
7 Mart 2010 PAZARResmî GazeteSayı : 27514
YONETMELİK
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan:
BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU MESLEK
PERSONELİ SINAV, GOREV, CALIŞMA USUL VE
ESASLARI HAKKINDA YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmelik, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu meslek personelinin giriş ve yeterlik sınavlarını, yetiştirilmelerini, gorev, yetki ve sorumlulukları ile calışma usul ve esaslarını duzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda uzman yardımcılığına atanacak adaylar ile uzman ve uzman yardımcıları hakkında uygulanır.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 5/4/1983 tarihli ve 2813 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Kuruluşuna İlişkin Kanun, 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Duzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suclarla Mucadele Edilmesi Hakkında Kanuna dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Başkan: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanını,
b) Daire başkanlığı: İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığını,
c) KPDS: Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,
c) KPSS: Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan Kamu Personel Secme Sınavını,
d) Kurul: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunu,
e) Kurum: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunu,
f) Meslek personeli: Bilişim başuzmanları, iletişim başuzmanları, bilişim uzman ve yardımcıları, iletişim uzman ve yardımcıları, teknik uzman ve yardımcıları ile idari uzman ve yardımcılarını,
g) OSYM: Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,
ğ) Tez: Bu Yonetmelik cercevesinde hazırlanacak uzmanlık tezlerini,
h) Uzman: Kullanıldığı yere gore; bilişim başuzmanı, iletişim başuzmanı, bilişim uzmanı, iletişim uzmanı, teknik uzman ve/veya idari uzmanı,
ı) Uzman yardımcısı: Kullanıldığı yere gore; bilişim uzman yardımcısı, iletişim uzman yardımcısı, teknik uzman yardımcısı ve/veya idari uzman yardımcısını
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Uzman Yardımcılığına Giriş
Giriş sınavı
MADDE 5 ? (1) Kurumda istihdam edilecek uzman yardımcıları, kadro ve ihtiyac durumuna gore Kurumca uygun gorulecek tarihlerde yazılı ve sozlu olmak uzere iki aşamada yapılacak giriş sınavları ile alınırlar.
(2) Giriş sınavına ilişkin hizmetler Daire Başkanlığınca yurutulur.
Başvuru şartları
MADDE 6 ? (1) Giriş sınavına katılabilmek icin,
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde yer alan genel şartları taşımak,
b) Telekomunikasyon İletişim Başkanlığına tahsis edilen kadrolara başvuracaklar icin; en az dort yıllık lisans oğrenimi veren fakulte ve yuksek okulların; muhendislik alanında elektronik, elektrik-elektronik, elektronik ve haberleşme, endustri, fizik, matematik, bilgisayar, telekomunikasyon ve işletme muhendisliği fakultelerinden veya bolumlerinden, sosyal bilimler alanında siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, hukuk, işletme ve iletişim fakultelerinden veya bolumlerinden ya da sayılan fakulte ve bolumlere denkliği Yuksekoğretim Kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki yuksek oğretim kurumlarından mezun olmak,
c) Kurumun (b) bendinde belirtilenlerin dışında kalan kadrolarına başvuracaklar icin; en az dort yıllık lisans oğrenimi veren fakulte ve yuksek okulların; muhendislik alanında elektronik, elektrik-elektronik, elektronik ve haberleşme, endustri, fizik, matematik, bilgisayar, telekomunikasyon ve işletme muhendisliği fakultelerinden veya bolumlerinden, sosyal bilimler alanında siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, hukuk ve işletme fakultelerinden veya bolumlerinden ya da fakultelerden fizikci veya matematikci unvanıyla ya da sayılan fakulte ve bolumlere denkliği Yuksekoğretim Kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki yuksek oğretim kurumlarından mezun olmak,
c) Giriş sınavının yapılacağı yılın Ocak ayının ilk gunu itibarıyla 30 yaşını doldurmamış olmak,
d) Son başvuru tarihi itibarıyla gecerlilik suresi dolmamış A Grubu kadrolar icin yapılan KPSS'den, oğrenim alanlarına gore başvuru ilÂnında belirtilen puan turlerinden belirlenen taban puanı almış olmak,
e) Bilişim uzman yardımcısı ve iletişim uzman yardımcısı kadrolarına başvuracaklar icin, belirlenen yabancı dillerden KPSS yabancı dil testinde soruların en az yuzde 70'ine doğru cevap vermiş olmak veya KPDS'den en az 70 puan almış olmak,
f) Teknik uzman yardımcısı ve idari uzman yardımcısı kadrolarına başvuracaklar icin, belirlenen yabancı dillerden KPSS yabancı dil testinde soruların en az yuzde 50'sine doğru cevap vermiş olmak veya KPDS'den en az 50 puan almış olmak
şarttır.
Giriş sınavı duyurusu
MADDE 7 ? (1) Giriş sınavına katılma şartları, atama yapılacak kadroların sayı, sınıf, unvan ve dereceleri, oğrenim alanları ve kontenjanları, belirlenen KPSS puan turleri ve taban puanları ile puan sıralamasına gore cağrılacak aday sayısı, sınava ilk ve son başvuru tarihleri, başvuru yeri, başvuru sırasında istenecek belgeler, sınavın tarihi, yeri, konuları ve değerlendirme yontemi ile sınava ilişkin diğer hususlar ilk başvuru tarihinden en az on beş gun once Resmî Gazete'de, Kurumun internet sitesinde ve Turkiye genelinde yayımlanan tirajı en yuksek ilk beş gazetenin en az birinde ilan vermek suretiyle duyurulur.
Giriş sınavına başvuru ve başvuru belgeleri
MADDE 8 ? (1) Giriş sınavına katılmak isteyen adayların;
a) Kurumdan veya Kurumun internet sitesinden temin edecekleri başvuru formu ve sınav giriş belgesi,
b) Yuksek oğrenim diploması veya mezuniyet belgesinin aslı veya kurumca onaylı orneği,
c) T.C. kimlik numarası beyanı,
c) Uc adet vesikalık fotoğraf (4,5x 6 cm.),
d) KPSS sonuc belgesinin aslı veya kurumca onaylı orneği,
e) KPDS dil puanını beyan edecekler icin sonuc belgesinin aslı veya kurumca onaylı orneği
ile başvurularını ilanda belirtilen yerlere şahsen ya da ilÂnda belirtildiği takdirde posta ile veya internet uzerinden yapmaları gerekir. Posta ile veya internet uzerinden yapılan başvurularda, istenen belgelerin Kuruma en gec son başvuru tarihi mesai saati bitimine kadar ulaşması şarttır; postadaki gecikmeler dikkate alınmaz.
