pamuklu ve ter emici kumaştan, pacalarında ve kollarında iki sıra 3 santimetrelik turuncu renkli reflektor olacak şekilde, kolları ve pacaları cıtcıtlı, yandan cepli, bacak kısmında iki tarafında koruklu cepleri, goğus kısmında kalem cepleri, onden paslanmaz celik fermuarlı şekilde olur. Tulumun sırt tarafında, orta kısımda, İdarenin logosu ve lacivert renkte gorev yapılan liman başkanlığının ismi yer alır. Tulumla beraber emniyetli iş ayakkabısı giyilir. Kıyafetin şekli Ek-4 Şekil 2'de gosterilmiştir.
i) Baret: Turk Standartları Enstitusunun TS EN 13087 serisi standartlarına uygun şekilde imal edilmiş, ter emici baş bantlı, beyaz renkli, yağmur oluklu, kulaklık ve siperlik takılmaya uygun şekilde olur. Baretin şekli Ek-4 Şekil 2'de gosterilmiştir.
j) Yağmurluk: Turk Standartları Enstitusunun (TSE) TS EN 343 numaralı Koruyucu giyecekler ? Yağmura karşı koruma başlıklı standardına uygun şekilde imal edilir. Yağmurluğun şekli Ek-4 Şekil 3'te gosterilmiştir.
(2) Yazlık ve kışlık toren kıyafetlerinin sol goğus hizasına İdare brovesi takılır. Brovenin şekli Ek-17/C'de gosterilmiştir.
UCUNCU BOLUM
Gemiadamlarının Kıyafetleri ve Alametleri
Kıyafet zorunluluğu
MADDE 7 ? (1) Turk Bayrağı taşıyan gemilerde gorev alan gemiadamları ile kılavuz kaptanlar, Ek-6 ve Ek-17'de belirtilen kıyafetleri giymek ve alametleri taşımak zorundadır.
Zabitan sınıfı gemiadamlarının kıyafetlerinin ozellikleri
MADDE 8 ? (1) Zabitan sınıfı gemiadamlarının giydiği kıyafetlerin ozellikleri aşağıdaki şekildedir:
a) Yazlık bay toren kıyafeti: Duz beyaz alpaka kumaştan tek onlu, dik yakalı beş adet ay ve capalı, parlak sarı duğmeli ceketle aynı kumaştan yapılmış duz pacalı pantolon, beyaz kumaş dokuma kemer ve beyaz ayakkabı şeklindedir. Ceketin omuzlarına yaka yonunde bir ufak sarı duğmesi bulunan koyu lacivert kumaştan apolet takılır. Apoletler uzerinde Ek-8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ve 15'de gosterilen alametleri taşır. Makine sınıfı zabitanların, alametlerdeki şeritlerin kıvrılmasından hasıl olan mayının icine acık mavi renkte cuha koyulur. Tahditli telsiz operatorleri ile sağlık memuru ve hemşireler alametlerini apolet yerine her iki yan kol pazılarında taşırlar. Kıyafetin şekli Ek-1 Şekil 1'de gosterilmiştir.
b) Yazlık bayan toren kıyafeti: Duz, beyaz alpaka kumaştan tek onlu, dik yakalı altı adet ay ve capalı parlak sarı duğmeli ceketle aynı kumaştan yapılmış etek ve beyaz ayakkabı şeklindedir. Duğmeler ceketin on sol, ilikleri on sağ tarafında olur. Gomleğin omuzlarına yaka yonunde bir ufak sarı duğmesi bulunan koyu lacivert kumaştan apolet takılır. Apoletler uzerinde Ek-8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ve 15'de gosterilen alametleri taşırlar. Makine sınıfı zabitanların, alametlerdeki şeritlerin kıvrılmasından hasıl olan mayının icine acık mavi renkte cuha koyulur. Tahditli telsiz operatorleri ile sağlık memuru ve hemşireler alametlerini apolet yerine her iki yan kol pazılarında taşırlar. Kıyafetin şekli Ek-1 Şekil 2'de gosterilmiştir.