(2) Yurt dışındaki oğrenim kurumlarından mezun olan adayların diploma denkliğinin Yuksekoğretim Kurulunca kabul edildiğini gosterir belgenin aslını veya kurumca onaylı orneğini de başvuru belgelerine eklemeleri gerekir.
(3) Adaylardan istenen belgelerin asılları ibraz edilmek kaydıyla, fotokopileri başvuru esnasında tasdik edilir.
Başvuruların incelenmesi
MADDE 9 ? (1) Daire Başkanlığı ongorulen sure icinde yapılan başvuruları inceleyerek adaylarda aranan şartların mevcut olup olmadığını tespit eder ve başvurulara ilişkin olarak yapılacak itirazları karara bağlar.
(2) Başvuruları uygun bulunan adayların beyan ettikleri KPSS puanlarının doğruluğu OSYM'ye ait internet sitesinden kontrol edilir.
Giriş sınavına cağrı
MADDE 10 ? (1) Puan turleri ve oğrenim alanları itibarıyla KPSS'de en yuksek puanı alan adaydan başlamak uzere yapılan sıralamada, atama yapılacak uzman yardımcısı kadro sayısının 20 katını gecmemek uzere ilanda belirlenen sayıda aday giriş sınavına katılmaya hak kazanır. Alanlar itibarıyla son sıradaki adaylarla aynı puana sahip olan adaylar da giriş sınavına katılabilirler.
(2) Giriş sınavına katılmaya hak kazananların adları, soyadları ve KPSS puanları Kurumun hizmet binasında ve internet sitesinde ilan edilir. Kimlik bilgileri, sınav tarihi ve yerini gosteren fotoğraflı sınav giriş belgesi sınav tarihinden en az on beş gun once adayların adreslerine iadeli taahhutlu olarak gonderilir. Giriş belgesi olmayan adaylar sınava alınmazlar.
Giriş Sınavı Komisyonu
MADDE 11 ? (1) Giriş sınavlarının yapılması, sınav sonuclarının değerlendirilmesi ve itirazların incelenerek karara bağlanması ile ilgili calışmalar Giriş Sınavı Komisyonu tarafından yapılır. Kurul tarafından belirlenecek sınav komisyonu, biri başkan olmak uzere yedi uyeden oluşur. Asil uyelerin herhangi bir nedenle sınav komisyonuna katılamamaları hÂlinde, tespit sırasına gore calışmalara katılmak uzere ayrıca iki yedek uye belirlenir. Gerek gorulduğunde en cok iki uye yuksek oğretim kurumları oğretim elemanları arasından secilir.
Yazılı sınav
MADDE 12 ? (1) Yazılı sınav Kurum tarafından yapılır. Yazılı sınav icin konusunda uzmanlaşmış kişi veya kuruluşlardan destek sağlanabilir.
(2) Gerek gorulmesi halinde yazılı sınav, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına veya universitelere de yaptırılabilir. Bu durumda, sınava ilişkin hususlar bu Yonetmeliğin 13 uncu maddesinde yer alan usul ve esaslar da dikkate alınarak Kurum ile sınavı gercekleştirecek kuruluş arasında imzalanacak protokolle belirlenir.
(3) Yazılı sınav konuları, aday uzman yardımcılarının oğrenim alanları goz onunde bulundurularak belirlenir.
Yazılı sınavın Kurumca gercekleştirilmesi
MADDE 13 ? (1) Yazılı sınav soruları, giriş sınavı duyurusunda belirtilen konuları kapsayacak şekilde sınav komisyonunca hazırlanır ve uyelerce imzalanarak muhurlu zarf icinde sınav komisyonu başkanına teslim edilir.
(2) Yazılı sınav, sınav komisyonunun yonetimi ve denetiminde yapılır. Yazılı sınavda isim yeri kapanabilecek ozel cevap kÂğıtları kullanılır.
(3) Sınav başlamadan once her bir sınav salonunda; adayların kimliklerinin kontrol edildiği, soru zarfının sağlam, kapalı ve muhurlu olduğu ve sınavın başlama saati hususunda tutanak duzenlenir, sınav kuralları acıklanır, adayların onunde kapalı soru zarfı acılarak sorular dağıtılır.
(4) Sınav sonunda da her bir sınav salonunda; adayların isimleri kapatıldıktan sonra toplanan soru ve cevap kÂğıtları ile adaylara dağıtılmayan soru ve cevap kÂğıtları ve duzenlenen tutanaklar bir zarf icine konularak zarf kapatılıp muhurlendikten sonra, sınavın saat kacta bittiği, sınava kac adayın katıldığı, adaylardan toplanan soru ve cevap kÂğıtları ile dağıtılmayan soru kÂğıtlarının kac adet olduğu diğer bir tutanakla tespit edilir ve zarf bu tutanakla birlikte sınav komisyonu başkanına verilir.
(5) Sınavda duzenlenen tutanaklar salon başkanı ve gozetmenlerce imzalanır.
(6) Sınav esnasında kopya ceken veya cekilmesine yardımcı olanlar, haklarında tutanak duzenlenerek sınav dışı bırakılırlar.
(7) Her adaya ait cevap kÂğıtları sınav komisyonunca 100 puan uzerinden değerlendirilerek yazılı sınav puanı tespit edilir. Sınav komisyonu başkanınca cevap kÂğıtlarının isim yazılı kısımları sınav komisyonu huzurunda acılarak, adayların puanları isimlerinin yer aldığı cetvele kaydedilir. Adayların yazılı sınavda başarılı sayılabilmeleri icin en az 70 puan almaları gerekir.
(8) Sınav komisyonu cevap kÂğıtlarını sınav gununu takip eden en gec otuz gun icinde değerlendirerek sınav sonuclarını bir tutanakla Daire Başkanlığına teslim eder.
Sozlu sınav
MADDE 14 ? (1) Yazılı sınava katılan adaylar arasında oğrenim alanları itibarıyla en yuksek puandan başlamak uzere yapılan sıralamada duyuruda belirtilen boş kadro sayısının en cok 4 katı aday başarılı kabul edilerek sozlu sınava girmeye hak kazanır. Alanlar itibarıyla son sıradaki adaylarla aynı puana sahip olan adaylar da sozlu sınava kabul edilirler.
(2) Sozlu sınava girmeye hak kazananlar Kurumun hizmet binasında ve internet sitesinde ilan edilir; ayrıca sınavın yer, gun ve saat bilgilerinin belirtildiği sozlu sınav giriş belgesi, sınav tarihinden en az on beş gun once adreslerine iadeli taahhutlu olarak gonderilerek sozlu sınava cağrılır.
(3) Sozlu sınava girmeye hak kazananlardan sınavdan once aşağıdaki belgeler istenir:
a) Adayın ozgecmişi,
b) Erkek adaylardan, askerlikle ilişkisinin bulunmadığına dair yazılı beyan,
c) Sabıka kaydının bulunmadığına dair yazılı beyan,
c) Gorevini devamlı yapmasına engel olabilecek bir durumu bulunmadığına dair yazılı beyan.
(4) İstenen belgeleri bildirilen sure icinde teslim etmeyen adaylar sozlu sınava girme hakkını kaybederler.
(5) Sozlu sınavda adayların; yazılı sınav konuları ile Kurumun faaliyet alanındaki konulara ilişkin bilgileri, genel kultur duzeyleri, muhakeme, kavrayış, ifade ve temsil kabiliyetleri ile davranış ve tepkilerinin meslek personeli olmaya uygunluğu değerlendirilir. Değerlendirme, sınav komisyonu uyelerince 100 puan uzerinden ayrı ayrı yapılır. Takdir edilen notların aritmetik ortalaması alınarak sozlu sınav notu belirlenir. Sozlu sınavda 70 puan ve uzerinde alan adaylar başarılı olmuş sayılır.
Giriş sınavı sonucları
MADDE 15 ? (1) Sınav komisyonu, sozlu sınavı takip eden uc gun icinde yazılı ve sozlu sınavlarda başarılı olanların yazılı ve sozlu notlarının aritmetik ortalamasını alarak adayların giriş sınavı puanını belirler ve oğrenim alanları itibarıyla sıralamaya tabi tutar. Oluşturulan liste sınav komisyonu tarafından tutanakla tespit edilir ve Başkana sunulur. Duyuruda yer alan boş uzman yardımcısı kadro sayısı kadar aday başarılı olmuş kabul edilir. Gerek gorulduğunde oğrenim alanları itibarıyla boş kadro sayısının yarısı kadar da yedek aday belirlenir.
(2) Bazı oğrenim alanlarında sınav duyurusunda belirtilen sayıda adayın başarılı olamaması halinde Kurul, oğrenim alanlarının kontenjanlarında ihtiyaca gore değişiklik yapmaya yetkilidir.
(3) Sınav sonucları, sozlu sınavın bitimini takip eden beş gun icinde Kurumun hizmet binasında ve internet sitesinde ilan edilerek başarılı olan adaylara posta yoluyla iadeli taahhutlu olarak bildirilir ve atama icin gerekli belgeler istenir.
Sınavlarla ilgili diğer hukumler
MADDE 16 ? (1) Giriş sınavına katılabileceği ilan edilen adaylardan, sınava katılma şartlarını taşımadığı daha sonra tespit edilenler sınava alınmazlar. Bunlardan sınava girmiş olanların sınav sonucları, sınavda başarılı olsalar bile gecersiz sayılır; atamaları yapılmış olsa dahi iptal edilir.
(2) Sınav surecinin herhangi bir aşamasında istenen belgelerde gerceğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin sınavları gecersiz sayılır ve atamaları yapılmaz; atamaları yapılmış olsa dahi iptal edilir. Bunlar hicbir hak talep edemezler ve haklarında Cumhuriyet Başsavcılığına suc duyurusunda bulunulur.
Uzman yardımcılığına atama
MADDE 17 ? (1) Uzman yardımcılığı giriş sınavında başarılı olanlar ilgisine gore arşiv araştırmasının veya guvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumlu olması kaydıyla sınava başvurularına gore bilişim, iletişim, teknik veya idari uzman yardımcısı kadrolarına atanırlar. Atama işleminden once adaylardan ayrıca 4 adet vesikalık fotoğraf (4,5x6 cm.) istenir.
(2) Giriş sınavını kazananların, belirtilen sure icinde yukarıda sayılan belgelerle birlikte Kuruma başvurmaları gerekir. Ongorulen sure icinde gecerli bir mazereti olmaksızın başvuruda bulunmayanlar ile gerekli belgelerini tamamlamayanların veya bu Yonetmeliğin 16 ncı maddesine gore atamaya engel halleri tespit edilenlerin atama işlemleri yapılmaz.
UCUNCU BOLUM
Uzman Yardımcılarının Yetiştirilmesi
Calışma duzeni
MADDE 18 ? (1) Uzman yardımcıları, gorevlendirildikleri birimlerde ilgili uzmanlarla birlikte ve onların gozetiminde calışırlar. Uzmanlar; uzman yardımcılarına gerekli mesleki bilgileri vermek, uzman yardımcılarının gorevlerine intibaklarını sağlamak, işlerin yurutulmesi hususunda beceri kazanmalarına, yazılı ve sozlu ifade yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olmak ve yol gostermekle gorevlidirler.
Calışma ve yetiştirme planı
MADDE 19 ? (1) Uzman yardımcıları icin, uzmanlığın gerektirdiği bilgi, beceri ve etik değerleri kazanmaları amacıyla Daire Başkanlığınca ilgili birim yoneticilerinin goruşleri de alınmak suretiyle bir calışma ve yetiştirme planı hazırlanır.