c) Yazlık bay kısa kollu gunluk kıyafet: Beyaz renkte kısa kollu, yakası acık, sol ust kısımda kapaksız bir cebi bulunan ve omuzlarına yaka yonunde bir ufak sarı duğme ile koyu lacivert kumaştan apolet bulunan gomlekle beyaz pantolon, beyaz renkli kumaş dokuma kemer ve ayakkabı şeklindedir. Apoletler Ek-8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ve 15'de gosterilen alametleri taşır. Makine sınıfı zabitanların, alametlerdeki şeritlerin kıvrılmasından hasıl olan mayının icine acık mavi renkte cuha koyulur. Tahditli telsiz operatorleri ile sağlık memuru ve hemşireler alametlerini apolet yerine her iki yan kol pazılarında taşırlar. Kıyafetin şekli Ek-1 Şekil 1'de gosterilmiştir.
c) Yazlık bayan kısa kollu gunluk kıyafet: Beyaz renkte kısa kollu, yakası acık, sol ust kısımda kapaksız bir cebi bulunan, duğmeleri gomleğin on sol, ilikleri on sağ tarafında olan ve omuzlarında yaka yonunde bir ufak sarı duğme ile koyu lacivert kumaştan apolet bulunan gomlekle beyaz pantolon, beyaz renkli kumaş dokuma kemer ve beyaz ayakkabı şeklindedir. Apoletler Ek-8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ve 15'de gosterilen alametleri taşır. Makine sınıfı zabitanların alametlerdeki şeritlerin kıvrılmasından hasıl olan mayının icine acık mavi renkte cuha koyulur. Tahditli telsiz operatorleri ile sağlık memuru ve hemşireler alametlerini apolet yerine her iki yan kol pazılarında taşırlar. Kıyafetin şekli Ek-1 Şekil 1'de gosterilmiştir.
d) Kışlık bay toren kıyafeti: İki onu dorder adet ay ve capalı, iki sıra sarı duğmeli, devrik yakalı, koyu lacivert gabardin kumaştan ceketle aynı kumaştan duz pacalı pantolon, kemer ve siyah ayakkabı şeklindedir. Ceketin her iki yanında sağ ve sol kapaklı iki ve sol tarafın ust kısmında kapaksız bir cep bulunur. Kışlık elbisede beyaz gomlek ve yaka, koyu lacivert kravat kullanılır. Ceketin kollarına yalnız on kısımlarına dikişten dikişe gelmek uzere sırma şerit takılır. Makine sınıfı zabitanların alametlerdeki şeritlerin kıvrılmasından hasıl olan mayının icine acık mavi renkte cuha koyulur. Sırma şeridin şekil ve olculeri Ek-6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ve 15'de gosterilmiştir. Tahditli telsiz operatorleri ile sağlık memuru ve hemşireler sırma şerit yerine her iki yan kol pazılarındaki alametleri taşırlar. Kıyafetin şekli Ek-2 Şekil 1'de gosterilmiştir.
e) Kışlık bayan toren kıyafeti: Onunde dort adet ay ve capalı bir sıra sarı duğmeli, devrik yakalı, koyu lacivert gabardin kumaştan ceket ile aynı kumaştan yapılmış etek ve siyah ayakkabı şeklindedir. Ceketin duğmeleri on sol, ilikleri on sağ tarafında olur. Ceketin her iki yanında kapaklı iki ve sol tarafın ust kısmında kapaksız bir cep bulunur. Kışlık elbisede beyaz gomlek ve yaka giyilir, koyu lacivert kravat takılır. Ceketin kollarına yalnız on kısımlarına dikişten dikişe gelmek uzere sırma şerit takılır. Makine sınıfı zabitanların alametlerdeki şeritlerin kıvrılmasından hasıl olan mayının icine acık mavi renkte cuha koyulur. Sırma şeridin şekil ve olculeri, Ek-6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ve 15'de gosterilmiştir. Tahditli telsiz operatorleri ile sağlık memuru ve hemşireler sırma şerit yerine her iki yan kol pazılarındaki alametleri taşırlar. Kıyafetin şekli, Ek-2 Şekil 1'de gosterilmiştir.
f) Kışlık bay ve bayan gunluk kıyafet: Yunlu dokuma kumaştan koyu lacivert kazak, koyu lacivert mont, koyu lacivert kaşe kumaştan kaban, koyu lacivert pantolon, koyu lacivert kemer ve siyah ayakkabı şeklindedir. Montun her iki tarafının ust kısmında kapaklı birer cep bulunur. Montun ve kazağın omuzlarına koyu lacivert kumaştan koprulu apolet takılır. Kışlık elbisede beyaz gomlek ve yaka giyilir, koyu lacivert kravat takılır. Kaban, kapalı cift onlu, dorder adet ay ve capalı iki sıra parlak sarı duğmeli ve arkası yırtmaclıdır. Kabanın sağ ve sol omuzlarına yaka yonunde bir ufak sarı duğmesi bulunan koyu lacivert kumaştan apolet konulur. Apoletler Ek- 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ve 15'de gosterilen alametleri taşır. Makine sınıfı zabitanların, alametlerdeki şeritlerin kıvrılmasından hasıl olan mayının icine acık mavi renkte cuha koyulur. Tahditli telsiz operatorleri ile sağlık memuru ve hemşireler alametlerini apolet yerine her iki yan kol pazılarında taşırlar. Kıyafetin şekli Ek-2 Şekil 2'de gosterilmiştir.
g) Şapka: Beyaz kumaştan olup, bu maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (c), (d), (e) ve (f) bentlerinde belirtilen kıyafetlerle birlikte kullanılır. Şapkanın şekli erkekler icin Ek-1 Şekil 1'de, bayanlar icin Ek-1 Şekil 2'de gosterilmiştir. Şapkanın onunde Ek-8'de, Ek-9/A ve Ek-9/B'de, Ek-11'de, Ek-12/A ve Ek-12/B'de, Ek-14/B'de ve Ek-15'de belirtilen unvanlar icin rugandan siperlik olur. Ek-9/C, Ek-10, Ek-12/C, Ek-13, Ek-14/A'da belirtilen unvanlar icin ise koyu lacivert kumaştan siperlik olur. Siperliğin ust kısmında Ek-9/C, Ek-10, Ek-12/C, Ek-13 ve Ek-14/A'da belirtilen unvanlar icin sarı sırmadan, Ek-8'de, Ek-9/A ve Ek-9/B'de, Ek-11'de, Ek-12/A ve Ek-12/B'de, Ek-14/B'de ve Ek-15'de belirtilen unvanlar icin rugandan ince bir bağ ve bağın iki ucunda sarı renkli ufak birer duğme olur. Şapkanın beyaz ust kısmı ile siperliği arasına dortbucuk santimetre genişliğinde koyu lacivert yun şerit konulur. Bu şeridin uzerinde, siperliğin on kısmında ve tam ortasına sarı sırma ile işlenmiş defne yapraklarından muteşekkil beyzi bir kokart ve bunun icine yine sarı sırmadan işlenmiş bir simis capa bulunacaktır. Yaprakların her iki ucu arasında ve capanın anelesi uzerine gelen yere bir ay yıldız ilave olunur. Şapkanın uzerinde bulunan siperlik, bağ, yun şerit ve kokartlar Ek-8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ve 15'de gosterilmiştir. Şapkanın on tarafına takacakları kokardın icindeki simis capanın ortasına mensup oldukları şirketin forsu ilave edilir.