(2) Başkan tarafından onaylandıktan sonra uygulamaya konulan bu plan;
a) Turkiye'nin idari yapısının, Devlet personel rejiminin, Kurumun teşkilat yapısı, gorevleri ve mevzuatı ile calışma duzeninin, regulasyon ve elektronik haberleşme sektorunun tanıtılmasını,
b) Yazışma, rapor yazma, arşivleme, bilimsel calışma, araştırma ve inceleme teknikleri konularında gerekli bilgi ve yeteneğin kazandırılması ile bilgisayar ve diğer buro donanımları kullanımının geliştirilmesini,
c) Kurumun calışma alanıyla ilgili; konferans, seminer ve eğitim programlarına, sosyal, kulturel ve ozellikle uzmanlık gerektiren etkinliklere aktif olarak katılım yoluyla tecrube kazandırılmasını ve temsil kabiliyetinin geliştirilmesini
sağlamayı amaclar.
(3) Bu amaclarla uzman yardımcılarının, ihtiyac duyulan konularda belirli programlar dÂhilinde eğitim almaları ve birimlerde uygulamalarda bulunmaları sağlanır.
Adaylık eğitimi ve uygulamalı eğitim
MADDE 20 ? (1) Uzman yardımcıları bu donemde oncelikle, 27/6/1983 tarihli ve 18090 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yonetmelik ile bu Yonetmelikte belirtilen esaslara gore hazırlanan program dÂhilinde temel ve hazırlayıcı eğitime tabi tutulurlar. Bu eğitimlerde başarılı olan uzman yardımcıları calışma ve yetiştirme planı cercevesinde, Daire Başkanlığının onerisi ve Başkanın onayı ile gorevlendirildikleri birimlerde uygun gorulecek surelerde staj yaparlar. Uzman yardımcıları staj calışmalarının sonunda bir rapor hazırlayarak birim yoneticilerine teslim ederler. Raporda, birimdeki calışmalarını ve incelediği mevzuatı ozetler ve goruş ve duşuncelerini belirtir.
(2) Uygulamalı eğitim, adaylık eğitimlerini tamamlayan uzman yardımcılarının birimlerin calışmalarında gorev alarak uygulamayı oğrenmelerini ve Kurumun faaliyet alanıyla ilgili program ve etkinliklere katılımları yoluyla mesleki bilgi ve deneyimlerini artırmalarını sağlamayı amaclar. Uygulamalı eğitim calışmaları uzman meslek personelinin refakatinde yurutulur. Uzman yardımcıları hakkında yanında calıştığı birim yoneticileri ile uzmanlar tarafından uygulamalı eğitim donemi sonunda bu Yonetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 sayılı Değerlendirme Formu doldurulur ve 100 puan uzerinden not verilir. Bu raporlar ilgilinin dosyasına konulmak uzere bağlı bulunduğu birim yoneticisine teslim edilir.
DORDUNCU BOLUM
Uzmanlık Tezi ve Yeterlik Sınavı
Uzmanlık icin aranan şartlar
MADDE 21 ? (1) Uzman yardımcıları;
a) Uzman yardımcısı olarak, ucretsiz izin ile uzman yardımcılığı suresince alınan toplam sıhhi iznin uc aydan fazla suren kısmı haric, uc yıl calışmış olması,
b) Her yıl olumlu sicil almış olması,
c) Hazırlayacakları tezin kabul edilmesi,
c) Yeterlik sınavında başarılı olması
şartıyla uzman olarak atanmaya hak kazanırlar.
(2) Uzmanlık tezi ve yeterlik sınavına ilişkin hizmetler Daire Başkanlığınca yurutulur.
Tez konusunun ve tez danışmanının belirlenmesi
MADDE 22 ? (1) Uzman yardımcıları, uzmanlığa atanabilmek icin Kurumun gorevleri, hedefleri, stratejileri ve faaliyet alanındaki gelişmelerle ilgili bir konuda tez hazırlarlar. Tez konusunun, başka bir kurum ve kuruluşta uzmanlık, yuksek lisans veya doktora tezi ya da başka bir ad altında icerik ve sonucları acısından aynı şekilde incelenip savunulmamış olması esastır.
(2) Uzman yardımcıları, bu Yonetmeliğin 21 inci maddesindeki surelere uyulmak kaydıyla, bu gorevlerde iki yıllık fiili hizmet suresini tamamlamalarını takip eden bir ay icinde, birim yoneticilerinin goruş ve onerileri doğrultusunda iki tez konusu belirleyerek tez onerisi hazırlarlar. Tez onerisinde, tez konusu olan calışmanın amacı, onemi, yontemi, varsayımları, bilgi toplama aracları, muhtemel kaynakcası, calışma planı ve varsa ekleri hakkında bilgiler verilir. Birim yoneticilerince tercih sırasına gore Daire Başkanlığına bildirilen tez konuları bir hafta icinde Kurulun onayına sunulur. Kurulun onayından sonra tez konusu kesinleşmiş olur.
(3) Tez konusunun onaylanmaması halinde uzman yardımcısı, durumun kendisine bildirilmesinden sonra en gec bir ay icinde yeni bir tez konusu belirleyerek tekrar onaya sunar. Bu konunun da onaylanmaması halinde uzman yardımcısı icin tez konusu Kurul tarafından belirlenir.
(4) Onaylanan tez konuları uzman yardımcılarına tebliğ edilmek uzere Daire Başkanlığınca birimlere bildirilir.
(5) Belirtilen sure icinde gecerli bir mazereti olmaksızın tez konusunu bildirmeyen uzman yardımcısı başarısız tez vermiş sayılır.
(6) Tez konusu, belirlendikten sonra uc ay icinde, uzman yardımcısının talebi doğrultusunda bir defaya mahsus olmak uzere aynı usulle değiştirilebilir.
(7) Onaylanan tez konularının uzman yardımcılarına bildirildiği tarihten itibaren bir ay icinde, talep ve onerileri de dikkate alınarak uzman yardımcıları icin Başkanın onayı ile birer tez danışmanı belirlenir. Tez danışmanları, Kurumun yonetici veya ilgili uzman personeli ya da tez konusu ile ilgili ihtisas sahibi oğretim elemanları arasından secilir. Uzman yardımcıları tezlerini tez danışmanlarının rehberliğinde hazırlarlar.