ğ) Bay ve bayan işbaşı elbise: Duz, haki renk alpaka kumaştan tek onlu, devrik yakalı beş adet duğmeli gomlek ile gabardin kumaştan yapılmış pantolon, haki renkli kumaş dokuma kemer ve siyah ayakkabı şeklindedir. Gomlek duğmeleri bayanlarda gomleğin on sol, ilikleri on sağ tarafında olur, gomleğin sol ust tarafında bir cebi bulunur. Gomleğin omuzlarına koyu lacivert kumaştan koprulu apolet konulur. Apoletler Ek-8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ve 15'de gosterilen alametleri taşır. Makine sınıfı zabitanların, alametlerdeki şeritlerin kıvrılmasından hasıl olan mayının icine acık mavi renkte cuha koyulur. Tahditli telsiz operatorleri ile sağlık memuru ve hemşireler alametlerini apolet yerine her iki yan kol pazılarında taşırlar. Bu elbiseyle haki işbaşı kepi takılır. Kepin ust kısmına bu Yonetmeliğin Ek-8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ve 15'de Eklerinde gosterilen şekilde kokart takılır. Kokardın icindeki simis capanın ortasına mensup oldukları şirketin forsu ilave edilir. İşbaşı elbise Ek-2 Şekil 3'de gosterilmiştir.
h) Tulum: Mavi renkli, % 100 pamuklu ve ter emici kumaştan, pacalarındaki ve kışlık tulum icin kollarında iki sıra 3 santimetrelik turuncu renkli reflektor olacak şekilde, kolları ve pacaları cıtcıtlı, yandan cepli, bacak kısmında iki tarafında koruklu cepleri olan, goğus kısmında kalem cepleri, onden paslanmaz celik fermuarlı şekilde olur. Yazlık tulumda, kolsuz tulum icine kısa kollu, pazı hizasında 3 santimetrelik turuncu reflektor olacak şekilde polo yaka beyaz tişort giyilir. Tulumla beraber emniyetli iş ayakkabısı giyilir. Tulum Ek-4 Şekil 1'de gosterilmiştir.
ı) Baret: Turk Standardları Enstitusunun (TSE) TS EN 13087 serisi standartlarına uygun şekilde imal edilmiş, ter emici baş bantlı, mavi renkli, yağmur oluklu, kulaklık ve siperlik takılmaya uygun şekilde olur. Baret şekli Ek-4 Şekil 1'de gosterilmiştir.
i) Yağmurluk: Turk Standardları Enstitusunun (TSE) TS EN 343 numaralı Koruyucu giyecekler ? Yağmura karşı koruma başlıklı standardına uygun şekilde imal edilir. Yağmurluğun şekli Ek-4 Şekil 3'te gosterilmiştir.
Tayfa sınıfı gemiadamlarının kıyafetlerinin ozellikleri
MADDE 9 ? (1) Tayfa sınıfı gemiadamlarının giydiği ve bu Yonetmeliğin Eklerinde belirtilen kıyafetlerin niteliği aşağıdaki şekildedir;
a) Tayfa sınıfı gemiadamları bu Yonetmeliğin Ek-3'unde gosterilen kıyafetleri giyer, işbaşı gomleğinin ve kışlık kabanın yan kol pazı hizasına bu Yonetmeliğin Ek-16'sında gosterilen alametler takılır, kepin ust kısmına kokart konulmaz. Kazak balıkcı yaka ve yun orme olur. Tayfa sınıfı gemiadamları bu kıyafetlerle beraber siyah ayakkabı veya emniyetli iş ayakkabısı giyerler. Ayakkabı şekli Ek-3'te gosterilmiştir.
b) Tulum: Turuncu renkli, % 100 pamuklu ve ter emici kumaştan, pacalarındaki ve kışlık tulum icin kollarında iki sıra 3 santimetrelik turuncu renkli reflektor olacak şekilde, kolları ve pacaları cıtcıtlı, yandan cepli, bacak kısmında iki tarafında koruklu cepleri olan, goğus kısmında kalem cepleri, onden paslanmaz celik fermuarlı şekilde olur. Tulum şekli Ek-4 Şekil 1'de gosterilmiştir. Tulumla beraber emniyetli iş ayakkabısı giyilir.
c) Baret: Turk Standardları Enstitusunun (TSE) TS EN 13087 serisi standartlarına uygun şekilde imal edilmiş, ter emici baş bantlı, turuncu renkli, yağmur oluklu, kulaklık ve siperlik takılmaya uygun şekilde olur. Baret şekli Ek-4 Şekil 1'de gosterilmiştir.
c) Yağmurluk: Turk Standardları Enstitusunun (TSE) TS EN 343 numaralı Koruyucu giyecekler ? Yağmura karşı koruma başlıklı standardına uygun şekilde imal edilir. Yağmurluk şekli Ek-4 Şekil 3'te gosterilmiştir.