Tezin hazırlanması ve teslimi
MADDE 23 ? (1) Uzmanlık tezi, belirlenen tez danışmanının Daire Başkanlığı tarafından uzman yardımcısının gorev yaptığı birime bildirilmesini takip eden bir yıl icinde hazırlanır.
(2) Uzman yardımcıları tezlerini Kurumca yururluğe konulan Uzmanlık Tezi Yazım Kılavuzuna gore hazırlarlar. Tezin uzman yardımcısının kendi goruş ve değerlendirmeleri ile onerilerini icermesi ve bilimsel calışma esaslarına uygun olması gerekir.
(3) Tez hazırlanması icin tanınan surenin sonunda uzman yardımcısı hazırladığı tezi ve tez danışmanının olumlu goruşunu iceren bir raporu bağlı olduğu birim yoneticisine teslim eder. Birim yoneticilerine teslim edilen tezler ve danışman raporları Daire Başkanlığına gonderilir. Tez, Daire Başkanlığınca Uzmanlık Tezi Yazım Kılavuzunda ongorulen şekil şartlarına uygunluk bakımından bir hafta icinde değerlendirilerek tespit edilen hususlar uzman yardımcısına bildirilir. Uzman yardımcıları gerekli duzeltmeleri yaparak tezden savunma komisyonu asil ve yedek uye sayısı kadar nushayı Daire Başkanlığına teslim ederler.
(4) Suresi icinde tezini teslim etmeyen uzman yardımcısı başarısız tez vermiş sayılır. Ancak, gecerli gorulecek bir mazereti nedeniyle tezini teslim edemeyen uzman yardımcısına, altı ayı aşmamak uzere Başkanın onayı ile ek sure verilebilir.
Tez Savunma Komisyonu
MADDE 24 ? (1) Tez Savunma Komisyonu, tez değerlendirmesi ve tez savunmasını gercekleştirmek uzere, bir Kurul uyesinin veya Telekomunikasyon İletişim Başkanının başkanlığında, uzman yardımcısının tez danışmanı ve bağlı olduğu birim yoneticisi ile birim yoneticileri ve ilgili uzmanlar arasından Kurul tarafından belirlenen yedi uyeden oluşur. Asil uyelerin herhangi bir nedenle savunma komisyonuna katılamamaları hÂlinde, tespit sırasına gore calışmalara katılmak uzere ayrıca iki yedek uye belirlenir. Gerek gorulduğunde en cok iki uye yuksek oğretim kurumları oğretim elemanları arasından secilir.
Tez değerlendirmesi ve tez savunması
MADDE 25 ? (1) Tezler ve danışman raporları değerlendirilmek uzere Daire Başkanlığınca bir hafta icinde Tez Savunma Komisyonu uyelerine dağıtılır ve tezlerin incelenmesi icin bir aylık sure verilir.
(2) Tezin değerlendirilmesi, tez danışmanının raporu da dikkate alınarak Uzmanlık Tezi Yazım Kılavuzuna gore yapılır. Savunma komisyonu uyeleri, tezlerin incelenmesi icin tanınan surenin bitiminden itibaren bir hafta icinde değerlendirme raporlarını Daire Başkanlığına gonderirler.
(3) Savunma komisyonu uyeleri değerlendirme raporlarında teze ilişkin kanaatlerini başarılı veya başarısız şeklinde belirtirler. Başarının tespitinde coğunluğun goruşu esastır. Başarısız yonunde kanaat belirten uyeler gerekce gosterirler. Değerlendirme sonucları Daire Başkanlığınca ilgililere bildirilir.
(4) Tezin başarısız değerlendirilmesi halinde tespit edilen eksikler uzman yardımcısına Daire Başkanlığınca bağlı olduğu birim vasıtasıyla yazılı olarak bildirilir. Uzman yardımcısı başarısız değerlendirilme gerekcelerini dikkate alarak; tezinin eksiklerini kendisine tebliğ edildiğinden itibaren uc ay icinde tamamlayabilir veya talebi halinde bu Yonetmelik hukumlerine gore belirlenecek başka bir konuda tez hazırlayabilir.
(5) Bir başkasının calışmalarından kısmi veya tamamıyla iktibas edilen, referans verilmeden alıntı yapılan ve/veya icerik ve sonucları acısından tekrarlanan tezler başarısız kabul edilir ve ilgili icin yeni bir tez konusu belirlenir.
(6) Duzeltilen veya yeniden hazırlanan tez, aynı usule tÂbidir. Bu durumda da tezi başarısız değerlendirilen uzman yardımcısı ikinci hakkını da kullanmış sayılır ve tez savunmasına ve yeterlik sınavına girme hakkını kaybeder.
(7) Tez savunması, tezin Tez Savunma Komisyonunca başarılı olarak değerlendirilmesinden itibaren bir ayı gecmeyecek şekilde, Başkan tarafından her uzman yardımcısı icin belirlenecek tarihlerde yapılır. Tez savunmasına cağrı, belirlenen tarihten en az bir hafta once yazılı olarak yapılır.
(8) Tez savunması, uzman yardımcısının savunma komisyonunda tezini sozlu olarak savunması ve uyelerin tez ile ilgili sorularını cevaplandırması şeklinde yapılır. Değerlendirmeler ayrı ayrı her uyenin verdiği notu gosteren bir tutanakla tespit edilir. Tez savunması aşamasında başarılı olmak icin Tez Savunma Komisyonu uyelerince 100 puan uzerinden verilen notların aritmetik ortalamasının en az 70 olması şarttır.
(9) Tez Savunma Komisyonu tarafından bazı duzeltmelerin yapılmasının talep edilmesi halinde uzman yardımcısına iki ayı gecmemek uzere sure verilir.
(10) Tez savunmasında başarılı olamayan uzman yardımcısına savunma komisyonunca değerlendirmenin gerekceleri ve tespit edilen aksaklıklar Daire Başkanlığı vasıtasıyla yazılı olarak bildirilir ve aday bu cercevede altı ay icinde ikinci defa tez savunmasına alınır.
(11) Tez savunmasında ikinci hakkında da başarılı olamayan veya gecerli bir mazereti olmaksızın tez savunmasına girmeyen uzman yardımcısı başarısız olmuş sayılır. Mazereti olan adaylar, mazeretinin bitiminden itibaren en cok bir ay sonra tekrar tez savunmasına cağrılır.