DORDUNCU BOLUM
Denizcilik Okulları Oğrencilerinin Kıyafetleri ve Alametleri
Kıyafet zorunluluğu
MADDE 10 ? (1) Kendi mevzuatı gereği kıyafet giyme zorunluluğu bulunan Millî Eğitim Bakanlığına bağlı denizcilik programı uygulayan resmî ve ozel ortaoğretim kurumları oğrencileri ile onlisans ve lisans duzeyinde oğrenim goren yuksek oğretim kurumları oğrencilerinin kıyafet ve alametleri bu Yonetmelikte belirtilen niteliklere uygun olmak mecburiyetindedir.
Kıyafetlerin ozellikleri
MADDE 11 ? (1) Bu Yonetmeliğin Eklerinde belirtilen kıyafetlerin ozellikleri aşağıdaki şekildedir:
a) Yazlık bay toren kıyafeti: Duz, beyaz alpaka kumaştan tek onlu, dik yakalı beş adet ay ve capalı, parlak sarı duğmeli gabardin ceketle aynı kumaştan yapılmış pantolon, beyaz renkli kumaş dokuma kemer ve beyaz ayakkabı şeklindedir. Lisans ve on lisans oğrencileri, ceketin omuzlarına yaka yonunde bir ufak sarı duğmesi bulunan koyu lacivert kumaştan apolet takarlar. Apoletler, Ek-18/A, Ek-18/B ve Ek-18/C'de gosterilen alametleri taşır. Lise oğrencileri, yan kol pazı hizasına Ek-18/C'de gosterilen alametleri takarlar. Kıyafetin şekli Ek-1 Şekil 1'de gosterilmiştir.
b) Yazlık bayan toren kıyafeti: Duz, beyaz alpaka kumaştan tek onlu, dik yakalı altı adet ay ve capalı duğmeleri ceketin on sol, ilikleri on sağ tarafında olan, parlak sarı duğmeli ceketle aynı kumaştan yapılmış etek ve beyaz ayakkabı şeklindedir. Onlisans ve lisans oğrencileri, ceketin omuzlarına yaka yonunde bir ufak sarı duğmesi bulunan koyu lacivert kumaştan apolet takarlar. Apoletler Ek-18/A, Ek-18/B ve Ek-18/C'de gosterilen alametleri taşır. Lise oğrencileri yan kol pazı hizasına Ek-18/C'de gosterilen alametleri takar. Kıyafetin şekli Ek-1 Şekil 2'de gosterilmiştir.
c) Yazlık bay kısa kollu gunluk kıyafet: Beyaz renkte kısa kollu, yakası acık, sol tarafında ust kısımda olmak uzere kapaksız bir cebi bulunan gomlekle, beyaz pantolon, beyaz kumaş dokuma kemer ve ayakkabı şeklindedir. Onlisans ve lisans oğrencileri gomleğin omuzlarına yaka yonunde bir ufak sarı duğmesi bulunan koyu lacivert kumaştan apolet takar. Apoletler Ek-18/A, Ek-18/B ve Ek-18/C'de gosterilen alametleri taşır. Lise oğrencileri yan kol pazı hizasına Ek-18/C'de gosterilen alametleri takar ve pantolon ve ayakkabı giyerler. Kıyafetin şekli Ek-1 Şekil-1'de gosterilmiştir.
c) Yazlık bayan kısa kollu gunluk kıyafet: Beyaz renkte kısa kollu, yakası acık, sol ust kısımda kapaksız bir cebi bulunan, duğmeleri on sol, ilikleri on sağ tarafında bulunan gomlekle, beyaz pantolon, beyaz kumaş dokuma kemer ve ayakkabı şeklindedir. Onlisans ve lisans oğrencileri gomleğin omuzlarına yaka yonunde bir ufak sarı duğmesi bulunan koyu lacivert kumaştan apolet takarlar. Apolet, Ek-18/A, Ek-18/B ve Ek-18/C'de gosterilen alametleri taşır. Lise oğrencileri yan kol pazı hizasına Ek-18/C'de gosterilen alametleri takar ve pantolon ve ayakkabı giyerler. Kıyafetin şekli Ek-1 Şekil 2'de gosterilmiştir.
d) Kışlık bay toren kıyafeti: Lisans oğrencileri icin onunde dorder adet ay ve capalı, iki sıra sarı duğmeli, onlisans ve lise oğrencileri icin dorder adet ve iki sıra koyu lacivert duğmeli, devrik yakalı, koyu lacivert gabardin kumaştan ceketle aynı kumaştan duz pacalı pantolon, siyah renkli kemer ve siyah ayakkabı şeklindedir. Ceketin her iki yanında kapaklı iki ve sol tarafın ust kısmında kapaksız bir cep bulunur. Kışlık elbisede beyaz gomlek ve yaka giyilir, koyu lacivert kravat kullanılır. Ceketin her iki yakasına bec takılır. Becin şekil ve olculeri Ek-18'de gosterilmiştir. Kıyafetin şekli Ek-2 Şekil 1'de gosterilmiştir.
e) Kışlık bayan toren kıyafeti: Lisans oğrencileri icin onunde dorder adet ay ve capalı duğmeler ceketin on sol, ilikleri on sağ tarafında olacak şekilde bir sıra sarı duğmeli, on lisans ve lise oğrencileri icin dorder adet ve iki sıra koyu lacivert duğmeli, devrik yakalı, koyu lacivert gabardin kumaştan ceketle aynı kumaştan yapılmış etek ve siyah ayakkabı şeklindedir. Ceketin her iki yanlarında kapaklı iki ve sol tarafın ust kısmında kapaksız bir cep bulunur. Kışlık elbisede beyaz gomlek ve yaka giyilir, koyu lacivert kravat kullanılır. Ceketin her iki yakasına bec takılır. Becin şekil ve olculeri Ek-18'de gosterilmiştir. Kıyafetin şekli Ek-2 Şekil 1'de gosterilmiştir.
f) Kışlık bay ve bayan gunluk kıyafet: Yunlu dokuma kumaştan koyu lacivert kazak, koyu lacivert mont, koyu lacivert kaşe kumaştan kaban, koyu lacivert pantolon, siyah kemer ve siyah ayakkabı şeklindedir. Montun her iki tarafının ust kısmında kapaklı birer cep bulunur. Onlisans ve lisans oğrencileri montun ve koyu lacivert kazağın omuzlarına koyu lacivert kumaştan koprulu apolet takarlar. Apolet, Ek-18/A, Ek-18/B ve Ek-18/C'de gosterilen alametleri taşır. Lise oğrencileri montun ve kışlık kazağın yan kol pazı hizasına Ek-18/C'de gosterilen alametleri takarlar. Kışlık elbisede beyaz gomlek ve yaka giyilir, koyu lacivert kravat kullanılır. Kaban, onlisans ve lisans oğrencileri icin kapalı cift onlu, dorder adet ay ve capalı iki sıra parlak sarı duğmeli ve arkası yırtmaclıdır. Lise oğrencileri icin kapalı cift onlu, dorder adet iki sıra koyu lacivert duğmeli ve arkası yırtmaclıdır. Onlisans ve lisans oğrencileri kabanın sağ ve sol omuzlarına, yaka yonunde bir ufak sarı duğmesi bulunan koyu lacivert kumaştan apolet takar. Apolet, Ek-18/A, Ek-18/B ve Ek-18/C'de gosterilen alametleri taşır. Lise oğrencileri yan kol pazı hizasına Ek-18/C'de gosterilen alametleri takarlar. Kıyafetin şekli Ek-2 Şekil 2'de gosterilmiştir.