Yeterlik sınavı
MADDE 26 ? (1) Tez savunmasında başarılı olan uzman yardımcıları bu Yonetmeliğin 11 inci maddesine gore oluşturulacak Yeterlik Sınavı Komisyonunca yazılı ve sozlu olmak uzere iki aşamada yapılacak uzmanlık yeterlik sınavına alınırlar. Yazılı sınav konuları Kurumun ilgili mevzuatından sınav komisyonu tarafından belirlenir. Sınav, tez savunma gununden en az bir hafta sonra olmak uzere, Başkan tarafından belirlenecek tarihte yapılır. Yazılı sınavın yapılacağı tarihten en az iki ay once sınavın tarihi, yeri ve konuları uzman yardımcılarına bildirilir.
(2) Yazılı sınav bu Yonetmeliğin 13 uncu maddesinde belirtilen usule uygun olarak yapılır.
(3) Her uzman yardımcısına ait cevap kÂğıtları sınav komisyonunca 100 puan uzerinden değerlendirilerek yazılı sınav puanı tespit edilir. Uzman yardımcılarının yazılı sınavda başarılı sayılabilmeleri icin en az 70 puan almaları gerekir. Sınav kÂğıtları sınavın yapıldığı tarihten itibaren bir hafta icinde değerlendirilir.
(4) Gecerli bir mazereti olmaksızın yazılı sınava girmeyenler yeterlik sınavında başarısız olmuş sayılır. Mazereti olanlar, mazeretinin bitiminden itibaren en cok bir ay sonra tekrar sınava cağrılır.
(5) Yazılı sınavda başarılı olan uzman yardımcıları yazılı sınavın tamamlanmasını muteakip bir ay icinde, Başkan tarafından belirlenecek tarihlerde sozlu sınava tabi tutulur. Sozlu sınavda uzman yardımcılarının Kurumun mevzuatı ve uzmanlık alanındaki genel bilgileri ile uzmanlık yeterliğini taşıyıp taşımadığı olculur.
(6) Sozlu sınava ilişkin değerlendirme sınav komisyonu uyelerince 100 puan uzerinden ayrı ayrı yapılır. Takdir edilen notların aritmetik ortalaması alınarak sozlu sınav notu belirlenir. Sozlu sınavda 70 puan ve uzerinde alan uzman yardımcıları başarılı olmuş sayılır.
(7) Gecerli bir mazereti olmaksızın sozlu sınava girmeyenler yeterlik sınavında başarısız olmuş sayılır. Mazereti olanlar, mazeretinin bitiminden itibaren en cok bir ay sonra tekrar sınava cağrılır.
Yeterlik sınavı notu ve sonucu
MADDE 27 ? (1) Yazılı ve sozlu sınav notlarının aritmetik ortalaması alınarak yeterlik sınavı notu belirlenir. Yeterlik sınavı sonucları sozlu sınavın bitimini muteakip iki hafta icinde ilan edilir.
(2) Yeterlik sınavında başarısız olanlar, sınav sonuclarının acıklandığı tarihten itibaren en gec uc ay icinde bu Yonetmelikte yer alan usul ve esaslar cercevesinde ikinci defa yeterlik sınavına tabi tutulur. Yeterlik sınavında ikinci hakkında da başarılı olamayan veya gecerli bir mazereti olmaksızın sınava girmeyen uzman yardımcısı başarısız olmuş sayılır. Mazereti olan adaylar, mazeretinin bitiminden itibaren en cok bir ay sonra tekrar sınava cağrılır.
Uzmanlığa atama
MADDE 28 ? (1) Yeterlik sınavında başarılı olanlar ilgisine gore bilişim uzmanı, iletişim uzmanı, teknik uzman veya idari uzman unvanını kazanırlar ve kadro durumuna gore atamaları yapılır.
(2) Gecerli bir mazereti olmaksızın suresi icinde tez konusunu bildirmeyen veya tezini teslim etmeyen, tez değerlendirme, tez savunması veya yeterlik sınavı aşamalarında ikinci hakkında da başarılı olamayan uzman yardımcısı başarısız sayılır.
(3) Başarısız olan uzman yardımcıları uzmanlığa atanamazlar; bunların uzman yardımcılığı gorevlerine son verilerek durumlarına uygun diğer kadrolara atanırlar.
BEŞİNCİ BOLUM
Gorev, Yetki ve Sorumluluklar
Uzman yardımcılarının gorev ve yetkileri
MADDE 29 ? (1) Uzman yardımcılarının gorev ve yetkileri şunlardır:
a) Gorevlendirildikleri birimin iş ve işlemlerini yurutmek.
b) Uzmanlarca yapılacak araştırma, inceleme ve diğer calışmalar icin gerekli bilgi ve belgeleri toplamak, on hazırlıkları yapmak, gerektiğinde tek başına araştırma ve inceleme calışmaları yapmak.
c) Mesleki bilgilerinin geliştirilmesinde yararlı olacağı ilgili birim yoneticilerince belirlenen yayınları takip etmek ve talep edilmesi halinde bu yayınlara ilişkin ozet ve eleştirileri kapsayan bir raporu yoneticisine sunmak.
c) Verilen yetki cercevesinde denetleme calışmalarını yurutmek.
d) Kurum ici ve dışı toplantılar ile inceleme ve araştırma programlarına katılmak.
e) İlgili birim yoneticisi veya uzmanlarca verilecek benzeri gorevleri yerine getirmek.
Uzmanların gorev ve yetkileri
MADDE 30 ? (1) Uzmanlar ilgili mevzuat ile Kuruma verilen gorevlerin; duzenli, muessir, suratli ve ekonomik bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak ve Kurum tarafından yurutulen hizmetlerin gerektirdiği butun uzmanlık calışmalarını yapmakla yukumludur. Bu yukumluluğun gereği olarak uzmanların gorev ve yetkileri şunlardır:
a) Gorevlendirildikleri birimin iş ve işlemlerini yurutmek.
b) İlgili mevzuatın Kuruma verdiği gorevlerin ifası amacıyla yururluğe konulan ikincil duzenlemeler ile alınan Kurul kararlarının uygulamalarını izlemek, değerlendirmek ve sonucunda tesis edilecek işlemler ve uygulamalarla ilgili oneriler geliştirmek, yapılacak işler ve alınacak tedbirlerle ilgili tekliflerde bulunmak.
c) Verilen yetki cercevesinde denetleme calışmalarını yurutmek.
c) Uluslararası sozleşmelerde ilgili mevzuat hukumlerine ilişkin olarak yer alan hususların uygulama ve sonuclarını izlemek, incelemek ve gerekli tekliflerde bulunmak, yurt ici ve yurt dışı toplantıları ve calışmaları takip etmek.
d) Yoneticilerince verilecek benzeri gorevleri yapmak.
Sorumluluk
MADDE 31 ? (1) Uzmanlık calışmalarının gereği gibi ve suresinde tamamlanmasından, uzman ve uzman yardımcıları hiyerarşik bicimde yoneticilerine ve Başkana karşı sorumludurlar.
ALTINCI BOLUM
Calışma Usul ve Esasları
Calışma esasları
MADDE 32 ? (1) Bilişim ve iletişim uzman ve uzman yardımcılarının ana hizmet birimlerinde, teknik ve idari uzman ve uzman yardımcılarının danışma ve yardımcı hizmet birimleri ile bolge mudurluklerinde calıştırılmaları esastır.
(2) Teknik ve idari uzman olarak calışmaktayken bilişim uzmanı kadrolarına ataması yapılanlar hizmet ihtiyacının gerektirdiği durumlarda onceki birimlerinde calıştırılabilirler.
(3) Uzman ve uzman yardımcıları gorevlerini ilgili mevzuat cercevesinde, Kurum ilke ve stratejileri doğrultusunda, bilimsel veri ve yontemleri kullanarak, Kurul kararları ile ilgili yoneticiler tarafından verilen emir ve talimatlara uygun olarak yerine getirirler.
Ekip halinde calışma
MADDE 33 ? (1) Kurum tarafından yurutulen hizmetlerin gerektirdiği uzmanlık calışmaları, ilgili birimlerin bunyesinde yerine getirilir. Ancak yapılacak işin niteliği, hacmi ve suresinin aynı veya farklı birimlerden birden fazla uzman ve uzman yardımcısının birlikte calışmasını gerektirdiği hallerde birim yoneticilerinin teklifi ve Başkanın onayı ile sureli calışma ekipleri oluşturulabilir. Gerek gorulmesi halinde diğer personel de calışma ekibine dÂhil edilebilir.
(2) Calışma ekiplerine gerekli gorulen hallerde başkan gorevlendirilir. Ekip başkanı calışmalar hakkında ilgili yoneticilere duzenli aralıklarla bilgi vermekle yukumludur.
(3) Calışma ekibinin yaptığı calışmanın sonucu, ortak bir raporda toplanır ve calışmaya katılanlar tarafından imzalanır. Calışmaya katılanlardan karşı goruşu bulunanlar, raporun ekinde farklı goruşlerinin gerekcelerini belirtirler.
Araştırma ve inceleme yetkisi
MADDE 34 ? (1) Uzman ve uzman yardımcıları, gorevlerini yerine getirirken; ilgili mevzuattaki esaslar dÂhilinde Kurumun gorev alanıyla ilgili gelişmeleri takip etmeye, verilen yetki cercevesinde işletmelerin uygulamalarını denetlemeye ve hizmet ilke ve esaslarına uygunluk yonunden değerlendirmeye, işletmecilerin taleplerini incelemeye ve değerlendirmeye, elektronik haberleşme teknikleri ile ilgili her turlu araştırma ve incelemeleri yapmaya ve bu amaclarla her turlu evrakı tetkik etmeye yetkilidirler.
(2) Uzman ve uzman yardımcıları, bu konularda ilgili birim yoneticisinin teklifi uzerine Başkan, gerektiğinde doğrudan Kurul tarafından gorevlendirilirler.
İş akışında sureye uyum
MADDE 35 ? (1) Uzman ve uzman yardımcılarının, yoneticileri tarafından verilen iş ve gorevleri, soz konusu iş ve gorevlerin gerektirdiği surelerde bitirmeleri esastır. Suresinde tamamlanamayacağı duşunulenler hakkında ilgili yoneticiye bilgi verilir.
Rapor duzenlenmesi
MADDE 36 ? (1) Uzman ve uzman yardımcıları, yaptıkları araştırmalar ve katıldıkları toplantılar hakkında gorev alanlarına gore rapor duzenlerler. İlgili birim yoneticileri bu raporlara dair kanaatlerini gerekceli olarak ve mesleki yonden değerlendirerek Başkana bildirebilirler.
YEDİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Teknik ve idari uzmanlıktan bilişim uzmanlığına atama
MADDE 37 ? (1) Kurumda teknik uzman ve idari uzman kadrolarına atananlar; bu kadrolarda en az beş yıl calışmış olmaları, son uc yılda olumlu sicil almış ve uyarma ve kınama cezaları haric, disiplin cezası almamış olmaları, 2813 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen oğrenim alanlarında yuksek lisans veya doktora yapmaları, yuksek lisans veya doktora tez konularının Kurumun gorev alanıyla ilgili olduğunun Kurul tarafından tespit edilmesi ve KPDS'den 70 ve uzeri puan almaları halinde bilişim uzmanı kadrolarına atanabilirler. Bu şekilde atanacakların sayısı Kurumun bilişim uzmanı ihtiyacı cercevesinde giriş sınavı donemlerinde Kurul tarafından belirlenir ve Kurum personeline duyurulur.
(2) Birinci fıkrada yer alan şartları sağlayanların belirlenen sayıdan fazla olması halinde atamada teknik uzman ve idari uzman kadrolarındaki hizmet suresi daha cok olana, hizmet suresinin eşit olması halinde yabancı dil puanı yuksek olana oncelik verilir.