g) Şapka: Beyaz kumaştan olup, Bu Yonetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (c), (d), (e) ve (f) bentlerinde belirtilen kıyafetlerle birlikte giyilir. Şapkanın şekli erkekler icin Ek-1 Şekil 1'de, bayanlar icin Ek-1 Şekil 2'de gosterilmiştir. Şapkanın onunde Ek-18/A ve Ek-18/B'de belirtilen unvanlar icin koyu lacivert kumaştan, Ek-18/C ve Ek-18/C'de belirtilen unvanlar icin rugandan siperlik olur. Siperliğin ust kısmında Ek-18/A ve Ek-18/B'de belirtilen unvanlar icin sarı sırmadan, Ek-18/C ve Ek-18/C'de belirtilen unvanlar icin rugandan ince bir bağ ve bağın iki ucunda sarı renkte ufak birer duğme olur. Şapkanın beyaz ust kısmı ile siperliği arasına dort bucuk santimetre genişliğinde koyu lacivert yun şerit konulur. Bu şeridin uzerinde, siperliğin on kısmında ve tam ortasına kokart takılır. Şapkanın uzerinde bulunan siperlik, bağ, yun şerit ve kokartlar Ek-18'de gosterilmiştir.
ğ) Bay ve bayan işbaşı kıyafeti: Duz, haki renk alpaka kumaştan tek onlu, devrik yakalı beş adet duğmeli gomlekle, pantolon, haki renkli kumaş dokuma kemer ve siyah ayakkabı şeklindedir. Gomleğin duğmeleri bayanlarda gomleğin on sol, ilikleri on sağ tarafında bulunur. Onlisans ve lisans oğrencileri icin gomleğin omuzlarına koyu lacivert kumaştan koprulu apolet konulur. Apolet, Ek-18/A, Ek-18/B ve Ek-18/C'de gosterilen alametleri taşır. Lise oğrencileri yan kol pazı hizasına Ek-18/C'de gosterilen alametleri takarlar. Gomleğin sol ust tarafında bir cebi bulunur. Bu elbiseyle haki işbaşı kepi takılır. Kepin ust kısmına Ek-18'de gosterildiği şekilde kokart takılır. Gemi stajlarında da Ek-2 Şekil 3'te belirtilen işbaşı kıyafeti giyilir. İşbaşı kıyafetinin şekli Ek-2 Şekil 3'de gosterilmiştir.
BEŞİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Sınıf işaretlerinin uygulanması
MADDE 12 ? (1) Bu Yonetmeliğin ikinci ve ucuncu bolumlerinde belirtilen kıyafetleri giyenler, apolet, kol sırma şerit ve yan kol pazılarına taktıkları alametlerde, Ek-17'de belirtilen sınıf işaretlerini, yine Ek-17'de gosterilen ornek uygulamalar dahilinde takarlar.
Gemiadamlarının uniforma kullanımı
MADDE 13 ? (1) Zabitan sınıfı gemiadamlarının ehliyet belgesinin derecesi ne olursa olsun calıştıkları gorevin sınıf ve derecesine ait olan apolet ve kol sırma şeridi taşırlar.
(2) Gemiadamları, ehliyet belgesi haiz olup da hic bir gemide calışmıyorlarsa belgelerinin bahşettiği alameti taşıyan uniformayı her zaman giyebilirler. Fakat şapka kokardında taşıması lazım gelen şirket forsunu takmazlar.
İşbirliği
MADDE 14 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerinin uygulanmasında İdare; Millî Eğitim Bakanlığı, deniz ticaret odaları, denizcilik programı uygulayan resmî ve ozel ortaoğretim kurumları ve universiteler, denizcilik alanında faaliyette bulunan federasyonlar ve dernekler, armatorler ve armator birlikleri ile işbirliği yapar.
Kıyafet ve alametlerin uygulanması
GECİCİ MADDE 1 ? (1) Denizcilikle ilgili program uygulayan okul ve kurumlarda okuyan oğrencilerin giyecekleri kıyafet ve alametler 2010?2011 eğitim-oğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanır.
Yururluk
MADDE 15 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 16 ? (1) Bu Yonetmeliği Denizcilik Musteşarlığının bağlı olduğu Bakan yurutur.
>Yonetmelik eklerini gormek icin tıklayınız