Başuzmanlığa atama
MADDE 38 ? (1) Uzmanlık yeteneği ve yeterliği ile başarı durumları goz onunde bulundurularak, en az on yıllık mesleki kıdemi bulunan, son uc yılda olumlu sicil almış ve uyarma ve kınama cezaları haric, disiplin cezası almamış bilişim uzmanları bilişim başuzmanı kadrolarına, iletişim uzmanları iletişim başuzmanı kadrolarına atanabilirler. Bilişim ve iletişim uzmanlarının mesleki kıdemleri, alınan ucretsiz izin haric, bilişim ve iletişim uzman yardımcısı kadroları ile bilişim ve iletişim uzmanı unvanını kazandıktan sonra Kurumda fiilen gecen hizmet surelerine gore belirlenir.
Uzmanlığa yeniden atama
MADDE 39 ? (1) Uzman unvanını kazandıktan sonra Kurumdan ceşitli sebeplerle ayrılanlar, istekleri halinde, boş kadro ve Kurumun ihtiyacları cercevesinde mesleğe alınmalarında bir mahzur gorulmediği takdirde uzman kadrosuna yeniden atanabilirler.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 40 ? (1) 21/12/2000 tarihli ve 24267 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Telekomunikasyon Kurumu Telekomunikasyon Uzman Yardımcılığı ve Telekomunikasyon Uzmanlığı Sınav, Gorev, Calışma Usul ve Esasları Hakkında Yonetmelik yururlukten kaldırılmıştır.
GECİCİ MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten once atanmış ve halen uzman yardımcısı olarak calışmakta olanların, bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten sonra tabi tutulacakları işlemler hakkında da bu Yonetmelik hukumleri uygulanır. Ancak bu Yonetmeliğin 26 ve 27 nci maddelerinde ongorulen yeterlik sınavı 1/1/2008 tarihinden once Kurum kadrolarına atanan uzman yardımcıları hakkında uygulanmaz.
GECİCİ MADDE 2 ? (1) 5809 sayılı Kanunun yayımı tarihinde Kurum kadrolarında bulunan, kamuda uc yıllık fiili hizmet suresini tamamlamış, son uc yılda olumlu sicil almış ve uyarma ve kınama cezaları haric, disiplin cezası almamış, en az dort yıllık fakulte mezunu Kurum personelinin teknik uzman veya idari uzman kadrolarına atanabilmeleri icin bu maddedeki sınav ve tez şartını sağlamaları gerekir.
(2) Teknik uzmanlık ve idari uzmanlık yazılı alan sınavları bu Yonetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasına gore yılda en fazla iki defa olmak uzere Kurumca uygun gorulecek zamanlarda yapılır. Sınav konuları; teknik uzmanlık icin, iletişim sistem ve teknolojileri, mobil ve sabit telefon şebeke yapıları, telsiz sistemleri, bilgi teknolojileri ve benzeri konular ile Kurumun mevzuatından; idari uzmanlık icin, Devlet personel rejimi, satın alma ve ihale mevzuatı, tekduzen muhasebe sistemi, butceleme ve benzeri konular ile Kurumun mevzuatından oluşur. Yazılı sınavda başarılı olabilmek icin en az 70 puan almak gerekir.
(3) Tezli yuksek lisans veya doktora oğrenimlerini tamamlamış olanların tezlerinin Kurumun gorev alanı veya Kurumdaki yuruttuğu gorevlerle ilgili olduğunun Kurul tarafından tespit edilmesi halinde bu tezler uzmanlık tezi olarak kabul edilir. Yuksek lisans veya doktora oğrenimi yapmamış olanlar ile yuksek lisans veya doktora tezleri Kurumun gorev alanı veya Kurumdaki yuruttuğu gorevlerle ilgili bulunmayanların ise bu Yonetmelik hukumlerine gore uzmanlık tezi hazırlamaları gerekir.
(4) Bu maddedeki şartları sağlayan personel 5809 sayılı Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş yıl icinde oğrenim alanlarına gore teknik uzman veya idari uzman kadrolarına atanabilirler.
GECİCİ MADDE 3 ? (1) Telekomunikasyon İletişim Başkanlığına tahsis edilmiş kadrolarda bulunan personelden 5651 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinde belirtilen oğrenim şartlarını haiz olanlar; kamuda uc yıllık hizmet suresini tamamlamaları, KPDS'den en az 60 veya uluslararası gecerliliği olan sınavlardan muadili puan almaları ve bu Yonetmeliğe gore hazırlayacakları tezin Tez Savunma Komisyonu tarafından kabul edilmesi halinde 5809 sayılı Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş yıl icinde iletişim uzmanı kadrolarına atanabilirler. Bu personelden; diğer kamu kurum ve kuruluşlarında ozel mevzuatları uyarınca yarışma sınavına tabi tutularak mesleğe alınan ve yeterlik sınavını vererek veya tezi başarılı bulunarak kariyer meslek kadrolarına atanmış olanlar yabancı dil şartını karşıladıklarında; yuksek lisans veya doktora oğrenimini tamamlamış olanlardan, hazırladıkları yuksek lisans veya doktora tezlerinin konularının Kurumun veya Başkanlığın gorev alanı ile ilgili olduğu Kurul tarafından belirlenenlerden doktora oğrenimini tamamlamış olanlar doğrudan, yuksek lisans oğrenimini tamamlamış olanlar yabancı dil şartını karşıladıklarında, iletişim uzmanı olarak atanabilirler.
(2) 5651 sayılı Kanunun gecici 2 nci maddesinin ikinci fıkrasına gore teknik uzman ve idari uzman kadrolarına yapılacak atamalar hakkında bu Yonetmeliğin gecici 2 nci maddesi hukumleri uygulanır.
GECİCİ MADDE 4 ? (1) 5809 sayılı Kanunun yayımı tarihinden once Telekomunikasyon Kurumunda, telekomunikasyon uzmanı ve telekomunikasyon uzman yardımcısı olarak calışmaktayken 2813 sayılı Kanuna 5809 sayılı Kanunun gecici 8 inci maddesine gore bilişim uzmanı veya bilişim uzman yardımcısı kadrolarına atanmış sayılanların onceki kadrolarında veya unvanlarında gecirdikleri sureler, yeni kadrolarında veya unvanlarında gecirilmiş sayılır.
Yururluk
MADDE 41 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 42 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Başkan yurutur.